EVRIKA este emisiunea săptămânală în care descoperim ultimele noutăţi şi realizări din lumea ştiinţei. Asta include medicină, cosmos, fizică, sport, educație, biologie, chimie, internautică, tehnologie, etc.
În fiecare vineri seara începând cu ora 19:00 Evrika este LIVE pe pagina mea de facebook.
Mai jos găseşti rezumatul descoperirilor fenomenale de săptămâna trecută:
1. S-a descoperit o nouă zonă în creier responsabilă pentru efectul placebo
Un nou studiu indică existenţa unei regiuni unice în creier responsabilă pentru răspunsul placebo la durerea cronică. Studiul a fost validat la 95% din cazurile pe care a fost testată pilula.
Cercetătorii cred că această descoperire ar putea introduce o nouă eră de intervenţii personalizate pentru a-i ajuta pe cei care suferă de dureri cronice.
Noua tehnologie va permite medicilor să vadă ce parte a creierului este activată în timpul durerii şi să aleagă medicamentul specific fiecărui loc. Acest lucru poate duce la producerea de medicamente personalizate pentru toate tipurile de dureri.
Sursa AICI.
2. Analizăm descoperirile ştiinţifice în funcţie de metaforele prin care sunt prezentate
Oamenii de ştiinţă au descoperit că gândim, analizăm o nouă descoperire ştiinţifică în funcţie de metaforele pe care le folosim. Aceste metafore au efecte diferite în funcţie de sexul persoanei care a făcut descoperirea.
Într-o serie de 3 experimente care s-au făcut pe aproximativ 700 de bărbaţi şi femei cu vârsta de 30 ani, acestora li s-au prezentat mai mulţi inventatori de ambele sexe. Participanţii au primit informaţii despre aceşti oameni de geniu în care erau descrise ideilor lor ca fiind apărute fie „după ce li s-a aprins becul” fie „după ce le-a răsărit o idee”. Se pare că oamenii au tendinţa că oamenii să considere prima incadrare ca fiind mult mai importante decât descoperirile din a doua categorie.
Studiul a relatat că ideile bărbaţilor sunt considerate inconştient de către oameni mai uşor geniale decât ale femeilor, din cauza metaforelor folosite.
Sursa AICI.
3. Anticoncepţionale masculine 🙂
Studiul a testat un nou tratatment de prevenire a sarcinilor printr-o opţiune de contracepţie pentru bărbaţi. Este vorba despre contraceptive injectabile cu hormoni pentru a reduce numărul de spermatozoizi şi a preveni o eventuală sarcină.
Terapia cu hormoni a fost testată pe 320 de bărbaţi între 18-45 de ani şi a arătat o eficacitate de 96%. Două injecţii au fost administrate fiecărui bărbat la fiecare 8 săptămâni.
Studiul a fost însă întrerupt deoarece a dus la efecte secundare puternice, depresia fiind cea mai întâlnită reacţia printre bărbaţii participanţi.
Sursa AICI.
4. IBM şi General Motors fac echipă pentru un nou sistem de inteligenţă artificială
Începând de anul viitor GM va rula vehicule inteligente cu mobilitate cognitivă, sistemul fiind denumit OnStar Go.
OnStar Go este un echipament capabil să identifice informaţii utile despre maşină, împrejurimi, dar şi informaţii personalizate pentru fiecare proprietar. Acesta va recunoaşte de exemplu când este nevoie de combustibul, care sunt cele mai apropiate benzinării şi trimite semnale către pompa de reumplere. De asemenea conducătorul va avea acces la reţelele de socializare şi va putea identifica de exemplu ce locuri se află în drumul său conform dorinţelor sale.
Se aşteaptă ca în 2017 să fie echipate peste 2 milioane de maşini cu echipamentul OnStar Go.
Sursa AICI.
5. Oamenii de ştiinţă au descoperit cum pot reduce durerea membrului fantomă
Folosid o interfaţă creier-maşină, cercetătorii au găsit o soluţie pentru a atenua durerea membrului fantomă, întâlnită la aproximativ 43% din cazurile de amputare.
S-a descoperit că o persoană care are un membru amputat are aceeaşi activitate cerebrală, lipsind doar fredback-ul vizual. Se consideră că acesta este un motiv pentru care o parte dintre oamenii care îşi pierd unul dintre membre încă simt durere în locul amputat.
Tehnologia creier-maşină-interfaţă analizează semnalele creierului şi le transformă în comenzi care pot fi transmise către protezele robotice.
Sursa AICI.
6. NASA anunţă lansarea celui mai mare telescop din lume
NASA a anunţat că s-a realizat un pas uriaş pentru lansarea celui mai mare telescop din lume. Pentru construcţia sa a fost nevoie de mai mult de 20 de ani şi se lansează direct în spaţiu. Acesta este cel mai mare telescop care foloseste oglinzi, şi este din beriliu placate cu aur. Marea diferenţă pe care o aduce este capacitatea sa de a transmite informaţii prin infra-roşu.
Sursa AICI.
____________________________________________________________________________
Acestea au fost câteva dintre descoperirile și realizările de săptămâna trecută. Oare ce mai descoperă lumea săptămâna aceasta?
Abonează-te pe siteul meu pe pagina de pe Facebook și vei afla instant!
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] Federală Politehnică, însă este dezamăgit să observe că profesorii nu erau la curent cu ultimele descoperiri în domeniul științei și consideră încă o dată inutilă pregătirea sa […]
[…] analitic. În ciuda acceptării pe scară largă a acestei idei, de către psihologi şi oameni, oamenilor de ştiinţă le-a lipsit un test de încredere pentru a colecta date obiective despre intuiţie şi chiar să-i […]