Alcoolismul – Tratarea Dependenței de Alcool

Potrivit unui raport oficial realizat de Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2016, România ocupă locul al cincilea în Europa privind consumul de alcool după Lituania, Belarus, Republica Moldova și Rusia. Alcoolismul afectează la fel de puternic atât la nivel mental cât și fizic individul, fiind una dintre dependențele cel mai greu de tratat.

De-a lungul celor 10.000 de ani de când oamenii au început să producă alcool, au existat numeroase discuții, studii și cercetări științifice legate de meritele și dezavantajele consumului de alcool. Dezbaterile continuă și azi despre măsura în care alcoolul poate fi bun pentru organism.

Putem spune cu siguranță că alcoolul este atât un tonic cât și o otravă. Diferența constă în doză. Consumul moderat pare să fie bun pentru inimă și sistemul circulator și protejează împotriva diabetului de tip 2 și a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauză a accidentelor de trafic, dăunează inimii și ficatului, poate dăuna copilului nenăscut dacă este consumat în timpul sarcinii, crește șansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violență sau agresivitate în relații.

Fața întunecată a  alcoolului nu ar trebui să fie o surpriză. Ingredientul activ din băuturile alcoolice, o moleculă simplă numită etanol, poate afecta organismul în moduri diferite. Influențează direct stomacul, creierul, inima, vezica biliară și ficatul. Etanolul afectează nivelurile lipidelor (colesterol și trigliceride) și insulina din sânge, precum și inflamația și coagularea. De asemenea, modifică starea de spirit, concentrarea și coordonarea.

Alcoolismul

ALCOOLISM s. n. Abuz permanent de băuturi alcoolice; stare patologică determinată de consumul excesiv de alcool; intoxicație alcoolică cronică; etilism.

Alcoolismul este definit ca un model problematic al consumului de alcool, ce are ca rezultat două sau mai multe dintre următoarele situații într-o perioadă de 12 luni:

  • Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioadă mai lungă de timp decât intenționezi
  • Simți că ai nevoie sau că ar trebui să întrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea
  • Petreci mult timp consumând alcool sau recuperându-te după efectele acestuia
  • Te gândești frecvent că ai nevoie sau că îți dorești să bei alcool
  • Nu reușești să-ți îndeplinești corespunzător activitățile la birou sau cele casnice
  • Continui să bei chiar dacă îți afectează relația cu prietenii și familia
  • Prioritizezi consumul de alcool prin renunțarea la activități care înainte îți aduceau bucurie
  • Continui să bei chiar dacă alcoolul te face să te simți anxios, depresiv
  • Dezvolți o toleranță la consumul de alcool mult mai mare decât în trecut
  • Simptome de sevraj – tulburări de somn, neliniște, greață, transpirații

Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mentale intregrează abuzul de alcool și dependența de alcool într-o singură categorie denumită tulburare de consum de alcool cu următoarele sub-clasificări: usoară, moderată și severă.

  1. Ușoară – prezența a două, maxim trei simptome
  2. Moderată – prezența a patru până la 5 simptome
  3. Severă – prezența a șase sau mai multe simptome

Cauzele Alcoolismului

Riscul dezvoltării alcoolismului este influențat atât de factori genetici, cât și de factori de mediu.

În familiile în care există un alcoolic, rata de afecțiune pentru rudele apropiate este de trei, patru ori mai mare, iar riscul crește în funcție de apropierea genetică.

Factorii de mediu includ atitudinile culturale legate de consumul de alcool, nivelul de stres, abuzul de alcool al grupului social, așteptările pozitive privind consumul de alcool și modalitățile de adaptare greșite.

Riscul de abuz al alcoolului crește, de asemenea, dacă persoanele consumă băuturi pentru a evita să se gândească la diverse situații, evenimente, pentru a face față problemelor, pentru a depăși anxietatea sau pentru a-și spori creativitatea.

Obiceiurile de consum CONTEAZĂ

Alcoolismul

Un studiu publicat în The New England Journal Of Medicine spune că ceea ce bei (bere, vin, gin etc.) nu este  la fel de important ca frecvența consumului de alcool. Dacă consumi 7 băuturi la o petrecere sâmbătă noaptea și apoi nu mai bei timp de o săptămână nu este echivalent cu a bea în fiecare zi un pahar. Totalul săptămânal poate fi același, dar implicațiile asupra sănătății nu sunt. Studiul arată că un consum moderat de alcool, de 3-4 ori pe săptămână,  scade riscul de infarct miocardic. Consumul excesiv, chiar dacă se întâmplă o singură dată pe săptămâna este mult mai invaziv și agresiv cu organismul, producând reacții puternice.

Cum tratezi dependența de alcool?

Cea mai cunoscută metodă pentru depășirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea. Dezalcoolizarea care implică retragerea totală a consumului de alcool se face într-un cadru controlat, supravegheat. Dezalcoolizarea poate fi însoțită de consiliere psihologică și administrare de medicamente pe perioada recuperării.

Dezalcoolizarea funcționează pentru mulți oameni, însă există niveluri de succes în ceea ce privește tratamentul. Unii oameni se opresc din băut, alții au perioade de abstinență scurtă sau îndelungată, însă se reapucă. Care este motivul care îi intoarce la viciu? Dezalcoolizarea rezolvă efectele nu și cauza care a provocat consumul de alcool.

Hipnoterapia și terapiile alternative de lucru cu subconștientul sunt foarte utile pentru tratarea dependenței de alcool. Terapiile te ajută să accesezi mintea subnconștientă a unui individ și să descoperi cauza principală a dependenței. Înțelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problemă și tehnicile de învățare care înlocuiesc comportamentul distructiv îi pot ajuta deseori pe cei cu dependență de alcool.

Folosirea hipnozei pentru a reevaluarea stilul de viață al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite față de alcool. Odată ce a fost identificată rădăcina problemei, se poate începe tratarea acesteia. Important de adăugat aici este că singura situație în care hipnoterapia sau alte terapii alternative funcționează în lupta cu alcoolul este atunci când persoana dependentă își dorește cu adevărat să renunțe la comportamentul distructiv.

Consumul de alcool poate fi foarte bine văzut ca o modalitate de a face față vieții și problemelor emoționale cu care clientul se confruntă în viața de zi cu zi. De cele mai multe ori calea cea mai scurtă de a renunța la un comportament sau obicei nociv este prin înlocuirea cu altul la fel de puternic. Absența alcoolului poate fi înlocuită cu prezența unor noi abilități pentru a face față situațiilor din viața pe care le-au tratat anterior consumând alcool.

Pe lângă hipnoterapie, una dintre cele mai cunoscute terapii pentru depășirea adicției de alcool este terapia subliminală. Terapia Subliminală se realizează fără inducție hipnotică, este rapidă și extrem de eficientă deoarece mintea umană are o capacitate remarcabilă de a controla corpul atunci când ne concentrăm.

Tratarea alcoolismului cu Terapia Subliminală

În comportamentul uman, pe lângă acțiunile conștient întreprinse, se manifestă și anumite comportamente ce nu țin de controlul voluntar și influențează conduita fără să se știe cauzele determinante. Terapia Subliminală intervine pentru a corecta și dirija comportamentele neconștientizate care au o amprentă negativă asupra omului și îi îngreunează viața. Terapia depistează cauza problemei, ne ajută să înțelegem ce a creat-o, pentru că în final aceasta să dispară.

Adicția (de orice fel) are de puține ori o explicație evidentă, deoarece se ascunde într-o parte a minții, o parte inconștientă, care controlează activ lucrurile, provocând experiența sau comportamentul nedorit. Această parte a minții s-a format în timpul experiențelor de viață (condiționare), astfel că cea mai eficientă cale de a o rezolva problema este recondiționarea.

Terapia Subliminală recunoaște ca ipostaze ale psihicului trei entități: conștientul, subconștientul și extra-conștientul. Terapia se axează pe faptul că subconștientul este constituit  dintr-o multitudine de părți condiționate, ce au apărut în urma experiențelor de viață.

Extra-conștientul este considerat a fi o entitate de inteligență superioară pe care o posedă orice ființă umană. Acesta are rolul de a armoniza și a unifica părțile aflate în subconștient. În Terapia Subliminală extra-conștientul comunică cu subconștientul identificând acele părți care sunt în dezacord cu dorințele conștiente ale clientului și îi modifică într-un mod negativ comportamentul. Această parte a minții poartă denumirea de Centrum, denumire aleasă pentru că este una neutră, care nu încălcă sau lezează credințele spirituale sau religioase ale omului putând astfel să fie folosită de oricine, în orice condiții.

Terapia Subliminală este o tehnică gândită și creată de Edwin K. Yager, Ph.D., profesor de psihiatrie practică la Facultatea de Medicină a Universității California din San Diego. Terapia Subliminală este o metodă recunoscută ca fiind extrem de simplă, dar nicidecum simplistă, extrem de eficientă, o metodă care se bazează pe valorile profund umane pe care fiecare dintre noi le are undeva în interiorul său. Acestă metodă este definită perfect în trei cuvinte: simplă, eficientă, profundă.

Lucrezi în domeniul dezvoltării personale? Ești Trainer, Coach, Terapeut sau pur și simplu lucrezi cu oamenii? Vrei să crești chiar tu și să rezolvi probleme sau să fii mai bun în ceea ce faci? 

Te invit atunci să înveți și să folosești această tehnică excelentă de transformare și dezvoltare personală. Vino la singurul seminar  de TerapieSubliminală de anul acesta organizat de Asociația Română de Hipnoză pe 29 Iulie, în București.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-10T22:50:25+02:00 7 iulie 2017|

3 Comentarii

  1. Anghelina Ciotloș 10 iulie 2017 at 13:12 - Raspunde

    Salut Eugen, buna Angela,
    Va multumesc pentru tot. Am nevoie de aceasta terapie subliminala pentru sotul meu. Nu e chiar alcoolic ci in devenire, deci vrem-corect e vreau – sa-l determin sa-si caute cauzele si sa-i rezolv si cu uleiuri esentiale anxietatea. Dar am nevoie si de ajutorul vostru. Intre 24-27 iulie vin in Bucuresti ,la un curs de formare Ardor , vreau sa ne vedem neaparat atunci daca sunteti si sa vorbim. Am CD-ul si sper sa-mi gasesc timpul necesar sa intreb ce nu mi-e clar. Pina atunci Eugen , asa cum am vorbit la Sheilla sa-mi trimiti detaliile proiectului tau despre TURISM.. ok?Va pup, si ne vedem!!!
    Angela Ciotlos

  2. […] legate de stima de sine, te poate ajuta în vindecarea fizică sau în tratarea traumelelor și obiceiurile proaste sau a fobiilor. Cu alte cuvinte, este destul de greu de găsit ceva ce Hipnoza NU poate […]

  3. […] care fumează în mod obişnuit şi beau mai mult de două băuturi alcoolice pe zi, sau sunt supraponderali, au un risc mai mare de a experimenta ED. Probabilitatea apariţiei […]

Lasa un comentariu

test