Dacă îți plac acele citate siropoase și dulcegi care folosesc cuvinte inteligente dar care, de fapt, nu spun nimic atunci oprește-te aici! STOP! Nu mai citi!
Dacă totuși continui să citești o faci pe riscul tău!
Cu toții folosim citate. Unele sunt adevărate perle în timp ce altele sunt bucăți de bălegar puse în poleială lucitoare care atrag muștele să bâzâie în jurul lor minunându-se de „profunzimea” lor.
Un studiu realizat recent și publicat în jurnalul de specialitate „Judgment and Decision Making” (Pennycook et al., 2015) a ajuns la concluzia (FOARTE DUREROASĂ) că cei care sunt impresionați de astfel de citate fără sens și fără esență tind să aibă un IQ mai mic.
BANG!! Ce zici Poptămaș?
Doamneeee! Mă simt atât de… MULȚUMIT că în sfărșit s-a gândit cineva să demonstreze că inepțiile te fac mai prost!
Studiul a cerut oamenilor să evalueze o serie de „citate”, unele dintre ele foarte simple cum ar fi „cei mai mulți oameni se bucură de un anumit gen de muzică”.
Altele aparțineau lui Deepak Chopra, un autor și speaker foarte cunoscut. Câteva dinte aceste citate:
„Atenția și intenția sunt mecanica Manifestării.
Imaginația este în interiorul evenimentelor timp-spațiu radicale (nici eu nu știu ce înseamnă..)
Natura este un eco-sistem de conștiință auto-regulator.
În mijlocul mișcării și al haosului, rămâi nemișcat interior.”
Aceste citate par create mai degrabă pentru a te impresiona decât pentru a te învăța ceva. Alte citate au fost generate aleatoriu de un site care amesteca o serie de cuvinte „puternice și de efect” și crea propoziții corect gramaticale dar fără nicio noimă.
Acestea au fost comparate cu acele cuvinte considerate profunde dar scrise într-un limbaj normal, cum ar fi: „Râul își face drum prin piatră nu datorită puterii lui, ci persistenței sale.”
Îngrijorător este faptul că unele persoane nu au putut să facă diferențe între citate generate aiurea și cele cu adevărat reale. Cu toate acestea, în medie, cele din urmă au primit un scor mai mare.
Gordon Pennycook, cel care a condus acest studiu, spune: „Rezultatele noastre arată că unele persoane sunt mai receptive la acest gen de inepții și că a le detecta nu ține atât de un scepticism fățiș, cât mai degrabă de un discernământ care ne ajută să detectăm enunțurile vagi cuprinse în cuvinte și propoziții pompoase.
Cei care sunt mai receptivi la bullshit (inepții) au anumite abilități subdezvoltate. Printre acestea se numără capacitatea reflectivă, abilitatea cognitivă, numerația, inteligența fluidă și inteligența verbală. De asemenea, sunt mult mai predispuși la confuzii ontologice și ideații conspiraționiste, crezuri religioase și paranormale și mult mai probabil că susțin practici psihopupu.”
În continuare acesta spune:
“Chopra are peste 2.5 millioane de followers pe “Twitter” și a scris mai mult de 20 best-sellers.
Bullshitul (inepțiile) nu este doar obișnuit, este popular.”
Una dintre erorile cel mai des întâlnite este aceea de a crede că, dacă „toată” lumea crede un lucru, atunci acel lucru este automat adevărat.
Desigur, Chopra este doar unul dintre multele exemple. În altă ordine de idei, nu putem lua TOT ce a spus Chopra și arunca la gunoi însă, ne putem folosi de un principiu de bază atunci când judecăm afirmațiile cuiva.
Utilizarea unui limbaj vag și ambiguu ajută la mascarea lipsei de sens iar acesta, după cum bine știm, este folosit la maxim în limbajul politic, marketing și chiar în domeniul academic. Dacă ai ascultat vreodată un discurs politic sau ai participat la un curs despre psihanaliză știi exact despre ce vorbesc.
„Una dintre caracteristicile de bază ale culturii moderne este că are atât de mult Bullshit în ea încât, de cele mai multe ori oamenii nu mai știu să facă diferența. Noi cu toții știm asta și cu toții contribuim la ea”, mai spune Pennycook.
Un recensământ realizat recent de Civic Science în Statele Unite, cu 262,000 de persoane, care a cuprins printre altele și întrebări legate de stilul de viață, precum și informații demografice și alte caracteristici, arată că americanii au o preponderență de 6 ori (600%) mai mare de a spune că sunt fericiți decât nefericiți. Asta nu îi scutește de credulitate și prosteală.
Cum putem totuși să identificăm care citate sunt cu adevărat sănătoase și exprimă înțelepciune și care doar bat câmpii și emană duhoarea inepției?
Aici ne sare în ajutor Einstein care a spus că „Dacă nu poți explica în termeni simpli, înseamnă că nu ai înțeles suficient de bine„.
Validitatea și calitatea unei afirmații nu se regăsește în cuvintele folosite, ci în sensul simplu și profund pe care îl redă. Marile adevăruri sunt simple. Scăderea în valoare este invers proporțională cu lungimea citatului și simplitatea sa. Cu cât mai inept, cu atât mai complicat și mai lung.
Mai jos ai 7 exemple de citate despre fericire și nivelul lor de autenticitate. Al optulea este adăugat de mine.
„Bătrânețea este vârsta de aur a fericirii.” – Victor Hugo
Adevărat.
Oamenii devin tot mai fericiți pe măsură ce înaintează în vârstă.
Un studiu realizat în această direcție arată că persoanele trecute de vârsta de 65 de ani sunt mai degrabă fericite decât nefericite. De 14 ori mai mult chiar! (1400%).
Începând cu 30 de ani oamenii spun că sunt progresiv, în medie, mai fericiți.
„Alege o meserie pe care o iubești și nu va trebui să lucrezi nici măcar o zi în viața ta.” ― Confucius
Adevărat.
Studiul a descoperit că e mai sănătos să fii șomer decât să lucrezi ceva ce urăști să faci deși, desigur, niciuna dintre situații nu este de preferat.
„Fericirea neîmpărtășită cu greu poate fii numită fericire” ― Charlotte Brontë
Adevărat.
Cuplurile sunt în medie cu 20% mai fericite decât persoanele singure. Există și indicii că părinții sunt în general mai fericiți decât cei fără copii.
„Banii nu aduc fericirea dar mai bine plâng într-un jaguar decât în autobuz.” — Françoise Sagan
Adevărat până la un punct.
Iar acel punct este în jurul sumei de 100.000 USD/EUR pe an. (sau nu.. 🙂 ). După acel punct, se pare că mai mulți bani nu înseamnă neapărat mai multă fericire ci, uneori, chiar contribuie la reducerea ei..
Personal, nu știu ce să zic despre asta dar tind să cred că suma ar putea fi chiar mai mare. Te anunț când ajung acolo.
“Fetele drăguțe sunt cele mai fericite.” ― Audrey Hepburn
Oareșcum adevărat dar nu pe cât ți-ai imagina.
Se pare că, într-adevăr, persoanele drăguțe și/sau atrăgătoare sunt mai fericite dar acest lucru poate depinde și de locul/zona în care locuiesc. Dacă locuiesc în oraș, unde aparențele contează mai mult, acest lucru ar putea contribui la o stare de bine mai mare, deși superficială. În zona rurală acest aspect scade în importanță.
Varianta Alternativă: Dacă Audrey a vrut să spună că a arăta fericită crește atractivitatea, atunci DA! Cu siguranță Da!
„A-ți menține trupul sănătos este o datorie. Altfel, nu vom putea menține mintea puternică și clară.” – Buddha
Adevărat.
Nu prea te poți contrazice cu Buddha, nu?
“Am simțit plămânii cum se umplu de aerul curat al peisajului mirific, munți, copaci, oameni. Mi-am spus ‘Asta înseamnă să fii fericit’” ― Sylvia Plath
Plath nu e prea cunoscută pentru citatele sale despre fericire.
Cu toate acestea: Adevărat
Ieși în natură, călătorește, explorează! Toate aceste îndeletniciri au strânsă legătură cu fericirea.
„Și acum ai realizat că nu toți te-au iubit pe tine așa cum i-ai iubit tu pe ei” – Un „mare” om de cuvinte autohton!
Te invit să ghicești cine a fost mintea creață care a scos această „perlă”.
Mintea ne-a fost dată ca să o folosim, nu să o lăsăm tăvălită de alții. Ai o forță extraordinară și o poți folosi cu cap. Sau nu. Decizia e a ta, precum e și mintea. Un citat românesc sănătos spune că, „Unde nu-i cap, vai de picioare!”. Așadar, folosește-ți omule Puterea Minții și nu te mai lăsa aburit de alții!
Ai ceva de adăugat la acest articol?
Minunat! Fă-o în chat-boxul de mai jos!
PS: Nu citi singur(ă). Împreună suntem mai puternici! Distribuie acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Lasa un comentariu