Subconștientul – Puterea Extraordinară a Minții Tale

“Până nu faci subconştientul conştient, îţi va conduce viaţa şi tu îl vei numi soartă.” – Carl Gustav Jung

Mintea umană poate fi considerată cu ușurință una dintre cele mai mari mistere ale lumii. Psihologi, filozofi, mari gânditori, cercetători, oameni de știință, teologi- toți au căutat (și încă o fac) cu fascinație să dezlege misterele complexe ale minții umane.

Ceea ce acum câteva secole părea o idee prea îndrăzneață, azi s-a transformat într-o  credință și o căutare continuă: cea mai mare putere din lume este în mintea ta, și dacă dobândești abilitatea de a programa această incredibilă forță, îți poți transforma personalitatea și poți crea miracole în viața ta.

Într-un secol al umanismului, în care ne întoarcem mai mult ca niciodată privirea către noi înșine, în care lumea interioară devine pentru om mai importantă ca niciodată în istoria evoluției sale, existența unei minți Subconștienteal acestui constructor, servitor și susținător al corpului și al minții conștiente – este marea promisiune pentru a atinge performanțe extraordinare.

Atunci când înțelegi dinamica și regulile subconștientului, poți ajunge să îți îmbunătățești sănătatea, să-ți crești încrederea de sine, liniștea minții, să îmbunătățești calitatea relațiilor tale și orice altceva îți dorești pentru a avea o viață mai bună. Vei putea de asemenea să schimbi credințele negative care îți aduc anxietate, depresie, sănătate precară sau singurătate.

Pe tărâmul subconștientului se află o forță vitală care îți poate ghida viața într-un sens cu totul nou, dacă îi înveți legile și o programezi corect. În sens invers, folosită incorect ori într-un mod ignorant, aceeași putere fantastică poate produce adevărate furtuni, nemulțumire și neîmplinire în viața ta. Totul depinde de abilitatea ta de a înțelege mecanismul minții și a aplica legile inexorabile ale acesteia.

Fiecare dintre noi își determină direcția vieții, își crează propria realitate și este responsabil de ceea ce atrage în viața sa prin propria gândire.

Dacă vrei să știi ce ai cerut, uită-te la ce ai primit!

Pentru a înțelege mai bine termenul de subconștient,  trebuie să lămurim cum funcționează mintea și care este rolul fiecărei părți ale sale.

 

Cum funcționează Mintea?

 

Deși există mențiuni ale existenței unei părți inconștiente a minții umane apărute de mii de ani, Sigmund Freud este primul care intercorelează şi adună toate referirile şi datele concrete care vorbeau despre existenţa şi a altor componente ale psihicului în afara de partea conștientă, și definește pentru prima dată o structură a minții.

Freud consideră că personalitatea și comportamentul sunt derivate din interacțiunea constantă și unică a forțelor psihologice conflictuale care operează la trei niveluri diferite de conștientizare: conștientul, preconștientul și inconștientul. El credea că fiecare dintre aceste părți ale minții joacă un rol important în influențarea comportamentului.

Freud a folosit analogia unui aisberg pentru a descrie cele trei niveluri ale minții.

structura-mintii-sigmund-freud

 

Conștientul, format din toate procesele mentale care țin de gândire, decizie, calcule, este văzut ca fiind vârful aisbergului. De exemplu, dacă îți este sete în acest moment este posibil să decizi să continui să citești acest articol sau să mergi să îți iei ceva de băut.

Preconștientul conține gânduri și sentimente de care o persoană nu este în prezent conștientă, dar care pot fi aduse cu ușurință în conștiință. Acesta operează chiar sub nivelul minții conștiente, înaintea minții inconștiente. Preconștientul este ca o sală de așteptare mentală, în care gândurile rămân până când „reușesc să atragă ochiul conștientului”. De exemplu, nu te gândești acum la numărul tău de telefon mobil, dar dacă este nevoie ți-l poți aminti cu ușurință.

În cele din urmă, inconștientul cuprinde procese mentale puternice care sunt inaccesibile conștientului, dar care influențează judecățile, sentimentele sau comportamentul.

Potrivit lui Freud, inconștientul este sursa principală a comportamentului uman. Exact ca la un aisberg, cea mai importantă parte a minții este partea pe care nu o poți vedea.

Sentimentele, motivele și deciziile noastre sunt efectiv influențate de experiențele noastre trecute și păstrate în inconștient.

Freud a aplicat aceste trei sisteme structurii sale de personalitate  – id, ego și superego. Aici id-ul este considerat ca fiind complet inconștient, în timp ce ego-ul și superego-ul au aspect conștient, preconștient și inconștient.

ID (Sinele)

 • Id-ul este singura componentă a personalității care este prezentă de la naștere.
 • Acest aspect al personalității este în întregime inconștient și include comportamentele instinctive și primitive.
 • ID- ul este slab ancorat în realitatea imediată, de care nici nu este conştient, şi ca atare nu ştie ce înseamnă posibil sau imposibil.
 • Id-ul este condus de principiul plăcerii, cere să te străduiești să satisfaci imediat toate dorințele și nevoile. Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute imediat, rezultatul este o stare de anxietate sau tensiune.

Ego (Eul)

 • Ego-ul se dezvoltă atunci cand copilul începe să-și dea seama de ceea ce este posibil si ceea ce nu este posibil.
 • Se dezvoltă ca rezultat al interacţiunii continue a Id-ului cu realitatea. Ego-ul începe să şi da seama de ceea ce este posibil şi ceea ce nu este posibil
 • Este nivelul rațional al personalității umane, orientat către realitate. Copilul ajunge sa înțeleagă că amânarea este o evoluție asteptată și că scopurile pe termen lung impun uneori refuzarea scopurilor pe termen scurt.

Superego (Supraeul)

 • Ultima componentă a personalității care trebuie dezvoltată este superego-ul.
 • Superego-ul este aspectul personalității care deține toate standardele și idealurile noastre internalizate pe care le dobândim atât de la părinți, cât și de la societate – simțul nostru asupra a ceea ce este bine și ce este rău să facem
 • Nevoia de identificare cu părinţii a copilului îl determină pe acesta să adopte valorile şi credinţele lor, comportamentele acestora, regulile culturale şi religioase, în general tot ceea ce, copii fiind, învăţăm că „trebuie să…”  sau „nu e voie să…” sau „asta se face aşa…”.

 

Subconștientul este ceea ce a fost calificat de S. Freud ca preconștient și o parte din inconștient.

 

Teoria lui Freud a fost preluată și acceptată la nivel larg și reprezintă și azi o piatră de temelie a psihologiei moderne. Viziunea lui Freud a suferit unele modificări, dar existența unei dualități a minții nu mai produce astăzi nicio îndoială.

Pentru o explicație și mai facilă, voi folosi în continuare modelul lui Daniel Kahneman, Laureat al Premiului Nobel în Științe Economice, cel care a pus bazele modelului cunoscut acum de toată lumea sub numele de Sistem 1 – Sistem 2.

Conform modelului lui Kahneman, mintea umană este formată din două sisteme – Subconştient (Sistem 1) şi Conştient (Sistem 2). Nu există o linie clară, concretă între Conştient şi Subconştient, însă există procese, activități şi reacții diferite.

 • Sistemul 1 operează automat și rapid, cu efort redus sau nul și fără control voluntar.
 • Sistemul 2 acordă atenția necesară activităților mintale solicitate, se asociază frecvent cu subiectivismul, cu alegere și concentrare.

De cele mai multe ori, atunci când ne gândim la propria persoană, ne identificăm cu sistem 2, cu Eul conștient, rațional, ce are opinii, face alegeri și decide la ce să ne gândim și ce să facem.

Când ne gândim la Conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, volitive, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.

Mintea Conştientă este foarte înceată, are nevoie de timp pentru a procesa informația primită pe care o analizează şi apoi dã un răspuns. Capacitatea de prelucrare a minții conștiente este limitată la amintiri pe termen scurt.

Deși la prima vedere pare a fi eroul acțiunii, subconștientul este cel care generează tot materialul de lucru pentru mintea conștientă.

Conștientul construiește gânduri, ia decizii și apoi acționează pe baza operațiilor automate, ale impulsurilor și asociațiilor libere  ale subconștientului.

Sistemul 1 generează continuu sugestii pentru sistem 2: intuiții, impresii, intenții și senzații. Dacă sunt aprobate de conștient, impresiile și intuițiile se transformă în opinii și acțiuni voluntare. Și, de cele mai multe ori, așa se și întâmplă: conștientul acceptă sugestiile subconștientul.

 

Subconștientul este puterea fără direcție.

Subconștientul este activ zi și noapte, indiferent dacă acționezi asupra lui sau nu și controlează toate funcțiile corpului, cum ar fi respirația, bătăile inimii și chiar sistemul nostru nervos. Neurologia arată că subconștientul ne controlează 95 % din viața noastră. Psihologii susțin că  în primii șase ani de viață mintea subconștientă este mult mai puternică decât mintea conștientă.

Conform biologilor, creierul uman este format din 90 de miliarde de celule nervoase ținute împreună de miliarde de puncte de conexiune numite sinapse. Dar cât de puternic este creierul uman? Oamenii de știință sugerează că un creier uman poate deține la fel de multe informații pe cât deținea întreg internetul în jurul anului 2007. O informație care ar putea fi șocantă, având în vedere cât de des uităm pe unde ne-am lăsat lucrurile sau ce am mâncat aseară la cină. Un simplu exercițiu de imaginație: dacă te gândești de câte informații este conștient, îți poți imagina de câte nu? 😀

Tot ceea ce preia subconștientul este prin intermediul mesajelor. Vorbește în imagini, sentimente și metafore. Răspunde la vizualizarea a ceea ce dorești, dar va comunica și înapoi cu imagini și metafore sub formă de vise, vânătăi și “coincidențe”.

Mintea subconștientă ia totul literal, exact așa cum vede și simte. Așa se explică de ce la filmele de groază ne sare inima din piept de frică deși știm că este doar un film. Iată un alt moment bun să conștientizezi diferența de putere dintre conștient și subconștient.

Comunicarea dintre subconștient și mintea conștientă este bidirecțională. De fiecare dată când ai o idee sau o emoție, o amintire sau o imagine din trecut, aceasta este mintea subconștientă care comunică minții tale conștiente. Comunicarea inversă nu este atât de banală și se realizează folosind principiul autosugestiei.

Acum că ți-ai făcut o idee clară despre ce este subconștientul și puterea sa extraordinară, în continuare îți voi lăsa câteva idei despre cum poți începe să lucrezi cu subconștientul pentru a aduce schimbări și transformări încredibile în viața ta.


Comunică subconștientului cu emoție

Comunicarea dinspre conștient spre subconștient este dificilă, deoarece nu poate fi niciodată finalizată în lipsa emoțiilor. Doar gândurile care sunt transmise cu emoții puternice, autentice pătrund în subconștient. Și doar gândurile care sunt susținute de o emoție puternică rămân acolo.

 

Frica si gândirea negativă

Primul tău pas în valorificarea puterii subconștientului este să te străduiești să elimini gândurile încărcate cu emoții negative. De asemenea, e timpul să începi să fii mai atent la modul în care vorbești cu tine însuți și emoțiile care îți însoțesc gândurile.

Obișnuiești să fii extrem de critic cu tine?

Te cerți pentru fiecare lucru care nu ți-ai ieșit așa cum trebuia?

Îți spui deseori că ești prea leneș, că nu ai suficientă voință și nu o să reușești niciodată în viață?

Ești perfectionist și alergi cu disperare spre a atinge imposibilul în tot ceea ce faci?

Data viitoare când vei mai fi într-un conflict cu tine, oprește-te și vezi cum te simți:

Ce emoții simți atunci când ai astfel de gânduri?

Cum se simt la nivelul corpului?

Cum te simți după un astfel de moment?

 

Ce mesaje crezi că ai transmis subconștientului?

Iată de ce vorba din înțelepciunea populară “ de ce ți-e frică, de aia nu scapi”

Temerile tale adesea tind să devină realitate, mai ales atunci când ești foarte emoționat în privința lor. Acesta este motivul pentru care vorbirea negativă cu sinele poate produce astfel de efecte dăunătoare.

Există o poveste despre îngerul păzitor care este cu tine în permanență. Când îți spui „viața mea este îngrozitoare”, acesta te va ajuta să iei decizii pentru o  viață fără prea multe împliniri. Când spui „jobul meu este plictisitor”, te va menține mereu lipsit de chef și motivație – îți va oferi un job plictisitor. Și când spui „nu-mi place cum arăt”, te va ajuta să vezi mereu în oglindă un corp urât. Și va continua să îți împlinească toate aceste dorințe, pentru că sunt încărcate de credințe și emoții puternice (tristețe, dezamăgire, regret, autoamăgire). Îngerul tău păzitor este Subconștientul. Acum că ai înțeles, oprește-te și scrie:

Cum arată viața ta?

Cum arată locul tău de muncă?

Ce simți față de corpul tău?

subconstient 2

 

Contraatacă gândurile negative

Unul dintre cele mai simple exerciții pe care le poți face pentru a reduce gândirea negativă este contraatacul. De fiecare dată când un gând negativ îți vine în minte, îl combați cu contra-gândul extrem de pozitiv. De exemplu, dacă ai o prezentare importantă și te gândești: „O să mă simt jenat pentru că o să mă fac de râs în fața tuturor acestor oameni”, contraatacă imediat cu: „ Voi fi atât de bine încât vor rămâne încântați și după ce ies din sală ”. Adevărul va fi adesea undeva între ele 😀

 

Dorința arzătoare

Ok, acum că ne-am lămurit cu gândirea negativă, oare tot ceea ce trebuie să facem este să ne ferim?

Subconștientul va acționa întotdeauna asupra gândurilor care sunt transmise cu dorință. Așa cum răspunde la gândurile negative, în aceeași măsură va răspunde și dorințelor tale.

Alimentat de credință și emoție, subconștientul tău va face orice pentru a obține obiectul dorinței tale.

Când obiectivul tău devine obsesia consumatoare a vieții tale și vei avea o dorință arzătoare de a-l vedea realitate, atunci vei avea succes. Când ți-ai pus mintea subconștientă în sarcina susținută de acea emoție puternică, atunci îți va permite să vezi oportunitățile din viață care te vor conduce la obiectivul tău.

Cei mai buni sportivi devin cei mai buni doar datorită dorinței lor arzătoare de a fi numărul unu. Nu este nimic altceva pe care să și-l dorească mai mult de la viață, cu excepția acestui lucru. Acesta este visul dominant al vieții lor. Ei sunt dispuși să facă ceea ce este necesar pentru realizarea acestuia:

Rămân târziu după antrenament și exersează

Fac ce trebuie pentru a-și extinde setul de abilități și a deveni mai buni decât restul

Se setează mintal să caute oportunități pentru a-și atinge obiectivele

Nu fac nimic supranatural, doar îți doresc cu înflăcărare și direcționeză subconștientul în acea direcție.

 

Destinul nostru nu este scris în stele, ci în noi înșine. De câte ori simți nevoia, aprinde un vis și lasă-l să ardă în tine.” William Shakespeare

 

Cum poți cultiva dorința arzătoare?

Începe cu definirea clară a obiectivului. Fă-l cât se poate de specific. Fă-l cât mai realist. Scrie-l pe o bucată de hârtie. Închide ochii și imaginează-l exact așa cum vrei să se producă. Râmâi în imagine până începi să simți bucuria, entuziasmul, euforia. Repetă, repetă, repetă… Gândește-te la obiectivul tău cât de des poți.

 

Credință, iubire și sex

Cele mai puternice emoții pozitive sunt date de credință, iubire și sex. Primele două sunt mai spirituale, ultima este mai mult biologică. Când toate sunt prezente, ele pot întări orice gând care va ajunge cu mult mai multă ușurință în mintea subconștientă. Subconștientul va acționa apoi asupra gândului și îl va transpune în acțiuni, oportunități și idei.

Credința poate fi create sau indusă prin afirmații repetate și autosugestie.

Credința este diferită de speranță, pentru că atunci când ai credință, ești sigur de rezultat. Atunci când doar speri, îți propui doar un scenariu posibil în circumstanțe incerte.

“Legea vieţii este o lege a credinţei şi credinţa poate fi definită pe scurt ca exprimând gândul întreţinut mereu în minte.” Joseph Murphy

 

Tehnica vizualizării

Un pas important pentru a atinge orice obiectiv în viața ta, fie că este vorba despre sănătate, relații, job, bani, stare interioară este să îl vizualizezi. Vizualizarea traduce ceea ce scriam mai sus – vizualizarea înseamnă să ai credință în rezultat. Nu speri că rezultatul dorit va fi adevărat, ci crezi și deja îl trăiești ca și cum este deja adevărat.

Ia-ți câteva minute de liniște pe zi, închide ochii și imaginează-ți cum va fi viața ta după ce ai realizat schimbările dezirabile. Folosește-ți imaginația și toate simțurile pentru a face imaginea cât mai clară, cât mai vie și mai încărcată cu emoție.

Ce porți?

Cum acționezi?

Cum te simti?

Ce zici?

Ce faci?

 

Autosugestie

Natura le-a oferit oamenilor un control absolut asupra informațiilor care intră în mintea subconștientă, prin cele cinci simțuri. Totuși, acest lucru nu înseamnă că toată lumea exercită acest control. Chiar mai mult, în majoritatea cazurilor, noi  nu exercităm acest control. Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni trec prin viață fără să conștientizeze cu adevărat ceva și fără să ajungă să producăm adevărate schimbări în viața lor.

Autosugestia este metoda de trecere a gândurilor în subconștient prin stimuli auto induși. Gândurile dominante care rămân în mintea conștientă (negative sau pozitive) își croiesc drum spre mintea subconștientă și o influențează. Un gând domină dacă o emoție puternică (credință, frică, iubire și așa mai departe) o împuternicește.

Exemple de autosugestii puternice pentru a încuraja schimbarea

 • Deţin toată energia de care am nevoie
 • Sunt sănătos și plin de vitalitate.
 • Căsnicia mea este puternică şi sigură
 • Sunt încrezător şi sigur pe abilităţile mele
 • Îmi poţ susţine punctul de vedere întotdeauna
 • Sunt perfect exact așa cum sunt și mă iubesc necondiţionat
 • Sunt o persoană puternică

 

Tehnica mantrei

Una dintre cele mai puternice tehnici pe care o poți folosi pentru a-ți programa subconștientul este tehnica mantrei. Esența acestei tehnici este să repeți în minte (sau cu voce tare) o mantră care te va ajuta ajuta să depășești o dificultate sau frică, sau să-ți crești încrederea de sine, starea de spirit, care să îți ofere motivație sau ce mai ai tu nevoie pentru a-ți îndeplini dorințele.

Cu cât repeți mantra mai mult, cu atât e ava deveni mai puternică, și cu atât vei pune mai multă credință în cuvintele tale, iar rezultatul va fi mai bun.

Sunt valabile și aici exemplele de la autosugestie.

Conform multor studii științifice, una dintre cauzele majore ale bolilor este ipohondria. Persoanele cu ipohondrie sunt foarte ingrijorate cu privire la dezvoltarea unor boli, aceste persoane interpretează greșit probleme minore de sănătate, făcându-și tot felul de scenarii.

Aceasta este arta de a te convinge că ești bolnav. Și funcționează ca o mantră puternică de autosugestie alimentată de emoții negative precum frica și panica.

Dacă acest lucru este posibil, atunci ar trebui să fie, de asemenea, posibil să îți convingi mintea că ești sănătos, fericit, că arăți bine și ești puternic psihic. 🙂

Care este mantra pe care ai vrea să începi să o folosești de mâine?

 

Arde podurile

Acum că ți-ai vizualizat obiectivul, e timpul să-ți arzi podurile. Distruge toate bărcile de siguranță pe care le păstrezi  “doar în cazul în care ceva se întâmplă”. Mintea noastră a evoluat pentru a ne ajuta să supraviețuim așa că și-a construit și câteva temeri de siguranță și neîncredere, pentru protecție,  care nu vor face altceva decât să-ți pună ciment în ghete. Prin arderea podurilor, îți vei da seama că singurul mode de supraviețuire este drumul înainte spre obiectiv.

 

Tehnica bara de progres

Un alt instrument foarte puternic este să-ți umpli viața cu mici realizări (care te conduc către obiectivul tău). De exemplu, dacă dorești să slăbești X kilograme în greutate, fă-ți un grafic și urmărește în fiecare zi progresul. Bucură-te de fiecare dată când vezi o scădere (oricât de mică), felicită-te, simte că ești tot mai aproape de obiectiv. Mesajul tău va pătrunde direct în subconștient 😊

 

Metoda butonului de ștergere

O altă metodă puternică de combatere a gândirii negative este butonul de ștergere. Când un gând negativ îți intră în minte, apăsă pe un buton de ștergere din minte și imaginează-ți cum gândul, scris pe o bucată de hârtie, este distrus. Sau poți să-ți imaginezi în minte că lovești cu pumnul în gândul negativ care apare.

 

Comunicarea cu Subconștientul

 

După cum am stabilit deja, comunicarea dintre conștient și subconștient este bidirecțională. Îi dai subconștientului sarcini, dorințe și obiective. Și îți oferă înapoi informații, oportunități și idei.

Te-ai întrebat vreodată de ce există anumite persoane care observă cu ușurință noi oportunități? Acest lucru se întâmplă deoarece mintea lor subconștientă le alimentează mai multe informații despre un anumit subiect decât ceea ce obțin de obicei ceilalți.

Ai observat vreodată că de îndată ce te decizi cu adevărat să faci ceva, în curând apare o oportunitate care te va ajuta să o faci? Se întâmplă asta datorită faptului că atunci când iei decizia, îți formezi un gând și îl imprimi cu dorință și credință. Și începi brusc să primești informațiile de care ai nevoie pentru a le realiza.

Când ai un obiectiv, când l-ai alimentat cu dorință și când vei avea credință în rezultat, atunci vei începe să observi oportunitățile de a îndeplini acel vis. Toate celelalte sunt filtrate, respinse și stocate în amintirile tale.

 

Cum să lucrezi rapid cu Subconștientul

Există și metode care necesită mai puțină practică și concentrarea din partea ta, și în final un efort mai mic pentru a aduce schimbări extraordinare în viața ta. Cea mai cunoscută dintre ele este hipnoza.

Am scris pe blog un articol larg despre “Ce este hipnoza”, pe care te rog să-l citești dacă vrei să-ți faci o idee foarte clară despre ce presupune și cum funcționează poate cea mai puternică metodă de lucru cu mintea umană. Cea mai puternică metodă de comunicare cu subconștientul este însă cu siguranță. (citește aici)

Hipnoza te ajută în mod natural şi sigur să realizezi un număr de obiective într-un timp destul de scurt, ghidându-te într-un proces în care:

 1. Te relaxezi. Atunci când eşti relaxat, mintea ta nu mai este pe modul alertă și se oprește din a mai căuta informaţie nouă
 2. Îndepărtează rezistenţa. Prin blocarea distragerilor din afară, transa îţi elimină rezistenţa naturală la schimbare.
 3. Depășești factorul critic al minții conștiente. Atunci când treci de mintea conştientă, te opreşti din obiceiul tău natural de a analiza totul.
 4. Accesezi mintea subconştientă. Cum eşti lipsit de distrageri, acum te poţi concentra pe ceea ce vrei să schimbi oferindu-ţi sugestii puternice pentru a încuraja rezistenţa în timp a schimbării.

Cele mai multe probleme pe care le avem, fie ele de natură fizică, mentală sau emoțională au la bază evenimente încărcate emoțional cu efecte puternice asupra sănătății sau personalității noastre. Pentru a putea rezolva orice problemă pe care o ai este nevoie să descoperi și să rezolvi cauza, să schimbi percepția, trăirea și atitudinea pe care le ai față de acele momente.

Hipnoza poate fi folosită cu succes ca metodă terapeutică pentru orice dependență (fie ea fizică de un obiect sau emoțională, de o persoană), fobie, frică, dar și pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. Ea poate fi însoțită și de alte tehnici adiacente în procesul de vindecare. În cazul problemelor de sănătate de orice natură și gravitate, hipnoza poate fi folosită atât pentru ameliorarea simptomelor, durerilor cât și pentru rezolvarea bolii.

De exemplu, o fobie se poate rezolva într-o şedinţă, maximum două. Fumatul se rezolvă în medie între 2 și 6 ședințe. La fel depresiile şi tulburările de anxietate. Poate părea un soi de magie, dar nu este.

Sistemul de vindecare prin hipnoză este relativ simplu:la rădăcina unei probleme se află o cauză. Dacă un om consumă prea mult alcool, dacă fumează sau mănâncă prea mult sau îşi roade unghiile, există şi un motiv pentru care face asta. De cele mai multe ori motivele sunt de natură emoţională, care se exprimă printr-o fixaţie orală. Problema este că ele sunt, de cele mai multe ori, ascunse minţii conştiente, de aceea e nevoie de hipnoză.

Aceasta înseamnă că persoana care vine la terapie nu cunoaşte motivul pentru care fumează trei pachete de ţigări pe zi, de exemplu. Consumul se accentuează mai ales când apare o stare de stres, de plictiseală. Este vorba despre un răspuns interior, un răspuns subconştient la o anumită presiune care trebuie să se manifeste. Şi atunci se descarcă prin diverse obiceiuri.

 

Învață să hipnotizezi

Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează hipnoza, despre cum funcționează mintea, despre diferitele metode de inducere a stării de transă, despre cum să lucrezi cu copii, cu adulți, despre cum poți folosi hipnoza în controlul și managementul durerii și multe multe altele, te invit atunci la următorul Training Profesional de Hipnoză, oferit de Asociația Română de Hipnoză.

Află toate detaliile aici – www.hipnoza.ro/training

 

Dacă ai avut răbdare să citești întreg articolul, îți mulțumesc!

Îmi poți lăsa și un comentariu în care îmi poți spune ce tehnici și ai practicat sau cu ce vrei să începi pentru a te apropia tot mai mult de viața pe care o visezi! Succes! 🙂

 

 

2019-08-22T16:04:50+02:00 21 august 2019|

35 Comentarii

 1. Mihail 22 august 2019 at 14:15 - Raspunde

  Am citit acest articol, iar în urma finalizării lui am conștientizat că am o grămadă de problemele ! Aș dori să încerc metoda dumneavoastră, cea de a mă lăsa hipnotizat ! Consider că sunt la un stadiu avansat de autodistrugere, iar tehnica hipnozei ar fi singura mea soluție !

 2. Zamfirescu Alexandra 22 august 2019 at 14:31 - Raspunde

  Ff bun articolul! Puterea mintii, poate rezolva totul, trebuie doar sa vrei si stii ce sa ceri subconștientului! 😍

  • Blaj Mariana 22 august 2019 at 15:49 - Raspunde

   Foarte bun articolul.cu puterea minții poti rezolva multe.

   • Bancos Monica 28 august 2019 at 23:34 - Raspunde

    Foarte bun articolul chiar am avut nevoie de așa ceva
    Mulțumesc!

    • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 15:57 - Raspunde

     Mulțumim frumos! Mă bucur că ți-a plăcut!

   • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 17:27 - Raspunde

    Mulțumim frumos! Așa este! 🙂

 3. Andreea 22 august 2019 at 15:02 - Raspunde

  Fff bun articolul! Multumesc!

 4. Liliana Florica 22 august 2019 at 15:48 - Raspunde

  Mulțumesc

 5. Ana Mihaela Corban 22 august 2019 at 15:58 - Raspunde

  Un articol foarte educativ ,usor de inteles,chiar ma gândeam , sa il copiez ,mai ales prima parte si sa -pun pe situl meu pe care il construesc acum. Bineinteles cu resursa -likul spre Puterea Minții.
  Da,asa este dacă ai o sută de dorinte nu se pot împlini deodată, niciodată.Asa făceam eu imi doream si asta si asta, o sută de dorinte si îndeplinit………..Asa ca eu m-am axat acum ,adică de 4-5luni pe o singură dorință arzătoare si vad ca începe să dea roade,si cu siguranta se va finaliza cu succes.Pe celelalte le-am pus într-o lista si lista în fisier ,si v-oi scoate pe rând după finalizarea primei dorinte unice si arzătoare.
  A doua tehnica pe care o aplic în fiecare seară, si dimineata este tehnica mantrei .Seară pentru că trebuie să rezolv o problemă karmica spun”Sufletul meu este în pace “de 5 ori bineinteles după ce intru în autohipnoza.Si dimineata “Sunt liber în gând spirit si exprimare.S inca un lucru foarte Important este sa fi foarte atent la sincronicitati.sau cand iti pui o intrebare ,așteaptă răspunsul în mintea ta ,fără sa-prelucrezi.Ar fi foarte multe de spus,chiar mi-a facut placere sa citesc acest articol.Multumescc😘

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 17:27 - Raspunde

   Mulțumim frumos Ana. Ai grijă cu copiatul. Lui google nu îi place asta, dacă nu spui de unde este.

 6. Floro 22 august 2019 at 20:14 - Raspunde

  Imi este teama de neprofesionisti pt a folosi hipnoza.
  IMI DORESC sa gasesc solutii pt multe situatii.
  Cum da va intallnesc?

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 17:24 - Raspunde

   Cum știi cine e profesionist și cine nu?

 7. Adi 23 august 2019 at 9:59 - Raspunde

  O informație foarte utila și cu multe prectici multumesc trebuie de meditat asupra materialului și de implementa încă o data va multumesc pentru tot efortul pe care îl depuneți

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 17:20 - Raspunde

   Mulțumim și noi Adi. Succes la implementat.

 8. cornelia frentescu 23 august 2019 at 10:16 - Raspunde

  Multumesc pentru toate informatiile. Desi am citit mult despre aceste lucruri, le inteleg total din punct de vedere teoretic, dar cind doresc sa pun in practica nu iese nimic, un zero absolut. Simt cum totul este pe dos, invers decit intentionez si asta ma cam da peste cap.
  Cu aprox. 25 de ani in urma , am reusit , cu ajutorul unor meditatii in care intram doar avind sezatia ca apas pe un buton si intram int-o stare de ,,imponderabilitate” asa ii spun eu, simteam ca nu mai am corp si era totul extraordinar, atunci imi (reparam toate problemele de sanatate) si in timp de 6 luni am scapat de o dubla hernie de disc cu semipareza pe ambele picioare, o coxartroza unde primisem indicatia ca va trebui sa ma protezez, si un adenom hipofizar , pe care l-am imortalizat ,pe care apoi l-am eliminat. . Dupa cam 3 ani , am avut un incident cu o ruda si de atunci m-am blocat asa de rau ca nu reusesc nimic. Cum as putea sa scap? pentru ca intre timp s-au adunat suficiente probleme de toate categoriile..
  Multumesc mult. Sa aveti o zi minunata.

  • Georgeta Nedelcu 28 august 2019 at 14:00 - Raspunde

   EXCEPTIONAL ARTICOL .CEL MAI COMPLET SI EXPLICIT ARTICOL SCRIS IN DOMENIUL HIPNOZEI.!!!!ABIA ASTEPT SA VIN IN ROMINIA SI SA URMEZ CURSURILE CU DL EUGEN POPA.II CITESC ARTICOLELE DE PESTE 1 AN. SI SPER SA NE CUNOASTEM CIT DE CURIND!!.!

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 17:19 - Raspunde

   Imaginează-ți că mergi înapoi în timp, înainte de incidentul cu ruda, când totul mergea cum trebuie. Odată ce ai ajuns acolo, fă ce făceai atunci. 🙂

 9. Maria 23 august 2019 at 16:22 - Raspunde

  Multumesc, foarte utile informatiile

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 16:25 - Raspunde

   Mulțumim și noi 🙂

 10. Vasile Mironeasa 23 august 2019 at 20:47 - Raspunde

  Eugene , subconștientul este însuși Dumnezeu , alt Dumnezeu nu există ! Dacă omul ar ști să comunice cu subconștientul său acesta i-ar îndeplini toate dorințele !

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 16:24 - Raspunde

   Poate că da, poate că nu.
   Important este să vorbim astfel încât să înțeleagă cât mai multă ume 🙂

 11. Toma Niculina 23 august 2019 at 21:14 - Raspunde

  Perfect adevărat! Eu am aplicat metoda autosugestie când am avut o problema de sănatate si(minune)! m-am vindecat! Condiția este sa ai încredere totala ca aceasta metoda este infailibila. Subconștientul este cel care face totul automat. Depinde cât de mult îți dorești ceva și cât de mult poți sa crezi!

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 16:24 - Raspunde

   Mulțumim Niculina.
   Ne bucurăm că ai reușit să rezolvi problema.

 12. Ana 24 august 2019 at 8:07 - Raspunde

  Mulumesc..interesant si practic acest articol.

 13. Mărioara H. 24 august 2019 at 16:09 - Raspunde

  Articolu este extrem de educativ, va mulțumesc ca am avut posibilitatea de a afla “puterea magica” a creierului meu

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 16:08 - Raspunde

   Super! Ne bucurăm tare 🙂

 14. ADELA 25 august 2019 at 16:26 - Raspunde

  MULTUMESC! AM EXPERIMENTAT MULTE SITUATII IN CARE MINTEA SI EGO-UL MI-AU COORDONAT ACTIUNILE DESI INTUITIA IMI SPUNEA ALCEVA!DE CEVA TIMP INCERC SA IMI STOPEZ MINTEA SI SA IMI EDUC EGO DAR NU PREA REUSESC!

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 16:07 - Raspunde

   Îți mulțumim Adela! Mintea și Egoul sunt necesare vieții. NU sunt deloc dușmanii tăi :).

 15. Georgeta Nedelcu 28 august 2019 at 14:04 - Raspunde

  EXCEPTIONAL ARTICOL .CEL MAI COMPLET SI EXPLICIT ARTICOL SCRIS IN DOMENIUL HIPNOZEI.!!!!ABIA ASTEPT SA VIN IN ROMINIA SI SA URMEZ CURSURILE CU DL EUGEN POPA.II CITESC ARTICOLELE DE PESTE 1 AN. SI SPER SA NE CUNOASTEM CIT DE CURIND!!.!

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 15:58 - Raspunde

   Mulțumim frumos Georgeta. Te așteptăm cu mare drag și ne bucurăm că ne citești 🙂

 16. Fanica Bolea 28 august 2019 at 20:34 - Raspunde

  Mulțumesc ! Interesant,frumos și practic acest articol .Felicitari !

  • Eugen C. Popa 29 august 2019 at 15:57 - Raspunde

   Mulțumim Fanica! 🙂

 17. PIRVU LUCIAN 2 septembrie 2019 at 18:59 - Raspunde

  Citind acest articol, am facut si o mica introspectie a vietii mele. Cei drept mi-am dat seama ca pana acum 10 an i, eram “dirijat de un constient” care ma indrepta spre o lume tensionata, stresanta, in sufletul meu. Asta pana cand cateva persoane si citind materiale de pe cateva site-uri, ceva s-a schimbat in Sinele meu. Acel ceva care mi-a facut legatura cu subconstientul meu si care m-a facut sa gandesc, sa vreau si sa fac altfel lucruile, problemele din viata mea. Cu timpul – in acesti ultimi 10 ani mi-am dorit sa cunosc tot mai mult. Totul a inceput cu o cunoastere despre cristale datorita unui om care a deschis un centru cu cristale, apoi un cerc de cunoastere interioara a sinelui din Focsani si m-a condus spre alte cai, site-uri care mi-au deschis drumul spre puterea gandului, a cuvintelor, a sugestiilor si autosugestiilor.Totul bun pana acum. Mi-am deschis un drum, dar stiti cum e: Teoria ca teoria, dar practica… Trebuie sa gasesc o alta cale, si aceea e a unor cursuri (cristaloterapie, hipnoza, bioenergoterapie, cei drept am facut niste cursuri de reiki – dar as dori tot mai mult sa invat). Asta e! Acum am o directie, o tinta si vreau sa fac aceste cursuri.

 18. […] Așa cum am spus și mai sus, așteptările pacientului joacă un rol semnificativ în efectul placebo; cu cât o persoană se așteaptă ca tratamentul să funcționeze, cu atât este mai probabil să prezinte un răspuns cu placebo. ( citește despre extraordinara putere a minții tale aici.) […]

 19. Laura Jurjac 5 septembrie 2019 at 16:10 - Raspunde

  Foarte bun articolul ! M-a ajutat sa înțeleg multe lucruri, e un prim pas, desi mai am multe de învățat si de înțeles!!!
  Respect pentru tot ce faceți!

Lasa un comentariu