Toată lumea poate accesa vizualizarea?
Când lucrez cu un client, foarte adesea îi spun să își imagineze cât mai clar o situație anume, sau o experiență. Apoi începem să ne jucăm cu imaginile din minta lui, sau cu sunetele, senzațiile șamd.
Și funcționează de minune treaba asta! Oamenii trăiesc transformări fantastice și sunt foarte mulțumiți. Nu am întâlnit oameni care să spună ca nu își pot imagina. Desiugr, sunt unele persoane care cred asta, până când îi întreb cum arată ușa de la baia lor de acasă, moment în care încep să mi-o descrie cu lux de amănunte.
De curând însă, am citit ceva care mi-a ridicat un MARE semn de întrebare. Fiind abonat la o mulțime de surse de informație din domeniul psiho, neuro, socio și multe altele, mi-a picat în fața ochilor un articol despre o condiție nou re-descoperită numită Afantazia (Aphantasia, en.).
Afantazia este o condiție congenitală (te naști cu ea) deși există unele cazuri în care se pare că a apărut mai târziu în viață. Termenul a fost propus într-un articol din jurnalul de specialitate Cortex.
Poți descărca acest articol AICI
Vizualizarea este rezultatul activității mai multor rețele neuronale ditribuite în diferite zone ale creierului care colaborează pentru a crea imagini bazate pe amintirile existente în mintea noastră. Aceste regiuni includ lobii frontali și parietali (laterali) care sunt răspunzători de „organizarea” procesului de vizualizare, precum și anumite zone din lobii temporali și occipitali care reprezintă „obiectele” pe care vrem să le aducem în câmpul vizual mental pentru a le „vedea” cu ochii minții. Inabilitatea de a vizualiza poate fi rezultatul dereglării sua întreruperii comunicării dintre aceste regiuni din creier.
Practic ochiul minții este orb.
Această condiție a fost inițial adusă la lumină de Sir Francis Sir Galton în 1880 care a observat că unii oameni pur și simplu nu pot vizualiza sau imagina.
Într-un studiu realizat recent de către Profesor Adam Zeman, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Exeter s-a dovedit că aprox. 2.5% din populație se confruntă cu această condiție.
Cei care au afantazia pot să își amintească informații, dar pur și simplu nu pot crea o imagine în mintea lor. Doar date clare, concrete, fără o poveste, fără imagini sau sunete sau altceva.
Acesta este și motivul pentru care mi-a ridicat un mare semn de întrebare. Stau și mă gândesc ce experiență de viață au aceste persoane!
Tu ce părere ai? Care este sugestia ta?
Crezi că și tu ai Afantazia? Trimite-mi un răspuns comentând aici pe articol sau printr-un email.
Crezi că și tu ai Afantazia. Dacă vrei să faci parte dintr-un studiu mai larg realizat de către profesor Zeman îl poți contacta la această adresa de email: a.zeman@exeter.ac.uk .
Vrei să afli mai multe despre cum poți să folosești Puterea Minții tale pentru a avea o viață de Succes? Abonează-te la Newsletter și primești mereu informații din acest domeniu!
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
Buna,
Cred ca foarte multe persoane nu stiu ca nu au capacitatea de a vizualiza. Ele cred ca expresiile gen „uite, inchii ochii si imi imaginez ca sunt la mare”, sunt doar metaforice. Eu am aflat despre asta pentru ca tot incercam sa meditez. Mai toate meditatiile, exercitiile de meditare sunt cu „imagineaza-ti ca…”, ” vizualizeaza o portocala…” si tot citeam si cautam cum sa meditezi corect, pentru ca in meditatii nu exista niciun comentariu gen „daca nu poti vizualiza, fa…” nu stiu, alte indicatii, asa ca tot credeam ca fac eu ceva gresit, ca nu ma concentrez suficient. Tot repetandu-se povestea asta, am cautat pe google ” de ce nu pot vizualiza cand meditez” si cred ca fix articolul acesta l-am citit. Dupa asta am inceput sa intreb cunostintele, iar initial incepusem sa cred ca procentele ar fi mai mari de partea afantaziei si ca este mai des intalnita la femei. Nu stiu cum este de fapt, am fost trista sa vad ca imposibilitatea mea de a vizualiza nu e ceva ce as putea controla, invata, ci pur si simplu unii oameni sunt asa. A fost uimitor sa aflu ca oamenii pot vedea imaginii, colorate, vii in mintea lor, ca fiind ceva normal, parte din viata lor. Credeam ca asta li se intampla celor care sunt cu meditatiile. Mi se pare ciudat ca nu ati lucrat cu oameni afantazici, pentru ca atunci cand eu am inceput sa intreb printre cunostine, au fost multi care au zis ca nu pot vizualiza.
Macar mi-am dat seama de ce ma ratacesc mereu :).
[…] 4. Privești cai care aleargă. Ce emoții îți trezește această imagine? […]