Diferența Dintre Terapia Resurselor și Terapia Stărilor Ego

Acest articol face parte dintr-o serie de 31 de secvențe care alcătuiesc interviul pe care l-am realizat cu Profesor Gordon Emmerson PhD în Martie 2014 în Bali.
În episodul precedent am discutat despre Ce Este o Resursă!

 

În episodul de azi vom discuta despre Diferența Dintre Terapia Resurselor și Terapia Stărilor Ego.

Click pe video de mai jos pentru a vedea ce are de spus.

(pentru subtitrare click pe CC in colțul din dreapta jos al ferestrei video)

Transcriere

Eugen Popa: Tot auzim despre Terapia Stărilor Ego, Terapia Resurselor și Terapia Părților. Te rog să ne explici care este diferența sau care sunt principalele diferențe între Terapia Stărilor Ego și Terapia Resurselor?

Gordon Emmerson: Ok, prima dată când am început ca și terapeut am lucrat cu Terapia Stărilor Ego și am fost foarte influențat de scrierile și munca lui John și Helen Watkins. Când lucrau cu cineva care suferea de o traumă, duceau persoana înapoi la traumă și încercau să facă persoana să reacționeze, să elimine emoțiile reprimate și astfel încât să aibă loc o ceartă cu acel factor provocator.

La început, în Terapia Resurselor am utilizat această metodă, însă apoi am ajuns să schimb asta. Eu consider că este mai important faptul că atunci când cineva are o Resursă care este traumatizată, poartă cu ea iluzia că trecutul este în continuare prezent.

De aceea nu este nevoie să te lupți ci doar să întrerupi acea iluzie. Te întorci la Momentul Emoțional Inițial la fel cum ar fac și cineva care practică Terapia Stărilor Ego dar apoi, doar ajuți acea persoană să spună tot ce ar vrea să spună acelei persoane care i-a cauzat trauma.

Poate îi spunem că oricum nu este atunci cu el în camera de terapie și îl putem micșora, îl putem face să fie mai mic, de un centimetru astfel încât acea Resursă care a fost traumatizată poate să se exprime și să învețe prin experiență directă că nu este nevoie să le fie frică. Asta ar fi diferența majoră intre Terapia Stărilor Ego și Terapia Resurselor.

Eugen Popa: Deci nu implici neapărat într-o dispută cu altcineva, ci mai degrabă se produce un proces interior.

Gordon Emmerson: Păi, nu există nicio luptă. Din punctul meu de vedere trebuie întreruptă iluzia faptului că trecutul este încă prezent. Dacă te lupți cu puterea trecutului, asta într-un fel îi oferă putere. De aceea, asumând că nu are absolut nici o putere, spunându-i clientului că nu are putere și că nici măcar nu există și apoi spunând clientului ,,acum că nu are niciun fel de putere și că nici măcar nu este aici, putem să-l diminuăm, așa că spunei orice îți dorești să îi spui” îi permite acelei Resurse să înțeleagă experiențial să înțeleagă că are putere, că are control.

Terapia Resurselor

O altă diferență între Terapia Stărilor Ego și Terapia Resurselor este modul de lucru cu Introjecții.

Majoritatea terapeuților de Stări Ego cred că Introjecții se insinuează în personalitate și devin Stări Ego, devin părți reale ale persoanei. Eu cred că un Introject este pur și simplu o impresie interiorizată a unei alte persoane. Când realizăm puntea afectivă către Momentul Emoțional Inițial, nu ne întoarcem la un Introject, ci la o Resursă.

Pentru mine acelea sunt adevăratele părți ale personalității și eu astfel ajut clienții să realizeze că Introjecții de care ar fi putut să le fie teamă sau de care s-au simțit refuzați, sunt fragmente ale trecutului, iluzii trecute, care încă există. Poate că s-a întâmplat în trecut, însă nu se petrec în prezent, și asta ajută clientul să se simtă împuternicit în relația cu trecutul.

Mereu afirm că există două frici, frica trecutului și frica prezentului. Frica trecutului nu este necesară și frica prezentului ai nevoie de ea ca să stai departe de prăpastie, dar nu este nevoie să cari niciun fel de frică a trecutului. Așa cum am menționat și mai devreme, terapeuții de Stări Ego consideră că personalitatea s-a fragmentat, s-a divizat și a creat Resurse noi. Eu cred că aceste Resurse au evoluat odată cu experiențele pe care le-am avut, cu abilitățile noastre de gestionare, pe care le-am trăit de nenumărate ori.

Acestea sunt cele care creează Resursele. Cred că Resursele noastre sunt construite și că toți avem foarte multe Resurse diferite și vrem ca aceste Resurse să fie sănătoase, și să avem liniște interioară.

Eugen Popa: Din descrierea pe care ai făcut-o Terapiei Stărilor Ego pare să semene cu TID (tulburarea de identitate disociativă).

Gordon Emmerson: Nu, nu chiar.

Eugen Popa: Înțelegi ce vreau să zic, dacă cineva este diagnosticat cu TID și dacă luăm descrierea TerapieiStărilor Ego, într-un fel se potrivește cu descrierea TID.

Gordon Emmerson: Nu, un terapeut Stări Ego asumă că suntem compuși din diferite părți, așa cum afirmă și un terapeut de Resurse. TID este atunci când acele părți devin izolate una de cealaltă și abilitatea de comunicare a acelor parți să comunice între ele se atrofiază în aproape toate cazurile, aș spune chiar în toate, datorită abuzului asupra copilului. În timp,  la cazurile de  abuz asupra copilului apare efortul de a-ți spune „nu te gândi la asta”, deci nu există o revizuire atunci când treci de la o stare la alta, și canalele de comunicare dintre ele se atrofiază, cauzând TID, o tulburare de personalitate multiplă.

Terapia Stărilor Ego  folosește Resurse normale. Cu toții avem diferite Resurse și nu trebuie sa avem TID ca să avem stări diferite. Astfel, chiar dacă ești un terapeut al Stărilor Ego sau un terapeut de Resurse, majoritatea muncii este realizată cu Resurse normale. Atât Terapia Resurselor cât și Terapia Stărilor Ego, cred eu, sunt cele mai preferate terapii cu care să lucrezi cu TID, deoarece deja se lucrează cu părți.

 

Vrei să afli mai multe despre Terapia Resurselor? Abonează-te la newsletterul pe această temă incitantă și primești informații, studii de caz și exemple cum poți aplica Terapia Resurselor.

Nu mai ai nevoie de alte detalii și vrei să participi la următorul Training de Formare în Terapia Resurselor? Te așteptăm cu drag și suntem foarte bucuroși că vrei să folosești această tehnică excelentă pentru a te ajuta pe tine și pe ceilalți.

PS: Spread the Dragostea! Recomandă și altora acest articol!

Episodul anterior: Ce Este o Resursă Interioară?
Episodul următor: Diferența Dintre Terapia Resurselor și Terapia Părților

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Aflu Mai Multe!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

2023-07-21T16:37:31+02:00 27 martie 2016|

3 Comentarii

  1. […] de conexiune la un nivel superior și de apartenență face o diferență fascinantă în mentalitatea și starea ta emoțională. Sentimentul că există ceva „mai mare” decât tine îți dă un […]

  2. […] Terapia stărilor Ego este o abordare psiho-dinamică în care tehnicile de  terapie de grup și de familie sunt folosite pentru a  rezolva conflictele dintre diferitele părți ale ego-ului care constituie o “familie a sinelui” în mintea unui individ. Deși aceste stări ascunse ale ego-ului nu sunt în mod conștient “vizibile”, cu excepția cazurilor de personalități multiple, acestea pot fi activate și devin accesibile în cadrul terapiei. Orice tehnică din psihologia cognitiv comportamentală poate fi apoi folosită pentru a rezolva problema. S-a dovedit prin această abordare că orice problemă poate fi deseori rezolvată într-un timp relativ scurt, comparativ cu terapiile tradiționale. […]

  3. […] metode terapeutice nu fac asta dar Terapia Resurselor ne asigura ca facem acest lucru, de fiecare […]

Lasa un comentariu

test