Comunicarea în Relație

Cuvintele și metaforele pentru comunicărea în relație – De la Agonie la Extaz

Toate interacțiunile din viața noastră se bazează pe comunicare, pe schimbul de idei, de informații, de cunoaștere. Comunicarea, fie ea în relație cu ceilalți sau cu tine, este esențială pentru o viață sănătoasă, armonioasă și fericită.

Cu toate acestea, de foarte multe ori suntem puși în situații foarte dificile, fie pentru că nu reușim să ne facem înțeleși, sau pentru că noi nu ne înțelegem partenerul sau partenera. Sunt convins că și tu ai avut astfel de situații! Sunt inevitabile până la urmă. Mai ales în relațiile de cuplu unde dinamica vieții ne aduce mereu noi provocări.

Eu unul m-am lovit adesea de acest gen de situații și până nu mi-am dat seama care era cheia rezolvărilor lor (una foarte simplă după cum vei vedea) am avut foarte mult de tras, de suferit.

Am să îți dau un exemplu ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba și sunt convins că și tu te vei regăsi în el, într-o oarecare măsură.

Acum ceva vreme eram într-o relație în care partenera mea a făcut și a spus anumite lucruri pe care le-am resimțit din plin. Au fost ca o lovitură-n piept. Nu atât ceea ce a făcut cât dezinteresul ulterior total și nonșalanța cu care a acționat. Eram foarte îndrăgostit de acea persoană și acțiunile sale au fost efectiv ca și cum m-a înjunghiat în stomac iar apoi a răsucit cuțitul în rană. De mai multe ori. Cu vârf și îndesat.

Am suferit foarte mult atunci până când, într-o zi, ajuns la capătul puterilor, m-am hotărât că nu mai vreau să sufăr.

Dar doar decizia de a nu mai suferi nu este suficientă. Nu cred că știu o persoană pe lumea asta care să își dorească să sufere. Mi-am dat seama că, pentru a opri suferința, pentru a mă elibera de ea, trebuie să schimb eu ceva la mine.

Era clar că nu o pot schimba pe ea, după cum nu poți schimba pe nimeni de altfel. Pe nimeni în afară de tine.

Așa că am stat și m-am întrebat, cum se face că sufăr? Ce anume mă face să sufăr? Cum este această suferință pe care o trăiesc din plin?

Aceste întrebări m-au condus către o revelație care a transformat viața mea nu doar atunci, pe moment, vis-a-vis de acea relație, ci modul meu de a trăi, de a înțelege și de a mă bucura de viață, în loc să mă lupt sau să mă zbat cu ea.

Comunicarea in relatie

Totul este atât de simplu, atunci când înțelegi care sunt mecanismele minții și ale inimii!

Nu contează ce îți aduce viața în cale, ci ce faci tu cu acel ceva. Nu contează ce se întâmplă, ci cum comunici ceea ce se întâmplă. Nu contează ce fac alții, ci cum interpretezi și cum descrii tu acele acțiuni.

Asta este cheia! Uitându-mă la suferința mea, am avut o mare revelație! Câtă vreme o tratam și o descriam ca pe o suferință, aveam parte de suferință.

Când am schimbat însă această perspectivă, modul în care descriam povestea, am realizat cu stupoare că povestea își modifica efectul asupra mea.

„Oare să fie chiar atât de simplu”? M-am întrebat!

Ca să mă asigur, am repetat procesul și în alte situații și ce să vezi, mare miracol mare: funcționează de fiecare dată!

Ce am făcut mai exact mă întrebi?

Am fost atent la cuvintele și metaforele pe care le-am folosit pentru a descrie starea pe care o aveam: „ca o lovitură-n piept”, „m-a înjunghiat în stomac”, „a răsucit cuțitul în rană” și alte asemenea.

Vezi tu, Subconștientul nu face diferența între real și imaginar. De aceea, noi descriem suferința emoțională și/sau psihică, în termeni fiziologici. Pentru Subconștient, durerea era așa cum aș fi crezut eu că ar fi fost dacă cineva fizic, concret, mi-ar fi dat „o lovitură în piept” sau m-ar fi „înjunghiat în stomac”.

Dar nu m-am oprit aici. Dacă te oprești aici e ca și cum mori de foame cu lingura în mână pentru că deși ai ajuns la oală, nu începi să mănânci.

Am stat și m-am gândit, cum era acea lovitură în piept, cine sau ce mă lovea? Sau, cu ce am fost înjunghiat în stomac, cum arată acea rană, unde se află ea mai exact?

Astfel, am realizat că, cu cât intram mai mult in detalii, cu atât imaginea mea mentală devenea tot mai clară și, mai ales, senzația respectivă începea să se estompeze.

Mai mult decât atât, cu cât detaliile deveneau mai clare, cu atât parcă mi se ridica un văl de pe ochi (vezi ce am făcut aici? J ) și începeam să văd mult mai clar toată situația și să mă eliberez de ea.

Ah…. și cât de minunată este această stare de detașare, în care nu doar că nu te mai afectează ci pur și simplu nici nu mai observi, nici nu mai iei în seamă toată acea poveste care până atunci ți-a produs atâta suferință.

Cum spuneam, am început să aplic această joacă de-a detaliatul în toate situațiile din viața mea și de atunci, parcă trăiesc în altă lume, una în care mă simt eliberat, liber, ușor și mai ales, zâmbitor.

Un adevărat paradis, ce să mai!  🙂

Toate acestea au venit în mod natural, intuitiv aș putea spune și mi-a fost și îmi este chiar și acum destul de greu să explic altcuiva cum poate obține aceste rezultate.

Pentru mine totul pare foarte simplu dar când trebuie să explic altcuiva, mă trezesc… „legat de mâini și de picioare”…

Asta până la un moment dat însă când, discutând cu un bun prieten al meu pe internet, mi-a atras atenția asupra unei metode create de Andy Austin care face tot ce am zis eu până acum, însă foarte clar, structurat și la nivel mult mai profund.

Curios cum mă știi, am scormonit și am găsit metoda lui Andy, si pe Andy!

Vreau să-ți spun că am avut o stare de satisfacție imensă când am discutat cu Andy Austin și mi-a dat mai multe informații despre metoda sa, Metaforele Mișcării, pentru că a reușit să sintetizeze atât de ușor și la un nivel foarte profund tot ceea ce încercam eu să explic legat de limbaj, comunicare și metafore.

Practic Metaforele Mișcării îți oferă Cheile Subconștientului, pe tavă!

Andrew T. Austin a remarcat că expresiile și metaforele folosite de către pacienți în cadrul terapiei erau adesea comunicate în afara conștientizării şi înțelegerii imediate a acestora. Un fel de vorbea gura fără ei, cam cum făceam și eu când ziceam „o lovitură în piept”. Acest lucru a sugerat existența “comunicării inconștiente”, care ar fi putut să dezvăluie mai multe niveluri de semnificație comunicate simultan și drept urmare să eficientizeze extraordinar de mult procesul terapeutic.

Metoda Metaforele Mișcării a fost inițial dezvoltată de către Andrew T. Austin pe baza observațiilor sale în timpul terapiei cu pacienți cronici. Ulterior a fost, însă, influenţată şi de americanul Charles Faulkner, trainer în comunicare, de psihiatrul britanic R.D. Laing și de antropologul britanic Gregory Bateson. De asemenea, contribuții semnificative la dezvoltarea proiectului au adus şi Steve și Connirae Andreas, unii dintre cei mai titrați traineri din domeniul NLP.

Astfel, Metaforele Mișcării (MM) reprezintă un sistem de interpretare, înțelegere și investigare lingvistică, utilizat cu atât în terapie, în analiza problemelor și în schimbarea comportamentală pentru rezolvarea lor, dar și în domeniul dezvoltării personale precum și în cel al investigațiilor criminalistice și judiciare.

Tot discutând cu Andy, mi-a zis la un moment dat: Hai să vezi cum se aplică această metodă în cazul relațiilor. (omul ăsta citește mințile??)

„Rănile” evidențiate în terapie sunt în mod frecvent legate de relații, în cea mai mare parte mai ales relațiile de cuplu.

Aceste relații îmbracă adesea forma unor metafore fizice de vătămare corporală, stările emoționale fiind resimțite ca daune corporale și amenințări la adresa vieții.

Aici intră orice tip de expresie, figură de stil, metaforă care face referire la senzațiile fizice. De exemplu: “Am fost înjunghiat în spate.” “Parcă Mi-a tras un pumn în plex”. Astfel, metoda de vindecare optimă va depinde în mare măsură de natura rănirii emoționale, exprimată prin astfel de metafore.

Cum îți poți da seama când un adult poartă astfel de “răni”? Există câteva trăsături caracteristice generale, chei, care te ajută să le identifici rapid. Iată câteva dintre ele:

  • se plâng mereu că emoțiile și sentimentele lor nu sunt recunoscute de către partenerul/partenerii lor.
  • sunt mult mai emoționali decât colegii lor, adesea considerați ca fiind schimbători, instabili, experimentând un nivel mai ridicat al tuturor emoțiilor în comparație cu alte persoane.
  • două persoane cu această convingere vor avea tendința de a lega rapid o prietenie emoțională și interesantă sau o relație cu o experiență puternică de recunoaștere emoțională, care deseori se termină rapid şi intens.
  • doi iubiți cu această convingere vor tinde să se atragă reciproc către “partea întunecată” a emoțiilor lor, care este frecvent moderată cu alcool, droguri și activități negative.
  • Nu sunt foarte buni la menținerea contactului cu oamenii.

Acestea sunt doar câteva dintre aceste caracteristici care îți permit să identifici rapid o persoană care suferă de astfel de răni sufletești.”

Ei bine, Andy Austin a reușit să pună ordine în tipul de metafore pe care oamenii le folosesc în viața de zi cu zi și astfel, să dobândească o cunoaștere „din interior” a experiențelor acestor, chiar mai bine decât persoana în cauză. Ceea ce mi se pare GENIAL!

Metoda Metaforele Mișcării este alcătuită, până acum cel puțin, din 10 nivele de profunzime, de înțelegere a metaforelor iar Andy lucrează constant la dezvoltarea și îmbunătățirea sa.

Practic, pentru fiecare metaforă pe care cineva o utiliează, tu poți avea 10 chei de înțelegere atât a metaforei, cât mai ales a persoanei. Este ca și cum i-ai citi gândurile, ca și cum tu, știi chiar mai bine decât el sau ea, ce vrea să zică!

Ramificațiile și implicațiile acestei metode sunt evidente și de netăgăduit!

Acesta este și motivul pentru care ne-am hotărât să îl invităm pe Andy Austin în România să susțină un Workshop de Formare Internațională în Metoda Metaforele Mișcării. Suntem foarte încântați că a fost de acord și de-abia așteptăm să o învățăm!

 

metafore-cover

Eu unul sunt foarte convins de această tehnică și sunt foarte încrezător în puterea ei fantastică de transformare.

Dacă ești interesat de dezvoltarea și transformarea personală, dacă vrei să ai o comunicare mai bună și relații de succes cu cei din jurul tău, fie că vorbim de partenerul de viață, colegii de servici sau clienții sau pacienții tăi, atunci sunt convins că această metodă este Pentru Tine!

Metaforele Mișcării te ajută să descifrezi Limbajul Subconștientului tău sau al clienților tăi și mai ales cum să îl rescrii, reformulezi astfel încât să atingi succesul dorit.

Cum facem acest lucru? Desigur, prin lucrul cu metaforele. Metaforele reprezintă modalitatea de exprimare a emoțiilor noastre, cu alte cuvinte modalitatea de exprimare a subconștientului nostru – acel „spațiu” interior în care sunt create și întărite prin repetare, crezurile, credințele și reprezentările noastre. Și deja știm cu toții că ceea ce credem și ne repetăm cu emoție, tinde să devină realitate.

Ei bine, Workshopul „Metaforele Mișcării” îți oferă o metodă directă, eficientă, simplă și în același timp puternică, prin care:

  • În primul rând reușești cu ușurință să descifrezi Limbajul Subconștientului (al tău sau al celor cu care lucrezi/comunici);
  • Să traduci experiența emoțională, ascunsă – referitoare la problema cu care te confrunți, în mesaje clare, pe înțelesul minții tale conștiente, al rațiunii;
  • Să înțelegi exprimarea propriei suferințe sau blocaj sau să îți ajuți clienții să înțeleagă natura suferinței/problemei cu care se confruntă;
  • Și mai important ca orice, să ajuți la rezolvarea problemei/suferinței/blocajului folosindu-te de puterea metaforelor implicate, să rescrii limbajul subconștientului astfel încât să devină un mesaj de succes, de găsire de soluții și rezolvare de probleme;
  • De asemenea, obții în felul acesta o schimbare a comportamentelor astfel încât, în loc să repeți acțiuni și comportamente care te-au condus la suferință (induse de vechiul limbaj al subconștientului tău!), să le cultivi acum în mod natural, cu ușurință prin noul limbaj adecvat succesului, pe cele care susțin reușita, succesul, împlinirea!

Dacă vrei să afli mai multe despre Metaforele Mișcării și vrei să înveți și tu această metodă fantastică, dă click pe linkul de mai jos și înscrie-te la Workshop!

www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii

Ce parere ai despre acest articol?

Scrie opinia ta în comentariu mai jos.

 

2023-07-08T14:05:01+02:00 22 august 2018|
test