În mare parte, oamenii comunică prin intermediul structurilor lor de metafore şi idiome, dovadă a informaţiilor care le-au fost întipărite în minte în urmă cu mulți ani și de atunci le întâlnesc și le folosesc constant.
Metaforele exprimă cele mai intime stări și descriu în profunzime experiențele trăite într-un mod real și ușor de transmis. Atfel, cunoașterea metaforelor și aplicarea lor în terapie devine o importantă resursă de înțelegere, vindecare și transformare.
Metaforele Mișcării, această minunată creație a lui Andy Austin este un mod fascinant de a lucra cu oamenii la un nivel fundamental inconștient, fără a cunoaște alt conținut în afara metaforei în sine.
Asociația Română de Hipnoză îl are invitat în România pe Andrew Austin în luna septembrie. Acesta va susține timp de 3 zile în perioada 07-09 septembrie un curs intensiv de Metaforele Mișcării.
Înainte de venirea sa în România, am realizat un interviu cu Andy Austin în care am vorbit pe larg despre începuturile și dezvoltarea acestei noi abordări terapeutice cât și despre ce urmează să înveți la cursul din luna septembrie.
Urmărește mai jos o nouă parte a interviului:
Eugen Popa: Când începi să intri în profunzimea acestor informaţii,- încerc să evit să folosesc metafore –
Andrew Austin: Succes!
Eugen Popa: Da, ştiu! Fac o scurtă paranteză. Eram într-o emisiune live pe Facebook şi cineva spune: Oh, eu nu folosesc metafore. Şi i-am răspuns că facem pariu pe cât vrea ea că nu trece nici o oră din viaţa sa nu există o oră în viaţa ta în care să nu foloseşti metafore. Este imposibil, este pur şi simplu imposibil să nu le folosim.
Ceea ce spuneam este că intrând în profunzimea acestor informaţii, de fapt începi chiar să elimini toate straturile, iar atunci când vorbeşti, poate fi precum o revelaţie a propriei vorbiri. Tu spui ceva şi în acelaşi timp eşti atent la ceea ce spui – Holy Guacamole!
Iată doar ce am putut să spun! Iar apoi poţi începe să explorezi această revelaţie. Aşa este, este corect?
Andrew Austin: Este corect, într-adevăr. Există două tipuri de modele care ies la suprafaţă în urma folosirii programului.
Una este că sunt atent la structurarea metaforelor şi a idioamele folosite de respectiva persoană. Ne oferă foarte multe date despre ei.
Să-ţi dau un mic exemplu, ce se bazează în special pe o anumită categorie de comunicare prin metafore. În lumea pe care o numim ca fiind Colecţia de Metafore. Dacă suntem atenţi la felul în care oamenii verbalizează metaforele vei putea să descrii nu doar experienţa copilăriei, dar şi comportamentele dobândite de la părinţi, felul cum s-au imprimat acestea asupra copilului.
Cel cu care comunici nu are absolut nicio idee de unde ai putea ştii astfel de lucruri. Chiar şi în ziua de azi, oamenii comunică prin intermediul structurilor lor de metafore şi idiome.
Dovadă a informaţiilor care le-au fost întipărite acum 20-30 de ani. Şi poate că de atunci le-au întâlnit constant. Şi avem o modalitate de a interpreta acest lucru. Aşadar avem abordarea prin analiză, care este ca un fel de citire a gândurilor.
Trebuie să mai adaug ceva, pentru că sunt mulţi oameni care se întreabă de ce totuşi nu inventez unele lucruri pentru a crea o introducere?
Vino la training, fă o sesiune cu mine şi încearcă asta cu tine însuţi, şi apoi analizează cât de multe din lucrurile acestea sunt făcute şi proiectate asupra clientului.
Acum înţeleg întreg conceptul de proiectare, chiar îl înţeleg. Iar asta nu este atât de mult o proiectare, cât este decodificarea informaţiilor pe care persoana respectivă le oferă prin faptul că înţelege lingvistica şi structura sa.
Sunt două concepte complet diferite. Cu toţii am fost spiritişti. Componentele analitice ale metaforelor, care este în mare cam tot ceea ce predau la curs.
Apoi este cealaltă componentă, anume verbalizarea experienţei trăite de persoana respectivă. Pentru că durerea multor oameni, sau mai bine zis, atât de multe aspecte ale durerii resimţite de oameni, ei nu le înţeleg. Mă doare şi sunt confuz în legătură cu toată experienţa mea şi nu ştiu ce să fac în această privinţă. Iar oamenii de obicei au tendinţa direct de a căuta ajutor. Să obţină o încheiere sau o rezolvare sau un leac sau pe cineva care practic să încerce să facă persoana să se simtă mai bine. Pentru că acest lucru sună ca un ajutor.
Dar pentru majoritatea clienţilor cu care lucrez, nu s-a dovedit a fi o practică utilă. Este ceva ce ţine de crearea de legături sociale, dar nu face să dispară problema.
Da, este o rezolvare temporară a problemei. Una din problemele acestei practici este o cantitate însemnată de încercări de a ajuta persoana ajută doar la a anula experienţa persoanei respective.
Când spunem practic, nu fii aşa bleg, nu suferi cu adevărat. Suferi din cauza unei credinţe limitative. Sau trebuie să lucrezi cu programul Swish Pattern sau cu Six Step Reframe sau să-ţi atingi zonele de sub ochi, reprezentând puncte meridiane asociate sau orice presupune asta.
Care poate să/poate să nu se potrivească cu experienţa respectivei persoane. În cazul în care nu se potriveşte – cele mai mari şanse să nu se potrivească în majoritatea cazurilor. Atunci există o problemă, pentru că acum există oameni care ajută, aşa-numiţi experţi ai sănătăţii mentale şi al experienţei umane care demonstrează în mod evident că nu îi înţeleg pe cei care suferă, în timp ce suferă.
Ceea ce putem face, prin faptul că ascultăm ce spune celălalt. Este feedback cu foarte multe cuvinte, care sunt expresia noastră referitoare la durerea persoanei. Nu este mai mare decât abilitatea persoanei de a o exprima.
Acest lucru mi-a demonstrat un lucru de o foarte mare valoare. Anume, atunci când suferi iar o persoană îţi poate descrie suferinţa în mod explicit şi intim într-un fel în care tu nu ai fi putut s-o faci.
Şi, cel mai important, fiecare propoziţie folosită este corectă, se potriveşte cu experienţa ta. Acolo are loc ceva foarte puternic. Şi este ceva ce are loc foarte, foarte rar în terapie.
În care terapeutul descrie punând întrebări din ce în ce mai multe întrebări pe care nici ei înşişi nu le înţeleg. Din punctul meu de vedere, terapeutul trebuie să poată demonstra că înţelege. Fără să fie nevoie să pună întrebări la nesfârşit pentru a înţelege. Iar acesta este unul din efectele programului Metaforele Mişcării cu ajutorul cărora dă posbilitatea omului de a face asta.
Trebuie să precizez momentul în care dă dovadă de înţelegere cu o acurateţe incredibilă, chiar şi dacă nu înţelege de fapt. La un moment dat, când oamenii abia întâlnesc programul, abilitatea lor de a demonstra înţelegere depăşeşte abilitatea de a înţelege Însă observaţia mea este că din training înveţi foarte repede.
De ce să participi la Metaforele Mișcării cu Andrew Austin? (07-09 Septembrie 2018)
Dacă ești terapeut, psiholog, coach, trainer sau ești interesat de dezvoltarea ta personală și vrei să-I ajuți și inspiri pe cei din jurul tău…
• Înveți o tehnică terapeutică revoluționară
• Înveți o tehnică puternică de schimbare care funcționează cu adevărat pentru orice model comportamental și terapeutic
• Îți îmbunătățești abilitatea de a ajuta oamenii să genereze noi soluții la problemele lor
• Obții rezultate acolo unde alte metode de terapie au eșuat
Ce vei învăța în cele 3 zile de curs?
✅Prezentarea completă a procesului “Metafore Mișcării” și structura unei ședințe.
✅Argumentarea neurologică a proceselor.
✅Folosirea comunicării idiomatice cu scopul evitării proceselor conștiente.
✅Obstrucțiile: Reguli și valori externe
✅Containerele: Metaforele incorporatoare, statutul moștenit, famillile și problemele de lungă durată
✅Poverile: Vinovătiile și Responsabilitătile
✅Baloanele: Credințele și Valorile
✅Poziții Relaționale: Unde ne aflăm în relație cu ceilalți.
✅Împlinirile: schimburile și tranzacțiile emoționale
✅Durerile: Accidentările emoționale și sănătatea emoțională
✅Introducere în Metaforele Temporale
✅Introducere în Metaforele legate de Afaceri și Bani
?Practică
?Experiență Directă
?Cazuri Concrete
Cine este Andrew T. Austin?
Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial cu o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.
Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal și creatorul mai multor metode terapeutice, Metaforele Mișcării și IEMT fiind doar câteva dintre ele.
Andrew are un background in neurologie și neurochirurgie și a utilizat din plin aceste cunoștințe atunci când a creat tehnicile sale revoluționare.Metodele sale au fost incluse in Enciclopedia SAGE a Teoriilor în Consiliere și Psihoterapie.
Pentru detalii și înscriere: www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii