Îți înșeli partnerul? Te simți atras de mai multe persoane? Ești genul de om care flirtează și este interesat de noi cuceriri? Iubirea e ceva ciudat pentru tine?
Societatea în care trăim ne spune ca ești un Nașpa dacă ești așa! Să-ți fie rusine! Preacurvarule care ești! Este de asemenea foarte interesant de observat discriminarea pe care o face societatea între bărbați și femei. O femeie care se iubește sau se sexează cu mai mulți bărbați este automat o curvă sau prostituată, ceva RĂU! Un bărbat care face același lucru, este eventul un descurcăreț și un charmant.
Dar oare cât de rău este să fii atras și interesat de mai mult de o persoană? Pentru mine, întrebarea asta nu e cu nimic diferit de întrebarea: cât de „rău” este să îți placă mai mult de un singur fel de mâncare? mămăligă să zicem, sau cartofi prăjiți! Poate că îți plac ambele la nebunie dar dacă ar fi să mănânci DOAR asta în fiecare zi, cum ar fi?
Putem să ne lasăm într-o discuție filozofico-socialo-religioaso-psihologic-neurologică însă, am să ma rezum în acest articol doar la aspectul psihologic.
Helen Fisher un biolog antropolog are o descriere foarte precisă despre ce înseamnă să fii îndrăgostit de cineva: Pur și simplu acea persoană devine centrul universului tău. Tânjești să fii cu acea persoană, nu doar sexual ci emoțional. Poți să ai o listă întreagă de lucruri care nu îți plac la acea persoană dar toate acestea dispar tu rămânând atent și focalizat/ă doar pe acele aspecte care îți plac!
În prezentarea „De ce iubim, de ce înselăm” susținută la TED, Dr. Fisher spune că „este o obsesie”.
Totuși, din punct de vedere biologic lucruri sunt mult mai puțin romantice și este de fapt una din explicațiile pentru care căutăm și alți parteneri decât cei de care suntem îndrăgostiți.
Iubirea romantică înseamnă, din punct de vedere chimic și biologic, un nivel ridicat al dopaminei (homronul de satisfacție, de răsplată) din creier.
În prezentarea sa, Fisher vorbește despre un experiment pe care l-a realizat împreună cu echipa sa, scanând creierele îndrăgostiților. Cercetătorii arătau acestora o poză neutră iar apoi poza persoanei iubite. Au înregistrat ce zone ale creierului se activează atunci când se uitau la persoana iubită.
Astfel au putut să obsverve că una dintre cele mai importante zone care se activează când se uită la ființa iubită este rețeaua neuronală a răsplății, aceeași rețea care se activează atunci când se droghează sau are un orgasm!
Asta înseamnă ca „iubirea romantică nu este o emoție ci un impuls” spune Dr. Fisher. Tot ea continuă „De fapt, cred că iubirea este mult mai puternică decât impulsul sau dorința sexuală.” Foarte multe alte studii arată exact același lucru: iubirea acționează ca un motivator și sistem de recompensă la nivel cerebral.
Așadar, dacă iubirea este atât de satisfăcătoare, ce ne face să înșelăm persoana de care suntem îndrăgostiți?
Ei bine, iubirea romantică nu este singurul sistem care se activează în creier atunci când ne îndrăgostim. Dr Fisher explică: „Există de fapt trei sistem cerebrale care se activează atunci când vine vorba de iubire.
Primul este apetitul sexual, care este perceput ca „o mâncărime neuronală intolerabilă” care ne împinge să căutăm parteneri cu care să împărțim genele, contribuind astfel la perpetuarea speciei.
Al doilea este iubirea romantică, care ne ajută să ne focalizăm energia reproductivă asupra unei singure persoane.
Iar al treilea este sistemul de atașament. Senzația de calm și siguranță pe care o simțim alături de partenerul de viață astfel încât să putem crește copii împreună, în echipă.
Ei bine, aceste trei sistem nu sunt întotdeauna conectate între ele.
De aceea este foarte posibil să simțim un sentimen profund de atașament față de partenerul de viață și în același timp să simți o iubire romantică față de altcineva și chiar o atracție sexuală față de o a treia persoană.
„Pe scurt, putem să iubim mai mult de o singură persoană în același timp,” spune Dr. Fisher.
Acesta este motivul pentru care unii oameni îți înșală partenerul. De aceea unii oameni se pot duce la somn alături de partenera de viață față de care simte și trăiește sentimente profunde de iubire și atașament și, în același timp să aibă gânduri romantice sau erotice față de o alta.
„Este ca și cum ar avea loc o întălnire a consililului director în capul tău, care decide ce vei face.” spune Dr. Fisher.
Dacă vrei să afli mai multe despre DE CE și cum se întâmplă acest lucru, o explicație foarte clară o oferă filozofia Terapiei Resurselor. Află mai multe despre acestă tehnică AICI.
Dr. Fisher continuă „Sinceră să fiu, nu cred că suntem o specie care a fost construită să fie fericită – ci una care a fost construită să se reproducă pentru a perpetua specia. Cred că fericirea pe care o găsim, de fapt o creăm!
This all sounds like a cynical take on love, but Fisher says that, despite all these straightforward and unavoidable biological processes, there’s still mystery and „magic to it.”
Articol preluat de pe BusinessInsider
Această discuție despre iubire, înșelat și preacurvit poate să supere pe mulți însă, întrebarea mea este, cât din ceea ce crezi și consideri TU că este normal, este cu adevărat așa?
Vesticii îi consideră pe asiatici „gălbejiți”. Asiaticii îi consideră pe vestici oameni fără maniere, niște brute. Culturile și societățile de acum mii și mii de ani aveau femeia în centrul ei și ea era cea care conducea tribul. Chiar și în ziua de astăzi se mai pot găsi astfel de societăți, pierdute prin pădurile ecuatoriale. Noi îi considerăm înapoiați. Ei ne consideră la fel.
Adevărul este că, timp de sute de mii de ani, cât am locuit în stepă, nu s-a pus problema geloziei și a apartenenței ci doar aceea a perpetuării speciei.
Nu trebuie să fim de acord cu ce spune Dr. Fisher sau alți cercetători la fel de bine cum putem să nu fim de acord că există curent electric sau că Pământul este rotund sau că există atracția gravitațională. Asta nu înseamnă că ele nu există.
Cultura, societatea, religia, încearcă să corecteze și, de ce nu, să upgradeze un program de perpetuare a speciei care a fost Esențial pentru a ne aduce în punctul în care ne aflăm acum.
Câtă vreme vom gândi în termeni de „bine” sau „rău”, de „normal” sau „anormal” nu facem decât să arătăm că procesul de upgradare a dat greș. Nu-i nimic, mai încercăm odată până când putem să vedem lumea așa cum este, nu așa cum suntem.
Unii iubesc mai mult, alții mai puțin, unii mai mulți, alții o singură persoană, unii iubresc în trei feluri aceeași persoană, alții în câte un fel 3 persoane. Nu este rău sau bine. Este pur și simplu!
Urmărește prezentarea lui Helen Fisher aici:
[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=99M-O_LMjVs”]
Vrei să înveți mai multe despre cum funcționează mintea și tehnici pe care le poți folosi pentru tine sau pentru a-i ajuta pe alții? Vino la o Prezentare Gratuită depsre Hipnoză. Înscrie-te AICI.
Acum e rândul TĂU!
Ce părere ai despre acest subiect? Te regăsești în decrierea de mai sus?
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
[…] persoana simte iubirea după principiul posesiei, asta înseamnă că el tinde să lipsească „obiectul iubirii” de […]