Exerciții Pentru Minte – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa

Emisiunea Învață Crește Dăruiește de săptămâna aceasta a adus un concept nou: Exercițții pentru minte! A fost extrem de practică şi antrenantă. Am introdus conceptul de brain gym, sau fitness pentru minte sau, mai simplu, exerciţii pentru minte, și am vorbit despre cele două emisfere cerebrale pe care acest concept se bazează.

Video mai jos

Am arătat o serie de exerciţii simple, rapide şi eficiente prin care îţi poţi antrena mintea pentru dezvoltarea abilităţilor sale.

Ideea de de la care pornim este foarte simplă: felul în care ne folosim creierul şi mintea ne poate ajuta să creştem sau să descreştem. Cu alte cuvinte: ce semeni, culegi; ce alegi să îţi încarci mintea favorizează sau nu dezvoltarea abilităților mentale.

Exerciţiile pentru minte sunt o idee excelentă de a-ţi pune mintea la treabă.
Să înţelegem şi de ce.

Creierul uman este format din două emisfere, fiecare dintre ele controlând diferite tipuri de gândire.
Emisfera stânga este cea  cunoscută ca fiind partea analitică, logică şi obiectivă a creierului.
Emisfera dreaptă este cea considerată ca fiind creativă, intuitivă şi subiectivă.

Cele două emisfere sunt interconectate printr-o substanţă neuronală complexă denumită corpus calos, prin care cele două părţi ale creierului comunică între ele. Astfel se face transferul de informaţii între cele două tipuri de gândire diferită.

emisfere-cerebrale

Teoria celor două emisfere a fost dezvoltată pentru prima dată de Roger Sperry, care în anul 1981 a câştigat şi un premiu Nobel pentru această demonstraţie stiinţifică de funcționare a creierului uman.

Un alt lucru interesant legat de cele două emisfere este „încrucişarea cu corpul” – adică emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului în timp ce emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului. Asta înseamnă de exemplu că partea dreaptă a corpului, mâna, piciorul, șamd., sunt controlate de emisfera stângă. Dacă suferim o leziune în partea stângă a creierului, atunci va fi afectată partea dreaptă a corpului.

Când gândim, când ne folosim creierul ne activăm ambele emisfere, le folosim pe amândouă, însă una dintre ele este mai activată. Foarte important de reținut este faptul că, cu cât transferul de informaţii între cele două este mai mare, cu atât avem acces la mai multe resurse, cu atât putem să gândim mai rapid, mai analitic sau mai creativ.

 

Exerciții Pentru Minte

Exercițiul Fizic

Ei bine, acesta este rolul exerciţiilor pentru minte: ele activează, încarcă, dezvoltă și întărește funcția acestui corpus callosum, acestui punct central care facilitează transferul de informaţii între cele două emisfere ale creierului și îl ajută astfel să transmită informația mai rapid, mai eficient și mai clar.

exercitii-pentru-minte

În momentul în care doreşti să îţi antrenezi mintea, să ai un creier mai bun şi o armonie interioară trebuie să lucrezi holistic, să existe un echilibru între cele două emisfere.
Putem să ne gândim la acest echilibru și ca la unul dintre trup şi minte. Cele două sunt foarte strâns corelate și cu cât corpul este mai în echilibru, în armonie cu atât mintea funcţionează mai bine.

Datorită acestei corelații profunde, schimbările care apar la nivel fizic, trupesc, se reflectă și la nivel cerebral și al funcțiilor cerebrale. Acest lucru ne permite să obținem un echilibru și o armonie excelentă la nivel cerebral, prin intermediul exerciţiilor fizice. Aşa a apărut conceptul de brain gym.

Homunculus
exercitii pentru creier - homunculus
Există părţi ale corpului (mâinile, faţa, gura, urechile, părţile intime) care transmit mai multe impulsuri, semnale către creier şi astfel ocupă o zonă mai mare în creier.
Aceste este unul dintre motivele principale pentru care spre exemplu mâinile și picioarele sunt membrele cel mai des folosite în aceste exerciții pentru creier.

Aşa cum spuneam la începutul articolului, emisiunea de marţi a fost foarte practică. Ti-am pregătit o serie de exerciţii pe care te rog să le şi realizezi alături de mine în timp ce urmăreşti emisiunea.
O să vezi ce simplu este şi o să îţi şi placă.

Exercițiul Mental

Pe lângă exercițiul fizic mai există o variantă de antrenament mental: putem să obținem exact aceleaşi rezultate folosind puterea minţii. Asta înseamă că ne putem folosi imaginaţia pentru a vizualiza acest echilibru dintre cele două emisfere cerebrale.

Subconştientul nu face diferenţa între ce este real şi ce este fictiv. Ceea ce îţi imaginezi este conceput ca fiind ceva real de către mintea subconştientă.

Un studiu realizat în această direcţie a împărțit un număr de artişti care ştiau să cânte la pian în două grupuri: primul grup a practicat 15-20 de minute pe zi timp de o lună o partitură nouă, în timp ce al doilea grup doar şi-a imaginat că o face. Al doilea grup a fost urmărit în permanenţă să nu îşi mişte degetele în timp ce îşi imaginează cum cântă partitura. După o lună de zile a fost testată activitatea cerebrală a celor două grupuri şi rezultatul a fost unul uimitor.

Diferența dintre activitatea cerebrală a artiștilor a fost de doar 5%. Altfel spus, doar imaginându-ne că realizăm o anumită activitate, generează o activitate cerebrală, o amprentă le nivel cortical aproape identică cu situația când chiar facem acea activitate, raportul fiind de 95%. Fantastic!

O altă metodă excelentă de a lucra şi a ne dezvolta mintea este Autohipnoza, despre care am vorbit în emisiunea de săptămâna trecută.

Autohipnoza este o tehnică care îți permite să preiei controlul asupra creierului şi să modelezi rezultatele pe care ţi le doreşti.

Despre cum funcționează autohipnoza poți învăţa la Seminarul Practic de Autohipnoză pe care îl realizăm periodic sau, prin programul de studiu acasă pe care îl poți achiziționa chiar acum .

Pentru a participa la Seminarul Practic de Autohipnoză dă click AICI și sunt convins că te vei bucura.

Te invit acum să urmărești emisiunea despre Emisferele Cerebrale și despre Exercițiile pentru creier și te invit să comentezi mai jos și să îmi spui părerea ta despre acest subiect.

Cunoști alte tehnici de pus creierul pe bigudiuri? Tehnici care ajută mintea și creierul să lucreze mai bine?
Te rog să mi le trimiți pentru a le introduce într-un program pe care vreau să îl lansez în curând, cu astfel de tehnici.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-16T12:17:49+02:00 6 iulie 2016|

7 Comentarii

  1. […] a filtra informațiile şi de a reține doar ce este important, în orice situație te-ai afla în mintea ta ar rula un film cu toate amintirile legate de momente asemănătoare din viața […]

  2. […] acțiuni exterioare pe care le impui asupra corpului tău, însă atâta timp cât tu nu lucrezi cu mintea şi cu resursele tale interioare, inevitabil te vei întoarce în punctul de […]

  3. […] spune: “Este la fel ca meditaţia, dar în loc să-ţi eliberezi mintea, te gândeşti la lucrurile pe care vrei să le […]

  4. […] monotaskingşi vă spun din experiență, este mai dificil decât ne-am aştepta. De ce? Pentru că mintea noastră bombardată permanent cu informații şi elemente de defocalizare, s-a obişnuit să alerge printre […]

  5. […] această emisiune am discutat foarte pe scurt despre cum este alcătuită și cum funcționează mintea. Termenii folosiți nu definesc realități concrete ci sunt mai degrabă metafore care ne ajută […]

  6. […] din ce în ce mai greu acestui atac. Chiar și articolul de față este unul dintre elementele care „asaltează” mintea ta dar, sper eu, să fie unul blând și cu câștiguri pentru […]

  7. […] univers se află în mintea noastră iar modul în care acesta este reprezentat se datorează aproape în totalitate […]

Lasa un comentariu

test