Terapia din Părți! Tehnici Terapeutice Bazate pe Conceptul de Părți ale Psihicului

Terapia din părți are la bază conceptul conform căruia personalitatea noastră este compusă din mai multe părți, resurse, fațete sau aspecte ale minții subconștiente, fiecare cu funcțiile sale. Cu alte cuvinte, zi de zi purtăm mai multe pălării 🙂

De exemplu, copilul din tine ar putea să-și dorească să-și satisfacă poftele și să mănânce toată ciocolata, în timp ce o altă parte, responsabilă și protectivă se gândește că e mai bine pentru sănătate să mănânce doar o parte. Aceste dorințe aflate în conflict provin din părți diferite ale minții noastre.

Sigmund Freud, părintele psihanalizei,  este primul care a introdus o teorie a personalității formată din mai multe părți. Poate una dintre cele mai importante și durabile idei ale lui Freud a fost că psihicul uman are trei aspecte, care se dezvoltă în stadii diferite ale vieții: Id, Ego și Super Ego. Conform modelului propus de Freud, Id-ul este partea primitivă și instictuală a minții, care conține instictele de bază (hrană, sexuale etc.) și amintirile ascunse, SuperEgo funcționează ca o conștiință morală ideală, în timp ce Ego este partea care mediază între cele două. Conceptul de părți a fost ulterior extins de Paul Federn, discipol al lui Freud.

Descoperă în următorul video tehnici care au la bază conceptul părților.

  1. Terapia Stărilor  Ego

Terapia stărilor Ego este o abordare psiho-dinamică în care tehnicile de  terapie de grup și de familie sunt folosite pentru a  rezolva conflictele dintre diferitele părți ale ego-ului care constituie o “familie a sinelui” în mintea unui individ. Deși aceste stări ascunse ale ego-ului nu sunt în mod conștient “vizibile”, cu excepția cazurilor de personalități multiple, acestea pot fi activate și devin accesibile în cadrul terapiei. Orice tehnică din psihologia cognitiv comportamentală poate fi apoi folosită pentru a rezolva problema. S-a dovedit prin această abordare că orice problemă poate fi deseori rezolvată într-un timp relativ scurt, comparativ cu terapiile tradiționale.

Terapia a fost dezvoltată inițial de John Watkins și Helen Watkins, și se bazează pe dictonul “Divide et Impera” (dezbină și condu).

Tehnica este destul de puțin cunoscută și folosită în România deoarece presupune cunoașterea și utilizarea mai multor tehnici, nefiind ușor de lucrat cu ea.

  1. Constelații familiale

O constelație familială presupune un proces de grup, care are puterea de a schimba generații de suferință. Conceptul de bază al acestei terapii este că problemele cu care ne confruntăm pot fi explicate de problemele cu care s-au confruntat predecesorii noștri.

Bert Hellinger, fondatorul acestei terapii, care a studiat și a făcut terapie de familie mai mult de 50 de ani, a observat că mulți dintre noi, în mod inconștient, preluăm modele comportamentale distructive din familiile noastre. Astfel, anxietatea, violența, furia, vinovăția, singurătatea, alcoolismul etc., pot avea rădăcini vechi în alte generații.

Constelațiile familiale ne ajută să înțelegem și ne permit să rupem aceste legături.

3. Sistemul familiei interne

Sistemul familiei interne reprezintă o sinteză a două paradigme deja foarte cunoscute: sistemul de gândire și modelul de părți ale minții.

Sistemul presupune existența a trei părți ce dețin rolurile de manager, exilat și pompier. Acestea se pare că sunt trei părți care se regăsesc în personalitatea oricărui individ.

Învățând modul in care diferitele părți funcționează ca un sistem și modul în care sistemul reacționează la alte sisteme și la alte persoane, putem învăța să identificăm rădăcinile problemelor și situațiilor conflictuale pentru rezolvarea acestora.

4. Dialog Intern

Bazele Terapiei prin Dialog Intern au fost puse de Hal și Sidra Stone în anii ‘70.

Aceștia au identificat două tipuri majore de  sub-personalități: primare și respinse. Elementele primare formează grupul dominant care definește și controlează personalitatea. Acest grup este denumit ego operațional. Părțile respinse reprezintă grupul care se află într-o poziție conflictuală cu elementele primare ale personalității.

Terapia susține că atât elementele dominante cât și valorile conflictuale sunt importante și contribuie la supraviețuirea individului, la aptitudinile și bunăstarea generală. Așadar, în cadrul terapiei toate părțile personalității sunt tratate în aceeași măsură.

5. Analiza Tranzacțională

Analiza trazacțională este un model de terapie dezvoltat de Eric Berne. Se bazează pe conceptul părților și pe conversația între acestea.

Când două persoane comunică, aceasta este considerată o tranzacție. La fel sunt văzute și părțile minții. Multe dintre problemele noastre provin din tranzacții care nu au reușit.

  1. Terapia Părților

Terapia Părților a fost creată de către Charles Tebbetts și apoi preluată de către Roy Hunter, discipolul său. Terapia Părților este una dintre tehnicile avansate de terapie prin hipnoză, deși este o tehnică relativ simplă.

Alături de Terapia Resurselor, Terapia Subliminală și Terapia Stărilor Ego reprezintă un pilon principal al curentului de gândire în domeniul terapeuticde rezolvare prin disociere, “divide et impera”.

Terapia din Părți

7. Terapia Resurselor

Terapia Resurselor a fost dezvoltată după ani de studii și cercetări de Profesor Gordon Emmerson Phd. Aceasta susține că avem mai multe resurse, aspecte al personalității care s-au creat în timp, prin repetare, de obicei în perioada de început a vieții (primii 7-10 ani). Resursa este un răspuns învățat, automat la situațiile cu care ne confruntăm.

Unul dintre aspectele definitorii ale acestei tehnici constă în personificarea Resurselor și identificarea modului în care acestea participă și se manifestă în viața noastră.

  1.  Terapia Subliminală

    Terapia Subliminală<span style=”font-weight: 400;”> este o tehnică eficientă și ușor de realizat care poate fi folosită pentru a descoperi ce anume generează dizarmonia sau problema cu care se confruntă clientul. Pornește de la premiza că există o parte centrală (Centrum) mai “înțeleaptă” decât celelalte și care îi permite să realizeze schimbările și transformările dorite de către client.

    Folosește abilitățile extra-conștiente mentale ale clientului și, printr-o serie de pași logiciconduce la identificarea și rezolvarea problemei. Aceste abilități sunt universale dar din păcate, sunt de cele mai multe ori nerecunoscute și mai ales neutilizate.

Dacă lucrezi în domeniul dezvoltării personale, dacă ești coach, terapeut sau lucrezi şi interacţionezi cu oamenii, atunci Terapia Subliminală este una dintre acele tehnici pe care Trebuie să le cunoşti şi stăpâneşti. De asemenea, această tehnică se foloseşte cu foarte mare succes în practica individuală, atunci când vrei să rezolvi un conflicti nterior sau,vrei să obţii succesul în viaţa ta. Pentru detalii și înscriere la singurul seminar de Terapie Subliminală din 2017 click AICI.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-11T00:35:10+02:00 19 iulie 2017|

5 Comentarii

  1. […] Înveți o tehnică terapeutică revoluționară • Înveți o tehnică puternică de schimbare care funcționează cu adevărat […]

  2. […] gastric virtual este o tehnică non-chirurgicală care foloseşte puterea hipnozei, precum şi tehnici de CBT şi NLP pentru a-ţi convinge mintea subconştientă că ţi-a fost pus un inel de silicon în […]

  3. […] 18 ani pot fi ajutaţi cu metoda, cu toate acestea, n-aş recomanda-o în mod necesar pentru copii. Pentru terapeut, există instrumente în program care pot ajuta copii cu acest proces, dar tind să cred că atunci […]

  4. […] care primesc terapia de relaxare hipnotică vor avea parte de sesiuni de terapie de 45 de minute şi vor învăţa şi tehnici de autohipnoză. Studiul va măsura dacă frecvenţa şi severitatea […]

  5. […] Fii conștient în fiecare moment că ești un expert, specialist în ceea ce faci și singura ta obligație este să dai tot ce ai mai bun conform cunoștințelor și modului tău de lucru. Oricât de mare ar fi nevoia ta de a crește numărul de clienți din cabinet/birou/sala de curs, cea ma bună alegere este întotdeauna să refuzi un client atunci când acesta încearcă să te conducă el pe tine și îți refuză modul de lucru. Dacă relația ta cu clientul nu se bazează pe încredere și nu ești lăsat să îți faci treaba, atunci îi recomanzi să găsească o persoană de care să se lase condus. Da, întotdeauna tu ești cel care conduce orice ședință de terapie. […]

Lasa un comentariu

test