În prima parte a emisiunii am discutat despre memorie și am răspuns la întrebările:
Cum se formează memoria?
Ce tipuri de memorie există?
Ce înseamnă Consolidarea Memoriei?
Chiar ne poate ajuta somnul în consolidarea memoriei?
Putem învăța în somn?
Timpul limitat ne-a permis doar o scurtă introducere în lumea extraordinară a memoriei dar chiar și așa, am apucat să menționez câteva elemente importante.
Am explicat pe scurt cum lucrează memoria de lucru și memoria de lungă durată și felul în care informația trece de la nivel de suprafață (de lucru) la nivel profund (de lungă durată).
Reconsolidare
Ori de câte ori re-accesăm informația aflată în memoria de lungă durată o re-construim. Acest proces se numește reconsolidare și ne permite printre altele să modificăm modul în care informația este stocată în subconștientul nostru și, de asemenea să schimbăm felul în care ne influențează.
Antimemoria
Noi informații din domeniul neuro-științei au scos la iveală detalii care nu erau cunoscute până acum, detalii care au surprins profund lumea științifică. Se pare că fiecare memorie pe care o avem, are și o anti-memorie, o contraparte a sa, exact cum putem vorbi despre materie și anti-materie. Mai concret, ori de câte ori se formează o memorie, acest proces are loc prin intermediul unor impulsuri electrice care au un anumit tipar. Ei bine, descoperirea despre care vorbesc arată că se creează de fapt două tipare opuse. Unul cu memorie și cel de-al doilea cu anti-memorie. Fascinant!
Învățatul în somn
Mai departe am vorbit despre conceptul de învățare în somn și am dezbătut pe scurt acest subiect. Studiile făcute în această direcție indică faptul că nu putem să învățăm informații noi în timpul somnului ci mai degrabă să întărim informațiile deja existente. Cu alte cuvinte, dacă vreau să învăț limba japoneză, tocesc toată ziua acea informație iar noaptea, în timpul somnului aceste idei și concepte și termeni se consolidează.
Cum ajută somnul memoria
Somnul este esențial pentru creier, ajutându-l să curețe toxinele acumulate în timpul zilei somn forma de reziduri generate de procesele mentale.
De asemenea, ajută la consolidarea și structurarea informației și crearea de conexiuni noi între informațiile deja existente și informațiile noi acumulate.
Un al treilea mod în care somnul contribuie la o minte mai bună este ordinea pe care o restabilește. Este ca și cum ai intra într-o bibliotecă și sunt o mulțime de cărți aruncate pe jos. Ei bine, somnul vine și face curat și pune fiecare carte la locul ei, aranjează și ordonează informațiile astfel încât a doua zi să putem relua procesele de gândire și de funcționare normală.
În încheierea primei parți a emisiunii am prezentat și o tehnică excelentă de dezvoltare a memoriei. Urmărește emisiunea pentru a vedea despre ce este vorba.
[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Mai Mult!” heading=”Îți Place Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]
Cum devin oamenii răi
În partea a doua am vorbit despre Efectul Lucifer, așa cum a fost el descris și prezentat de renumitul psiholog Philip Zimbardo. În cartea cu același titlu, Dr Zimbardo vorbește despre răutatea omului.
Philip Zimbardo este unul dintre cei mai renumiți psihologi ai zilelor noastre care studiază modul în care oamenii sunt afectați de lumea din jur și, mai precis, modul negativ în care putem fi afectați de universul care ne înconjoară. Timp de peste 30 de ani, Dr Zimbardo a studiat răul.
De ce devine omul rău?
Ce îl mână către răutate?
Care sunt factorii care contribuie la „malefizarea” unui om?
Acestea sunt doar câteva întrebări la care am căutat să răspund în această emisiune.
Oameni buni pot fi induși, seduși, și inițiați în a se comporta în mod răuvoitor și maelfic. De asemenea pot fi făcuți să acționeze în irațional, prostește, auto-distructiv, antisocial și smintit atunci când iau parte la acțiuni de „imersie totală” care impactează natura umană și care provoacă și pun sub semnul întrebării simțul stabilității și consistența individualității noastre personale, al caracterului și al moralității. — Philip Zimbardo
Cei Patru Piloni ai Răului
Am discutat despre cei patru piloni, cele patru circumstanțe care pot face un om normal să devină rău sau malefic.
Aceștia sunt:
- Dezumanizarea: Apare atunci când anumite grupuri sau categorii sociale sunt privite și tratate ca fiind mai puțin decât uman. Exemple în această direcție sunt: discriminarea și ura rasială precum și ideile preconcepute și stereotipiile sociale.
- De-individualizare: Pierderea identității personale atunci când faci parte dintr-un grup. Un exemplu clasic ar fi situația în care cineva contemplă dacă să facă rău sau bine, sau dacă să se arunce de pe pod sau nu, iar grupuri mari de oameni se adună în jurul său și îl tachinează să o facă. Psihologul David Myers observă că de-individualizarea necesită trei elemente: excitarea, dimensiunea grupului și anonimitatea.
- Anonimitatea: Atunci când considerăm că nu putem fi acuzați, putem să realizăm acțiuni abominabile. Gândiți-vă la cei care sunt foarte agresivi online, la cei care poartă măști și se ascund în spatele lor, la cei care poartă un machiaj tribal spre exemplu și au obiecte de luptă – toate acestea măresc sentimentul de anonimitate.
- Obediența: Ne vom supune regulilor chiar și atunci când le considerăm a fi greșite, lipsite de etică sau răuvoitoare atâta vreme cât acestea au fost impuse gradat. Experimentul Milgram a demonstrat cât de puternic este acest sentiment de obediență și cât de departe poate merge.
Urmărește acum emisiunea și află răspunsurile la întrebările de mai sus plus alte informații interesante.
[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Mai Mult!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Lasa un comentariu