Sănătatea – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa

Sănătatea, e mai bună decât toate!

În emisiunea de marţi Învaţă, Creşte, Dăruieşte cu Eugen Popa am revenit asupra unui subiect de mare interes pentru noi toţi – Sănătatea. Am ales doua dintre cele mai întâlnite probleme cu care oamenii se confruntă în zilele noastre şi care atrag după ele o serie de probleme de sănătate – mâncatul excesiv şi tulburările de somn.

Mâncatul excesiv nu este problema principală, ci doar o manifestare exterioară, de suprafaţă. De cele mai multe ori problemele cu care noi ne confruntăm sunt efecte ale unor cauze adânc înrădăcinate în fiinţa noastră. Oamenii au tendinţa să rezolve sau să trateze efectul, manifestarea, însă cauza rămâne în continuare activă. Atât timp cât cauza principală nu este înlăturată, nu vom putea niciodată să rezolvăm cu adevărat această problemă.

Aşadar, atunci când vrei să obţii un rezultat în loc să lucrezi asupra efectului, cea mai bună variantă este să lucrezi direct asupra cauzei, iar aceasta este de cele mai multe ori emoțională.

Atunci când mâncăm în exces există în interiorul nostru un stres puternic, o emoție pe care încercăm să o descărcăm prin supra consum.

Dacă ne întoarcem privirea spre copilărie ne putem aminti că atunci când descopeream un obiect nou întotdeauna primul lucru pe care îl făceam era să-l ducem la gură. Acest lucru se întâmplã pentru că la acel stadiu de dezvoltare a vieții celulele prin care noi simțim şi percepem şi implicit reţelele neuronale prin care interacţionăm cu exteriorul sunt mult mai dezvoltate în jurul gurii faţă de alte zone ale corpului. La nivelul gurii există mai mulţi senzori, receptori decât în orice altă zonă a corpului în timpul copilăriei.

De aici noi rămânem cu această informaţie în memorie, la nivel subconștient, de a cunoaște lumea, obiectele sale cu ajutorul gurii.

Mai mult de atât, dacă te gândeşti la cum este liniştit un bebeluş atunci când plânge şi are nevoie de atenţie, îţi dai seama că aproape întotdeauna primeşte ceva – suzetă, biberon, mâncare – cu care să îşi ocupe gura. Astfel, copilul asociază atenția, liniştea, relaxarea, calmul cu necesitatea de a avea ceva în gură. Mai târziu în viaţă, când începem să avem probleme, stres sau momente proaste începem să avem şi obiceiuri orale – fumat, alcool, rosul unghiilor, mestecat gumă sau mâncat excesiv.

Cum oprim Luarea în Greutate?

Sanatatea din mancare

Acum că am înţeles cum ajungem la obiceiul de a mânca excesiv, ce putem face pentru a stopa creşterea în greutate? În primul rând este necesară schimbarea comportamentului. Studiile arată că cea mai mare problemă a controlului greutăţii sunt mesele dintre mese, obiceiul oamenilor de a mai mânca câte ceva în general pentru a-şi calma anumite pofte.

La fel ca şi în cazul fumatului sau a altor obiceiuri orale, există o diferență între poftă şi împlinirea poftei. Studiile legate de acest subiect au arătat că indiferent dacă o poftă fie că este satisfăcută, sau nu, nevoia de a o satisface începe să slăbească și apoi să dispară în aproximativ 10 minute. Aşadar poţi să alegi să cedezi poftei, sau poţi să faci un efort să treci peste cele 10 minute.

Pentru ci care mănâncă excesiv, care mănâncă pe fond nervos, hrana este un adjuvant care te ajută să scapi de un stres interior. Efectul ei durează maxim câteva ore, după care te întorci în acelaşi punct de stres din care vei simţi din nou nevoia de a mânca.

Aşadar, pentru a nu mai percepe mâncarea ca pe un colac de salvare, este necesar să eliminăm acel „pericol” interior. Hipnoza şi Autohipnoza sunt metode extrem de eficiente prin care îţi poţi remodela comportamentul şi poţi obţine orice rezultat doreşti, ele acţionând la nivel subconştient unde lucrează asupra crezurilor tale interioare care declanşează problema.

Somnul

În a doua parte a emisiunii am discutat despre problemele pe care tot mai mulţi oameni le au cu somnul. Statisticile arată că dormim cu 20% mai puțin faţă de acum 100 de ani, cu 30% din populaţie suferind de tulburări mai mici sau mari ale somnului.

Somnul este absolut esenţial în viaţa noastră. În mod obișnuit un om doarme aproximativ 30% din viaţa sa adică în jur de 25 de ani. Este clar că avem nevoie de somn pentru a ne încărca bateriile, pentru a avea energie şi concentrare.

Somnul este foarte strâns legat de dimensiunea şi forma corporală deoarece atunci când suntem obosiți avem nevoie de energie suplimentară. În această situaţie creierul caută să obţină foarte rapid această energie şi cel mai uşor o face din dulciuri şi alimente care conţin mult zahăr, astfel încât să își poată încărca bateriile cât mai rapid.

Insomnia

Insomnia una dintre cele mai des întâlnite probleme ale oamenilor din ziua de azi fiind de multe ori unul dintre simptomele unor probleme și mai rar interpretată ca o problemă în sine.

De cele mai multe ori oamenii asociază insomnia cu trezirile în timpul nopţii. Ultimele studii din medicină însă arată că este normal să ne trezim în timpul nopţii, oamenii având în mod normal mai multe cicluri de somn.

Unul dintre semnele insomniei este incapacitatea de a adormi în primele 10-15 minute de când te aşezi în pat. Dacă ai această problemă şi ai nevoie să te relaxezi înainte de a adormi atunci îți recomand o „ședință” de relaxare care te va ajuta să ai un somn adânc şi profund. Poți să o obții introducând datele tale în partea dreaptă a paginii unde găsești acel „buton” verde pe care scrie „Relaxează-te”. Găseşti acolo o înregistrare care te va ajuta să te ajuţi singur să depăşeşti tulburările de somn.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-16T12:08:21+02:00 14 iulie 2016|

5 Comentarii

  1. […] că dreg. Unele se folosesc de neurofeedback, altele se folosesc de oglinzi, altele se folosesc de mâncare, altele de tot felul de aparate și deviceuri. Toate îți promit că sunt cea mai tare și mai […]

  2. […] proaste. Servind mese mici te poate ajuta, de asemenea, să treci peste nevoia de a fuma. Alege mâncare slabă, sănătoasă, pentru nu a lua în […]

  3. […] ales pentru emisiunea de săptămâna asta, sănătatea, este unul general, dar nu te aştepta la o abordare călduță, cu sfaturi si rețete pentru o […]

  4. […] memoria? Ce tipuri de memorie există? Ce înseamnă Consolidarea Memoriei? Chiar ne poate ajuta somnul în consolidarea memoriei? Putem învăța în […]

  5. […] la machiaj, la modul de exprimare, jobul pe care ni-l luăm, oamenii de care ne înconjurăm, hrana pe care o mâncăm, etc., […]

Lasa un comentariu

test