Câte Tipuri de Plictiseală Știi?

Cu toții am trecut prin asta! Ne apucă odată un val de plictiselaăăăă că nu mai știm cum să mai scăpăm de ea! Ne simțim atât de plictisiți încât orice încercare de a schimba ceva pur și simplu ne… plictisește!

Și totuși dacă nu te-ai plictisit deja de citit, vei fi foarte curios să afli că există mai multe tipuri de plictiseală! Incredibil, știu, dar nu mai puțin adevărat!

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, Germania și Canada, s-a ajuns la concluzia că există 5 tipuri de plictiseală. Această idee nu este deloc nouă, ea fiind studiată de psihologi încă din anii 1930. Cu toate acestea, abia în 2006 a fost cercetată în detaliu de o echipă condusă de Dr. Goetz într-un studiu în care oamenii erau întrebați cum se simt când sunt plictisiți. Spre surprinderea lor, au primit răspunsuri foarte diferite, în funcție de intensitatea emoțională care însoțea senzația și care varia de la leneveală și moleșeală la stări de iritabilitate.

Goetz a pornit experimentul așteptându-se la 4 tipuri de plictiseală dar rezultatele au arătat că există de fapt 5.
Cum a testat? A folosit un eșantion de elevi și studenți care primeau 6 notificări pe zi în mod aleatoriu iar aceștia trebuiau să raporteze cum se simt în clipa respectivă.

Unii oameni au experimentat o parte dintre acestea. Câțiva se pare că le-au trecut pe toate în revistă la un moment dat în viața lor. Se crede că există un tip dominant de plictiseală la care suntem predispuși în timp ce restul par să fie trecătoare.

La ce ne ajută să știm care sunt tipurile de plictiseală? Păi dacă te lovește odată plictiseala aia puternică, e important să știi ce să faci ca să ieși din starea respectivă.

Iată cele 5 tipuri de plictiseală:

Plictiseala Indiferentă
cate tipuri de plictiseala stii1

O stare în care ești cam obosit și nu ești prea prins de ce se întâmplă în jurul tău dar totuși cu o mină pozitivă. O stare de relaxare amestecată cu oboseală în care vrem să stăm în pijamale toată ziua și să ne uităm la Game of Thrones. Nu există nici o intenție de a interacționa cu lumea ci mai degrabă de a sta închis în casă și să îți vezi de-ale tale. Unii o numesc cea mai plăcută stare de plictiseală pentru că este cea mai ușoară dintre toate și cu cel mai mic disconfort. Ești plictisit dar cu o stare emoțională pozitivă și te bucuri de ea. Știi că ești plictisit dar nu te deranjează deloc, din contră, te bucuri de asta. Pe scurt, leneveală totală!

Plictiseala de Calibrare
cate tipuri de plictiseal stii

Starea aceea în care cauți în mod activ, în care îți dorești să apară ceva interesant cam ca atunci când ești la un party și te uiți în jur să vezi cine mai e pe acolo și ce oportunități de discuții sau de flirt ai, în afară de obișnuiții pe care îi vezi tot timpul. Starea această este un pic mai inconfortabilă decât cea de dinainte pentru că, deși fizic ești într-o stare de moleșeală, mental ești un pic mai activ și cauți ceva. Este definită printr-o stare de nemulțumire scăzută în care ai vrea să faci ceva dar nu știi ce. Această căutare însă este mai degrabă incipientă decât activă.

Acest tip de plictiseală produce o oarecare stare de neliniște și frustrare pentru că nu poți găsi ceva interesant de făcut, cu care să îți ocupi timpul. Și chiar dacă ar fi să găsești acel ceva, nu ai avea suficientă motivație ca să îl pui în practică.Cei care trăiesc o astfel de stare raportează o ușoară senzație de neplăcere și emoții negative. Este foarte propice visării cu ochii deschiși și fantazării, care poate fi un element cheie atunci când o folosim cu scopul creșterii creativității pentru că poate fi un izvor de inspirație pentru acțiuni viitoare. Această stare de visare ne poate ajuta de asemenea să ne cunoaștem mai bine, să descoperim ce ne place și ce nu, ce ne dorim și ce nu și să avem o ideea mai bună despre noi.

Plictiseala Căutării
cate tipuri de plictiseal stii

Seamănă foarte mult cu cea de dinainte dar este deja la next level. Mai ții minte exemplul cu „căutarea” de parteneri de discuție sau de bere la un party? Ei bine, dacă ești la un party și ești atât de plictisit încât stai tot timpul cu telefonul în mână și ai putea striga în gura mare „Băh, ce plictiseală m-a lovit”, atunci știi că te-a pocnit așa numita plictiseală a căutării.

În această stare cauți activ ceva cu care să îți ocupi mintea. Acest ceva este specific, concret pe care vrei să îș faci. Starea de neliniște este mai mare decât în primele două nivele prezentate mai sus. În cazurile mai avansate poate conduce la comportament impulsiv și de multe ori activitatea găsită nu este satisfăcătoare. Motivația este mult mai mare și conduce la acțiune chiar dacă pe un fundal de frustrare și neliniște.

Ca și în cazul primelor două stagii, are și aspectele sale pozitive pentru că de cele mai multe ori poate conduce la descoperiri majore și poate genera idei geniale. De ce? Pentru că disconfortul este atât de mare încât nu mai suporți să zaci în starea aia. Acest nivel de plictiseală are cele mai mare șanse de a conduce la o activitate concretă oferind suficientă motivație în această direcție. De reținut că se ajunge la un proces creativ și la o manifestare practică din necesitatea de a scăpa de starea neplăcută în care persoana se află. Neplăcerea este atât de mare încât musai trebuie făcut ceva!

Plictiseala Reactivă
cate tipuri de plictiseal stii

Această stare este de departe cea mai negativă dintre toate și cea mai displăcută de majoritatea oamenilor. Cei care trăiesc această stare sunt de obicei foarte nefericiți și chiar nervoși și agresivi. Această stare este foarte asemănătoare cu senzația pe care o ai când trebuie să asculți pe cineva bătând câmpii despre un subiect care nu prezintă nici cel mai mic interes pentru tine dar nici nu poți să scapi de acolo. Un alt exemplu ar fi acela în care tocmai ai terminat o întâlnire și dai să pleci și se trezește unu’ să pună o întrebare iar acum trebuie să stai să asculți răspunsul pentru că deh, nu e frumos să pleci tocmai atunci. Dorința de a scăpa și de a fugi este ilustrarea perfectă a plictiselii reactive.

Dacă ești plictisit dar încă te simți ok, atunci clar nu ai ajuns la stadiul de plictiseală reactivă. Nu este necesar ca enervarea și nerăbdarea să fie manifestate exterior pentru a ști că trăiești o stare de plictiseală reactivă. Dacă apare senzația că ești prins, că nu poți scăpa, că nu ai cale de ieșire, atunci știi clar despre ce fel de plictiseală e vorba. Această stare apare deci nu doar atunci când ești închis într-o sală de curs ci și atunci când trăiești într-o zonă unde nu dorești să fii, sau ai un job de care vrei să scapi, o relație pe care nu o mai dorești, șamd. În timp poate conduce la complicații și chiar boală datorată stresului.

Plictiseala Apatică
cate tipuri de plictiseal stii

Acest tip de plictiseală seamănă foarte mult cu depresia sau neajutorarea învățată” spune Goetz. Starea de neajutorare învăță este acea stare în care o ființă este atât de dărâmată de situațiile prin care a trecut și de încercările eșuate de a face ceva încât acum a ajuns să nu mai încerce nimic și au renunțat la acțiune. Plictiseala apatică și cea reactivă par să fie cele mai neplăcute dintre toate.

Participanții la studiu au raportat că se simt plictisiți fără să aibă prea multe emoții, fie ele pozitive sau negative ci mai degrabă erau apatici și indiferenți. Pur și simplu și-au pierdut interesul în a le păsa de ceva, inclusiv de faptul că sunt plictisiți. Nu aveau suficient de multe emoții negative pentru a fi motivați să iasă din starea de disconfort și platitudine în care erau.

Se pare că acest tip de plictiseală apare cel mai adesea în situații care implică sau presupun atingerea unor scopuri sau rezultate cum ar fi în sport, școală sau mediul profesional. Sunt strâns corelate cu activități pe care nu își doresc să le îndeplinească dar nu au încotro și nici nu prea pot să facă alte activități. Este lipsa dorinței de a avansa și de a accepta fără alte comentarii, situația în care te afli.

 

Concluzie

Aceste tipuri de plictiseală au fost recunoscute și replicate în multe studii de către psihologi din întreaga lume. Cunoscându-le și înțelegându-le suntem astfel mai bine pregătiți să le facem față și să le evităm sau să ieșim din ele. După cum am văzut, nu sunt neapărat negative însă nici de preferat. Rămâne să decizi tu singur ce și cum vrei să te simți.

Adaptat de AICI, AICI și AICI

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Aflu Mai Multe!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe.

2023-07-21T16:12:02+02:00 4 aprilie 2016|

Lasa un comentariu

test