Autohipnoză vs. Meditație – Care Este Diferența?

Care este diferența între Meditație și Autohipnoză? Este o întrebare pe care o primesc frecvent.  Și este o întrebare care poate fi corectă. Hipnoza este o stare naturală a minții pe care o trăim cu toții zilnic, fie că suntem sau nu conștienți de asta și presupune o concentrare totală a minții pe un scop/gând clar. Am putea spune același lucru despre meditație, corect? Privind însă forma lor esențială, sunt două sisteme diferite înfășurate în jurul aceleași stări mintale.

Există o anumită confuzie, chiar și printre cei care folosesc ambele practici, legată de diferențele între cele două tehnici. Amândouă provoacă o stare mentală extrem de benefică, de profundă relaxare și calmare, care te poate ajuta să depășiți într-un mod pozitiv situații stresante din viață. O fac însă în același mod?

Pentru început, să definim pe rând cele două tehnici.

Autohipnoză

Cuvântul hipnoză provine din cuvântul grecesc “hypos” care se traduce prin somn. Hipnoza este o abreviere a termenului neuro-hipnotism, care în traducere liberă înseamnă somn al sistemului nervos.

Ca să demitizăm toate credințele populare şi să pornim cu o înțelegere corectă, hipnoza şi implicit autohipnoza nu sunt stări de somn. De fapt, eşti perfect conștient de tine și de ceea ce se întâmplă cu tine sau în jurul tău.

Principala diferență între hipnoză și autohipnoză este autonomia, faptul că poţi lucra singur cu mintea ta, îţi poți rezolva singur orice problemă de natură emoțională, mentală şi fizică sau poți să îți creşti anumite abilităţi.

Autohipnoza poate fi descrisă ca o stare de concentrare a minții în care  sugestibilitatea este sporită.

Autohipnoza poate fi folosită atât în rezolvarea problemelor comportamentale sau emoționale cât şi în tratarea unor probleme clinice.

–  anxietatea
tulburări de stres post-traumatic
fobii
atacuri de panică
dureri cronice
– tulburări comportamentale
– obiceiuri dăunătoare ( fumat, supraalimențație, dependență de alcool)
insomnie
depresie
– astm
– enurezis

Mai mult de atât, autohipnoza este o tehnică foarte eficientă prin care îţi poţi creşte capacitățile mentale şi îţi poţi dezvolta noi abilităţi –
– creşterea puterii de concentrare,
– îmbunătăţirea memoriei,
– creşterea încrederii de sine etc.

Meditația

Autohipnoză vs. Meditație

Meditația este o stare de concentrare profundă, în care blochezi sau întrerupi rumoarea gândurilor pe care o purtăm în mod constant în minte. Budhiștii vorbesc despre “mintea de maimuță”, mintea care sare de la un subiect la altul și nu reușește să se focuseze. Prin meditație, oferi maimuței o banană pe care să se concentreze și să nu se mai ocupe de un alt subiect. Accest accent poate fi pe respirație, senzațiile corpului, o mantră sau un sunet. Focusul mai poate fi pe o imagine statică sau în mișcare.

 Meditația este o cale de transformare  a minții. Practica meditației încurajează și dezvoltă concentrarea, claritatea minții, pozitivitatea emoțională și o viziune calmă asupra vieții. Cu răbdare și practică, meditația poate avea un efect transformator și te poate duce spre o nouă înțelegere a vieții.

Pe scurt, beneficiile meditației:

Sănătate

  • Îmbunătățeste sistemul imunitar
  • Reduce durerea
  • Reduce inflamațiile la nivel celular

Stare de Bine

  • Intensificarea emoțiilor pozitive
  • Scade depresia
  • Scade anxietatea
  • Scade nivelul de stres

Conexiuni Sociale

  • Crește ințeligența emoțională și nivelul de empatie
  • Crește nivelul de compasiune
  • Te ajută să apreciezi solitudinea

Autocontrol

  • Îți îmbunătățeste capacitatea de a-ți regla emoțiile
  • Îți crește abilitatea de introspecție

Creier

  • Crește materia cenușie
  • Crește grosimea corticală în zonele creierului responsabile cu atenția
  • Crește productivitatea
  • Îți îmbunătățeste memoria
  • Crește creativitatea

Autohipnoza este adesea comparată cu meditația deoarece amândouă induc o stare în care gândirea şi procesele mentale conştiente scad în timp ce relaxarea şi focusul cresc.  Doar că autohipnoza te duce cu un pas mai departe, prin utilizarea unui set de sugestii extrem de eficiente pentru a-ți reprograma mintea folosind imagini şi afirmații.

În timpul autohipnozei este nevoie să intri într-o stare de transă pentru a permite sugestiilor să ajungă în mintea subconștientă. Accentul se pune mai mult decât în meditație pe atingerea unei stări de atenție și concentrare sporite.

Principa diferență între cele două tehnici este că autohipnoza are un scop final clar – fie de rezolvarea a unei problemele de ordin mental, emoțional sau fizic, fie întărirea unor abilități pe care le avem deja. Scopul meditației în schimb, în cea mai pură formă a sa, este de a-ți goli mintea.

Meditația a ajuns însă foarte practicată pentru relaxare și autocunoaștere într-o formă să-i spunem modernă, de meditație ghidată. Meditația ghidată se apropie mai mult de  autohipnoză prin faptul că mintea este îndrumată către atingerea și explorarea unei anumite stări.  Obiectivul real rămâne același pentru orice formă de meditație: golirea minții.

Însă meditația ghidată se folosește de puterea imaginației pentru a aduce schimbări în mintea subconștientă, în timp ce în autohipnoză sugestiile sunt cele care produc schimbările profunde.

Dacă ai integrat una din tehnici în viața ta, spune-mi, cum ți-a schimbat viața? 🙂

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-10T22:43:32+02:00 21 iulie 2017|

Lasa un comentariu

test