Timp de mulţi ani, anxietăţile severe şi mai ales tulburarea de stres post traumatic au fost considerate tratabile doar prin terapie de lungă durată, expunere dureroasă prin retrăirea momentului, iar în unele cazuri chiar netratabile. Acum, din fericire, avem acces la un tratament confortabil, eficient, rapid, care poate elimina sau reduce foarte mult orice efect în urma unui eveniment traumatic.
Tehnica Rewind este una dintre cele mai eficiente metode de rezolvare rapidă a cazurilor de atacuri de panică, fobii, Stres Post Traumatic și anxietate. Pe lângă efectele sigure, rapide, tehnica Rewind are şi avantajul de a fi non-intruzivă.
Tehnica este uşor de învăţat şi durează doar câteva minute pentru a trata orice eveniment traumatic.
Asociaţia Română de Hipnoză l-a invitat pe Dr. David C Muss, creatorul tehnicii, în România pe 04 februarie 2017 pentru un training unic de Formare și Certificare în Tehnica Rewind.
Mai multe informații despre acest seminar găsești AICI.
De curând am avut șansa de a-i lua un interviu lui Dr. David C. Muss și de a afla mai multe despre acestă tehnică atât de eficientă în tratarea oricărei traume psihice. Prima parte a interviului o găsești AICI.
În continuare poți următri în video de mai jos a doua parte a interviului despre Tehnica Rewind:
Eugen Popa: Aşadar, cât este de dificil de învăţat această metodă?
Dr. David C. Muss: Este incredibil de simplu, în sensul că totul constă în a încerca cu adevărat să rezolvi ceea ce afectează pacientul.
Eugen Popa: Aşadar, discuţia de dinainte este mult mai importantă decât munca propriu-zisă?
Cum ar fi identificarea exactă a problemei?
Dr. David C. Muss: Exact. Dacă cineva spune ‘Cred că sunt aşa pentru că ceva mi s-a întâmplat şi nu ştiu ce‘
Uită problema, nu-l poți ajuta.
Există îndeajuns de mulţi oameni care ştiu că au fost atacaţi, violaţi, abuzaţi… dacă istoria lor este foarte clară şi ştiu că încă îi deranjează şi în ziua de azi, problema pe care o au este că sunt deschişi la elemente declanşatoare, atât interne, cât şi externe.
Acestea le vor aminti în mod constant, aşa că nu simt niciodată ca şi cum ar avansa, sunt întotdeauna traşi înapoi. Această tehnica va face treaba în aşa fel încât să creeze, să-l numim acum între noi cabinetul de dosare, la care deţii cheia, și nimeni nu poate deschide acel cabinet în afară de tine. Şi putem face asta în mai puţin de 2 minute.
Eugen Popa: Ok, vorbeam despre tehnică cu nişte prieteni şi toată lumea s-a întrebat ‘Ei bine, nu este asta un fel de a ascunde sub covor?’
Să-l bagi sub covor, dar nu să-l rezolvi de fapt?
Dr. David C. Muss: Din contră. Primul lucru pe care este bine să-l spui oricărui pacient este că ‘nu o să te ajut să uiţi’
Acest lucru face parte din machiajul tău, ai avut parte de acest eveniment. Problema ta este că tu nu o poţi opri din a avea loc involuntar, pur şi simplu iese la suprafaţă oricând are chef, de la un miros, ceva ce pare familiar, şi aduce toată experienţa înapoi.
Acest lucru nu are loc ca amintirile obişnuite. Dacă ţi-aş aminti despre Crăciunul de acum 20 de ani, nu o să spui ‘Oh, da pot să-l văd acum!’ – ai tendinţa de a-ţi întreba şi căuta în mintea ta.
Evenimentul traumatic nu se află în acelaşi loc cu acea amintire despre acel Crăciun. Este situat într-un loc în faţa creierului tău şi tot ceea ce faci este să o acoperi.
Ceea ce facem noi cu această tehnică este crearea unei diversiuni temporare pentru a ajunge cum trebuie la amintire. Odată ce se află în locul potrivit, depinde de tine dacă vrei să-ţi aminteşti de Crăciun, dacă vrei să-ţi aminteşti despre evenimentul traumatic.
Te vei uita la ea, dar nu se va schimba, timp de mulţi ani emoţia se va simţi la fel de prost, dar marea diferenţă este că tu poţi să nu o aduci la suprafaţă decât dacă vrei.
Eugen Popa: Da. Și chiar dacă faci aşa, nu te va mai afecta ca înainte de aplicarea tehnicii.
Este aceasta o persupunere corectă? Dacă aş vrea să-mi amintesc omul care a făcut aşa ceva, acest lucru încă ar aminti despre acele sentimente sau ar fi doar ca un simplu eveniment?
Dr. David C. Muss: Când mi-am scris articolul recent despre oamenii trataţi în Rwanda era o revistă revizuită de colegi, iar cei care făceau asta au spus că ‘Ah, deci ceea ce face este să schimbe emoţiile, pentru a avea în continuare amintirea, dar nu şi încărcătura emoţională’
Nu este adevărat. Emoţiile rămân, dar mă pot decide dacă vreau sau nu să le retrăiesc, aşadar probabil n-o să vreau niciodată să le retrăiesc.Nu mă poţi face să vreau s-o văd, decât dacă vreau şi eu asta, dar să spunem că trebuie să ajungem în justiţie, pentru că a trebui să fiu martorul unei persoane abuzate, sau orice altceva. Pot spune povestea, probabil că o să plâng pentru că…doare.
Poate după 30 de ani nu vei mai plânge, pentru că este un lucru care are oricum loc în creierul nostru, nu ştim exact cum are loc acest lucru…
Aşadar, lucrul cel mai important în acest tratament este că ai control total asupra acelei amintiri, doar tu poţi s-o revezi…
Şi, în mod uimitor, nu te revizitează în coşmaruri. Nu am nicio idee de ce, dar coşmarurile se vor opri în aceeaşi zi cu tratamentul.
Eugen Popa: Wow, asta este minunat. Atunci când predai tehnica Rewind, cum decurg lucrurile, care este mersul cursului?
Dr. David C. Muss: Ei bine, încep în primul rând să verific ce face restul lumii şi ce fel de rată de succes au şi cum îşi măsoară succesul. Pentru că nu este bine dacă nu ai o evaluare personală…
Tu, ca pacient îţi scrii simptomele…Avem un chestionar special pentru a face asta, iar apoi trec la explicarea avantajelor, apoi a faptului că există unele lucruri care te blochează cum ar fi furia, depresia, vina, aşadar trebuie să le discuţi şi pe acestea. Iar apoi să oferi o explicaţie foarte bună pe care toată lumea tratată de mine a obţinut-o, despre cum funcţionează exact acest tratament.
Este făcută sub forma unei diagrame, apoi urmează tot felul de întrebări, iar apoi fac o demonstraţie cu cine este voluntar.
Unor oameni nu le place să fie voluntari, dintr-odată nimeni nu are o istorie cu traumă.
Apoi luăm o pauză de prânz, iar pe după-amiază facem un fel de joc de rol care într-un final înnebuneşte oamenii pentru că este atât de repetitiv, dar dezvăluie atât de multe. Pentru că atunci când unul tratează, iar celălalt este pacientul, eu verific să văd dacă fac totul corect şi devine…Oh Doamne …toate micile subtilităţi ies la suprafaţă – de care trebuie să fii conştient, dar este ok.
Dacă tratezi un prieten, probabil că ai putea-o face imediat după cină, în 5 minute.
Eugen Popa: Da, şi ai nevoie de multe cutii de şerveţele.
Dr. David C. Muss: Nu chiar, pentru că nu ştim niciun detaliu despre traumă, dacă îmi spui că trauma este X şi completezi întrebarea ‘Cum te afectează astăzi?’, eu nu ştiu care este trauma ta, dar presupun că tu o ştii şi asta e tot. Dacă e vorba de un viol sau atac, majoritatea oamenilor vor spune haide să-l discutăm, să intrăm în subiect, iar oamenii cred că e bine, dar nu este, pentru că atunci când oamenii îţi vorbesc ei pot evita chiar lucrul care îi deranjează…şi-l tot evită.
Ar putea spune ‘Eu nu revin la tipul ăla, vrea tot timpul să-i vorbesc despre eveniment.’
Ei ştiu care este problema, se află acolo în creierele lor în fiecare zi. Aşa că tot ce facem noi este să spunem ‘Mută-ţi problema din creier, într-un alt loc.
Participă și tu la Trainingul de Formare și Certificare Internațională în Tehnica Rewind și învță cum să ajuți oamenii să scape de Stresul Post Traumatic și astfel să se bucure de o viață minunată, fericită.
Click AICI pentru înscriere!
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
Lasa un comentariu