7 Droguri Personale Pentru Fericire!

Cele 7 molecule sublime ale creierului tău

Corpul uman este proiectat pentru a avea experiențe extatice. Biologia umană este revoluționară și a fost „proiectată” astfel încât să asigure întreg necesarul nu doar pentru a supraviețui ci și pentru a avea o viață minunată. În ultimă instanță, redus la o motivație ultimă, fiecare viețuitoare caută plăcerea și evită durerea.

Creierul nostru este un izvor personal nesecat de producție a elementelor neuro-chimice care poate transforma dificultățile și luptele vieții în plăcere și satisfacție și ne face să fim fericiți când le obținem. Natura a fost darnică cu noi și ne-a binecuvântat cu o multitudine de droguri producție proprie care nu se termină niciodată! Pentru început, ne vom uita la cele 7 molecule ale creierului legate de fericire și vom oferi câteva modalități simple pentru a le elibera în creierul și corpul nostru în viață de zi cu zi.

În cartea sa “Calea Atletului: Antrenarea Trupului și a Minții Pentru o Viață Fericită” Christopher Bergland sugerează că putem să ne facem singuri viața mai frumoasă prin activitatea noastră fizică zilnică și prin deciziile pe care le facem în ceea ce privește stilul de viață. Unul dintre efectele negative ale traiului într-o eră digitală este că aspectele interumane și fizice din viața de zi cu zi sunt din ce în ce mai limitate și mai restrânse.

Biologia noastră este scurt-circuitată. Echilibrul componentelor neuro-chimice care a evoluat de-a lungul a mii de ani, a fost perturbat de viața modernă conducând la un declin care culminează cu stări de depresie și anxietate. Companiile farmaceutice desigur, de-abia așteaptă să repare acest dezechilibru cu o pastilă.

În acest articol vreau să vă ofer, să vă prescriu un „tratament” mult mai eficient pentru a restabili acest echilibru și a redobândi o viață sănătoasă. Acesta constă în mici modificări ale comportamentului și elemente ce pot îmbunătății chimia creierului și te pot face să te simți mai bine, să te motivezi atingând astfel potențialul tău maxim.

Corpul nostru produce sute de neurochimicale. Doar o mică parte dintre acestea au fost identificate până acum de oamenii de știință. Nu vom știi niciodată cu exactitate cum lucrează aceste molecule. Albert Enstein credea că “totul ar trebui să fie foarte simplu, dar nu simplist.” Folosind această premiză vreau să vă prezint 7 molecule ale creierului și să vă descriu în linii mari modul în care acestea sunt legate de sentimentul de bunăstare.

[bagaformu list=”awlist4065535″ button=”Da! Mă Abonez!” heading=”Îți place acest articol? Abonează-te la Newsletter!”]

Droguri pentru Fericire

Drogurile Personale Ale Fericirii

1) Endocanabinoide (Moleculele Fericirii)
Endocanabinoidele sunt un canabis „producție proprie” care activează receptorii CB-1 si CB2 ai sistemului canabinoid.

Anandamidele (cuvânt ce derivă din sanskritul “ananda” care înseamnă “ fericire”) sunt cele mai cunoscute endocanabidoide. Interesant este că au fost identificate cel puțin 85 diferite canabinoide care se regăsesc în planta. Se presupune că fiecare dintre acestea acționează ca o cheie care culisează într-un sistem diferit a sistemului canabidoid ceea ce conduce la diferite modificări ale percepției și stării de conștiință.. Este posibil că noi să ne producem la fel de multe variante de endocanabidoide, însă ar dură zeci de ani până vor reuși neurologii să le izoleze.

Un studiu făcut în aprilie 2012 la Universitatea din Arizona, argumentează fapul că endocanabioidele sunt cel mai probabil cele care produc starea de euforie a alergătorilor. Studiul arată că nivelul de endocanabioide crește semnificativ în urma unei funcționari susținute, atât la om, cât și la câine. Studiul nu ia în calcul posibila contribuție a endorfinelor la această stare de euforie.

Cu toate acestea, într-un alt studiu în care accentul este a fost pus pe Bariera Sânge-Creier (BSC), s-a demonstrat că moleculele de endorfină sunt prea mari pentru a trece în mod liber pe teritoriul BSC și probabil nu sunt responsabile pentru starea de fericire, asociată cu euforia alergătorilor .

2. Dopamina “Molecula Recompensă“
Dopamina este responsabilă pentru comportamentul, căutarea plăcerii și recompensa. S-a dovedit că fiecare tip de comportament care caută o recompensă care a fost studiat a crescut nivelul de dopamină în creier. Dacă vrei să obții o supradoză de dopamină, stabilește un obiectiv și atinge-l. Multe droguri care provocă dependența, cum ar fi cocaina sau metamfetamina, acționează direct asupra sistemului dopaminei. Cocaina blochează absorbția de dopamină lăsând neurotransmițătorii în spațiul sinaptic mai mult timp.

Este evident faptul că oamenii care au o personalitate extroveritită sau neinhibată, tind să aibă un nivel mai crescut de dopamină comparativ cu persoanele cu o personalitate introvertită. Pentru a te simți exrovertit și neinhibat, încearcă să crești nivelul de dopamină natural ,fiind genul care obține ce vrea în viața te de zi cu zi și inundă-ți creierul cu dopamină în mod regulat prin stabilirea de obiective și atingerea acestora.

3. Oxitocina ”Molecula de Conexiune”
Oxitocina este un hormon „de legătură și conexiune umană”, contribuind astfel la starea de încredere și loialitate. Studiile arată că dacă un cuplu este separat pentru o perioadă mai lungă de timp, această lipsă de contact fizic readuce oxitocina și duce la dorință de a fi din nou împreună, conectați cu acea persoană.

De asemenea există anumite discuții în ce privește modul în care oxitocina acționează și este manifestată în cazul bărbaților comparativ cu femeile. În cazul bărbaților se pare că vasopresina (un fel de văr al oxitocinei) este responsabilă cu stare de „conexiune”. Oricum ar fi contactul tactil, afectivitatea, iubirea și intimitatea, sunt cheia sentimentului de fericire.

În această lume în care trăim digitală, când suntem adesea „singuri împreună”, este mai important ca oricând să menținem contactul direct, fizic, uman. Mergând la sala de fitness și lucrând într-un mediu comun, de grup, sau alergând, sunt două idei bune pentru aceste obligațiuni umane și eliberare a oxitocinei. Un studiu făcut în anul 2003, arată că nivelul de oxitocină a crescut atât la câine cât și la stăpânul lui, în timp ce acesta își mângâie patrupedul. Conexiunea emoțională puternică care există între om și câine poate avea o bază biologică în oxitocină.

Dacă nu ai alături o altă ființă umană care să îți ofere afecțiune, crescând astfel nivel si arhitecturale.

4. Endorfină “ Molecula paliativă”
Endorfina înseamnă în traducere liberă morfina auto-creată. La nivel de structură chimică endorfina se aseamănă cu opioidele având proprietăți analgezice. Endorfina este produsă de glanda pituitară și hipotalamus în timpul efortului fizic intens, în timpul actului sexual și al orgasmului.

Dacă vrei să ai cantități cât mai mari de endorfină fă în așa fel încât aceste activități să nu lipsească din viața ta. Endorfinele au mai degrabă legătură cu lipsa senzației de durere când exerciți efort fizic și sunt produse în cantități mari în timpul exercițiilor anaerobe intense (când tragi de fiare!).

Un studiu realizat în 1999 a arătat că înserarea de ace de acupunctură în anumite puncte specifice ale organismului, declanșează producerea de enforfine. Un alt studiu a arătat un nivel ridicat de endorfină în lichidul cefalorahidian după ce pacienții au urmat un tratament de acupunctură. Acupunctura este extrem de eficientă în a stimula endorfinele.

5. GABA “Molecula Anti – Anxietate”
GABA ete o moleculă de inhibare care încetinește arderea de neuroni și creează o stare de calm. Poți crește nivelul GABA într-un mod natural, practicând yoga sau alte meditații.

Benzodiadepinele sunt sedative care lucrează împotrivă anxietății precum un medicament, crescând nivelul GABA. Aceste droguri au destule efecte negative și există chiar riscul creării unei stări de dependență și cu toate astea sunt prescrise pe scară largă. Un studiu publicat în “Jurnalul Medicinei Alternative și Complementare” a arătat că practicanții de Yoga au nivel GABA cu 27% mai ridicat după 60 minute de practică comparativ cu grupul de control care doar citeau o carte. Studiul sugerează că yoga ar putea crește nivelul GABA în mod natural.

6. Serotonina “ Molecula Încrederii“
Serotonina joacă atât multe roluri în corpul nostru, încât e prea dificil să îi pui doar o etichetă. În ultimă instanță, legătura dintre un nivel ridicat de serotonină și insensibilitatea la respingere permite oamenilor să se adune în situații dificile acest lucru ajutând la creșterea încrederii și stimei de sine, a valorii personale și creează un sentiment de apartenență. Pentru a mări nivelul de serotonină pune-te mereu la încercare și setează-ți scopuri care dau un sentiment de însemnătate și realizare în viață.

A fi în stare să spui “Am reușit!” va produce un cerc virtuos (nu vicios!) care consolidează stima de sine, contribuie la o stare de siguranță crescută și creează o spiral ascendentă pentru tot mai multă serotonină!

O gamă largă de medicamente foarte cunoscute cum ar fi Prozac, Celexa, Lexapro, Zoloft, etc poartă numele de Inhibatori de Re-Încărcare Specifici Serotoninei (IRSS). Patologia principală pentru care se prescriu acești IRSS este depresia clinică însă aceste droguri pot fi cu ușurință prescrise și pentru anxietate, atacuri de panică, comportament obsesiv-compulsiv și multe altele.

IRSS s-au ales cu acest nume pentru că pe vremuri se credea că operează menținând serotonina în spațiul sinaptic pentru un timp mai îndelungat și că acest lucru ar face pe toată lumea să se simtă mai bine, dacă ar lua astfel de pastile. Teoretic, dacă serotonina ar fi fost singurul compus neuro-chimic responsabil pentru depresie, atunci aceste medicamente ar fi funcționat pentru toată lumea. Cu toate acestea, unele persoane nu reacționează deloc la IRSS, dar reacționează la medicamente care activează sisemele GABA, dopamină și norepinefrina.

Oamenii de știință încă nu înțeleg întru totul rolul serotoninei în tulburările emoționale. De asemenea, faptul că IRSS are nevoie de câteva săptămâni pentru a-și face efectul sugerează că efectul lor are poate avea legătură și cu neurogeneza, adica crearea de noi neuroni. Aceste descoperiri ilustrează faptul că modul în care antidepresanții lucrează variază foarte mult de la persoană la persoană și nu este încă complet înțeles de oamenii de știință.

7. Adrenalina “ Moleculă Energiei”
Cunoscută sub numele tehnic de epinefrină joacă un rol important în mecanismul “luptă sau fugă”. Eliberarea de epinefrină creează o stare de euforie și un exces de energie. Adrenalina generează creșterea bătăilor inimii, a tensiunii și acționează contractând vasele sanguine mai puțin importante pompând mai mult sânge către grupele musculare mari. Spre exemplu, în cazul reacțiilor alergice acute se folosește așa numita Epi-Pen, o injecție cu epinefrină menită să restabilească starea de normalitate.

Avem o “explozie de adrenalină” atunci când trecem prin situații stresante sau care generează stări de teamă. Poate fi activată “la comandă” atunci când facem lucruri care ne sperie sau ne terifiază. Poți să generezi această explozie și atunci când repsiri rapid, sacadat, contractând mușchii.

Această explozie de adrenalină te face să te simți foarte în viață! Poate fi un foarte bun antidote pentru plictiseală și stagnare. Atunci când îți asumi riscuri și faci lucruri care te sperie și care te scot din zona de confort poți fi sigur că vei beneficia din plin de această erupție virulentă de adrenalină. Cu toate acestea, cel mai adesea oamenii acționează fără cap atunci când au adrenalina în sânge. Dacă ești ahtiat după adrenalină ai grijă să nu exagerezi cu acest gen de activități și focalizează-te pe alte acțiuni care generează o stare de bine manifestând celelalte neuro-chimicale din această listă

Concluzia
Nu există o “mărime universală” sau “panaceu universal” când vine vorba de un echilibru neuro-chimic care generează starea de fericire. Folosește această mini-listă de 7 neruo-chimicale ca pe o formulă rudimentară pe care să o folosești în obiceiurile tale zilnice pentru a avea o viață echilibrată. Focalizându-te pe acțiunile tale de zi cu zi, acțiuni care generează eliberarea acestor neuro-chimicale în organism îți crești exponențial șansele de a avea o viață fericită pe toate planurile.

Știința creierului este o triadă alcătuită din impulsuri electrice, structuri cerebrale și elemente neuro-chimice care lucrează la unison pentru a crea și menține o stare mentală sănătoasă.

Sursa: AICI

[bagaformu list=”awlist4065535″ button=”Da! Mă Abonez!” heading=”Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te la Newsletter!”]

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

 

2023-07-23T11:16:42+02:00 20 noiembrie 2015|

2 Comentarii

  1. […] Crește-l, îngrijește-l, devoltă-l și bucură-te de o viață împlinită, de o viață fericită, de o viață […]

  2. […] continuă „Sinceră să fiu, nu cred că suntem o specie care a fost construită să fie fericită – ci una care a fost construită să se reproducă pentru a perpetua specia. Cred că […]

Lasa un comentariu

test