Tipuri de Inducții Hipnotice

Aceste tipuri de inducții hipnotice reprezintă un set de tehnici care permit accesarea Nivelului Subconștient al minții pentru a facilita transformările și schimbările pe care vrem să le realizăm.

Inducția hipnotică este cheia care îți permite să pătrunzi la nivelul subconștient al unei persoane pentru a putea apoi să începi să lucrezi cu sugestiile. Scopul inducției hipnotice este de a deschide poarta spre subconștient.

De obicei, când încerc să explic pentru prima dată inducția hipnotică folosesc ideea  că mintea are două încăperi, una conștientă și una subconștientă. Cea conștientă este luminată pe când în subconștient este întuneric. Prin inducția hipnotică deschidem poarta dintre cele două încăperi și lăsăm lumina să pătrundă în subconștient.

Tehnicile de inducție hipnotică nu au un scop terapeutic, dar sunt un element cheie în terapia prin hipnoză.

Pe scurt, o inducție poate fi un ritual, un scenariu, un proces, o serie de pași, poate fi o privire, o vorbă. Este un motiv, o scuză, pentru a ajunge la nivel subconștient.

O primă mare clasificare a inducțiilor este în funcție de modalitatea de comunicare, și avem inducții nonverbale și inducții verbale.

Inducțiile nonverbale ne ajută când persoana nu vorbește sau nu aude, și nu ne putem folosi de tehnicile vorbite. Ele devin astfel esențiale pentru intrarea în transă. O altă situație în care inducțiile nonverbale sunt foarte utile este atunci când tu și persoana cu care lucrezi nu vorbiți aceeași limbă.

Este foarte important de punctat aici că inducțiile nonverbale trebuie stăpânite foarte bine pentru a fi eficiente și sunt folosite în special de profesioniști.

Inducțiile verbale, așa cum se subînțelege deja, sunt inducții care se folosesc de cuvinte, expresii, sugestii. Inducțiile verbale pot fi clasificate în două mari categorii: Inducții auto (lucrezi tu cu tine) și hetero (lucrezi cu cineva).

Inducțiile autohipnotice se folosesc atunci când decizi să lucrezi autonom, să îți rezolvi singur orice problemă de natură emoțională, mentală,fizică sau să-ți dezvolți anumite abilități. Înainte de a practica autohipnoza, îți recomand să lucrezi cu cineva specializat care să te învețe cum să atingi un anumit nivel de transă și să te ajute să îți stabilești o ancoră care ulterior te va ajuta săo accesezi mult mai ușor.

Inducțiile heterohipnotice sunt cele care se folosesc atunci când lucrezi cu cineva, indiferent că este vorba de hipnoză terapeutică, de stradă sau de scenă.

Este nevoie aici să ne amintim că hipnoza are și ea două mari ramuri: hipnoza directivă și cea nondirectivă, ericksoniană.

Pe scurt, hipnoza directivă este cea care oferă sugestii directe, pe când cea nondirectivă se bazează mai mult pe metafore. Sugestiile indirecte sunt mult mai greu de realizat, deoarece adesea nu sunt recunoascute ca sugestii de mintea conștientă, fiind ascunse în povești și metafore.

Bazele hipnozei nondirective au fost puse de Milton Erickson, care în adolescența sa s-a îmbolnăvit de poliomelită. Imobilizat într-un scaun cu rotile, Milton a etrect mult timp observând acut oamenii din jurul lui. Forțat să fie un observator pasiv, a îneput să observe că oamenii nu spun mereu ce au de spus și suferă din cauza comportamentelor incongruente.

A devenit de interes pentru el să înțeleagă de oamenii acționează într-n fel sau altul și cum să intervină pentru a influența rezultatele. Așa a descoperit puterea hipnozei și a folosit sugestiile indirecte ca intrument pentru a ajuta persoanele cu o rezistență puternică la transă.

De cealaltă parte, hipnoza directivă presupune încă de la inducerea stării de transă, o comunicare mult mai clară și directă. Dintre tehnicile de inducere în transă a hipnozei, voi recomanda întotdeauna în primul rând Inducția Elman.

Această metodă de inducere a transei hipnotice a fost dezvoltată de celebrul hipnoterapeut american Dave Elman. Acesta a câștigat popularitate în hipnoterapia modernă datorită capacității sale de a induce starea de transă și verificarea răspunsului extrem de rapid și sigur. Tehnica constă în parcurgerea unor pași foarte clar stabiliți, pe câteva etape intercalate cu sugestii directe de relaxare profundă.

Inducții Hipnotice

Inducții instante

Inducția Instantă este una dintre cele mai spectaculoase și în același timp eficiente tehnici de inducție hipnotică. Acest tip de inducție hipnotică se bazează pe surprinderea minții conștiente care, “luată pe nepregătite” nu are timp să judece și să analizeze sugestiile primite și atunci comanda dată de către hipnotist este preluată automat de Mintea Subconștientă.

Acest lucru se realizează printr-un mic șoc al sistemului nervos care apare în urma unui gest foarte scurt și intens și a unei comenzi vocale puternice și convingătoare.

Dacă vrei înveți Inducțiile Hipnotice, să afli mai multe despre cum funcționează hipnoza, despre cum funcționează mintea, despre diferitele metode de inducere a stării de transă, despre cum să lucrezi cu copii, cu adulți, despre cum poți folosi hipnoza în controlul și managementul durerii și multe multe altele, te invit atunci la următorul Training Profesional de Hipnoză.

Pentru a te înscrie la următorul Training Profesional de Hipnoză precum și pentru a vedea mai multe detalii și programul pe zile dă click AICI.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-10T19:20:29+02:00 8 septembrie 2017|

8 Comentarii

  1. […] ca răspunsuri ale Subconștientului la întrebările pe care le adresăm. Această tehnică nu presupune o inducție hipnotică și poate fi realizată de oricine, fără să fi avut o pregătire prealabilă în acest […]

  2. […] supărarea este că şi-au atins obiectivul. Oricare ar fi fost acela. L-au atins. Şi, în mod subconştient, ne oprim din a ne mai dori lucruri. Şi ne oprim din a face acele lucruri pentru că deja am ajuns […]

  3. […] este, bineînţeles, pentru că, pentru a face pe cineva să-şi imagineze un lucru, ceva la care subconştientul să nu-şi dea seama dacă este adevărat sau se preface aşadar poate acţiona ca şi cum ar fi […]

  4. […] ca mintea subconştientă să creadă că care acest inel gastric. Scopul este ca, folosind nivelul subconştient, să accepţi faptul că ai urmat procedura şi stomacul s-a redus în dimensiune. Mulţi oameni […]

  5. […] pozitive şi pentru a slăbi sau neutraliza mesajele negative care există deja în mintea ta subconştientă. Acest lucru poate conduce la schimbări profunde, permanente în viaţa ta dacă eşti pregătit […]

  6. […] Subconştientul nu face diferenţa între ce este real şi ce este fictiv. Ceea ce îţi imaginezi este conceput ca fiind ceva real de către mintea subconştientă. […]

  7. […] implicată în intuiţie – erau scurte, încărcate emoţional şi percepute la nivel subconştient. Rezultatele au arătat că, atunci când participanţilor le-au fost afişate imaginile […]

  8. […] de transă hipnotică. Dacă până acum doar te gândeai cum ar fi să poți să faci chiar TU o inducție hipnotică, cum ar fi să poți chiar TU să hipnotizezi pe cineva, ei bine, acum POȚI! Inducția Elman poate […]

Lasa un comentariu

test