Vindecă Traumele Psihologice și Emoționale

Ce sunt Traumele Psihologice și Emoționale?

 

Trauma psihologică sau emoțională este o rană a psihicului pe care o resimțim puternic după ce trecem printr-un eveniment extrem, înspăimântător și foarte surprinzător care lasă urme adânci în funcționarea normală a psihicului după incident.

Este important să reținem că nu  doar realitatea obiectivă a evenimentului  determină cât de traumatic este un eveniment; cea mai importantă componentă este experiența emoțională subiectivă a evenimentului. Indiferent de cum putem analiza în mod obiectiv un eveniment, dacă într-un anumit moment ai simțit multă teroare și neputință, este foarte probabil să rămâi cu o trauma.

Abilitatea de a recunoaște traumele psihologice și emoționale a suferit o revoluție de-a lungul anilor. Până în ultimele decenii, psihologii considerau că doar bărbații care au trecut prin războaie au  traume psihologice. Mișcarea feministă începută în anii 1960 a lărgit viziunea asupra evenimentelor traumatice, incluzând violența și abuzul sexual împotriva femeilor și copiilor. După ce au fost înțelese mai multe aspecte ale traumei,  în anii 1990 definiția evenimentelor traumatice s-a extins și mai mult.

Cercetările recente au arătat că traumele emoționale pot rezulta și din evenimente și manifestări considerate “comune”, cum ar fi un accident auto, o despărțire, o experiență umilitoare sau profund dezamăgitoare, descoperirea unei boli sau altor situații similare. Evenimentele traumatizante pot avea un impact emoțional serios asupra celor implicați, chiar dacă evenimentul nu a provocat daune fizice.

Indiferent de sursa sa, trauma emoțională conține trei elemente comune:

 • evenimentul a fost neașteptat;
 • persoana a fost nepregătită și
 • nu a putut face nimic pentru a împiedica evenimentul.

Nu evenimentul este cel care determină dacă devine traumatizant, ci experiența individuală  resimțită de cel afectat. Și nu este deloc predictibil modul în care o anumită persoană va reacționa la un anumit eveniment. Pentru o persoană care este obișnuită să dețină controlul a tot ceea ce se petrece în viața sa, inclusiv a emoțiilor, poate fi surprinzător să descopere că și un eveniment de viață comun poate fi atât de debilitant.

 

Psihologii nemţi Gottfried Fischer şi Peter Riedesser au contribuit la clarificarea termenului de traumă psihică. Iată cum definesc ei trauma psihică:

“O experienţă vitală de discrepanţă între factorii situaţionali ameninţători şi capacităţile individuale de stăpânire, care este însoţită de sentimente de neajutorare şi abandonare lipsită de apărare şi care duce astfel la o prăbuşire de durată a înţelegerii de sine şi de lume.”

 

Ce face ca un eveniment să aibă potențial traumatic

 

Evenimentele cu potențial traumatic pot fi cauzate  fie de o ocazie singulară, un eveniment neașteptat, fie de un stres continuu, neobosit, cronic.

Un individ este  predispus să rămână cu traume emoționale și psihologice în urma unui eveniment dacă:

 

 • Nu a fost pregătit pentru eveniment.
 • Evenimentul are loc “din senin”, total neașteptat.
 • Se simte neputincioas în fața acestuia.
 • Evenimentul a avut loc în mod repetat (abuzurile, umilințele etc.)
 • Dacă evenimentul a implicat cruzime extremă
 • Dacă evenimentul a avut loc în anii copilariei

 

În general, evenimentele traumatice implică o amenințare majoră la adresa bunăstării psihologice și fizice. Evenimentele potențial traumatice pot pune propria viața în pericol sau a celor din jur. Impactul unui eveniment traumatic poate fi legat de sănătatea mentală și fizică a persoanei, experiențele traumatice din trecut, prezența abilităților de supraviețuire și nivelul de sprijin social și emoțional în momentul în care se produce evenimentul.

Exemple de evenimente și situații care pot duce la dezvoltarea traumelor psihologice pot include:

 

 • Dezastre naturale, cum ar fi incendii, cutremure, tornade și uragane
 • Violența interpersonală cum ar fi violul, abuzul asupra copilului sau sinuciderea unui iubit sau prieten
 • Implicarea într-un accident grav la mașină sau accident la locul de muncă
 • Acte de violență, cum ar fi jaful, războiul sau terorismul

 

Cele mai frecvente cauze trecute cu vederea a potențialelor traume emoționale și psihologice pot include:

 

 • Despartirea sau divortul într-o relatie importantă
 • O experiență semnificativ umilitoare
 • Interventie chirurgicală
 • Accidentări din cauza sportului
 • Moartea bruscă, neașteptată a unei persoane apropiate
 • Diagnosticul unei afecțiuni care pune viața în pericol
 • Abuzuri din copilărie
 • Divorțul părinților la o vârstă fragedă

 

Semne și simptome ale traumelor emoționale și psihologice

 

Cei mai mulți oameni experimentează reacții fizice sau emoționale puternice imediat după experiența unui eveniment traumatic. Majoritatea oamenilor vor observa că sentimentele lor se disipă în decurs de câteva zile sau săptămâni.

Insă pentru unele persoane, simptomele traumei psihologice pot fi din ce în ce mai severe o data cu trecerea timpului, ca rezultat al disponibilității și suportului emoțional,factorilor de stres deja prezenți, tipului de personalitate.

 

Cele mai frecvente simptome ale traumei psihologice sunt:

 

Cognitive:

Gânduri intruzive care pot apărea din senin

Coşmaruri

Flashback-uri

Pierderi de  memorie

Lipsa capacității de concentrare

Dezorientare

Confuzie

Modificări ale dispoziției

Simptome de ADHD

 

Comportamentale:

Evitarea activităților sau a locurilor care declanșează amintirile traumatice

Izolarea socială

Lipsa interesului față de activitățile anterior plăcute

 

Fizice:

Oboseală cronică

Energie scăzută

Tahicardie

Iritație, agitație

Insomnie

Spasme musculare cronice

Disfuncții sexuale

Modificări ale tiparelor de somn și de alimentație

Dureri în tot corpul fără un motiv anume

 

Psihologice:

Frică copleșitoare, hipervigilență și o nevoie extremă de a fi în siguranță

Comportamente obsesive și compulsive

Detașarea emoțională față de persoanele apropiate

Sentimentul de a fi lipsit de control

Emoționalitate excesivă

Anxietate și stări depresive

Vinovăție, rușine

Neîncredere

Iritabilitate, furie și resentimente

Atacuri de panica

 

Care sunt efectele traumelor?

 

Mulți oameni trăiesc ani de zile cu simptome de traume emoționale și psihologice, efectele acestora fiind în permanență în creștere. Efectele traumelor psihologice netratate pot fi devastatoare și se pot infiltra în aproape fiecare aspect al vieții unui individ. Unele dintre cele mai frecvente efecte ale traumei netratate includ:

 

Efectele personale și comportamentale ale traumei emoționale:

 • abuz de substanțe
 • comportament compulsiv
 • comportament auto-distructiv și impulsiv
 • gânduri reactive incontrolabile
 • incapacitatea de a face alegeri sănătoase în viața profesională și în stilul de viață
 • sentimente de ineficiență, rușine, disperare, deznădejde
 • senzație de deteriorare permanentă
 • pierderea credințelor, valorilor și principiilor care susțineau viața anterior

 

Efectele comune ale traumei emoționale asupra relațiilor interpersonale:

 • incapacitatea de a menține relații strânse sau de a alege prietenii și colegii potriviți
 • probleme sexuale
 • ostilitate
 • certuri frecvente cu membrii familiei, angajatori sau colegi
 • retragere sociala
 • senzație constantă de amenințare

 

Cum putem rezolva traumele?

 

IEMT este o formă de terapie rapidă și extrem de eficientă, care se folosește de mișcări simple ale ochilor și tehnici de interogare pentru a schimba modele de gândire și credințe nebenefice precum și pentru rezolvarea tuturor simptomelor legate de stres si traume emoționale (includem aici toate senzațiile de retrăire a traumei, cosmaruri, atacuri de panică, gânduri obsesive, anxietate si fobii, depresie, agresivitate, neliniști, probleme de somn). IEMT produce rezultate fantastice în rezolvarea oricărui tip de anxietate, depresie, probleme de alimentație și adicții.

Terapia Integrativă prin Mișcarea Ochilor (IEMT) utilizează mișcarea ochilor ca mecanism dominant pentru schimbare și se bazează pe mișcări ale ochilor în anumite poziții astfel încât să facă legătura cu acea parte a creierului care stochează amintirile și emoțiile. Acest lucru poate conduce la eliberarea rapidă și ușoară a urmelor lăsate de traumele din trecut.

Pentru practicieni, IEMT are în vedere o calibrare precisă. Spre deosebire de alte terapii care implică mișcări ale ochilor, mișcările oculare nu sunt aleatorii, nu se repetă pur și simplu la stânga și la dreaptă, în speranța că se va produce schimbarea. Un curs IEMT oferă instrumentele necasare viitorului practicant pentru a calibra axele prin care se mișcă ochii, permițând ca modul de operare al tehnicii să fie extrem de precis și la o viteză remarcabilă.

Spre deosebire de cele mai multe procese terapeutice, IEMT nu este o tehnică intruzivă și îți permite să rezolvi problemele fără să vorbești despre ele. Este, de fapt, o terapie care îți permite să lucrezi cu oamenii fără să cunoști detaliile problemelor și experiențelor cu care se confruntă. Sunt mulți oameni care nu apelează la nicio formă de terapie deoarece le este jenă, teamă, simt un disconfort puternic când sunt nevoiți să vorbească despre problemele pe care le au. Pentru aceștia, IEMT este o tehnică excelentă pentru a-și rezolva problemele.

IEMT este un instrument foarte util pentru pentru orice psiholog, terapeut sau practicant de tehnici de terapie și dezvoltare personală, fiind un proces excelent de remediere a traumelor emoționale și un instrument generativ pentru schimbări puternice.

Este o tehnică extraordinară creată de Andrew T. Austin după o idee originală a lui Steve și Connirae Andreas, și a fost predată la nivel internațional în SUA, Israel, Anglia, Suedia, Olanda, Polonia și India.

Cine este Andrew T. Austin?

Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial cu o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.

Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal și creatorul mai multor metode terapeutice, Metaforele Mișcării și IEMT fiind doar câteva dintre ele.
Andrew are un background in neurologie și neurochirurgie și a utilizat din plin aceste cunoștințe atunci când a creat tehnicile sale revoluționare.

Metodele sale au fost incluse in Enciclopedia SAGE a Teoriilor în Consiliere și Psihoterapie.

După succesul de anul trecut cu Metaforele Mișcării, Andrew T. Austin aduce în premieră în România o tehnică fantastică pentru remedierea traumelor emoționale și un instrument generativ pentru schimbări și transformări interioare puternice.

Ne vedem pe 26-29 septembrie la o nouă premieră în România: Formare Internațională IEMT cu Andrew T. Austin.

Pentru detalii și înscriere – www.hipnoza.ro/iemt

 

2019-07-19T09:37:18+02:00 18 iulie 2019|

Lasa un comentariu