Suferi de Sindromul Impostorului?

Sindromul Impostorului este una dintre acele „chestii” pe care le avem cu toții dar nu știam până acum că le avem și nici nu știam că au un nume.

Pe scurt, acest sindrom (brr, ce urât sună, deja te face să te simți bolnav!)  se manifestă prin acel sentiment pe care îl ai atunci când simți că nu aparții unui loc sau unei situații, atunci când simți că parcă „nu meriți” sau că nu ți se cuvine ceva, teama de a nu fii „descoperit”, teama că ceilalți vor „afla”, „ce ești tu cu adevărat”, „adevărata” ta față.

Acest termen a fost folosit pentru prima dată în 1978 de către Dr. Pauline R. Clance și Suzanne A. Imes și făcea referire la persoane foarte competitive care nu pot internaliza realizările lor și trăiesc cu o teamă de a nu fi „descoperiți” indiferent de cât de evidente sunt calitățile și reușitele lor.

Studiile arată că 2 din 5 competitivi au această reacție în timp ce aproximativ 70% din oameni se simt astfel într-un moment sau altul în viața lor. Anumite cercetări sugerează faptul că ar fi o prevalență mai mare în rândul femeilor comparativ cu bărbații.

Ce putem face pentru a ne simți mai bine în pielea noastră atunci când ne pălește acest gând?

În primul rând este foarte important să realizezi că nu ești singurul care trăiește această stare. Dacă ești foarte vanitos poți chiar să te compari cu oameni celebri. Ai mai jos o parte dintre acești precum și felul aceste persoane experimentează această stare.

Tina Fey care a spus că “Frumusețea sindromului impostor este că oscilezi între egocentrism extrem și un sentiment complet de: “Sunt o fraudă! Doamne, m-au prins! Sunt o fraudă!” Așa că încerci să domini egocentrismul atunci când își face apariția și să te bucuri de el, iar apoi să aluneci în ideea de fraudă.”

Tina Fey - sindromul impostorului

Tina Fey

Dr. Chan, CEO al Organizației Mondiale a Sănătății a spus că “Sunt o grămadă de oameni care cred că sunt un expert. Cum cred asta despre mine toți acești oameni? Sunt mult mai conștient de toate lucrurile pe care nu le știu.”

Michelle Pfeiffer spune că “Încă gândesc că oamenii vor descoperi că nu sunt prea talentată. Nu sunt cu adevărat foarte bună. Este totul o mare farsă.”

Michelle Pfeifer- sindromul impostorului

Michelle Pfeiffer-

Kate Winslett de asemenea spune că “Uneori, când ma trezesc dimineața înainte să merg la o filmare mă gândesc că nu pot să fac asta. Sunt o fraudă.”

Kate Winslet - sindromul impostorului

Kate Winslet

Maya Angelou “Am scris 11 cărți, dar de fiecare dată mă gândesc, „Oh, o să descopere de data asta. Am jucat câte un joc cu fiecare și acum o să mă descopere.”

Maya-Angelou - sindromul impostorului

Maya Angelou

De asemenea și Emma Watson, Sheryl Sandberg, și Sonia Sotomayor au recunoscut că se simt ca și cum urmează să fie descoperite că sunt niște fraude.

După cum se vede, până acum am prezentat am vorbit doar despre femei însă desigur, și bărbații suferă de acest sindrom. Tom Hanks, Chris Martin și Neil Gaiman sau Federico Felini sunt doar câteva exemple.

Neil Gaiman “Prima problemă a oricărui fel de succes limitat este chiar convingerea de nezdruncinat că scapi nepedepsit cu ceva, și că în orice moment începând de acum poți fi descoperit. Este sindromul impostorului, ceva ce soția mea a botezat ca fiind Poliția Fraudei.”

Seth Godin a scris în The Icarus Deception (Decepția lui Icarus) că și după douăzeci de best-seller-uri el tot se simte ca o fraudă tot timpul.

Acum că știi că nu ești singur în povestea asta, sper că deja te simți un pic mai bine în pielea ta!

Sindromul Impostorului are la bază un profund sentiment de lipsă de încredere de sine, de încredere în valoarea personală și o stimă de sine scăzută. Cei de o vârstă mai mică (0-15) ani pot fi ajutați foarte ușor folosind o tehnică excelentă numită Procesul SleepTalk în timp ce adulții pot utiliza o gamă foarte largă de tehnici și modalități terapeutice și de dezvoltare personală cum ar fi Terapia Resurselor, AutoHipnoza sau Terapia Subliminală.

Poți să ajuți oamenii să rezolve această problemă, învățând oricare dintre tehnicile menționate mai sus pentru a oferi ajutor rapid și eficient. Aceste cursuri sunt deschise pentru toată lumea și nu necesită nici o pregătire anterioară.

Dacă în schimb te confrunți chiar tu cu această problemă și vrei să te eliberezi de ea, contactează-mă și voi fi bucuros și onorat să te însoțesc în acest proces.

Nimeni nu vrea să se simtă ca un impostor și, în 99% din cazuri, pe bună dreptate! Poți acum să scapi de această problemă odată și pentru totdeauna!

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Mai Mult!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

2023-07-20T16:11:04+02:00 4 mai 2016|

1 Comentariu

  1. […] este că cei care suferă de acest sindrom sunt de fapt aroganți mascați care atunci când nu sunt ascultați se supără, pentru că […]

Lasa un comentariu

test