Tot Ce Trebuie Să Știi despre Tulburarea Bipolară

Toți am trecut, cel puțin o dată printr-un episod de depresie sau prin faze maniacale. În timp ce noi toți experimentăm schimbări de dispoziție ca răspuns la evenimentele vieții, sunt oameni care trec prin dispoziții care fluctuează în sus și în jos la o intensitate mult mai mare. Persoanele cu tulburare bipolară pot avea stări și senzații extreme, fiind fie foarte activi și euforici („maniacal”); fie experimentează stări de vibrație joasă („depresie”). Chiar și numele bolii sugerează 2 extreme- cei 2 poli opuși ai stării pacientului. Majoritatea pacientilor sunt diagnosticati cu tulburare bipolara in jurul varstei de 20 de ani.

Episoadele de schimbare a dispoziției pot să apară rar sau de mai multe ori pe an. În timp ce majoritatea oamenilor vor experimenta unele simptome emoționale între episoade, unii pot să nu experimenteze nici măcar unul.

Tulburarea bipolară poate avea ca rezultat: relații deteriorate, performanță scăzută la locul de muncă și în cazuri extreme poate duce și la sinucidere. Dar există o veste bună: tulburarea bipolară poate fi tratată, iar persoanele cu această boală pot ajunge să ducă o viață plină și productivă.

 Tipuri de Tulburare Bipolară

Există patru tipuri de bază ale tulburării bipolare; toate acestea implică schimbări clare ale nivelului de dispoziție, de energie și de activitate. Aceste stări variază de la perioade de comportament extrem de „sus”, în care ești extrem de agitat și energizat (cunoscute sub numele de episoade maniacale) până la perioade foarte tristă, în „jos” sau fără speranță (cunoscute sub numele de episoade depresive). Perioadele maniacale mai puțin severe sunt cunoscute sub numele de episoade hipomonice.

Tulburarea bipolară I – definită prin episoade maniacale care durează cel puțin 7 zile sau prin simptome maniacale atât de severe încât persoana are nevoie de asistență medicală imediată. De obicei, apar și episoade depressive care pot dura cel puțin 2 săptămâni. Episoadele de depresie cu caracteristici mixte (care au în același timp depresie și simptome maniacale) sunt, de asemenea, posibile.

Tulburarea bipolară II – definită printr-un model de episoade depresive și episoade hipomonice, dar nu și episoadele maniacale pline descrise mai sus.

Tulburare ciclotomică (numită și ciclotimie) – definită prin numeroase perioade cu simptome hipomonice, precum și numeroase perioade cu simptome depresive care durează cel puțin 2 ani (1 an la copii și adolescenți). Cu toate acestea, simptomele nu îndeplinesc cerințele de diagnosticare pentru un episod hipomanic și un episod depresiv.

tulburare bipolara

Ce este un episod maniacal?

Un episod maniacal este o perioadă de dispoziție anormală însoțită de o  stare de spirit iritabilă.

În timpul unui episod maniacal, o persoană poate avea o mare cantitate de energie și nevoie de activitate. Aceasta durează mai mult de o săptămână și este prezentă aproape în permanență. Uneori, o persoană care se confruntă cu un episod maniacal poate avea simptome psihotice, cum ar fi halucinațiile. Persoanele care suferă de simptome psihotice au mai multe șanse de a avea nevoie de spitalizare.

Ce este un episod hipomanic?

Hipomania reprezintă o formă atenuată a  mânie, care se manifestă printr-o stare de excitatie trecătoare sau durabilă, prin hiperactivitate, printr-o stare de spirit exuberantă.

Un episod hipomanic are aceleași simptome ca un episod maniacal, dar este mai puțin sever. Este totuși o perioadă distinctă (cel puțin patru zile consecutive) de starea de spirit anormală.

Cu toate acestea, starea de spirit nu este atât de severă încât să provoace probleme de funcționare la locul de muncă sau în mediul social. Persoanele care suferă de hipomanie nu necesită spitalizare.

O dispoziție hipomanică este încă foarte diferită de starea normală a persoanei și adesea prietenii și familia pot observa aceste schimbări.

Semne și Simptome ale Tulburării Bipolare

 Persoanele cu tulburare bipolară se confruntă cu perioade de emoție neobișnuit de intensă, modificări ale tiparelor de somn și niveluri de activitate și comportament neobișnuite. Aceste perioade distincte sunt numite „tulburări de dispoziție”. Tulburările de dispoziție sunt clar diferite de dispozițiile și comportamentele care sunt tipice pentru persoana respectivă. Schimbările extreme în energie, activitate și somn merg împreună cu aceste episoade.

Persoanele care au un episod maniacal pot:

  • Să se simtă foarte “sus”
  • Să aibă multă energie
  • Să crească nivelul de activitate
  • Să aibă probleme cu somnul
  • Să devină mai activi decât de obicei
  • Să vorbească foarte repede despre multe lucruri diferite
  • Să fie agitați, iritabili sau „sensibili”
  • Să simtă că gândurile lor de derulează foarte rapid
  • Să facă lucruri riscante, nesăbuite, uneori acțiuni inconștiente.

Persoanele care au episod depresiv pot:

  • Să se simtă foarte triști, îngrijorați, goi, fără speranță
  • Să aibă foarte puțină energie
  • Să aibă un nivel scăzut de activitate
  • Să aibă probleme cu somnul, pot dormi prea puțin sau prea mult
  • Să simtă că nu se pot bucura de nimic
  • Să aibă probleme de concentrare
  • Să uite lucrurile foarte mult
  • Să mănânce prea mult sau prea puțin
  • Să se simtă  obosite sau „încetinite”
  • Să aibă gânduri de sinucidere

Uneori, o tulburare de dispoziție include semne atât ale simptomelor maniacale, cât și ale celor depresive. Acesta este numit un episod cu caracteristici mixte. Persoanele care se confruntă cu un episod cu caracteristici mixte se pot simți foarte triste, goale sau fără speranță, simțindu-se, în același timp, extrem de energizante,

Tulburarea bipolară poate fi prezentă chiar și atunci când schimbările de dispoziție sunt mai puțin extreme. De exemplu, unii oameni cu tulburare bipolară prezintă hipomanie, o formă mai puțin severă de manie. În timpul unui episod hipomanic, o persoană poate să se simtă foarte bine, să fie foarte productivă și să funcționeze bine. Este posibil ca persoana să nu simtă că ceva nu este în neregulă, dar familia și prietenii pot recunoaște schimbările de dispoziție și / sau modificările nivelurilor de activitate ca o posibilă tulburare bipolară. Fără tratamentul adecvat, persoanele cu hipomanie pot dezvolta manie severă sau depresie.

tulburarea bipolara 2

Tulburarea bipolară și alte boli

Unele simptome ale tulburărilor bipolare sunt similare cu simptomele altor boli, ceea ce poate să facă dificilă diagnosticarea. În plus, mulți oameni au tulburare bipolară împreună cu o altă boală, cum ar fi tulburarea de anxietate, abuz de substanțe sau o tulburare de alimentație. Persoanele cu tulburare bipolară prezintă, de asemenea, un risc mai mare pentru boli de inimă, migrene, dureri de cap, diabet, obezitate și alte boli fizice.

Psihoza: Uneori, o persoană cu episoade severe de manie sau depresie are, de asemenea, simptome psihotice, cum ar fi halucinații sau delir. Simptomele psihotice tind să se potrivească cu starea de spirit a persoanei.

De exemplu: Cineva care are simptome psihotice în timpul unui episod maniacal poate să creadă că este faimos, are mulți bani sau are puteri speciale.

Cineva care are simptome psihotice în timpul unui episod depresiv poate să creadă că este ruinat și că nu are nici o posibilitate sau că a săvârșit o crimă.

Ca urmare, persoanele cu tulburare bipolară care au, de asemenea, simptome psihotice sunt uneori greșit diagnosticate cu schizofrenie.

Anxietatea și ADHD: Tulburările de anxietate și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt adesea diagnosticate în rândul persoanelor cu tulburare bipolară.

Abuzul de substanțe: Persoanele cu tulburare bipolară pot, de asemenea, să utilizeze în mod abuziv alcool sau droguri, să aibă probleme de relaționare sau să se descurce prost la  școală sau la locul de muncă. Familia, prietenii și chiar persoanele care suferă de simptome pot să nu recunoască aceste probleme ca semne ale unei boli mintale majore, cum ar fi tulburarea bipolară.

Cauze și declanșatori

Tulburarea bipolară nu are întotdeauna o singură cauză sau cel puțin nu una clară, astfel poate fi foarte dificil de identificat cauzele și declanșatorii. Se pare că unii oameni sunt predispuși genetic la tulburarea bipolară, dar nu toți cei cu o vulnerabilitate moștenită dezvoltă boala, ceea ce indică faptul că genele nu sunt singura cauză. Anumite studii de imagistică a creierului arată schimbări fizice în creierul persoanelor cu tulburare bipolară, dar și dezechilibre ale neurotransmițătorilor, funcții anormale ale tiroidei, tulburări ale ritmului circadian și niveluri ridicate ale cortizolului hormonului de stres.

Se consideră, de asemenea, că factorii externi de mediu și cei  psihologi, sunt implicați în dezvoltarea tulburării bipolare. Acești factori externi sunt numiți declanșatori. Factorii declanșatori pot stârni noi episoade de manie sau depresie sau pot accentua simptomele existente. Cu toate acestea, multe episoade de tulburare bipolară apar fără un declanșator evident.

Cei mai frecvenți declanșatori sunt:

Stresul – evenimentele stresante de viață pot declanșa tulburarea bipolara la o persoană cu o vulnerabilitate genetică. Aceste evenimente au tendința de a provoca schimbări drastice și bruște – fie cu un impact puternic pozitiv sau negativ – cum ar fi căsătoria, nașterea unui copil, mutarea într-un alt oraș, decesul unei persoane apropiate, divorțul etc.

Abuzul de substanțe – în timp ce abuzul de substanțe nu cauzează tulburare bipolară, poate provoca un episod și agrava cursul bolii. Drogurile precum cocaina, ecstasy și amfetamina pot declanșa manie, în timp ce alcoolul și tranchilizanțele pot declanșa depresia.

Medicatia – Anumite medicamente, mai ales cele antidepresive, pot, de asemenea, declansa episoade maniacale.

Modificări sezoniere – Episoadele de manie și depresie au adesea un model sezonier. Episoadele maniacale sunt mai frecvente în timpul verii, iar episoadele depresive sunt mai frecvente toamna, iarna și primăvara.

Deprivarea somnului -pentru persoanele cu o predispoziție genetică pentru dezvoltarea tulburării bipolare,  lipsa unui somn constant, suficient și odihnitor poate conduce la declanșarea episoadelor maniacale.

Tratament

Am putea compara stările prin care trece o persoană care suferă de tulburare bipolară cu un  “uragan emotional”, ceea ce  face ca suferința să fie greu de gestionat.

Starea poate fluctua rapid de la momente intense în care persoana poate simți că stâpânește lumea la momente depresive de frecvență foarte joasă, în care se simte complet zdrobită de orice eveniment din viața sa.

În mod obișnuit, atunci când se află într-o stare euforică simte că poate face orice, de parcă nu ar putea exista consecințe negative în urma alegerilor sale. În cazurile grave, se poate pierde orice simț al perspectivei și al judecății raționale, ceea ce conduce la un comportament cu rezultate dezastruoase.

Atunci când începe coborârea, totul se îndreaptă spre cealaltă direcție. Totul este teribil, nimic nu funcționează în regulă și este greu să-și găsească locul în viața sa. Încă o dată, se pierde perspectiva.

O persoană care suferă de tulburare bipolară nu se poate „desprinde” de starea care o apasă atunci când este deprimată și nu se poate calma atunci când este maniacală. Aceasta nu are legătură cu structura personalității sale, cu o slăbiciune sau defect de caracter; schimbările care se produc la nivel neuronal sunt cele care influențează comportamentul.

Tulburarea bipolară este o boală biochimică pe care ultimele studii o încadrează ca o posibilă boală genetică, însă până în acest moment nu s-a găsit un tratament pentru o posibilă vindecare completă. În cele mai multe cazuri, un plan de tratament implică administrarea unui stabilizator de dispoziție (medicație), însoțit de o formă de terapie. Acesta este momentul în care hipnoza intră în joc  ?

Hipnoza poate ajuta clienții/pacienții care suferă de tulburare bipolară să:

  • Depășeașcă factorul critic al minții conștiente, pentru a lăsa subconștientul să accepte sugestii pentru calm și relaxare.
  • Poate ajuta la descoperirea principalilor declanșatori ai episoadelor de tulburare bipolară
  • Tehnicile de hipnoză și autohipnoză pot ajuta la controlul eficient al gândurilor și sentimentelor.

Ce poți face dacă suferi de tulburare bipolară?

Pentru a gestiona cu succes tulburarea bipolară, poți face câteva alegeri inteligente. Stilul tău de viață și obiceiurile zilnice pot avea un impact semnificativ asupra dispozițiilor tale și pot chiar diminua nevoia de medicație.

Informează-te. Află cât mai multe informații despre tulburarea bipolară. Cu cât știi mai mult, cu atât mai bine vei putea înțelege și controla episoadele de tulburare bipolară.

Mișcă-te. Exercițiile fizice au un impact benefic asupra stării de spirit și pot reduce numărul de episoade bipolare pe care le experimentezi. Alergarea, mersul pe jos, înotul, dansul, alpinismul sau orice alt sport care te atrage, poate fi deosebit de benefic pentru creier și pentru sistemul nervos.

Ține stresul sub control. Evită situațiile de stres, menține echilibrul între viața profesională și viața personală și încercă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, yoga sau respirația profundă.

Caută sprijin. Este important să ai în jurul tău persoane care să te ajute, și aici include atât persoane apropiate, de încredere, cât și alegerea unui terapeut cu care să lucrezi constant pentru a micșora și a ține în frâu boala.

Alege o viață sănătoasă . Un somn bun și obiceiuri alimentare sănătoase te pot ajuta să îți stabilizezi starea de spirit. Menținerea unui program regulat de somn este deosebit de importantă.

Monitorizează-ți starea de spirit. Urmărește-ți simptomele și semnele care apare în mod regulat  înaintea declanșării unui episod depresiv sau maniacal, astfel încât să poți opri problema înainte de a începe.

Important: Terapia psihologică pentru persoanele bipolare reprezintă principala componentă a tratamentului deoarece tulburarea poate fi activată în forma sa acută de o serie de factori declanșatori care pot fi reduși. În forma sa acută însă, terapia trebuie să fie însoțită și de un tratament medicamentos.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-10T16:48:27+02:00 1 februarie 2018|

3 Comentarii

  1. Liliana 4 februarie 2018 at 12:15 - Raspunde

    Stimate domnule Eugen C.Popa, dv.cunoasteti cu siguranta sintagma ”nimic nu este intamplator”, precum si valoarea ei. Materialul pe care l-am citit nu este pentru mine ceva nou, insa ma bucur sa-l vad in cutia mea postala prin intermediul dv. Si mi se duce gandul spre o zi in care, cu cativa ani in urma, va scriam despre ”culorile lumii”. Va sunt recunoscatoare ca am posibilitatea sa scriu/vorbesc despre asa ceva, in urma propriei experiente.
    Despre tulburarea bipolara as putea spune multe eu insami, ca apartinator, cum se zice. Cercetez povestea asta din 2014, cand fiica mea a fost internata pentru prima data intr-o sectie de psihiatrie. In momentul de fata imi doresc sa se gaseasca solutii si medicamentatie care sa aiba cat mai putine efecte adverse. As putea spune foarte multe, gratie propriilor descoperiri. Nu de putine ori am gandit ca, prin intermediul acestor constatari ale mele si gratie experientelor prin care am trecut, as putea veni in ajutorul altor parinti sau tineri care trec prin asa ceva. Si nu de putine ori am constatat ca o multime majoritara trece ”nediagnosticata” 🙂 o sa intelegeti , presupun, gluma din afirmatia asta; o utilizez ori de cate ori am prilejul, in discutiile cu fiica mea.
    O, domnule Eugen Popa, sunt ispitita sa ma iau cu vorba si sa va ofer cat mai mult din ce am descoperit, de exemplu faptul ca fiica mea fusese un mic Asperger – inalt functional, insa cu trasaturi care neidentificate fiind au acumulat, cu siguranta, emotii care si-au facut de cap. Nici ca se putea mai potrivita vorba romaneasca ce-mi vine in minte, caci de pe la 16-17 ani au inceput atacurile migrenoase. In fine… ajungem la varsta la care adolescentii formuleaza ”declaratii de independenta” sau tu, parinte, gandesti ca ”e mare si stie ce face” si nu te mai lupti cu copilul de 25-26 de ani care refuza sa consulte un medic sau sa accepte macar o pastila care sa diminueze durerile de cap. Se mai intampla ca ei, copiii nostri, sufera traumatisme cranio-cerebrale despre care nu vorbesc sau vorbesc tarziu, ca de exemplu o accidentare in timpul unui meci de baschet.
    Inca un exemplu si inchei: nu in ultimul rand e bine sa dam atentie, la timp, analizelor care sa arate functionarea glandelor endocrine; exact asa cum ne prezentam la oftalmologie.
    A! legat cumva de hipnoza: din cauza / sau poate gratie acestei situatii in care eu ma numesc ”apartinator”, am descoperit intr-o zi Theta-healing; mai intai ca pacient, apoi ca invatacel, fiin’ca am urmat cursuri. a care am adaugat ceva NLP – perfectionare necesara si binevenita si in profesia mea, de altfel.
    Domnule Eugen Popa, imi iau libertatea sa inchei cu
    va imbratisez, cu recunostinta,
    Liliana

  2. Liliana 4 februarie 2018 at 12:54 - Raspunde

    Post scriptum: am uitat sa impartasesc o alta descoperire la care am ajuns in acesti ani: distonia neuro-vegetativa. Titlul mi-a atras atentia intr-o revista despre plante si ceaiuri. Simptomele sunt identice cu ceea ce este cunoscut pe la altii si sub denumirea ”burn-out”. Afirm cu curaj ca distonia neuro-vegetativa, neobservata si netratata, se poate transforma in ceea ce astazi se numeste si tulburare bipolara. Desigur sunt si alti factori – de capul meu am descoperit intr-o alta zi „Teoria vulnerabilitatii”, a unui domn pe nume Perris. Si scotocind tot ce am gasit in cale, am gasit si un material audio, o prelegere despre TB a unui medic si psihiatru francez, care face referire – pur si simplu – la disciplina si filosofia crestina. Creierul nostru, domeniu vast si prea putin cunoscut, se poate bipolariza prin simplul fapt ca nu invatam la timp o disciplina a mintii si sufletului, care ne pot fi furnizate, printre altele, de filosofia crestina. In maniera Thetahealing am putea zice cam asa: cand ajungem intr-un anume loc (o tulburare oarecare, sa zicem) nu despre vindecare este vorba, ci despre constientizare. Cum am si invatat, e nevoie sa gasim cauzele, nu doar sa ne multumim sa tratam efectele. Inca o data, cu recunostinta, va multumesc pentru ocazia de a fi vorbit despre ceea ce cunosc in momentul de fata cu dorinta de a ne fi spre folos.

  3. […] 1886, autorul american Robert Louis Stevenson a popularizat tulburarea în romanul sau Conceptul de personalități multiple a fost însă respins de Sigmund […]

Lasa un comentariu

test