Oameni Celebri Fără Studii

Educația este importantă și nu este un lucru ce poate fi contrazis de nicio poveste de succes sau un geniu fără prea multă educație formală. Articolul următor este despre oameni oameni celebri fără studii care nu au avut nevoie de școală pentru a schimba istoria omenirii, însă au avut nevoie de cunoștere și înțelegere, pe care le-au dobândit prin autoeducație.

Din motive financiare, familiare, de mediu sau pur și simplu din cauza lipsei de interes pentru școala și pentru educația formală, mulți dintre cei care au adus schimbări notabile în lumea în care trăim acum au ales să fie autodidacți. Ce au toți în comun? Pasiune, enorm de multe cărți citite și deși unii dintre ei nu au studiat mai mult de două clase la școală, au știut ce vor  de la viață.

În următorul video pe care l-am înregistrat Live Online am vorbit despre o parte dintre personalitățile marcante a căror poveste ne poate inspira în orice moment. Mai jos în articol găsești o listă și detalii despre fiecare.

 

Thomas Edison

A inventat fonograful (primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redare a lor), a inventat becul, a perfecționat telefonul lui Alexander Graham Bell, a pus în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș, a inventat kinetoscopul (primul aparat care redă imagini în mișcare) și încă alte peste 1000 de brevete care îi poartă semnătura.

Însă Edison a avut parte de foarte puțină educație formală, mergând la școală doar pentru câteva luni. După ce a fost exclus din școală pe motiv că profesorii săi îl considerau prea încet la minte și la învățătură, mama sa  l-a învățat citirea, scrierea și aritmetica. Întotdeauna a fost un copil foarte curios și a continuat să învețe și singur, păstrând pentru toată viața această credință în auto învățare.

Bill Gates

bill gatesCo-fondator al Microsoft Corporation, cea mai mare companie de software din lume, unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Lansează sistemul de operare Windows și Microsoft Office, cel mai populat pachet de aplicații de birou din lume.

Își începe studiile la una dintre cele mai cunoscute școli din Seattle și după absolvire le continuă la Harvard, însă renunță în anul 3 și înființează compania Microsoft.  Cât timp a studiat la Harvard, Gates nu a avut un plan definitoriu de studiu fiind interesat mai mult să folosească computerele companiei și să încerce să decodifice sistemele interne.

Steve Jobs

steve-jobs

Este considerat unul dintre pionierii tehnologiei moderne, fiind președinte, co-fondator și CEO la Apple. Creațiile sale vizionare ca iPad-ul sau iPhone-ul au schimbat viața a milioane de oameni care încă sunt devotați sistemelor de operare gândite de Jobs.

Steve Jobs a urmat cursurile unui liceu mediu din California, însă în acea perioadă era mai interesat de prelegerile pe care le susțineau cei de la Hewlett-Packard într-un orășel apropiat. După terminarea liceului s-a înscris la colegiu, dar a renunțat după doar un semestru. S-a angajat ca tehnician la o companie producătoare de jocuri video să strângă bani pentru o retragere spirituală în India. După călătoria în India și  convertirea sa la budism, se întoarce în California și fondează Apple. 

Mark Zuckerberg

mark zuckerberg

Programator și unul dintre cei mai mari antreprenori din lume în domeniul internetului, este co-fondator și CEO al celei mai mari rețele de socializare dezvoltată vreodată.

Zuckerberg a studiat informatica la Harvard, locul unde i-a venit  ideea și a început dezvoltarea Facebook. A renunțat însă la studii după 2 ani pentru a se dedica companiei. În 2017, acesta a primit însă o diplomă onorifică din partea instituției.

 Michael Faraday

michael-faraday

Faraday a construit primul motor electric împreună cu primul generator electric. El a inventat, de asemenea, balonul de cauciuc, a pus bazele tehnologiei de refrigerare de astăzi și a ajutat la înțelegerea lumii misterioase a electromagnetismului.

La fel ca majoritatea băieților săraci din anii 1800, Faraday primit puțină educație formală. Prin urmare, abilitățile de matematică ale lui Faraday au lăsat mult de dorit. În 1846, el a sugerat cu îndrăzneală că lumina vizibilă este o formă de radiație electromagnetică. Dar pentru că nu putea să susțină ideea prin teoreme matematice, colegii săi au ignorat-o. James Clerk Maxwell, fizician și matematician scoțian a folosit ecuații ingenioase pentru a dovedi, 18 ani mai târziu, că Faraday avea dreptate.

Charles Darwin

charles darwin

Geolog, biolog, naturalist, cunoscut în toată lumea ca fondator al teoriei referitoare la evoluția speciilor ( teoria evoluționistă).

Charles Darwin nu este un elev strălucit încă din primii ani de școală, în care era mai preocupat de colecțiile lui de scoici, minerale și monede. Umează o școală particulară de teologie despre care scrie în autobiografia sa „Nimic n-ar fi putut fi mai dăunător pentru dezvoltarea inteligenței mele decât școala d-lui Butler”.

Urmează Facultatea de Medicină pe care o începe la presiunea tatălui său. Singurul lucru pe care-l înțelege Darwin în timpul facultății este că medicina nu este chemarea lui. Tatăl lui nu renunță și-l înscrie la Facultatea de Teologie, unde deși nu este deloc atras de teologie găsește câteva cursuri interesante care-l vor ajuta să-și finalizeze studiile.

Albert Einstein

 

albert einstein

Unul dintre cei mai străluciți oameni de știință, fizician cunoscut pentru teoria relativității. Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii.

Recunoscut la nivel  Mondial ca fiind un “geniu”, Einsten a avut destul de multe probleme cu școala. Pentru că ura disciplina, rutina și autoritatea manifestată în școli, termină cu greu liceul și deși încearcă să se înscrie la studii superioare, ratează prima admitere la facultate.  Reușește în cele din urmă să se înscrie la Universitatea Federală Politehnică, însă este dezamăgit să observe că profesorii nu erau la curent cu ultimele descoperiri în domeniul științei și consideră încă o dată inutilă pregătirea sa academică.

Einstein a fost autodidact și învăța mult mai bine singur decât coordonat de profesorii săi. În scrierile sale ulterioare, acesta spune despre anii de școală că  “ gândirea creatoare era eliminată prin învățarea bazată pe memorare mecanică și lipsită de imaginație.”

Abraham Lincoln

abraham-lincoln

Al 16-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, probabil cel mai popular președinte din istorie.

Omul care a condus SUA în timpul Războiului civil,a pus  capăt sclaviei și a modernizat economia nu era de departe educat. Crescut într-o familie săracă, Abraham a fost considerat încă din copilărie un leneș, pentru că nu-i plăcea nici școala și nici munca gospodărească. Asta nu l-a împiedicat însă să intre în politică la vârsta de 20 de ani, după ce a învățat legea civilă singur la lumina lumânării în casa sa din lemn.

Henry Ford

henry ford

Fondator al industriei americane de automobile, întemeietor al celebrei companii Ford, dar și a filozofiei sale de auto dezvoltare.

Născut la o fermă aflată în afara Detroitului, pe care tatăl său visa că o va conduce într-o zi,  Ford avea o educație formală limitată. Acesta pleacă de acasă la vârsta de 17 ani și devine ucenic mecanic în Detroit, după care se întoarce pentru a-și deschide propriul atelier auto.  În ciuda faptului că nu avea o pregătire și educație reală în domeniu, Ford a creat linia de ansamblare mecanizată și a pus bazele uneia dintre cele mai mari companii auto din lume.

 William Shakespeare

william-shakespeare

Dramaturg englez, unul dintre cele mai cunoscute nume din istorie, a scris unele dintre cele mai iubite opere din literatură.

Despre viața lui Shakespeare nu se știu prea multe și nu există indicia că ar fi primit vreodată vreo educație formală după vârsta de 13 ani. Este uimitor că un om creditat cu inventarea a mai mult de 1700 de cuvinte a avut, cel mult, o singură școală pe care a abandonat-o timpuriu.

John D. Rockefeller

john-d-rockefeller

Industriaș și filantrop american, fondator al Standard Oil Company, primul mare trust de afaceri din SUA.

Înainte de a deveni probabil cel mai bogat om din istorie și primul american care a câștigat mai mult de 1 miliard de dolari, John Rockefeller s-a născut într-o familie săracă, cu doi părinți fără educație. Deși a fost considerat de cei apropiați un copil educat, serios și studios, Rockefeller a decis să renunțe la școală la vârsta de 16 ani pentru a începe munca și a se dedica visului său de a câștiga 100.000 de dolari în viața sa. Acesta a fost în permanență mânat de credința sa că va reuși. Și a reușit ?

Mark Twain

mark_twain

Scriitor, satirist și probabil cel mai iubit umorist american, Mark Twain încă se bucură de o popularitate imensă în întreaga lume.

Mark Twain a avut o educație formală minimă, începând să lucreze ca ucenic la o tupografie încă de la vârsta de 11 ani. La 16 ani începe să scrie articole amuzante și schițe, iar la 18 se angajează ca tipograf. În toată acestă perioadă, ca și în restul vieții sale, literatura ocupă un loc important în viața lui Twain care citește orice carte care îi pică în mână.

Winston Churchill

winston churchill

Om politic britanic, Prim Ministru al Regatului Unit în al Doilea Război Mondial. A fost de asemenea scriitor și artist, laureat la Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953.

Churchill s-a născut într-o familie aristocrată, deci nu ar trebui să fie o surpriză că a reușit să urce atât de multe trepte în ierarhia politică. Ceea ce este însă o surpriză este că a obținut acest lucru cu o educație limitată. Deși făcea parte dintr-o familie bună, având acces la cea mai bună educație și cele mai reprezentative școli ale vremurilor, Churchill a considerat întotdeauna școala dificilă, fiind un elev extrem de slab.

Chiar și în timpul serviciul său militar  Churchill a avut probleme din cauza performanțelor sale slabe. A trebuit să aplice de 3 ori la Colegiul Militar Regal și a fost acceptat abia după ce a depus cerere pentru cavalerie în loc de infanterie, deoarece cerințele erau mai mici și nu implicau matematica, la care Winston era mai mult decât mediocru.

Benjamin Franklin

benjamin franklin

Om politic, om de știință, filozof, inventator și una dintre cele mai cunoscute figure din istoria SUA cu o influență foarte mare și în Europa. A deschis prima bibliotecă din America, a inventat paratrăsnetul și ochelarii bifocali și a făcut experimente ample în domeniul electricității.

Fiind al 15-lea copil dintr-o familie de 17, Benjamin nu a beneficiat de o educație formală. A studiat la școală doar 2 ani, la 10 ani începând deja să-și ajute tatăl la mgazinul de lumânări pe care acesta îl deținea. Însă Benjamin citea foarte mult în timpul său liber și studia de unul singur gramatica și aritmetica. Mai târziu, a  început să scrie articole umoristice în care râdea de studenții de la Harvard, devenind cu adevărat popular în acea perioadă.

Benjamin Franklin a fost autodidact și a învățat singur câteva limbi străine și a studiat cărți științifice în toate limbile în care le găsea. A înființat un club de dezbateri și a pus bazele primei biblioteco din America.

 George Bernard Shaw

george-bernard-shaw

Scriitor irlandez, unul dintre cei mai importanți dramaturgi în limba engleză, laureat al Premiului Nobel pentru literatura în 1925.

Născut în familia unui mic funcționar, George nu a avut resursele necesare pentru a depăși o educație formală de bază. Acesta nu a regretat prea mult că nu a ajuns la Universitate considerând că oricum “nu avea prea multe de învățat acolo”. Se angajează însă la vîrsta de 20 de ani la o gazetă, începânsu-și astfel drumul în literatură.

 Cristofor Columb

cristofor columb

Navigator intrat în istoria omenirii pentru descoperirea unui nou continent – America.

Nu se cunosc foarte multe detalii despre copilăria lui Columb, însă se pare că a intrat în comerț de mic, și s-a apucat ulterior de navigație tocmai pentru că nu era un copil educat.

Walt Disney

Walt-Disney

Regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american, câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar.

Creatorul lui Mickey Mouse, Donald Duck, Goofy și Pluto și cel care a pus bazele celebrului Disneyland, a părăsit liceul la 16 ani pentru a se înrola în armată. Deși a fost respins din cauza vârstei, Disney nu s-a mai întors niciodată pe băncile școlii. Și-a dedicate întregul timp pasiunii sale pentru desen, pe care a transformat-o în meserie încă de la 19 ani.

Disney a spus că prima sa ambiție a fost însă să devină regizor de film. A încercat să se angajeze la toate studiourile din oraș dar toate l-au respins. După nenumărate eșecuri, într-un moment de inspirație, Walt Disney îl crează pe Mickey Mouse, care îi schimbă total viața și cariera.

Steven Spielberg

Steven-Spielberg

Cel mai cunoscut regizor, scenarist și producător american, creierul din spatele Jurassic Park, Indiana Jones, E.T. sau Gremlins.

Spielberg a iubit lumea filmului de mic și a început încă din adolescență ca regizor amator. Cu toate acestea, a fost respins de 3 ori de la Universitatea de Teatru, Film și Televiziune din California de Sud. Asta nu l-a împiedicat însă să obțină recunoaștere la nivel Mondial.

35 de ani mai târziu, în anul 2002, Spielberg a fost admis la facultate și a obținut diploma în semn de mulțumire pentru sprijinul și eforturile părinților săi.

Oprah Winfrey

oprah-winfrey

Poate cea mai cunoscută realizatoare de televiziune din lume, cunoscută pentru show-ul care îi poartă numele; este considerat una dintre cele mai influente femei din lume și cu siguranță cea mai bogată femeie de culoare.

Oprah și-a descoperit dragostea pentru media încă din perioada liceului, făcând mai întâi parte din echipa de radio locală. A plecat cu această pasiune la facultate. În timpul anului 2 de studiu la Universitatea de Stat din Tennessee,   Winfrey a primit o ofertă de la o televiziune locală și a părăsit școala pentru a-și începe cu adevărat cariera în media.

Coco Chanel

coco-chanel

Este considerate una dintre cele mai mari creatoare de modă a secolului XX, dar și una dintre cele mai influente femei ale secolului.

Deși este cunoscută pentru revoluția sa stilistică, eleganța și bogăția în care și-a trait cea mai mare parte a vieții, Coco Chanel s-a născut într-o familie săracă. A petrecut 6 ani într-un orfelinat și a făcut doar 2 ani de colegiu, perioadă în care cel mai important lucru pe care l-a învățat a fost să coasă.

Deși cu studii sub nivelul mediu, Coco Chanel a devenit o femeie simbol, iubită și apreciată chiar și acum, la mai mult de 45 de ani de la moartea sa.

Michael Dell

michael-dell

Fondator și CEO al Dell Technologies, una dintre cele mai mari companii tehnologice din lume.

A renunțat la colegiu la vârsta de 19 ani pentru a pune bazele primei sale companii PC’s Limited, ulterior redenumită Dell Compuuters. 

Mircea Eliade

 

mircea eliade

Scriitor, filozof, istoric al religiilor, profesor la Universitatea din Chigaco.

Eliade nu a fost niciodată un elev silitor, nici în școala primară și nici la liceu. Era interesat doar de materiile care îi plăceau și nu găsea sensul în temele pe care le primea pentru acasă și nici în obligația de a învăța lucruri care nu-l atrăgeau. Eliade era cunoscut ca fiind un elev nedisciplinat.

“Ei mă cred o haimana şi sunt siguri că nu voi ajunge nimic. Am să le pregătesc o surpriză!“ – sunt gândurile lui Eliade din perioada adolescenței.

Într-un final Eliade se înscrie la Facultatea de Litere și Filosofie din București, pe care o termină.

Tudor Arghezi

Unul dintre cei mai mari autori clasici români.

Tudor Arghezi nu a reușit să susțină niciodată examenul de bacalaureat deși a studiat la unul dintre cele mai importante licee din București, din cauza situației financiare a familiei. Se întreținea singur încă de la vârsta de unsprezece ani.

Andrew Carnegie

andrew carnegie

Om de afaceri și filantrop american. Născut într-o familie extrem de săracă, Carnegie nu a urmat niciodată o educație formală.

 Richard Branson

richard-branson

 

Om de afaceri și filantrop britanic.

Fondatorul Virgin Atlantic Airways, Virgin Records, Virgin Mobile, nu a absolvit niciodată liceul și a renunțat la școală la 16 ani. Branson a fost dyslexic și a avut performanțe academice slabe.

Astăzi, Branson este preocupat de importanța educației și consideră cu tărie că școlile ar trebui să facă o treabă mai bună pentru a ajuta antreprenorii.

Bob Proctor

bob-proctor

Unul dintre cei mai cunoșcuți speakeri motivaționali, autori de bestsellere și co-fondator al publicației Success Life.

Bob a ajuns să scrie cărți care inspiră și schimbă vieți în întreaga lume, predă și conduce o publicație de succes deși a urmat doar două luni de liceu. 

William Faulkner

william-faulkner

Prozator american laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori ai secolului XX.

Situația familială dar și de perioada nefavorabilă a războiului civil, Faulker reușește cu greu să-și termine școala primară, însă liceul rămâne neterminat. Reușește totuși să devină unul dintre cei mai mari scriitori americani.

Mihai Eminescu

mihai_eminescu

Cel mai cunoscut poet român, considerat un geniu al literaturii.

Deși a avut o situație bună la învățătură, fiind în toți anii de școală printre primii elevi, Eminescu renunță la școală în timpul liceului. Pleacă în vacanță la Ipotești și nu se mai întoarce în Cernăuți. Un an mai târziu solicită o bursă pentru a-și putea continua studiile însă este refuzat. Ajunge să se angajeze și nu se mai întoarce niciodată pe băncile școlii.

Nikola Tesla

nikola tesla

Inventator și fizician, unul dintre promotorii electricității și cel care a pus bazele cunoștințelor modern despre curentul alternativ.

Tesla a fost un elev eminent în școala primară, terminând primul ciclu în doar trei ani față de patru. Pasionat de fizică, a urmat cursurile de inginerie electrică la Universitatea din Graz, dar nu le-a finalizat niciodată, renunțând în anul al treilea. La presiunile tatălui său se înscrie la Universitatea din Praga, însă după moartea acestuia abandonează și această universitate, cu doar un singur curs complet.

Tesla este cunoscut pentru extraordinara sa memorie fotografică; citea foarte mult și memora cărțile în întregime.

Harlan Sanders

 harlan-sanders-oameni celebrii fara studiiFondatorul KFC a renunțat la școală în ciclul primar, însă mai târziu a reușit să obțină o diplomă de Drept prin corespondență.

 

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

 

 

 

2023-07-10T18:11:25+02:00 25 octombrie 2017|

Lasa un comentariu

test