Puterea Memoriei – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa – Partea a II-a

În emisiunea de marți Învață, Creşte, Dăruieşte am continuat povestea despre puterea memoriei începută în emisiunea de săptămâna trecută.

Atunci când vorbim despre memorie ne gândim implicit şi la amintiri şi la nevoia de a fi controlate şi corelate de către creier. Cei mai mulți oameni îşi doresc să îşi îmbunătățească capacitatea de a memora uşor cât mai multe informații.
Această dorință este una pozitivă atâta timp cât înțelegi că această capacitate a memoriei de a inhiba, de a „pierde” din amintiri îți este de fapt foarte benefică.

Dacă memoria nu ar avea capacitatea, inconştientă, evident, de a filtra informațiile şi de a reține doar ce este important, în orice situație te-ai afla în mintea ta ar rula un film cu toate amintirile legate de momente asemănătoare din viața ta.

Puterea Memoriei

Mai mult de atât, creierul nostru ne oferă şi un bonus – s-a crezut până de curând că de cele mai multe ori avem tendința de a ne aminti mai degrabă evenimentele dureroase, negative. De fapt creierul nostru are predilecția de a sorta în primul rând momentele pozitive, benefice.

Creierul nostru lucrează astfel încât să primim cât mai multe amintiri legate de momente de mulțumire, de împlinire, de fericire. Am explicat în emisiune cum procesează creierul compuşii chimici ai fericirii, plăcerii dar şi anxietății şi cum aceştia ne influențează în mod direct capacitatea de a accesa amintiri sau informații inhibate.

Cum dezvoltăm Puterea Memoriei?

Aşadar, inhibarea amintirilor este de fapt o parte din puterea memoriei. Dacă am înțeles asta putem să trecem la următorul punct important: cum putem să ne creştem capacitatea de a memora?

1) Unul dintre elementele esențiale atât pentru creşterea capacității de a memora cât şi pentru dezvoltarea altor abilități cognitive este odihna. Cu cât eşti mai obosit cu atât creierul tău v-a funcționa mai greoi.

Prin odihnă nu trebuie să te gândeşti doar la somn, ci şi la momente scurte de 3-5 minute pe zi în care să iei o pauză, să îți laşi creierul să se odihnească, să îşi recupereze energia şi puterea de concentrare.

2) Pe lângă odihnă, esențială în creşterea puterii memoriei este alimentația. Ştim deja că ceea ce mâncăm ne determină energia care ne creşte puterea de concentrare. Puterea de concentrare şi memoria sunt interconectate şi se dezvoltă împreună.

3) Ce mai facem să ne îmbunătățim memoria? Propun să încercăm lucruri noi. Dacă vrei să îți creşti capacitatea cognitivă trebuie să aduci mereu informații noi, să îți lărgeşti orizonturile, să ieşi din zona de confort.

4) Dacă îți doreşti cu adevărat să te antrenezi mai mult îți sugerez să încerci exerciții pentru concentrare şi memorie. Conceptul de brain fitness este deja bine cunoscut, cu acele exerciții scurte şi aparent simple care însă îți pun în mişcare muşchii creierului şi au ca rezultat dezvoltarea diverselor abilități ale minții. Urmăreşte şi săptămâna viitoare emisiunea pentru că te voi învăța mai multe exerciții de brain fitness. Până atunci ai câteva exemple în video de mai jos.

Mi-am propus ca la finalul fiecărei emisiuni să vă prezint câte o informație mai puțin obişnuită. Iar în emisiunea de azi, prezint cel mai tare organism de pe planetă!

Care crezi că este cea mai tare ființă de pe planetă? Îți spun doar că minunăția are jumătate de milimetru şi poartă o denumire de „urs de apă”. Ce îl face cel smecher animal de pe planetă? Descoperă în emisiune.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-17T10:56:48+02:00 23 iunie 2016|

Lasa un comentariu

test