Puterea Memoriei – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa – Partea I

În emisiunea de marți mi-am propus să încep o serie nouă și să vorbesc despre Puterea Memoriei.

Primul punct ales a fost o boală veche a minții noastre cea de toate zilele -> multitask-ingul. Multitasking înseamnă să faci mai multe lucruri în acelaşi timp, trecând rapid de la activitate la alta. De fiecare dată când începem o activitate, când deja acționăm în altă direcție, creierul nostru este nevoit să pună pauză pe prima pentru a trece la a doua. Crezi că este productiv acest proces?

Ultimele studii în domeniul neuroştiinței au demonstrat că atunci când ne focalizăm atenția şi încercăm să facem un singur lucru o dată, vom avea o rată de succes mult mai mare în tot ceea ce alegem să facem.

Acest concept poartă numele de monotaskingşi vă spun din experiență, este mai dificil decât ne-am aştepta. De ce? Pentru că mintea noastră bombardată permanent cu informații şi elemente de defocalizare, s-a obişnuit să alerge printre mai multe idei în acelaşi timp.

Pe lângă creşterea puterii de concentrare şi atenției, monotasking-ul ne ajută să economisim enorm de multă energie pentru că de fiecare dată când mintea noastră sare de la o activitate la alta, creierul trebuie să proceseze toate informațiile primite de la fiecare sursă.

Puterea Memoriei

Este ca și cum pornești și oprești mașina de fiecare dată când muți atenția de la o activitate la alta. Această continuă pornire și oprire te taxează de energie.

Concentrarea pe o singură activitate chiar şi doar pentru cinci minute este o adevărată provocare.
Îți propun un exercițiu: stai 5 minute în care să faci o acțiune fără să te mişti, fără să îți verifici notificările de pe telefon, fără să îți laşi mintea să hoinărească spre alte idei. Timp de 5 minute citeşte, ascultă muzică, scrie ceva, fă ce îți place dar rămâi prezent doar pe activitatea pe care ai ales-o.

Poți să îmi laşi un comentariu aici pe pagina mai jos să-mi spui dacă ți-a ieşit sau nu; chiar dacă nu reuşeşti de la prima încercare, este primul pas prin care te poți antrena în monotasking. Dacă nu reuşeşti să stai 5 minute, nu te da bătut. Începe cu perioade mai scurte, 2-3 minute şi creşte după ce fiecare interval devine uşor de atins.

Dacă vrei să îți creşti eficiența şi să te obişnuieşti cu monotasking-ul, îți mai propun o tehnică foarte bună: Tehnica Pomodoro. Pomodoro este o metodă de time management creată de italianul Francesco Cirillo şi presupune împărțirea timpului pe mai multe intervale în care te focalizezi pe o singură sarcină.

Intervalul optim este de 20 de minute cu 5 minute de pauză. Timp de 20 de minute te concentrezi doar pe o singură activitate, elimini orice întreruperi interioare sau exterioare care ar putea să îți distragă atenția. Nu faci nimic altceva în paralel. După un ciclu de astfel de 4 intervale cu 5 minute de pauză, îți poți lua o pauză mai mare. Îți recomand să foloseşti un timer pentru a cronometra fiecare interval.

În a doua parte a emisiunii am vorbit despre tipuri de memorie şi cum funcționează acestea. Am explicat din punct de vedere neuroştiințific fundamentul memoriei, modul în care memorăm şi cum ni se construiesc amintirile. Te las să decoperi şi dacă ai întrebări, lasă-mi un comentariu la finalul articolului.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-18T12:54:47+02:00 16 iunie 2016|

4 Comentarii

  1. […] Ştim deja că ceea ce mâncăm ne determină energia care ne creşte puterea de concentrare. Puterea de concentrare şi memoria sunt interconectate şi se dezvoltă […]

  2. […] ne conduc viața sau ne-o limitează, ne deschid minte sau ne-o blochează. Cuvintele stau la baza existenței noastre pentru că fără de ele, nu am […]

  3. […] a fost scânteia care i-a aprins mintea și l-a făcut să se întrebe dacă există oare vreun mod prin care să poată descoperi o […]

  4. […] îți faci treaba tot mai bine însă. Cu toate acestea s-a demonstrat că auto-criticismul este interpretat de creier mai degrabă drept auto-sabotare și nu ca un sprijin în procesul de creștere. Ne afectează […]

Lasa un comentariu

test