Scenarita și Ajutita – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa –

Nu am răspuns la atât de multe întrebări pentru că am intrat şi într-un subiect „adânc şi dureros” despre care îmi doream de mult să vorbesc: cele mai frecvente sindromuri pe care le întâlneşti la orice om din jurul tău.

Începem cu primul – Scenarita

Am observat un aspect foarte important la oamenii care lucrează cu oamenii – fie ei medici, terapeuți, psihologi dar şi la oameni fără pregatire în acest domeniu- aceştia suferă printre multe altele de sindromul Scenaritei.

Scenarita

Scenarita se manifestă prin crearea de scenarii care mai de care mai ingenioase, bizare şi fenomenale. Oamenii sunt capabili sa creeze în mintea lor poveşti fără nicio bază reală, având ca fundament propriile valori şi credințe. De exemplu dacă eu mă văd mic şi neînsemnat, toată viața mea se învârte în jurul unei drame pline de scenarii negative în care toată lumea vede cât de mic de tăntălău sunt eu. Descoperă în emisiune cum funcționează scenarita şi gândeşte-te în câte momente eşti poate şi tu acolo.

Trecem la sindromul doi – Ajutita

De data asta vorbim despre un altfel de scenariu, în care noi credem că suntem plini de calități şi de intenții bune: Ajutita!

Ajutita este un mod prin care noi ne băgăm în viața altor oameni plecând de la credința de bază că noi ştim mai bine decât ei ce este cel mai bine pentru ei. Conceptul „eu ştiu mai bine” este cauza care dă naştere sindromului Ajutitei.

Problema este că cei care suferă de acest sindrom sunt de fapt aroganți mascați care atunci când nu sunt ascultați se supără, pentru că dincolo de intenția de a ajuta se ascunde o nevoie personală. Ce se întâmplă când se supără? O dau în Scenarită. Există un motiv principal pentru care oamenii insistă să ajute? Există mai multe însă principalul este dorința de a primi mulțumiri, de creştere a ego-ului.

Mare atenție: Ajutita se ia. Aşadar trebuie să te fereşti de acest fenomen. Cea mai bună cale de a sta departe de ajutita este instrospecția. Introspecția presupune să îți întorci atenția către interiorul tău şi să te întrebi „de ce fac asta?” Intreabă-te dacă este nevoia lui sau este nevoia ta de a ajuta pe cineva. Abia după ce îți găseşti răspunsurile te decizi dacă este cazul să te implici sau nu în respectiva situație.

În a doua parte a emisiunii am trecut şi la întrebări şi răspunsuri. Am atins un subiect care mie îmi place foarte mult: Autohipnoza. Autohipnoza este una dintre cele mai eficiente tehnici prin care putem sa ne creştem abilitățile şi capacitatea minții. Despre autohipnoză însă vom vorbi în curând mai mult pe blog. Aşa că rămâi pe aproape!

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-18T13:08:16+02:00 9 iunie 2016|

Lasa un comentariu

test