Rugăciunea: 7 Beneficii Dovedite

Rugăciunea este, fără îndoială, o experiență foarte personală care poate însemna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Dar, ca o definiție generală, rugăciunea este o cerere,o mulțumire sau laudă adresată de credincioși divinității, sau o încercare personală de a intra în contact direct cu divinitatea.

Știința nu poate dovedi niciodată dacă rugăciunile noastre primesc sau nu cu adevărat răspunsuri de la o Putere sau un Sine Superior, dar cercetările arată că rugăciunea aduce beneficii semnificative sănătății noastre emoționale, fizice și mintale. Așadar, dacă nu vom putea niciodată să răspundem la întrebarea dacă rugăciunea generează sau nu răspunsuri de la Dumnezeu, știm din studiile științifice că rugăciunea generează răspunsuri în interiorul celui care se roagă.

Este important să găsești cu adevărat o semnificație pentru rugăciune în viața ta. Dacă o faci doar dintr-un sentiment de obligație sau de câștig personal, cercetările arată că poate avea de fapt un efect dăunător.

Peste 250 de studii efectuate de oamenii de știință vin cu o concluzie clară: Rugăciunea este sănătoasă pentru cei care o practică.

1.Rugăciunea Îmbunătățește Autocontrolul

Oamenii de știință vorbesc despre „modelul de putere” al autocontrolului, care sugerează că resursele noastre cognitive, la fel ca și resursele noastre fizice, au o putere limitată. Cei mai mulți dintre noi am experimentat cu siguranță acest lucru. Până la sfârșitul unei zile lungi, de exemplu, uneori pur și simplu nu mai ai energia mentală pentru a alerga sau a face alegeri alimentare sănătoase.

 Un studiu efectuat în Germania a constatat că rugăciunea poate contracara această oboseală mentală și poate stimula autocontrolul. Cei care s-au rugat scurt înainte de o sarcină dificilă din punct de vedere mental au reușit să finalizeze apoi și un test fără să prezinte o epuizare cognitivă. Cei care nu s-au rugat deloc înainte de sarcină nu s-au concentrate și nu au avut rezultate la fel de bune la test.

Cercetătorii de la Universitatea Queen au ajuns la concluzii similare. În timpul a patru experimente separate, participanții au exercitat mai mult autocontrol când le-au fost reamintite, subtil, diverse concepțe religioase.

2.Rugăciunea Consolidează relațiile

Rugăciunea poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra relațiilor noastre apropiate. Studiile au arătat că rugăciunea pentru un prieten sau partener de viață ne poate crește capacitatea de a ierta, dar și crește încrederea pe care o avem în relație. De asemenea, studiile arată că cei care se roagă constant pentru partenerii lor romantici au o tendință mai mică spre infidelitate.

În plus, un studiu a analizat modul în care oamenii se gândesc la sacrificiile pe care le-au făcut în relațiile lor. Acesta sunt adesea un bun indicator al satisfacției tale generale față de relația pe care o ai. Studiul a constatat că rugăciunea pentru cineva pe care îl  consideri apropiat mărește gradul de satisfacția și dorința de a face sacrificii pentru relația voastră.

3.Rugăciunea Îmbunătățește capacitatea de a face față stresului

Un studiu al Universității din Florida a descoperit că 96% dintre adulții în vârstă, în mod special, folosesc rugăciunea pentru a face față stresului. De fapt, se pare că rugăciunea este principalul  „tratament” folosit de seniori pentru a se simți mai bine și a-și menține sănătatea generală.

O treime dintre respondenți au raportat, de asemenea, folosirea altor strategii spirituale pentru a-și îmbunătăți sănătatea, inclusiv vizualizarea, muzica, terapia prin artă, vindecarea energetică, meditația și consilierea religioasă.

4.Rugăciunea Activează genele de protecție împotriva bolilor

Cercetătorii de la Școala Medicală Harvard au descoperit că tehnicile de relaxare, inclusiv yoga, meditația și rugăciunea repetitivă precum și mantrele sunt capabile să activeze numeroase gene de „combatere a bolilor” din corpul nostru. Practicile de relaxare par să schimbe genele care ne protejează de diferite tulburări, cum ar fi hipertensiunea arterială, cancerul, infertilitatea și artrita reumatoidă. Și cu cât practicați mai des o tehnică de relaxare, cu atât beneficiați mai multă “protecție”.

5. Rugăciunea Combate Depresia

S-a dovedit că rugăciunea conduce la îmbunătățirea sentimentului general de bunăstăre. Acest lucru se datorează faptului că rugăciunea, meditația și alte practici spirituale pot crește nivelul de dopamină. Dopamina este un neurotransmițător eliberat atunci când simți plăcere și fericire. Dopamina îmbunătățește emoțiile pozitive, crește motivația și abilitățile cognitive. Nivelurile de dopamină sănătoase sunt, de asemenea, cunoscute pentru că previn depresia și anxietatea.

Un alt studiu a investigat adulți cu risc crescut de depresie, pe baza istoricului familial. În mod obișnuit, riscul sporit de depresie este evidențiat în anumite regiuni ale cortexului cerebral. Cercetările asupra creierului celor care au acordat o importanță deosebită religiei sau spiritualității au arătat un cortex semnificativ mai gros în exact aceleași regiuni care erau subțiate în cazul celor fără peocupări spirituale. Același studiu arată că oamenii care au inclus spiritualitatea în viața lor prezintă cu 90% mai puțin risc de a dezvolta o depresie majoră.

6. Rugăciunea Gestionează Controlul Durerii

Un studiu efectuat de Bowling Green University a constatat că meditația și rugăciunea au contribuit semnificativ la reducerea migrenelor și a durerilor de cap. Cercetătorii au cerut oamenilor care suferă de migrene să mediteze 20 de minute în fiecare zi prin repetarea unei mantre spirituale sau unei rugăciuni, cum ar fi „Dumnezeu este bun. Dumnezeu este pace. Dumnezeu este dragoste”. Un al doilea grup a fost rugat să folosească o mantra nonspirituală, cum ar fi „Iarba este verde. Nisipul este moale. ” După o lună, cei care au folosit o mantră spirituală aveau mai puține dureri de cap și o toleranță mai mare la durere. În timp ce mantra neutră nu a adus niciun beneficiu.

7. Rugăciunea Sporește Longevitate

Un sondaj publicat în Journal of Gerontology a analizat 4.000 de oameni în vârstă și a constatat că cei care se roagă sau meditează în mod regulat s-au confruntat mai bine cu bolile și au trăit mai mult decât cei care nu au făcut-o. Aceste rezultate se datorează, probabil, unei combinații a tuturor celorlalte beneficii dovedite ale rugăciunii care măresc sănătatea mintală și fizică.

hipnoza-spirituala

 

 

 

Dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile rugăciunii, dacă vrei să descoperi și să practici atât tehnici spirituale străvechi cât și tehnici moderne de hipnoză spirituală, te aștept pe 17-18 Noiembrie la singurul workshop de Hipnoză Spirituală.

2018-12-17T16:18:24+02:00 7 noiembrie 2018|
test