Stresul post-traumatic este o tulburare care se dezvoltă după ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind periculos, şocant sau înfricoşător.
Este firesc să simţim frică în timpul sau după o situaţie traumatică. Frica este cea care declanşează multe schimbări în organism într-o fracţiune de secundă pentru a ne proteja de eventualul pericol. Răspunsul de tipul „luptă sau fugi” este o reacţie tipică de auto-protecţie. Aproape toţi oamenii experimentează o serie de reacţii după o traumă, dar cei mai mulţi reuşesc să îşi revină în mod natural. Cei care continuă să fie urmăriţi de un eveniment traumatizant, care se simt stresaţi sau speriaţi chiar şi atunci când nu sunt în pericol suferă de stres post-traumatic.
Sistemul nervos are două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante:
1. Mobilizarea – inima începe să bată tare, tensiunea arterială creşte, muşchii se contractă, creşte rezistenţa şi viteza de reacţie. O dată ce pericolul a trecut sistemul nervos calmează corpul, scade frecvenţa cardiacă şi se revine la echilibru.
2. Imobilizarea – se produce când omul se confruntă cu o cantitate copleşitoare de stres şi deşi reacţia iniţială de mobilizare trece, acesta rămâne „blocat”. Sistemul nervos se află în imposibilitatea de a reveni la starea sa normală de echilibru şi nu poate depăşi evenimentul traumatic. Acesta este stresul post-traumatic.
Oamenii care au experimentat un eveniment traumatic vor avea reacţii care pot include şoc, furie, nervozitate, frică şi chiar vinovăţie. Simptomele stresului post-traumatic încep să se simtă în primele 3 luni după declanşarea evenimentului. În unele cazuri nu se manifestă imediat dar se declanşează chiar şi după ani în urma unui eveniment similar.
Simptomele stresului post-traumatic pot fi grupate în patru categorii:
Retrăirea – persoanele vor retrăi în mod repetat calvarul prin gânduri şi amintiri ale traumei. Acestea pot include flashback-uri, halucinaţii şi coşmaruri. De asemenea, vor simţi o mare primejdie atunci când anumite lucruri le amintesc de traumă.
Evitarea – persoanele pot evita oameni, locuri, gânduri sau situaţii care ar putea să le amintească de evenimentul traumatic. Asta poate conduce la sentimente de detaşare şi izolare faţă de familie şi prieteni, precum şi o pierdere a interesului pentru activităţi de care se bucurau înainte.
Excitare crescută – poate include emoţii excesive, nevoie sporită de afecţiune, insomnie, iritabilitate, accese de furie, dificultăţi de concentrare. Persoanele pot suferi şi de afecţiuni fizice cum ar fi creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, respiraţie rapidă, tensiune musculară, greaţă.
Cogniţie negativă – starea de spirit include sentimente de vinovăţie, depersonalizare şi amintiri chinuitoare ale evenimentului traumatic.
Ce poţi să faci dacă te identifici cu cel puţin una dintre stările de mai sus?
1. Mişcă-te
Eliberarea de endorfine şi concentrarea pe corpul tău te va face să te simţi mai bine, exercitiile fizice ajutand sistemul nervos să se relaxeze. În loc să te concentrezi pe gândurile tale, concentrează-te pe corpul tău.
2. Reglează-ţi sistemul nervos
Meditaţia sau respiraţia conştientă este o modalitate rapidă de a te calma. Pur şi simplu ia o pauză şi concentrează-ţi atenţia pe 60 de respiraţii de fiecare dată când simţi că te sufoci şi nu faci faţă unui moment.
3. Nu te izola
Conexiunea cu oamenii care te fa să te simţi bine şi în siguranţă este una dintre cele eficiente modalităţi de a-ţi relaxa sistemul nervos. Suportul familiei şi al prietenilor este vital în recuperarea echilibrului.
4. Fă câteva schimbări în viaţa ta
Atunci când te lupţi cu emoţii copleşitoare şi amintiri traumatice e foarte posibil să nu mai urmezi cursul firesc al vieţii tale. Somnul, apetitul, energia îţi vor fi afectate. Este un moment în care trebuie să măreşti efortul pentru o viaţă sănătoasă: începe o dietă sănătoasă, apucă-te de un sport nou, relaxează-te înainte de somn.
Tehnica Rewind este o metodă rapidă şi eficientă pentru tratarea oricărei tulburări declanşate de un eveniment traumatic. Tehnica se foloseşte de imaginaţie şi relaxare profundă pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres. Este o metodă extrem de rapidă, prin care se poate obţine eliberarea de orice suferinţă mentală sau emoțională în doar câteva minute.
Asociaţia Română de Hipnoză l-a invitat pe Dr. David C Muss, creatorul tehnicii, în România pe 04 februarie 2017 pentru un training unic, de Formare și Certificare în Tehnica Rewind.
Fie că eşti profesionist în domeniul sănătăţii mentale şi vrei să îţi ajuţi clienţii să scape rapid de orice traumă, fie vrei să înveţi cum să te auto-protejezi de stres şi să-i ajuţi pe cei din jurul tău să-şi regăsească echilibrul, avem un loc Pentru Tine. Te poţi înscrie la seminarul practic AICI.
Acest Seminar Intensiv de Formare în Tehnica Rewind este unul PRACTIC!
Nu aruncăm cu vorbe-n vânt, nu te plictisești stând pe scaun ascultând vreun profesor obosit recitând texte ad infinitum ci unul practic și experiențial.
Înveți ascultând, făcând, practicând, experimentând! Înveți complet și integral!
Așadar, nu mai aștepta și vino să înveți Singura tehnică creată special pentru a trata Stresul Post Traumatic!
Click AICI
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
Lasa un comentariu