Ce Este Fericirea?

De multe ori vorbim despre fericire, suntem într-o continuă căutare, însă foarte rar găsim timp pentru a o defini cu adevărat.

Dintr-un punct de vedere filozofic, conceptul de fericire este deseori legat de ideea de a duce o “viaţă bună”, înfloritoare, plină de virtuți şi de excelenţă, mai degrabă decât de trăirea unor emoţii. Pentru psihologi, fericirea este o stare mentală şi emoţională de bunăstare, legată de trăirea unor emoţii pozitive, dar care să aibă şi un sentiment de însemnătate şi satisfacţie, ca urmare a trăirii vieţii.

Economiştii sunt şi ei interesaţi de fericire şi au dezvoltat numeroase chestionare, indici şi ecuaţii pentru a identifica atributele celor mai fericiți oameni. Pe lângă nivelurile de fericire raportate subiectiv (faţă de care au motive să fie suspicioşi), economiştii cred că factori precum venitul, securitatea socială, ocupaţia, relaţiile, copii, libertatea şi plăcerea au un mare impact asupra fericirii noastre.

Conform psihologilor, circumstanţele sunt responsabile de doar 10% din nivelul personal de fericire. Studiile au demonstrat că, fără să ţinem cont de ce li se întâmplă oamenilor – fie că îşi pierd un membru sau câştigă la loto – nivelul lor de fericire tinde să revină la cel de dinainte de eveniment în aproximativ 2 luni. Acest fenomen se numeşte banda de alergare hedonică sau adaptarea hedonistă.

Cercetările spun că 50% din fericire este determinată de biologia noastră, mai clar de trăsăturile de personalitate determinate genetic precum “a fi sociabil, activ, stabil, muncitor şi cinstit.” Gemenii care au înregistrat aceleaşi punctaje la trăsături cheie – extrovertit, liniştit şi cinstit, de exemplu, – au avut punctaje asemănătoare de fericire, însă aceste asemănări au dispărut odată ce au fost justificate.

Restul de  40% din fericirea noastră este determinată de gânduri, acţiuni şi comportamente. După cum spune Buddha, acest lucru este suficient pentru a te elibera de suferinţă, dacă tu îți canalizezi  potenţialul către gândurile, acţiunile şi comportamentele potrivite. Ştiinţa este de acord – sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi influenţa nivelul de fericire.

Ce este fericirea?

Cu toţii avem definiţii personale (şi diferite!) ale fericirii. Iată cum văd oamenii de ştiinţă:

Fericirea este mixul dintre cât de satisfăcut eşti de viaţa ta şi cât de bine te simţi de la o zi la alta.

40% din fericirea ta este controlată de gânduri, acţiuni şi comportamente.

Cu toate că variază de la persoană la persoană, 10% este dat de circumstanţele tale şi 50% biologic.

Contrar credinţei din popor, cu timpul ne obişnuim cu circumstanţele noastre, aşadar acestea nu joacă un rol atât de important în gradul nostru de fericire, precum am crede!

Fericirea este o abilitate pe care o poţi dezvolta prin practică constantă. Deţii abilitatea de a controla cât de împlinitoare îţi este viaţa!

Oamenii fericiţi…

 • Sunt mai sănătoşi
 • Au o rată mai scăzute de boli cardiovasculare
 • Au un mai bun sistem imunitar
 • Se refac mai repede în urma loviturilor
 • Au mai multe şanse să aibă o dietă mai sănătoasă
 • Trăiesc mai mult
 • Sunt mai productivi la locul de muncă.
 • Au în mod obişnuit relaţii mai profunde cu ceilalţi.
 • Îi ajută pe alţii şi sunt implicaţi ca şi voluntari.
 • Sunt mai predispuşi la a dona bani.
 • Sunt mai creativi, orientaţi către rezolvarea de probleme.

Ce nu este fericirea?

 • Să simţi tot timpul că totul este în regulă
 • Să ai toţi banii pe care ţi i-ai dorit vreodată
 • Să refuzi să vezi partea negativă a lumii
 • O destinaţie finală

Așadar… ce este de făcut pentru a-ți crește gradul de fericire?

Fii stăruitor!

Este mai sănătos să ai un nivel uniform de fericire moderată, pe o anumită perioadă de timp, decât momente de fericire maximă.

Creşte-ţi gradul de fericire pe termen lung: 

Dezvoltând relaţii

Prin experienţe noi

Ajutând alţi oameni

Fiind recunoscător pentru ceea ce ai

Bucură-te de şi mai multă fericire în urma unei experienţe frumoase, savurând-o!

Foloseşte-ţi toate simţurile: acordă atenţie priveliştilor, sunetelor, mirosurilor, etc. Acordă atenţie micilor detalii ale experienţei. Împărtăşeşte-o cu altcineva. Fă-o să rămână, retrăind momentul.

Atunci când savurăm experienţe, devenim mai fericiţi, mai recunoscători şi mai plini de speranţe, în timp de reducem nivelurile de stres, vină şi depresie. Acestea consolidează părţile creierului conectate la fericire.

 Adoptă adversitatea

Oamenii care au experimentat ceva adversitate în viaţă sunt mai fericiţi decât cei care n-au avut deloc parte de aşa ceva. În urma adversităţii, odată ce ne-am distanţat şi am obţinut o perspectivă, să înţelegem provocările vieţii ne ajută:

 • Să ne conturăm identitatea
 • Să ne creştem curajul în faţa sorţii
 • Să facem faţă mai bine elementelor curente de stres
 • Să fim mai optimişti în legătură cu viitorul

Căutarea unui sens

Cheia bunăstării este să te simţi conectat la un scop sau o misiune mai profundă în viaţă .Oamenii care spun că mai multă însemnătate în viaţa lor înseamnă să aibă preponderent stări stabile şi să dea dovadă de un comportament social. Oamenii de toate vârstele spun că sunt mai fericiţi când au mai multă însemnătate în vieţile lor.

Diferite modalităţi prin care oamenii descoperă însemnătatea

Prin intermediul unei cariere împlinitoare

Oamenii care îşi găsesc rostul la locul de muncă dau dovadă de mai multă motivaţie şi implicare la locul de muncă

Prin intermediul spiritualităţii/religiei

Studiile demonstrează că oamenii spirituali sau religioşi tind să fie mai fericţi. Pe lângă însemnătate, le oferă oamenilor şi o reţea socială integrată.

Crescând copii

85% din părinţi sunt de părere că ai lor copii le oferă mai multă fericire şi împlinirea decât orice altă relaţie.

Urmărind obiective care se aliniază valorilor de bază

Obiective care includ un angajament faţă de altceva în afară de noi înşine (cum ar fi prietenii, familia sau comunitatea) contribuie la crearea de satisfacţie în viaţă.

Echilibrul

Mulţi oameni sunt cei mai fericiţi într-o stare “ca de flux”, adică sunt implicaţi într-o activitate plăcută, care necesită un anumit grad de pricepere şi care să se prezinte ca fiind o provocare care să-i facă să se simtă “pe val”, pierzând orice noţiune a timpului.

Meditația

Oamenii care practică mindfulness în mod obişnuit au o activitate crescută în cortextul prefrontal stâng, una din zonele creierului responsabile de calm şi fericire.

Practicând  empatia

Gândeşte-te din perspectiva unei alte persoane. Când ceilalţi se simt înţeleşi, ai o şansă de a construi intimitate şi bunăstare.

Fă-ţi timp pentru prieteni

6-7 ore

În zilele când oamenii petrec 6-7 ore cu prieteni sau familie, au de 12 ori mai multe şanse să se simtă fericiţi, mai degrabă decât stresaţi.

8-9 ore

Oamenii care lucrează full time resimt cea mai multă fericire în zilele când petrec 8-9 ore cu prietenii sau familia (profită, aşadar, la maxim de acele weekend-uri).

Practică recunoştinţa

“În 12 ani de cercetări, n-am întâlnit în interviuri nici măcar o persoană care să aibă capacitatea de a simţi cu adevărat bucurie, care să nu practice în mod activ şi recunoştinţa.”

Brene Brown, Ph.D.

Într-un studiu, oamenii care au scris pe o foaie lucrurile pentru care erau recunoscători, o dată pe săptămână, timp de 6 săptămâni:

 • S-au simţit mai fericiţi şi mai puţin depresivi timp de aproximativ 6 luni.
 • Au raportat o calitate mai bună a somnului.
 • Au avut mai multe şanse de a se implica în comportamente sănătoase, precum mişcarea fizică.

5 modalităţi de a-ţi creşte gradul de fericire instant

 1. Petrece 5 minute făcând ceva ce ar putea să facă mai bună ziua unei persoane pe care-o iubeşti.
 2. Trimite un email şi mulţumeşte-i unei persoane pentru ceva ce a făcut pentru tine.
 3. Ai parte de o conversaţie plină de însemnătate, cu un prieten bun.
 4. Răpeşte 30 de secunde din timpul tău pentru a ajuta pe cineva.
 5. Savurează o amintire. Închide-ţi ochii şi retrăieşte cel mai fericit moment al vieţii tale.

Este rândul tău! Pe tine ce te face fericit? 🙂

 

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2019-07-08T11:37:06+02:00 11 aprilie 2018|

Lasa un comentariu