Terapia Resurselor: Descoperă Fața Nevăzută a Minții Tale!

Ești la servici și te duci la o țigară/pahar de vorbă/aer cu colegii. Tocmai când vrei să ieși din birou, ușa se deschide larg iar colegul de birou dă buzna înăuntru, vărsând pe tine cafeaua fierbinte, pătându-ți hainele.

Dar ce legatură are Terapia Resurselor?

Te duci repede la ghiuvetă și speli cu apă sau cine știe, poate chiar schimbi cămașa. În orice caz, rezolvi destul de ușor această situație și te întorci la paharul cu vorbă cu prietenii și te amuzi de situația creată. Totul s-a rezolvat rapid și ai trecut mai departe și foarte curând tot evenimentul va fi dat uitării.

În exemplul de mai sus, datele sunt foarte simple și directe. Ușă, cămașă pătată, cămașă curățată, viața merge mai departe și trăim fericiți până la adânci bătrâneți.

Această problemă se poate rezolva ușor pentru că vorbim de lucruri „reale”, fizice, palpabile. Dacă nu îți mai place cămașa o schimbi. Dacă nu vrei o pată pe haine, o cureți.
Ce te faci însă când această „pată” este una sufletească? Când „cafeaua care murdărește cămașa” este depresia care te macină de ani de zile? Sau acea pată pe suflet de care nu știi cum să scapi! De fapt, cei mai mulți oameni nici măcar nu sunt conștienți de ea și cred că este normal să fie așa.

Cu toții trăim cu „petele” noastre. De unele știm, de altele nu prea. Pe altele nici nu le bănuim măcar. Altele… ei bine, dacă nu ar exista, nici măcar nu ne-am mai recunoaște, nu am mai ști cine suntem cu adevărat.

Terapia Resurselor

Toate aceste „pete” sunt parte din noi. Unele apar din fragedă copilărie, altele mai târziu în viață și toate contribuie la imaginea noastră de sine.
Pentru unii aceaste „pete” reprezintă obiceiurile nesănătoase, viciile, adicțiile (fumat, băutură, droguri, etc.) pentru alții reprezintă greutatea în plus sau atacurile de panică, depresia sau timiditatea.
Toate au o cauză, toate s-au format cândva, ne-au „pătat” cândva iar acum căutăm să ne curățăm de ele, să scăpăm de ele.

Obstacolul esențial care stă în calea rezolvării rapide și pentru totdeauna a acestor „pete” este faptul că oamenii se identifică cu ele. Eu fumez”, „Sunt grasă”, „Sunt depresiv”, „Am atacuri de panică,” samd.
În toate aceste situații oamenii se identifică cu și cosideră, în mod eronat, că Ei sunt cu totul acea „pată”, când de fapt pata este doar… o „pată.”

Mintea umană este superbă! Este complexă și în același timp simplă, este profundă și în același timp superficială. Este perfectă și imperfectă.

Ce NU este mintea umană?
Mintea umană NU este un bloc unitar, nu este un monolit, nu este o singură bucată! Este mai degrabă un sistem, alcătuit din elemente componente, din părți, din bucăți, din resurse.

Gândește-te la un om ca la o echipă sportivă, ca la un angrenaj alcătuit din elementele sale componente. România, este alcătuită din județele sale. Este Toate județele sale dar nu este unul anume. Fiecare județ are propria sa identitate și reguli care se aplică local și în același timp este parte integrantă din România. În același fel, Resursele fiecărui om, alcătuiesc acel om și îl fac să fie ceea ce este.

Folosindu-ne mai departe de exemplul cu cafeaua, când spunem că ne doare ceva, sufletește vorbind, spunem de fapt că o parte din noi, o Resursă internă s-a „pătat”. Iar atunci, în loc să medicăm și să tratăm TOATE părțile, ce avem de făcut este doar să identificăm acea Resursă care este „pătată” și să o curățăm.
Astfel, intervenția noastră este una de o precizie chirugicală, țintind doar acea problemă și rezolvând-o rapid și elegant.

Nu tratăm simptomul ci cauza. Nu tratăm omul în întregul său ci partea. Doar acea parte care are nevoie de intervenție, de curățenie.

Continuând exemplul cu echipa sportivă, este ca și cum am spune (dacă vorbim de fotbal) că fundașul dreapta s-a murdărit de noroi atât de tare încât îl împiedică la alergat.
Tot ce avem de făcut acum este să comunicăm direct cu acesta și să îl ajutăm să se curețe de mizerie. Odată înlăturată această mizerie, fundașul dreapta nu doar că va reveni la jocul său de dinainte ci, chiar mai mult, este posibil să joace mult mai bine decât o făcea înainte de curățeni. De dragul exemplului să zicem că acest lucru se întâmplă pentru că vede mai bine și este mai ușor 🙂 .

Această curățenie foarte precisă se realizează extrem de ușor și elegant folosind Terapia Resurselor.

În video de mai jos (în engleză) poți vedea prima parte a unui interviu pe care l-am realizat cu Dr. Gordon Emmerson, creatorul Terapiei Resurselor care ne explică în doar câteva cuvinte ce este Terapia Resurelor și cum lucrează.

(Acest video are nevoie de traducere. Dacă vrei să faci o faptă bună, poți să fii chiar tu cel/cea care să ofere această traducere)

Vrei să afli mai multe despre această metodă? Vino la Prezentarea Gratuită depsre Terapia Resurselor. Înscrie-te AICI.

 

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol

2023-07-24T19:59:21+02:00 29 septembrie 2015|

Lasa un comentariu

test