Ed Cooke este CEO și co-fondator al Memrise și al rețelei sociale Vine și și-a petrecut cea mai mare parte a tinereții participând la competiții de memorie având rezultate spectaculoase cum ar fi memorarea ordinii a 16 pachete de cărți în mai puțin de o oră! Așadar, să vorbim despre memorie!
Memrise este un site super simplu și ușor de utilizat care îi ajută pe utilizatori să învețe foarte rapid orice, de la știință la limbi străine, folosind asocieri amuzante pentru a „instala” cât mai bine cuvinte sau idei noi.
Desigur, sunt sute de exerciții și metode pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți memoria dar Ed Cooke recomadă 5 pe care el le consideră printre cele mai bune! Eu zic că ar fi o idee bună să aplecăm urechea la ce zice!
1. Locația este Cheia
Una dintre cele mai obișnuite situații este aceea în care plecăm din bucătărie, spre exemplu să luăm ceva din sufragerie dar când ajugem acolo am uitat ce căutam. Ți s-a întâmplat vreodată? Te întorci apoi în bucătărie și imediat îți amintești ce vroiai și te duci din noi în sufragerie! Moment în care uiți din nou! Poți să faci astfel două, trei ture cel puțin. Smecheria aici este să îți imaginezi ce cauți, ca fiind în locația în care cauți. Dacă vrei să iei ceva din sufragerie, imaginează-ți că acel ceva se află undeva anume, precis, în sufragerie. Nu contează dacă este în acel loc, contează însă să îți imaginezi! Astfel vei fixa obiectul căutat în locul în care îl cauți!
2. Antrenează-ți Creierul
Pentru a avea o memorie brici trebuie să ai o minte brici! Iar pentru a avea o minte brici, trebuie să o antrenezi: multă stimulare, menținerea activității mentale, învățarea de lucruri noi. Fie că asta înseamnă să faci cuvinte încrucișate, să dezbați subiecte dificile (fizică cuantică, nu atingerea cuantică 😉 ) sau pur și simplu să faci ceva fizic suficient de interesant, activitatea constantă este esențială pentru sănătatea mentală și o condiție sine qua non (google it! 🙂 ) pentru a avea o memorie BETON odată cu înaintare în vârstă.
3. Joacă Jocuri Mentale
Fiecare tip de memorie este diferit așa că nu există un test general pentru memorie. Dar există o mulțime de jocuri specifice pe care le poți juca. Spre exemplu: cere unui prieten să scrie 20 de cvinte, te uiți la ele timp de un minut și apoi le redai cât poți de bine. 14 este o cifră foarte bună! Fă același lucru și cu numere. Fă același lucru și cu imaginea și cu numele a 10 flori. Sau cu chipul și numele a 10 persoane. Fiecare exercițiu va antrena memoria ta într-un anumit fel (pe moment). Cu cât practici mai mult aceste exerciții, cu atât mai bun vei deveni.
4. Repetă Repetă Repetă
Repetiția este mama învățăturii, cu toții știm asta, nu e nevoie să ne-o repete un Grand Master al memoriei. Însă, venind din partea sa, are cu atât mai multă valoare! Dacă vrei să îți amintești ceva, testează-ți cunoștințele în această privință. Un obicei foarte bun este acela al „contemplării”. La finalul zilei, reflectă asupra tuturo acțiunilor din timpul zilei. Doar această repetare este suficientă pentru a preveni informația să „scape” printre „crăpături” și poate genera o mare claritate mentală!
5. Spune o Poveste
Omul învață cel mai bine prin povești! Suntem făcuți să spunem și să ascultăm povești iar memoria noastră este foarte încântată și ajutată dacă ceea ce învață vine sub formă de memorie. Transformă lista de cumpărături, intențiile, sau informațiile disparate în povești mai mici sau mai mari și le vei memora mult mai bine! Ca regulă de bază, ne amintim toate acele informații cărora le acordăm atenție. Cum acordăm atenție? Soluția este să găsești mereu ceva interesant în ceea ce vrei să îți amintești. Dacă este o poveste, trăiește sensul ei și bucură-te de asta. Dacă este o conversație, scufundă-te cât mai adânc în sensul ei. Dacă este un fapt, vezi ce găsești interesant legat de acel fapt.
Puterea Minții este fenomenală și, ce este și mai fenomenal, este că o poți antrena și dezvolta continuu!
Memoria este parte integrantă, esențială din acest mecanism uluitor pe care îl posedăm cu toții, creierul uman!
Pentru a putea să manifestăm la întreaga noastră capacitate, este necesar să ne antrenăm și să ne perfecționăm continuu. Această perfecționare nu ține de ceva exterior, ci trebuie să pornească întotdeauna de la interior! Adevărata realizare este întotdeauna una interioară! Privește în tine și vei descoperi adevărata frumusețe, adevărata valoare, adevărata putere!
Ai ceva de adăugat la acest articol??!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Lasa un comentariu