Vrei să ai o Memorie Mai Bună?

Cu toții ne dorim o memorie mai bună. Asta înseamnă desigur și una selectivă, astfel încât să putem alege ce ne amintim și ce nu.

Creierul nostru este asaltat non stop de o avalanșă de informații și face față din ce în ce mai greu acestui atac. Chiar și articolul de față este unul dintre elementele care „asaltează” mintea ta dar, sper eu, să fie unul blând și cu câștiguri pentru tine.

Există nenumărate moduri în care îți poți antrena mintea și memoria, pentru a le îmbunătăți și optimiza. În acest articol voi prezenta 6 dintre acestea. Șase modalități dovedite prin teste și studii astfel încât să te ajute să ai o încredere mai mare în ele și drept urmare, să aibă un impact mai mare asupra ta.
Pentru a da și mai multă greutate acestor informații, este bine de știut că unele dintre aceste metode au fost folosite de către Richard Feynman, câștigător al Premiului Nobel pentru fizică, unul dintre cei mai mari fizicieni contemporani.

1) Fă ordine în lucrurile pe care nu le cunoști

vrei o memorie mai buna - caiet

caiet de notițe

Richard a luat un caiet pe a cărui copertă a scris „Lucruri pe care NU le cunosc” și a trecut în el toate întrebările pe care le avea și la care dorea răspuns.
De asemenea, lua informațiile pe care le avea la momentul respectiv și le re-aranja, de fiecare dată altfel, pentru a putea să înțeleagă acele concepte din alte perspective. Acest lucru ajută la sedimentarea informației mult mai profund. Această „învățare profundă” cum este ea numită, este esențială atunci când vrei să înveți ceva complex. Uneori poate părea foarte dificil să înveți un subiect anume însă organizarea informației este un prim pas vital în această direcție.

2) Transferă cunoașterea teoretică în ceva practic, fizic

vrei o memorie mai buna - materializare

materializează

Cal Newport, un „computerist” de la Universitatea Georgetown ne sfătuiește să transpunem conceptele mentale și imateriale în formă fizică. Această materializare a lor ajută la sedimentarea mult mai clară a acestor idei în structura noastră mentală și psihică și conduce la o mai bună înțelegere.

3) Studiază în intervale

vrei o memorie mai buna - pomodoro

studiu în intervale

Începe prin a trece în revistă întregul material pe care vrei să îl studiezi. Frunzărește-l la început astfel încât să ai o idee largă, de ansamblu, chiar dacă este una vagă la început. Apoi, stabilește un interval de timp la care să revii asupra acelei informații și a o reciti. Începe acest proces imediat după ce ai primit informația. Studiile arată că ai mult mai multe șanse să reții o informație nouă dacă depui efortul a ți-o însuși atunci când ai avut cursul de fizică spre exemplu decât să te chinui să înveți aceleași formule chiar înainte de examen.

4) Ia notițe scriind de mână

 vrei o memorie mai buna - scris de mana

ia notițe de mână

Poate părea că e un pas înapoi și poate că în lumea high-tech în care trăim ai arăta ca un dinozaur printre prietenii tăi însă privește această activitate ca și cum ai materializa informația primită (vezi punctul 2). Mai mult decât atât, atunci când scrii de mână, cu pixul pe caiet (sau pe ce apuci) mintea ta este activă și forțată să selecteze, să organizeze și să prioritizeze informația. Aceasta acțiune de sortare este deja un mare pas înainte către a sedimenta acea cunoaștere la nivelele profunde ale minții tale. În plus, orice aparat electronic este deja asociat de mintea noastră ca o posibil distragere de la informația primită. Acest obicei este unul sedimentat adânc în mintea noastră și re-ntărit de fiecare dată când facem ceva la computer sau pe telefon sau tabletă, prin notificările constante pe care le primim. Ecranele de fapt încetinesc viteza de citire și îngreunează accesarea informațiilor memorate.

5) Ia o pauză

vrei o memorie mai buna - pauza

Ia o pauză

Gândește-te la creier ca la un mușchi. Îl poți antrena să crească în forță și putere dar dacă îl supra-solicți va ceda și nu mai intră nimic apoi. Una dintre variantele cele mai eficiente este să iei pauze scurte din oră în oră. Dacă acest interval este prea lung, scurtează-l și ia pauze la fiecare 20 de minute. Tehnica Pomodoro este excelentă pentru asta.

6) Nu studia „pe repeat”

vrei o memorie mai buna - test

testeză-te mereu

Studiu după studiu arată că înveți mult mai bine dacă în loc să repeți ca papagalul, mai degrabă testezi cunoștințele pe care le ai. Ia mult mai puțin timp și mult mai puțin efort. Vrei să îți fie și mai ușor? Folosește cartonașe cu întrebări sau frânturi de informație care trebuiesc completate sau, pur și simplu închide ochii și trece în revistă informația dobândită.

BONUS

La sfârșitul fiecărei sesiuni de învățare, fie că ești în clasă sau că studiezi singur acasă, fie că te uiți la un video sau citești o carte, ia 30 de secunde și scrie (de mână de preferat) cea mai importantă idee, cea mai importantă informație cu care ai rămas de la acea lecție. Este Important să faci acest lucru imediat după ce s-a încheiat acțiunea respectivă (citit, vizionat, participat în clasă).

Concluzie

Procesul de învățare nu trebuie să fie unul chinuitor și dificil. Din contră, cu cât este mai distractiv cu atât mai ușor vei reține informația și o vei putea accesa mai rapid pe viitor.
Sunt curios să îmi spui ce folosești tu pentru a învață mai repede și mai ușor! Ce te ajută pe tine cel mai mult când vrei să înveți sau să reții ceva? Comentează în chat-boxul de mai jos.

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe.

2023-07-21T16:25:37+02:00 28 martie 2016|

4 Comentarii

  1. […] m-a făcut să caut o formulare mai simplă și ușor de memorat de către oameni. Așa am ajuns la o formulare pe care o folosesc mereu atunci când vorbesc despre […]

  2. […] exemplu, în unul din experimentele sale a descoperit că oamenii au avut rezultate mai bune la o cerinţă de memorie pentru cuvintele pe care le-au revizuit în viitor. Bem a interpretat acest lucru ca dovadă pentru […]

  3. […] de către creier. Cei mai mulți oameni îşi doresc să îşi îmbunătățească capacitatea de a memora uşor cât mai multe informații. Această dorință este una pozitivă atâta timp cât înțelegi […]

  4. […] exemplu, mulți judecători și polițiști consideră că, cu cât memoria unui martor este mai exactă, cu atât mai mult de încredere va fi mărturia […]

Lasa un comentariu

test