Vrei Să ai Forma și Greutatea pe care ți le dorești? Somn Ușor!

Te-ai gândit vreodată că ar putea exista vreo legătură între somn și forma și greutatea ta? Adică, te-ai gândit că somnul ajută la slăbit? Probabil că nu! Dacă da, atunci te numeri printre puținii norocoși, cu atât mai mult cu cât chiar faci ceva în această direcție!

Dacă citești acest articol cu siguranță că nu crezi despre tine că arăți perfect. Undeva în mintea ta, chiar crezi că mai ai de slăbit un pic. Poate că ai niște depuneri de grăsime prin locuri nepermise și tu ȘTII foarte bine acest lucru, este evident! Nici nu poți să înțelegi cum și de ce îți spune lumea mereu cât de bine arăți când uite ce grăsime ai pe burtică și uite cum îți atârnă pielea pe brațe și, dacă te uiți un pic mai atent/ă, vei vedea că ai puțină depunere de grăsime chiar și pe la urechi și pe pleoape! Nu mă crezi? Uită-te mai bine și ai să le descoperi! Chiar dacă ele nu sunt acolo, tu le vei vedea pentru că… încă nu arăți perfect (chiar dacă nu știi ce înseamnă să arăți perfect).

Ei bine cititorule, la tine m-am gândit când am hotărât să scriu acest articol. Am zis să îți dau o mână de ajutor (pentru unii chiar și un picior) și să te luminez de ce este ATÂT de important somnul când vine vorba de slăbit!

Să presupunem că ai făcut tot ce puteai face pentru a slăbi și cu toate astea mai ai acolo 1-2-3-4-5 kg de care pur și simplu nu poți să scapi! Te duci la sală, ții diete, ții chiar și post, ca să îmbini spiritualitatea cu fitnessul și, cu toate acestea, tot nu scapi de acele kilograme și de stratul ăla de pe burtă care parcă ține cu dinții de tine!

Acum a sosit momentul să te gândești la odihnă, la somn mai exact!
Tot mai multe cercetări arată că somnul neregulat sau lipsa sa duc la dereglări hormonale care dau peste cap apetitul, asimiliarea de nutrienți, stocarea acestora precum și utilizarea lor eficientă.

Dacă nu dormim suficient, metabolismul nostru se încetinește pentru a economisi cât mai multă energie. Pentru că organismul are nevoie de energie și vrea să o suplinească, această încetinire duce la eliberarea în organism a cortizonului, hormon care mărește apetitul, căutând astfel să „umple rezervoarele”. Corpul consideră că are nevoie de mai multă energie și atunci cere de mâncare.

Într-un articol publicat în revista de specialitate Sleep s-a raportat că după 4 zile în care participanții au dormit doar 4 ore pe noapte nivelul hormonal s-a schimbat. Lipsa somnului a dus la producerea în cantități mai mari a Ghrelinei, un hormon care stimulează apetitul și semnalizează foamea și, în același timp, scade producția de Leptină, care ne semnalează când stomacul nostru este plin. Când hormonii o iau razna, corpul îți va cere mai multă mâncare și nu îți va semnala când să te oprești! Cu cât ești mai obosit, cu alte cuvinte, cu cât stai până mai târziu, cu atât crește probabilitatea că vei mânca ceva.

Mai mult chiar, există diferențe între bărbați și femei. În cazul bărbaților a crescut nivelul de Ghrelină în timp ce la femei a scăzut nivelul Leptinei.
Un alt factor important de menționat este acela că organismul arde cele mai multe calorii în perioada de somn REM, mișcarea rapidă a ochilor iar, atunci când dormi puțin, perioada de somn REM scade la rândul său.

Participanții la studiu nu au declarat că le este foame mai mult decât în mod obișnuit dar când li s-a permis să mănânce cât doresc, atât bărbații cât și femeile au mâncat mai mult decât aveau nevoie, cu 300 de calorii în plus! Concluzia cercetătorilor a fost că bărbații extenuați au tendința de a fi mai înfometați în timp ce femeile au nevoie de mai mult timp pentru a se simți pline.

Atunci când nu dormi suficient, nu contează dacă ești atent la câte calorii mănânci pentru că organismul va reține mult mai multe și va arde mult mai puține pentru a putea contracara oboseala. Cu alte cuvinte, dacă mănanci 2500 de calorii pe zi și nu dormi suficient, vei lua în greutate comparativ cu cineva de aceeași greutate și formă corporală ca și tine, care mănâncă același număr de calorii dar se odihnește suficient.

 

Lipsa somnului poate genera două reacții:

Te face să te simți înfometat chiar dacă ești plin. Lipsa somnului afectează secreția de cortizon, un hormon care controlează apetitul și drept urmare, simți că îți este foame chiar și atunci când ai mâncat suficient.

Contribuie la stocarea grăsimii. Lipsa somnului interferează cu capacitatea organismului de a metaboliza carbohidrați, ceea ce conduce la un nivel ridicat de zahăr în sânge. Excesul de zahăr generează producția excesivă de insulină care poate conduce la stocarea grăsimii, un pas critic în apariția diabetului.

Într-un studiu realizat între anii 1982-1984 pe un eșantion de 9000 de persoane, cercetătorii au descoperit că cei care aveau o medie de somn de 6 ore pe noapte erau mai predispuși la supraponderabilitate în proporție de 27%, comparati cu cei care dormeau între 7 și 9 ore. În cazul celor care aveau o medie de 5 ore de somn, procentul exploda la 73%.

 

Lipsa somnului slăbește voința

Atunci când suntem obosiți, puterea noastră de a ne controla impulsurile scade direct proporțional cu oboseala pe care o resimțim. Cu cât suntem mai obosiți, cu atât mai puțin control avem asupra noastră, a instinctelor și impulsurilor noastre și, deci, nu vom mai putea să ne oprim din a mânca excesiv la ore târzii. Oboseala încetinește activitatea lobilor frontali, supranumiți Centrul de Comandă, care ne ajută în luarea deciziilor și controlul impulsiunilor. Este ca și cum ai fi un pic băut. Nu ai claritatea mentală necesară pentru a lua o decizie corectă.

Mai mult decăt atât, când ești extenuat, centrul din creier răspunzător pentru recompense se activează și astfel începi să cauți chestii care te fac să te simți bine, cum ar fi dulciurile și mâncarea junk (gunoi).

Oboseala, lipsa somnului, ne blochează capacitatea de a ne simți plini, capacitatea de a controla impulsurile și în același timp ne face să căutăm hrană ce conține cantități mari de zahăr și carbohidrați, atât pentru a satisface o nevoie biologică, cât și una emoțională.

 

Ce putem face pentru a avea un somn mai bun?

Turn Off
Închide telefonul, laptop, tableta, computer, ipad, kindle și orice alte electronice cel puțin cu o oră înainte de a te duce la culcare.

Ritual
Crează-ți un ritual când vine vorba de somn. Când mergi la nani, nu este momentul să discuți despre chestii importante și decizii majore. Nici măcar despre ce a făcut vecina de birou. În schimb, fă o cadă plăcută, poate un mic masaj, o meditație sau citești ceva usor (nu texte intelectuale, pentru școală sau alte asemenea).

Program
Fă-ți un program de somn. Cu cât acesta este mai fix, cu atât mai câștigat ești. Pe cât posibil, în mod gradat, începe să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Astfel îți ajuți organismul și îl antrenezi să producă tot ce are nevoie să producă la momentul optim.

Stinge Lumina
Dacă poți, trage jaluzele astfel încât să ai întuneric complet în cameră până la momentul în care trebuie sau vrei să te trezești. Cu cât mai întuneric, cu atât mai bine. Întunericul încurajează eliberarea de melatonină, un hormon esențial pentru somn, în timp ce lumina îl blochează.

Cafea
Asta-i simplă. Dacă bei cafea și nu poți dormi noaptea… știi ce ai de făcut. Cafeaua se elimină din organism în aprox 5-6 ore, de aceea este recomandat să nu mai bei cafea după ora 2-3 după-amiaza.

Exercițiu Fizic
Activitatea fizică ajută enorm la stabilirea unui somn profund. Ca să nu mai vorbim despre efectul direct pe care îl are asupra corpului.

Puterea Minții
Folosește-ți mintea pentru a avea un somn profund și odihnitor! Poți să creezi o înregistrare audio cu sugestii pentru a adormi mai repede și a dormi mai bine. De asemenea, pentru unele persoane ascultarea unei muzici foarte relaxante sau a unor sunete ale naturii sunt foarte benefice în procesul de adormire și odihnă!

Surse: Prevention, Reader’s Digest, Journal of Sleep, WebMD

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol

2015-08-14T12:25:31+02:00 14 august 2015|

Lasa un comentariu

test