Diferența dintre Terapia Resurselor și Terapia Cognitiv Comportamentală

Acest articol face parte dintr-o serie de 31 de episoade scurte care alcătuiesc interviul pe care l-am realizat cu Profesor Gordon Emmerson PhD în Martie 2014 în Bali.

În episodul precedent am discutat despre Diferența dintre Terapia Resurselor și Terapia Părților!

În episodul de azi vom discuta despre și vom afla care este diferența dintre Terapia Resurselor și Terapia Cognitiv Comportamentală.
Urmărește explicația în video de mai jos.

(pentru subtitrare click pe CC in colțul din dreapta jos al ferestrei video)

Transcriere

Eugen Popa: Tot auzim despre diferite metode. Unele dintre ele fiind mai preferate de către cei care practică sau lucrează în domeniul sănătății. Care este diferența sau care este abordarea dintre Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC) și Terapia Resurselor? Cum vezi relația între cele două?
Gordon Emmerson: Sunt foarte diferite. Există trei abordări principale în psihologie: mișcarea cognitiv comportamentală, mișcarea fenomenologică care este centrată pe persoană, cum ar fi Gestalt și existențialism și mișcarea psihodinamică care cuprinde și Terapia Resurselor.
Mișcarea psihodinamică presupune că lucrurile care s-au întâmplat în trecut, pot fi accesat folosindu-se de amintirile persoanei, acest lucru generând un impact pozitiv în prezent.

Terapia Resurselor

TCC are altă viziune. TCC acceptă faptul că sunt situații care au avut loc în trecut ne afectează în prezent dar nu lucrează deloc cu acel trecut. Nu accesezi trecutul, ci lucrezi la redefinirea și re-cadrarea modului în care un om gândește și îi dai teme de lucru care schimbă ceea ce face persoana. Construiește peste problemele trecutului, peste mecanismele de gestionare a unei situații.

Consider că acest lucru este o problemă pentru că o Resursă poate să aibă o traumă poate exista o traumă și poate chiar să simtă că va muri. Aceasta se poate simți ca și cum nu e bună de nimic și că este respinsă. TCC nu adresează deloc această problemă.

TCC oferă doar o serie de mecanisme de gestionare a unei situații clientului și aceea traumă este lăsată acolo.
În Terapia Resurselor intervenim și ne asigurăm că acea Resursă se simte sprijinită și în siguranță, că este într-un spațiu pozitiv, astfel încât se elibereză și poate să redevină o parte reintegrantă a personalității permițând persoanei să fie mai liberă iar simptomele dispar în totalitate.

Eugen Popa: Luând în considerare conceptul minții conștiente și a minții subconștiente de sine, poți spune că TCC lucrează mai mult la nivelul conștient și că Terapia Resurselor sau Terapiile Psihodinamice lucrează mai mult la nivelul inconștientului.
Gordon Emmerson: Da, într-un fel. TCC lucrează cu ceea ce eu numesc Resurse de Suprafață, care sunt conștiente majoritatea timpului. În Terapia Resurselor aducem în plan conștient Resurse care este posibil să nu mai fi fost prezente de ceva vreme.
Însă lucrăm tot timpul cu Resursele Conștiente, cu acele Resurse pe care le-am scos la suprafață iar acest lucru oferă un sentiment de putere și control persoanei.

 

Vrei să afli mai multe despre Terapia Resurselor? Abonează-te la newsletterul pe această temă incitantă și primești informații, studii de caz și exemple cum poți aplica Terapia Resurselor.

Nu mai ai nevoie de alte detalii și vrei să participi la următorul Training de Formare în Terapia Resurselor? Te așteptăm cu drag și suntem foarte bucuroși că vrei să folosești această tehnică excelentă pentru a te ajuta pe tine și pe ceilalți.

PS: Spread the Dragostea! Recomandă și altora acest articol!

Episodul anterior: Diferența dintre Terapia Resurselor și Terapia Părților Ego
Episodul următor: Terapia Resurselor și Hipnoza

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Aflu Mai Multe!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

2016-04-02T21:53:57+02:00 2 aprilie 2016|

3 Comentarii

  1. […] știință vorbesc despre „modelul de putere” al autocontrolului, care sugerează că resursele noastre cognitive, la fel ca și resursele noastre fizice, au o putere limitată. Cei mai mulți dintre noi am […]

  2. […] anterior: Diferența dintre Terapia Resurselor și Terapia Cognitiv Comportamentală Episodul […]

  3. […] Gordon Emmerson PhD. îți urează bun venit la trainigul de Terapia Resurselor într-un scurt mesaj […]

Lasa un comentariu

test