Ți se întâmplă des să te așezi în pat noaptea și în loc să adormi, în mintea ta începe o adevărata luptă a gândurilor care te întorc de pe o parte pe cealaltă? Minutele se transformă în ore, și pe măsură ce timpul trece te gândești cu groză cum te vei trezi a doua zi?
Rezultatul? Somnolenţă excesivă, lipsa energiei, iritabilitate crescută, probleme de atenţie şi concentrare iar în cele mai grave cazuri – depresie, anxietate sau atacuri de panică. Deci s-ar putea să suferi de insomnie.
Cu toții avem nevoie de somn … să reformulez asta! – toți avem nevoie de somn de calitate. Persoanele care au probleme de somn sunt mai predispuse să dezvolte probleme psihiatrice decât persoanele care dorm bine. Nu există surprize acolo. În plus, insomnia cronică poate afecta sănătatea prin compromiterea sistemului imunitar.
Compensarea potrivită a somnului (somnul REM de aproximativ 25% până la 75% somn cu un ritm lent) stabilizează funcționarea neurotransmițătorilor din creier care determină starea de spirit și motivația și stabilitatea emoțională în timpul zilei. Somnul este un pilon central pe care se bazează sănătatea mentală și fizică.
Insomnia este o tulburare de somn care se caracterizează prin dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit. Persoanele cu insomnie au unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
- Dificultatea de a adormi
- Trezirea adesea în timpul nopții și probleme cu revenirea în somn
- Trezirea prea devreme dimineata
- Senzație de oboseală la trezire
De asemenea, insomnia produce pe perioada de veghe:
- Somnolenţă
- Oboseală
- Concentrare slaba
- Scăderea vigilenței și a performanței
- Dureri musculare
- Depresie în timpul zilei și al nopții
- stare supra-emoțională (tensionată, îngrijorată, iritabilă și deprimată)
Cauzele Insomniei
Cauzele insomniei nu pot fi întotdeauna ușor de identificat, însă există câteva motive comune care determină în general la tulburări ale somnului:
Condiții medicale: anumite afecțiuni medicale pot interfera cu obținerea unui somn odihnitor. De exemplu durerea cronică și insuficiența cardiacă congestivă pot face dificilă adormirea. Dar condițiile fizice nu sunt singurul vinovat atunci când vine vorba de insomnie. Aspectele psihologice și emoționale, cum ar fi stresul, anxietatea și depresia te pot arunca în valul problemelor cu somnul.
Medicamente: Efectele secundare ale anumitor medicamente pot, de asemenea, face adormirea dificilă. Antidepresivele și inhibitorii pot provoca insomnie la unii oameni. Medicamentele pentru emfizem, tensiunii arteriale și alergii pot, uneori, conduce la insomnie. De asemenea, este important să înțelegi că oamenii răspund diferit la medicamente. Chiar și un medicament care în mod normal nu cauzează tulburări de somn poate face acest lucru la unii oameni.
Perturbarea ritmului circadian: toți avem un ritm natural de somn-trezire. Pentru cei mai mulți oameni, ritmul lor circadian implică dormit noaptea și stare de veghe în timpul zilei. Când acest ritm devine perturbat, poate provoca insomnie. Deplasarea peste noapte și deplasarea în fusurile orare sunt doi factori care pot modifica ritmul tău circadian.
Factori de mediu: Uneori, mediul nostru face dificilă adormirea. Cei mai mulți oameni dorm cel mai bine într-un mediu rece, întunecat și liniștit. Când dormitorul tău nu conduce la somn, te poate ține treaz sau te vei trezi de câteva ori pe noapte.
Mulți oameni se confruntă cu insomnie temporară în unele perioade ale vieții. Acest tip de insomnie, de obicei, rezultă din evenimente cotidiene, cum ar fi:
- Un eveniment stresant
- Stres emoțional
- Boală
- Durerea temporară etc.
Analizând cauzele de mai sus, există două tipuri principare de insomnie: primară și secundară. Insomnia este considerată primară atunci când nu este cauzată de sau asociată cu o afecțiune medicală, o problemă psihiatrică sau cu medicația. Insomnia secundară, pe de altă parte, se datorează unei afecțiuni medicale, cum ar fi sau durerea cronică, care interferează cu somnul.
Ținând cont că insomnia secundară este legată de factori medicali, care sunt într-o măsură mică în controlul tău, mai departe vreau să înțelegi cum recunoști insomnia primară, tulburarea de somn care afectează cei mai mulți oameni.
Insomnia primară
Insomnia primară este tipul de insomnie care nu poate fi atribuită unei cauze medicale, psihiatrice sau de mediu. Mai jos sunt criteriile de diagnosticare pentru insomnia primară, așa cum au fost prezentate în Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale.
- Simptomul predominant în conformitate cu DSM-IV-TR este dificultatea de a iniția sau de a menține somnul timp de cel puțin o lună.
- Al doilea criteriu este că tulburările de somn (sau oboseala asociată în timpul zilei) cauzează suferință sau deficiențe semnificative în domenii sociale, ocupaționale sau în alte domenii ale vieții cotidiene.
- Al treilea criteriu este că tulburările de somn nu apar exclusiv pe parcursul narcolepsiei, al tulburărilor de somn legate de respirație, al tulburărilor de somn ritmului circadian sau al unei parasomii.
- Al patrulea criteriu este că tulburarea nu apare exclusiv în cursul unei alte tulburări psihice (de exemplu, tulburare depresivă majoră, tulburare de anxietate generalizată, delir).
- În sfârșit, cel de-al cincilea criteriu este că perturbarea nu se datorează efectelor fiziologice directe ale unei substanțe (de exemplu, abuzul de medicamente, medicamente) sau unei stări medicale generale.
Insomnia și anxietatea
Majoritatea adulților au probleme cu somnul deoarece se simt îngrijorați, preocupați sau nervoși, iar “gândurile nu le dau pace”. Simptomele de anxietate care pot duce la insomnie includ:
- Tensiune
- Să fii prins în gânduri legate de evenimente trecute
- Îngrijorare excesivă pentru evenimente viitoare
- Senzație de copleșire datorată responsabilităților
- Un sentiment general suprasolicitare
Nu este greu să înțelegi de ce aceste simptome de anxietate generală pot conduce la insomnie. Anxietatea poate fi asociată cu insomnia inițială (tulburarea de a adormi) sau cu insomnia de întreținere (trezirea se face în timpul nopții și nu se poate reveni la somn). În ambele cazuri, liniștea și inactivitatea nopții aduce adesea gânduri stresante sau chiar temeri care mențin o persoană trează.
Când se întâmplă acest lucru mai multe nopți la rând(sau de mai multe luni), s-ar putea să începi să te simți anxios, înfricoșat sau panicat doar la perspectiva de a nu dormi. Acesta este modul în care anxietatea și insomnia se pot hrăni reciproc și pot deveni un ciclu care ar trebui întrerupt prin terapie.
Insomnia și stilul de viață
Insomnia poate fi declanșată sau perpetuată de comportamentele defectuoase cât și de modelul de somn.
Exemple de acțiuni și obiceiuri de somn care pot duce la insomnie sunt:
- Lucrezi acasă seara. Acest lucru poate face grea relaxarea, îți agită mintea și face grea adormirea.
- Micile pauze de somn în timpul zilei. Scurtele reprize de somn pot fi utile pentru unii oameni, dar pentru alții pot fi adevărate capcane pentru un somn odihnitor în timpul nopții.
- Uneori dormi până mai târziu pentru a compensa somnul pierdut. Acest lucru poate deregla ceasul biologic al corpului. și poate face dificilă adormirea din nou în noaptea următoare.
- Lucrezi în schimburi (ceea ce înseamnă că dormi la ore neregulate)
Schimbarea comportamentului cotidian te poate ajuta să obți un somn bun și să înfrângi insomnia. Iată câteva sfaturi:
- Încercați să-ți fac un program fix de somn, adică să adormi și să te trezești la aceeași oră. Evită micile reprize de somn din timpul zilei, oricât de obosit te-ai simți. Programul de somn alege-l astfel încât să-l poți respecta în majoritatea serilor, altfel eșecul de a te ține de ce ai stabilit va naște și mai multă frustrare.
- Evitați să folosești telefonul, laptopul sau tableta înainte de somn.
- Evită cofeina, nicotina și alcoolul la sfârșitul zilei. Cofeina și nicotina sunt stimulente și te pot împiedica să adormi. Alcoolul poate determina trezirea în timpul noapte și interferează cu calitatea somnului.
- Fă exerciții regulate. Incearcă însă să nu le faci aproape de culcare, pentru că te poate stimula si îți face grea adormirea. Experții sugerează să nu faci exerciții timp de cel puțin trei până la patru ore înainte de a merge la culcare.
- Urmează o rutină pentru a te ajuta să te relaxezi înainte de culcare. Citește o carte, ascultă muzică sau fă o baie.
Unele cazuri de insomnie încep cu un episod acut, dar se transformă într-o problemă pe termen lung. De exemplu, să spunem că o persoană nu poate dormi pentru o noapte sau două după ce a primit o veste proastă. În acest caz, dacă persoana începe să adopte obiceiuri de somn nesănătoase, cum ar fi trezirea în mijlocul nopții sau consumul de alcool înainte de a adormi ca ajutor pentru un somn liniștit, insomnia poate continua și poate deveni o problemă cronică.
Odată ce acest lucru se întâmplă, grijile și gândurile, cum ar fi „nu voi dormi niciodată”, devin asociate cu timpul de culcare, iar de fiecare dată când persoana nu poate să doarmă, ea întărește acest model.
Cum poți controla insomnia?
Răspunsul simplu nu este îmbucurător. Insomnia este involuntară. Este ceva ce poți cu greu controla. Dacă te-aș ruga să nu te gândești la o girafă roz, este probabil primul lucru care îți apare în minte. Dacă încerci să oprești un gând iritant, probabil te vei lupta și el va reveni și tot va reveni. Dacă ai uitat numele unei persoane, cu cât încerci să te gândești mai mult, cu atât mai greu îți va fi să-ți amintești. De fapt, numai atunci când nu te mai gândești la asta și faci altceva, îți poate apărea întâmplător în minte.
Somnul trebuie să fie natural, ușor și fără efort. Și totuși pentru tine, nu este. De ce? Cu cât încerci mai mult să dormi, cu cât încerci mai mult să forțezi, cu atât mai rău apare problema pentru că din anumite motive subconștientul tău nu vrea să dormi.
Pentru a depăși acest lucru, unii oameni vor încerca tehnici de distragere (de exemplu, numără de la 1la 100). Unii încearcă să evite anumite „declanșatoare” pentru a preveni apariția insomniei (de exemplu, fără cofeină sau alcool). Dar, din nefericire, nici una dintre aceste metode nu rezolvă ceea ce a cauzat-o în primul rând și, astfel, eventual insomnia va continua să revină și anticiparea că nu veți putea dormi nu va dispărea niciodată.
Cea mai eficientă modalitate de a trata insomnia complet și permanent este de a rezolva cauza care o provoacă; dacă nu mai există nici o cauză, nu poate exista niciun efect.
Deci, de ce suferi de insomnie? Poate că știi de ce; mama, fratele sau alt membru al familiei a suferit în trecut. Sau poate că ai trecut printr-o depresie sau printr-o situație stresantă. Dar știind acest lucru nu face ca problema să dispară. Sau poate nu te poți gândi la nici un motiv. Dar asta nu înseamnă că nu există nici o cauză, pentru că pentru a exista ceva trebuie să fi fost creat. Trebuie să vină de undeva.
Sub toate declanșatoarele există o singură cauză rădăcină stocată în mintea subconștientului. Este ceva la care nu te poți gândi. Ceva mic, ușor uitat, ușor de trecut cu vederea. De multe ori, Odată, poate fi greu de crezut că ceva atât de mic ar fi putut provoca atâtea probleme.
Ar putea dura ani de zile pentru ca problemele, condițiile și simptomele noastre să provoace efectul insomniei. Ceva care începe ca o iritare minoră se înrăutățește și se înrăutățește până când ne provoacă atât de multă suferință încât, în cele din urmă, căutăm ajutor.
Printre variatele terapii holistice sau alternative pentru insomnie hipnoza sau hipnoterapia este mult mai accesibilă astăzi..
Ideea că simptomele de insomnie sunt învățate cumva și devin parte a comportamentului tău regulat se află în spatele ideii că hipnoza poate ajuta.
Hipnoza lucreaza direct cu mintea subconstienta, partea care controlează răspunsurile emoționale si obiceiurile automate care pot duce la somn de slabă calitate și insomnie. Prin hipnoză sau autohipnoză poți fi îndrumat fără efort spre o stare de relaxare profundă, în care mintea subconștientă poate deveni deschisă sugestiei pozitive și poți ajunge la capacitatea ta naturală de a dormi.
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] cele mai multe ori oamenii asociază insomnia cu trezirile în timpul nopţii. Ultimele studii din medicină însă arată că este normal să ne […]