Aproape toată lumea are cel puţin o teamă iraţională. Pentru o parte dintre oameni aceste temeri sunt minore şi nu influenţează puternic echilibrul mental sau emoţional. În cazul în care aceste temeri, frici iraţionale devin atât de severe încât provoacă anxietate, stres şi interferează cu viaţa normală, avem de-a face cu FOBIA.
O fobie este o frică intensă de ceva care, în realitate, reprezintă un mic sau chiar deloc pericol. Dacă suferi de o fobie probabil îţi dai seama că teama ta este iraţională, dar chiar şi aşa nu îţi poţi controla trăirile şi reacţiile. E suficient să te gândeşti la acel obiect, fiinţă sau siţuaţie şi neliniştea se instalează; iar atunci când te expui cu adevărat la ceea ce te temi, teroarea este automată şi copleşitoare.
Temeri „normale” vs. Temeri „iraţionale” (fobii)
Este normal şi chiar de ajutor să simţi frica în anumite situaţii periculoase. Frica este un răspuns uman adaptiv. In istoria evoluţiei umane, frica a reprezentat un element indispensabil pentru supravieţuirea speciei. Aceasta a servit întotdeauna un scop de protecţie prin activarea automată a bine cunoscutului răspuns „luptă sau fugi”. Cu corpul şi mintea în alertă suntem capabili să răspundem rapid şi să ne protejăm.
În cazul fobiilor ameninţarea este mult exagerată sau chiar inexistentă.
Temeri normale
- Senzaţia de anxietate atunci când zbori cu avionul şi au loc turbulenţe, furtuni, aterizări forţate etc.
- Simţi furnicături atunci când te urci pe o scară înaltă sau te uiţi în jos de la ultimul etaj al unei clădiri înalte
- Emoţii în faţa unui câine de luptă
- Senzaţie de greaţă atunci când vezi sânge sau răni adânci
Temeri iraţionale
- Nu alegi vacanţe în locuri îndepărtate pentru a nu zbura cu avionul
- Nu ieşi niciodată pe terasa de la birou deoarece aceasta este situată la etajul 10 al clădirii
- Schimbi direcţia de mers dacă vezi de la depărtare un câine în drumul tău
- Eviţi controalele la medic deoarece eşti îngrozit de ace
Frica în copilărie
Multe temeri din copilărie sunt naturale şi au tendinţa de la se dezvolta la vârste specifice. De exemplu, cei mai mulţi copii experimentează frica de întuneric în primii ani de viaţă. Asta nu înseamnă că au sau vor dezvolta o fobie, în cele mai multe cazuri frica dispare natural, de la sine, o dată cu creşterea în vârstă.
În cazul în care frica copilului tău nu îi afectează normalitatea vieţii şi nu îi provoacă o mare suferinţă, atunci nu există un motiv de îngrijorare. În cazul în care frica interferează cu activităţile sociale ale copilului, îi afectează performanţele şcolare sau programul de somn, ai motive întemeiate să consulţi un terapeut.
Potrivit Child Anxiety Network următoarele frici sunt considerate extrem de frecvente şi normale la copii:
0- 2 ani – zgomote puternice, străini, separarea de părinţi, obiecte de mari dimensiuni
3-6 ani – lucruri imaginare (fantome, monştri) , întuneric, dormit singur, zgomote ciudate
7-16 ani – temeri mai realiste cum ar fi boala, performanţele şcolare, dezastrele naturale, moartea.
Tipuri comune de fobii
Există patru tipuri generale de fobii:
- Fobii de animale – şerpi, păienjeni, câine etc.
- Fobii legate de mediul înconjurător –înălţime, furtuni, apă, întuneric
- Fobii situaţionale (temeri declanşate de o anumită situaţie) – spaţii închise, zbor, condus, tunele, poduri.
- Fobia de sânge – injectare: sânge, rănire, boală, ace, alte proceduri medicale.
Simptomele unei fobii
Simptomele unei fobii pot varia de la sentimente uşoare de reţinere şi de anxietate la un atac de panică în toată regula. În general, cu cât eşti mai aproape de obiectul fobiei tale, cu atât frica creşte în intensitate. Frica creşte, de asemenea, dacă este dificil să te îndepărtezi sau să ieşi din acea situaţie.
Simptome fizice
- Respiraţie grea
- Senzaţii de ameţeală
- Bătăi de inimă puternice
- Durere toracică sau senzaţie de apăsare
- Furnicături
- Transpiraţie
- Tremurat
Simptome emoţionale
- Sentiment de anxietate copleşitoare
- Teama de a pierde controlul
- Senzaţia de nevoie intensă de a scăpa
- Sentimentul că eşti aproape de moarte
- Senzaţia de „ireal” sau detaşat de tine
Simptomele fobiei de sânge sau injectare sunt uşor diferite de cele generale pentru alte fobii. Atunci când te confrunţi cu vederea sângelui sau cu un ac, nu apare doar frica, ci şi dezgustul. Ca şi în cazul altor fobii, apare iniţial anxietatea şi senzaţia că inima sare din piept. Cu toate acestea, spre deosebire de alte fobii, această accelerare este urmată de o scădere rapidă a tensiunii arteriale, ceea ce duce la greaţă, ameţeală şi leşin. Deşi teama de leşin este comună în toate fobiile specifice, cazul injectării sau vederii sângelui este singura fobie în care leşinul poate să apară de fapt.
Când este timpul să cauţi ajutor pentru tratarea fobiei?
Cu toate că fobiile sunt comune şi ele nu provoacă întotdeauna disconfort există şi situaţii în care ele îţi pot perturba în mod semnificativ viaţa. De exemplu, dacă suferi de claustrofobie e o mare problemă dacă trebuie să urci în fiecare zi cu liftul pentru a ajunge la birou. Dacă evitarea obiectului, activităţii sau situaţiei care declanşează frica iraţională interferează cu funcţionarea ta normală sau te împiedică să faci activităţi care în mod normal te-ar bucura, este nevoie să cauţi ajutor.
Ia în considerare o terapie pentru eliminarea fobiei dacă:
Aceasta cauzează o frică intensă sau atacuri de panică
Recunoşti că frica este excesivă şi nerezonabilă
Eviţi locuri şi situaţii din cauza fobiei
Evitarea ta interferează cu rutina zilnică sau cauzează o suferinţă semnificativă
Ai o fobie de cel puţin 6 luni
Hipnoterapie pentru tratarea fobiilor
Hipnoza s-a dovedit un tratament eficient pentru personele care suferă de orice tip de fobie. Hipnoterapia ajută la identificarea cauzei, emoţiei principale care a declanşat fobia şi la schimbarea răspunsului emoţional când te întâlneşti în viitor cu obiectul sau situaţia declanşatoare. Hipnoterapia poate ajuta, de asemenea, şi la instalarea de noi obiceiuri, reacţii, trăiri în situaţii similare.
Hipnoza este o terapie extrem de eficientă deoarece lucrează rapid şi direct cu subconştientul care este capabil să proceseze informaţiile mult mai eficient în lipsa implicării minţii critice. Autohipnoza este şi ea o metodă excelentă de a lupta cu fobiile.
Scopul hipnoterapiei este de a elimina modelul subconştient al fobiei. O tehnică simplă, rapidă şi extrem de eficientă utilizată în hipnoterapie este Tehnica Rewind. Rezultatele folosirii metodei nu depind de cât timp persoana a suferit de fobie, fie ea severă sau o formă mai uşoară, acţionând rapid de cele mai multe ori într-o singură sesiune.
Nu ai niciun motiv să alegi să trăieşti cu frică. Hipnoza şi alte metode alternative te pot ajuta să recâştigi controlul asupra vieţii tale. Foloseşte-te de puterea hipnozei, care este puterea minţii tale pentru a te elibera din ghiarele fricii.
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] te poate ajuta în vindecarea fizică sau în tratarea traumelelor și obiceiurile proaste sau a fobiilor. Cu alte cuvinte, este destul de greu de găsit ceva ce Hipnoza NU poate […]
[…] un Workshop de Hipnoză Regresivă. Diana este studentă și se confruntă cu o puternică fobie de șerpi. Am vrut să mă asigur că reacția sa este într-adevăr una puternică și m-am jucat […]
[…] omului ca fiind ceva greu, dificil, anevoios. Este o acțiune conștientă! Un om care suferă de o fobie de pisici, face un efort conștient pentru a-și controla reacția fobică, de respingere, de […]