Spune-mi Ce Muzică Asculți Ca Să-ți Spun Cine Ești

Ahhh, e weekend… în sfârșit!

Două zile bine meritate de relaxare și odihnă (mereu mă întreb de ce nu trei sau patru?) după o săptămână de muncă intensă și asiduă.

Ești acasă, stai liniștit cu berica în mână sau citești o carte și vrei să asculți muzica ta preferată, cea care te pune în acea stare specială în care te simți cel mai bine și… te relaxezi. Te așezi comod, dai PLAY și te chillllll!

Cu toții avem genul de muzică preferată. Unii adoră muzica de jazz, alții clasică, alții sunetele naturii, alții dance, house, trance, etc. Eu prefer un gen mai aparte (desigur, cum altfel) fără cuvinte de cele mai multe ori; muzică electronică, space chill, melodic trance, etc.

Ei bine, muzica pe care o asculți poate spune foarte multe despre tine!

Așa cum spunea Jules Combarieu, „muzica este arta de a gândi cu sunet”. Muzica este o expresie foarte intimă a celor mai profunde trăiri ale sufletului tău. Muzica pe care o asculți te reprezintă!

Într-un studiu realizat de Dr Adrian North, acesta a descoperit că poate determina atât personalitatea cât și stilul de viață al unei persoane prin prisma genului preferat. Dr north a realizat acest studiu cu un eșantion de 36.518 persoane din 60 de țări care au avut de ales dintre 106 categorii muzicale. Fascinant nu?

Dr. Chamorro-Premuzic (nume predestinat?) opinează pe siteul Medical Daily spunând „Cred că dacă putem lua în calcul toții factorii – vârsta, sexul, naționalitatea, statutul social- totul cu excepția personalității, putem prezice preferința muzicală cu o acuratețe de 30%.” Tot el continuă spunând că, chiar dacă preferințele muzicale se pot schimba, personalitatea totuși nu se schimbă iar aceasta este stabilită în jurul vârstei de 15-20 de ani. Astfel, studiind participanți aflați în acest grup de vârstă, poți afla cu o destul de mare acuratețe preferințele lor muzicale.

„Singurul lucru pe care îl știm cu certitudine este că oamenii care ascultă un anumit gen de muzică, au tendința de a fii agresivi prin natura lor. Ascultând acel gen de muzică îi ajută să-și descarce agresivitatea dar în același timp contribuie la consolidare și chiar creșterea agresivității”.

Cei de la Spotify și Echo Nest, au realizat și ei un studiu care desigur, îi ajută enorm pentru a oferi un serviciu cât mai bun clienților lor. Astfel, aceștia au descoperit ca cei mai tineri ascultători – între 13-14 ani – ascultă aproape exclusiv muzica prezentă pe primele locuri în topul zilei sau al săptămânii.

Gustul în muzică se poate modifica și modula destul de mult până în jurul vârstei de 25 de ani când dorința de nou începe să scadă și oamenii nu prea mai sunt interesați de cine sau ce este la modă.

Muzica

Un element important, care poate grăbi acest proces de „îmbătrânire” al preferințelor muzicale este acela de a deveni părinte.
O altă descoperire a fost aceea că bărbații tind să își formeze o opinie, „eliberându-se” de ce este la modă, mai devreme și mai clar decât femeile.

Într-un alt studiu, realizat de către David Greenberg de la Universitatea din Cambridge, publicat de curând în reputatul jurnal online PLOS ONE s-a evidențiat că există două mari categorii de ascultători, de tipuri de personalitate: empatici și sistematici. Studiul s-a realizat folosind o aplicație pe Facebook și a cuprins 4000 de participanți folosind o colecție de 26 stiluri muzicale. Printre altele, acesta a mai arătat și faptul că în general, avem un gen de muzică clar stabilit și bătut în cuie în jurul vârstei de 33 de ani. După această vârstă, se pare că nu prea mai gustă noile apariții (noi pentru cei la acea vârstă).

Oamenii care ascultă muzică relaxantă, calmă, precum cele de mai jos, sunt mai degrabă empatici:
Hallelujah — Jeff Buckley
Come away with me — Norah Jones
All of me — Billie Holliday
Crazy little thing called love — Queen

Empaticii sunt mai atenți la ceilalți și mai focalizați asupra emoțiilor acestora. Sunt mai gentili, mai reflectivi, și senzuali. De asemenea, prefefă emoții negative sau versuri profund emoționale în locul celor superficiale.

Acest gen de persoane lucrează mult cu oamenii și de obicei sunt traineri, coach, psihologi sau terapeuți.

Faci parte din această categorie? Atunci VREI să afli mai multe despre Terapia Subliminală! Click AICI pentru a descoperi cum te poate ajuta să ai rezultate excelente cu tine și cu clienții tăi!

La polul opus se află Sistematicii, oameni care sunt energizați de un gen de muzică mai intens:
Concerto in C — Antonio Vivaldi
Etude Opus 65 No 3 — Alexander Scriabin
God save the Queen — The Sex Pistols
Enter the Sandman — Metallica

Sistematicii au nevoie de reguli, de repetiție și ritm, de trăiri intense, puternice, tensionate și la limită. Aceștia caută mereu să trăiască și să simtă aceste trăiri în experiența lor de viață, fiind mult mai puțin interesați de emoții.

Cine intră în această categorie? Ingineri, matematicieni, fizicieni și cam tot ce intră la profil „real”.

Dacă îți place muzică din ambele categorii, atunci este foarte posibil ca tu să te afli la mijlocul spectrului, între cele două categorii.

Dr David Greenberg spune că „nivelul de empatie și stilul de gândire al unei persoane prezice stilul de muzică preferat. Chiar mai mult decât atât, tipul lor cognitiv (de înțelegere și gândire), fie că sunt mai empatici sau mai sistematici, poate prezice cu mai multă acuratețe muzica preferată decât personalitatea lor.”

Dr Jason Rentfrow, unul dintre autorii studiului spune că „acest gen de cercetare ne arată că muzica este oglinda sufletului. Muzica este o expresie a ceea ce suntem, emoțional, social și cognitiv”.

Referințe
North, A. C. and Hargreaves, D. J. (2008). The social and applied psychology of music. Oxford: Oxford University Press.
North, A. C., Desborough, L., and Skarstein, L. (2005). Musical preference, deviance, and attitudes towards celebrities. Personality and Individual Differences, 38, 1903-1914.
North AC. Individual Differences in Musical Taste. JSTOR. 2010.
Chamorro-Premuzic T, Furnham A. Personality and music: Can traits explain how people use music in everyday life? The British Psychological Society. 2007.

PsyBlog: http://www.spring.org.uk/2015/08/what-your-musical-taste-says-about-how-you-think.php
Medical Daily: http://www.medicaldaily.com/who-do-you-think-you-are-what-your-taste-music-says-about-you-according-science-317388

 

Vrei să afli mai multe despre cum poți să folosești Puterea Minții tale pentru a avea o viață de Succes? Abonează-te la Newsletter și primești mereu informații din acest domeniu!

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol

2015-09-05T13:40:02+02:00 5 septembrie 2015|

1 Comentariu

  1. […] artă! Cele două sunt practic inseparabile. Mergi la un spectacol și apoi spui că a fost magic! Asculți o piesă muzicală sau urmărești doi dansatori care se mișcă… […]

Lasa un comentariu

test