Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/eugencpo/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/eugencpo/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/eugencpo/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3706
13 Virtuți ale lui Benjamin Franklin care îți pot schimba viața

13 Virtuți ale lui Benjamin Franklin care îți pot schimba viața

Benjamin Franklin s-a născut în 1706 într-o familie foarte modestă. Astăzi, probabil că ar fi ceea ce putem numi  cu ușurință o familie săracă. Părinții lui au avut bani pentru a-l trimite la școală doar câțiva ani, cu speranța să poată deveni cleric, dar până la vârsta de 10 ani a terminat cu școala. A fost ucenic la o tipografie până la vârsta de 12 ani.

Din acel context umil, Franklin a devenit unul dintre cei mai străluciți oameni din istorie, scriitor, om de știință, politician și diplomat, printre numeroasele alte pălării pe care le-a purtat. În timpul acestor eforturi, el a acumulat suficientă avere pentru a se retrage efectiv în mod independent la 40 de ani și și-a dedicat în mare parte restul vieții serviciului public (și intereselor sale individuale). A reprezentat o figură atât de tânără în Revoluția Americană încât a fost desemnat “primul american”, iar lumina sa strălucește chiar și astăzi.

Benjamin Franklin a atribuit cea mai mare parte a succesului său (dincolo de noroc) practicării a 13 virtuți de viață de bază, în măsura posibilităților sale. El credea că, trăind acele virtuți, făcuse tot ce putea pentru a se afla în poziția cea mai bună față de toate evenimentelor neașteptate ale vieții.

Franklin a elaborat cele 13 virtuți în 1726, la vârsta de 20 de ani, devenind astfel un sistem de dezvoltare a personalității sale.  O mare parte a vieții el a purtat în buzunar o diagramă cu șapte coloane și 13 rânduri pe ea. Fiecare coloană de pe această diagramă a reprezentat o zi a săptămânii – de luni până duminică. Fiecare rând a reprezentat una dintre cele 13 virtuți. În timpul zilei, se uita la aceste virtuți pentru puțin timp pentru a le menține proaspete în minte. La sfârșitul fiecărei zile, însă, își nota ce a respectat. Scopul lui a fost să completeze cât mai multe ccoloane posibil și, în fiecare săptămână, să înceapă din nou cu o diagramă proaspătă.

Asta nu era totul. Nu toate tabelele au fost identice. De fapt, el a avut 13 variații ale tabelelor, cu cicluri la fiecare 13 săptămâni. În partea de sus a fiecărei variante a diagramei a fost menționată o virtute, cea care era cea mai importantă pe care dorea să o practice săptămâna aceea, împreună cu o scurtă descriere a acelei virtuți.

 

Cele 13 Virtuți ale lui Benjamin Franklin

 

Iată mai jos cele 13 virtuţi în ordinea pe care le practica Benjamin Franklin:

 1. Cumpătarea– Nu mânca până la îngreunare şi nu bea până la ameţire.
 2. Liniştea– Nu spune decât ceea ce ar putea folosi altora sau ţie; evită conversaţiile mărunte.
 3. Ordinea– Lasă toate lucrurile pe care le ai la locul lor; acordă fiecărei părţi a ocupaţiei tale timpul ei.
 4. Hotărârea– Fii hotărât să faci ceea ce trebui; îndeplineşte fără greş ceea ce ai hotărât.
 5. Chibzuinţa – Nu cheltui decât pentru binele tău sau al celorlalţi; nu irosi nimic.
 6. Hărnicia– Nu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; elimină toate acţiunile inutile.
 7. Sinceritatea– Nu-l induce în eroare pe celălalt, pentru că se va simţi rănit; gândeşte inocent şi drept, iar dacă vorbeşti, vorbeşte la fel.
 8. Dreptatea– Nu nedreptăţi pe nimeni făcându-i un rău sau neacordându-i beneficiile care cad în sarcina ta.
 9. Moderaţia– Evită extremele; abţine-te să urăşti relele care ţi s-au făcut pe măsura gravităţii lor.
 10. Curăţenia– Nu tolera murdăria corpului, a hainelor sau a locuinţei.
 11. Calmul – Nu te lăsa deranjat de nimicuri sau de accidentele obişnuite ori inevitabile.
 12. Castitatea– Practică rareori sexul şi numai pentru a avea copii sau a-ţi păstra sănătatea; nu recurge niciodată la el din plictiseală, slăbiciune, pentru a distruge sau a strica reputaţia cuiva.
 13. Umilinţa– Imită-i pe Iisus şi pe Socrate.

Benjamin Franklin a fost un maestru în arta productivității, altfel ar fi avut nevoie de trei vieți pentru a reuși să facă tot ce a reușit într-una singură. Care era secretul lui? Fără îndoială, totul se rezumă la propria muncă și determinare. În autobiografia sa, totuși, el împărtășește o tehnică care l-a ajutat să se concentreze pe obiectivele sale: un program zilnic. Mai jos este o copie a acestui program din autobiografia sa.

program-benjamin-franklin

 

Cele 13 virtuți ale lui Benjamin Franklin sunt inspiraționale, nicidecum universale.

Scopul tău este să îți setezi propriul set de virtuți sau abilități foarte specifice pe care să le poți aplica în fiecare zi pentru a deveni o persoană mai bună. În timp, toate abilitățile și virtuțile pe care ți le propui vor deveni naturale, și te vor conduce spre omul care vrei să devii.

 

2019-01-16T17:02:32+02:00 16 ianuarie 2019|
test