Cu toții procrastinăm, amânăm sau ne facem că uităm de lucrurile pe care nu dorim să le facem. Știi bine despre ce vorbesc! Când ai de învățat pentru examen, sau trebuie să îi spui partenerului că nu mai mergeți la mare sau verificarea mașinii, șamd…
Sunt toate acele lucruri pe care ar trebui să le facem dar nu avem nici cea mai mică tragere de inimă, este o corvoadă fără de care ai putea trăi fericit și liniștit!
Procrastinarea este strigătul nostru de răzvrătire împotriva acelor lucruri pe care „trebuie” să le facem dar nu avem nici cel mai mic chef. Cam ca tipul din poza articolului!
Cu toții cădem pradă acestei reacții. Mai degrabă am face ceva care ne dă satisfacție de moment decât să ne muncim pentru ceva care pare atât de departe încât… ei bine e prea departe. Până ajung la sală să alerg pentru a slăbi, mai mănânc o prăjitură-două.
Rădăcina cuvîntului procrastinare care vine din latinul pro-, adică înainte și crastinus, „de mâine” este în ea însăși exprimarea perfectă a sensului pe care îl poartă
Problema cu aceste probleme (sic) este că de obicei se dovedesc a fi chiar unele dintre cele mai importante acțiuni pe care trebuie să le realizăm. Dacă nu ar fi atât de importante, este foarte probabil ca nici nu le-am fi amânat atât.
Și tocmai pentru că sunt importante, adică reprezintă o valoare mare pentru noi, și efortul pe care trebuie să îl depunem pentru a le realiza ar trebui să fie pe măsură.
Creierul nostru este focalizat pe a face ce este mai ușor pentru că ușor=economie de energie. Cu alte cuvinte, cu cât trebuie să depunem mai mult efort, cu atât mai greu ne va fi să ne urnim (dacă ne urnim!). Este în natura noastră. Mai degrabă stai în vârful patului și mănânci semințe sau floricele uitându-te la film decât să te duci să sapi în grădină, să duci mașina la revizie sau să înveți pentru examen.
John Perry, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de știință a observat că procrastinatorii rareori stau pur și simplu, fără să facă nimic. În schimb, îți ocupă timpul cu alte activități, mai mult sau mai puțin importante (de obicei mai puțin 😉 ).
Problema în lumea asta a dezvoltării personale este că toată lumea îți spune CE să faci dar nu îți spune cum să faci! Ei bine, eu fiind unic desigur, îți voi spune acum cum să faci. Cum să te folosești de procratinare pentru a fii mult mai productiv și eficient.
1) Recunoaște că procratinezi (duhh…)
Dacă nu știi unde te afli, cum vei ajunge acolo unde vrei să ajungi? Este ca și cum te-ai afla într-un spațiu unde este întuneric beznă! Dacă nu ai nici un punct de reper, încoto o iei. Ca să ieși din bezna procrastinării, recunoaște că „suferi” de asta.
Apoi, știind acest lucru, poți să creezi un plan pentru a te folosi de asta și a deveni chiar mai productiv decât erai înainte. Folosești procratinarea pentru a fii mai productiv?? Exact!
2) Fă o Listă
Mai întâi de toate, fă o listă cu ce ai de făcut azi/săptămâna asta. Trece pe acea listă toate acțiunile pe care dorești să le realizezi, de la cele mai mici la cele mai spinoase/importante/grave/dificile… etc.
3) Ordine Valorică
Acum începe să le sortezi și să stabilești care este ordinea. În felul acesta vei avea două categorii, importante și mai puțin importante sau, cum se spune în fotbal, la trecerea timpului. Toate punctele de pe listă sunt necesare, dar nu sunt egale ca și valoare.
În capul listei trece acele acțiuni care pare super-ultra-maxim-extra importante care au toate șansele să fie categorisite ca fiind aproape imposibil de a fi realiate și care au și un termen limită de timp. Continuă apoi cu alte activități care trebuiesc realizate și sunt mai ușor de realizat.
4) Chuking Down (fă bucățele)
Una dintre cele mai eficiente modalități de a rezolva o problemă grea, gravă și dificilă cum ar fi învățatul pentru examen este să spargi acel ceva uriaș în bucățele mai mici. Acest proces (numit „chunking down” în engleză) te ajută să schimbi modul în care privești acea acțiune ea devenind mai comestibilă.
Imaginează-ți că trebuie să mănanci (adică să înveți pentru examen) dar bucata din farfurie este uriașă. Dacă vrei să o înghiți toată, te vei înneca instant. În schimb, ce vrei să faci este să tai bucata aia în dumicați mai mici, pe care îi poți păpa cumințel de-a lungul timpului. Astfel poți să cureți farfuria până la ultima firimitură.
5) Planifică sa NU termini ce ai început
Deși pare că dai cu stângul în dreptul și îți pui piedică singur, asta este una dintre cheile esențiale atunci când vine vorba de procrastinarea. Cum spuneam, de cele mai multe ori NU ne apucăm de făcut ceva pentru că percepem acel ceva ca fiind uriaș de important și deci, de dificil. În loc să ne apucăm să mâncăm toate bucățile odată, la o singură masă, putem să le intindem de-a lungul zilei sau a săptămânii.
Dacă ai de învățat pentru examen, în loc să stai să îndeși în cap informație în ultima zi înainte de examen, pregătește și planifică din timp un program de studiu. Odată ce ai acel plan, planifică să NU duci până la capăt pasul respectiv! În felul acesta îți păcălești mintea evitând să ajungi la „nu mai pot”. Practic îți planifici să citești un capitol astăzi și, din 20 de pagini, citești 15-16. Apoi, schimbi și faci altceva.
6) Programează Procrastinarea
De cele mai multe ori, atunci când procrastinăm facem tot felul de alte activități fără noimă în loc să facem ce avem de făcut. Astfel nu doar că nu facem ce este necesar dar, chiar mai mult, pierdem vremea. Ei bine, aici intră în scenă lista pe care ai făcut-o la Pasul 2.
Având la îndemână această listă, poți acum să procrastinezi activitățile importante și să le întrerupi cu altele mai puțin importante, mai mici dar care oricum ar trebui făcute. Dr Perry spune „Realizând aceste acțiuni devine un mod de a evita pe cele super-mega importante, dar fiind în același timp foarte productiv.” Astfel, obții o procrastinare structurară.
7) Bucură-te de Rezultat
Recunoaște că ai avansat cu ceea ce ți-ai propus și celebrează succesul! Această sărbătorire întărește conexiunile neuronale care susțin eforturile tale astfel încât în timp, acestea nu vor mai fi percepute drept efort ci modul tău natural de a fi. Celebrează și sărbătorește deci, bate-te pe umăr și felicită-te că ai reușit să trimiți azi acel mail la care te chinui de trei zile. În ultimă instanță, în lipsă de altceva, poți să te feliciți că ai citit acest articol și ai învățat ceva nou (chiar dacă ai procrastinat și ai lăsat de-oparte ceva important, pentru a-l citi)!
Multă lume privește procrastinarea aproape ca pe o boală gravă și urâtă. Procrastinarea modul nostru de acțiune naturală. Suntem construiți să ne bucurăm mai degrabă de momentul prezent decât de un posibil viitor incert.
Eu progracrastinez și mă mândresc cu asta, mai ales că acum o fac cu cap, o fac în mod structurat și programat!
Tu ce părere ai?
Vrei să afli mai multe despre cum poți să folosești Puterea Minții tale pentru a avea o viață de Succes? Abonează-te la Newsletter și primești mereu informații din acest domeniu!
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
[…] și unii dintre cei mai renumiţi intelectuali din lume au procrastinat […]
[…] mai productivi la locul de […]
[…] sentimentele proaste. În acelaşi fel, atunci când trebuie să îndeplinim o sarcină dificilă, este mult mai productiv şi sănătos să credem că o lipsă de motivaţie este temporară decât să ne spunem că suntem […]