Controlul Durerii Prin Puterea Minții

Durerea este esențială vieții. Fără durere nu ai putea să trăiești, pentru că în primă instanță durerea este un semnal de alarmă care îți arată că ceva nu este în regulă. Dacă eu nu știu că ceva îmi poate afecta integritatea fizică sau emoțională, voi continua să fac o acțiune care îmi poate dăuna până chiar la moarte. Durerea este cea care îți semnalează pericolul.

Durerea apare atunci când ceva dăunează corpului, minții sau sufletului, provocând un sentiment incomod sau neplăcut. Prezența durerii semnalează că ceva este în neregulă. Fiecare individ este cel mai bun judecător al durerii sale.

Este foarte important de știut că durerea emoțională este simțită la nivel neuronal la fel ca durerea fizică. “Mă doare sufletul” este perceput de creier la fel ca „mă doare mâna” în urma unei lovituri. Durerea emoțională poate lăsa urme mult mai adânci pentru tot restul vieții (mai ales când se întâmplă în copilărie) decât o durere fizică trecătoare. De cele mai multe ori, un cuvintele urâte sau ignorarea provoacă mai multă durere decât o palmă.

Există două tipuri diferite de durere pe care le putem experimenta: durere acută și durere cronică.

Durerea acută și cea cronică sunt fațete diferite ale aceluiași fenomen. Durerea acută este provocată de o boală sau leziune specifică, servește unui scop biologic util, este asociată cu semnale fizice clare ale sistemului nervos simpatic și este auto-limitată. Durerea cronică, în contrast, poate fi considerată o boală. Este durerea care depășește timpul normal de vindecare, mai ales dacă este asociată cu o boală. Durerea cronică poate să apară în urma unor stări psihologice și nu servește scopului biologic.


Durerea acută
este răspunsul normal al organismului când este “atacat”, cum ar fi o tăietură, o infecție sau alte leziuni fizice. Acest tip de durere apare de obicei rapid și deseori dispare în nu mai mult de câteva săptămâni sau luni, dacă este tratat corespunzător. Durerea acută poate deveni cronică atunci când cauza este dificil de tratat.
Durerea acută dispare atunci când nu mai există o cauză fundamentală a durerii. Cauzele durerii acute includ:

Intervenție chirurgicală
Oase rupte
Lucrări dentare
Arsuri sau tăieturi
Munca și nașterea

După ce durerea acută dispare, o persoană își poate continua viața normal.

Durerea cronică este durerea care durează de obicei mai mult de șase luni. Acest tip de durere poate continua chiar și după ce rana sau boala care a cauzat-o s-a vindecat. Semnalele de durere rămân active în sistemul nervos timp de săptămâni, luni sau ani.

Durerea cronică poate să includă:Durere de cap
Artrită
Cancer
Dureri de spate etc.

Persoanele care suferă de dureri cronice pot avea efecte fizice stresante asupra corpului. Acestea includ mușchi tensionați, capacitate limitată de a se deplasa, lipsă de energie și modificarea apetitului. Efectele emoționale ale durerii cronice includ depresia, furia, anxietatea.

Durerea este o experiență complexă care pornește din creier. Fiecare senzație dureroasă este legată 100% de creier. Durerea este calea pe cale o alege creierul de a ne anunța prin intermediul corpului că ceva nu este în regulă și e timpul să luăm măsuri.

Pentru că orice durere pornește din minte, înseamnă că tot din minte putem să începem să o reglăm cu succes. Una dintre cele mai eficiente modalități de a te vindeca sau depăși orice durere este (evident! ?) hipnoza.

Hipnoza este eficientă pentru orice tip de durere, putând fi folosită cu succes atât pentru dureri acute, temporare, punctuale cât și pentru rezolvarea unor dureri cronice care te pot însoți de ani de zile. Sunt numeroase tehnici care pot fi folosite în ambele cazuri.

Hipnoza în sine este reprezentată de tehnici concepute pentru a intensifica concentrarea, pentru a minimaliza distragerile obișnuite și pentru a spori reacția la sugestii pentru modificarea gândurilor, sentimentelor, comportamentul sau stării fiziologice. Hipnoza te aduce în cea mai bună stare a conștiinței în care poți lucra la un nivel profund indiferent de cauza durerii. În cazul durerii acute, este chiar mai ușor, existând tehnicii rapide pe care le poți practica în orice moment și în orice loc cu ușurință.

 

Vrei să scapi de dureri? Vrei să-i ajuți pe ceilalți să se elibereze de povara durerilor fizice și/sau emoționale? 

Asociația Română de Hipnoză organizează primul cur de Control al Durerii vara aceasta.  Cursul va avea loc pe 29 Iunie, în București, iar participarea se poate face atât în sala de curs, cât și online.

Acest curs îți va oferi o înțelegere clară  cât și tehnici practice prin care poți obține sau facilita o reducere semnificativă a durerilor cronice. După ce vei înțelege acest lucru, vei învăța cum să aplici această abordare la o varietate de alte probleme.

Chiar dacă ești începător și nu ai lucrat cu hipnoza, nu este un dezavantaj; tehnicile sunt ușor de învățat și de aplicat. Nu este necesar să fii hipnoterapeut sau practicant în domeniul psihologiei, pentru a învăța și aplica tehnicile. Este suficient să ai ambiția de a învăța cum să reușești să-ți controlezi și depășești durerea, fie ea fizică, psihică sau emoțională.

 

2019-05-31T16:19:35+02:00 16 mai 2017|

Lasa un comentariu