Pokemon GO! Dependența de Plăcere

Pokémon Go a reuşit o ascensiune fenomenală într-un timp foarte scurt, fiind instalat de peste 100 de milioane de ori pe dispozitivele mobile. Chiar dacă studiile arată că jocul are şi efecte benefice colaterale, cum ar fi să ajute oamenii să mai scadă în greutate într-un timp relativ scurt, dacă punem în balanță beneficiile și pierderile, în cea mai mare parte vom rămâne cu mari probleme.

Cum spuneam și în emisiunea Învață Crește Dăruiește din 26 Iulie 2016 în care vorbeam despre Adicții și Dependențe, acestea se sedimentează atunci când dăm curs acelei compulsii de a instala prima dată jocul şi se intensifică după fiecare utilizare, când prindem primul Pokémon, de regulă acesta fiind în proximitatea noastră.

Acea mică “reușită” a noastră generează în creier o reacție în lanț, lasând o mulțime de procese care activează sistemul de recompensare al creierului astfel eliberându-se o cantitate mare de dopamină, numit şi hormonul plăcerii.

De fiecare dată când manifestăm acel comportament, coroborat cu interacţiunea crescută oferită de joc, simţim o plăcere foarte mare şi creierul nostru îşi doreşte repetarea comportamentului creând astfel un cerc vicios. Cu fiecare reluare a procesului, când mai „prindem” ceva sau când trecem la un nivel superior, satisfacția crește întărind astfel rețelele neuronale și drept urmare adicţia, creşte.

În spatele oricărui tip de dependenţă fie că este vorba de Pokémon Go!, de fumat sau alcool sau orice altceva, se ascunde întotdeauna o emoţie, o stare interioară de tensiune, de stres sau anxietate interioară. Dependenţa devine astfel un sistem de apărare care lucrează de cele mai multe ori inconştient, independent de voinţa noastră, protejându-ne de acel stres.

Ce putem să facem noi la nivel conştient este să combatem aceste comportamente nocive, să eliminăm tensiunile interioare care conduc la comportamente automate. Nu vom vorbi despre autohipnoză sau alte metode de lucru cu subconştientul, ci de ceea ce putem să facem la suprafață, în planul fizic, practic, lucrând doar cu mintea conştientă.

Există mai multe modalități de a scăpa de obsesia “Pokémon Go!

Înainte de toate însă, trebuie să știm un lucru de bază: de fiecare dată când cedăm în faţa dorinţei, de fapt o întărim şi mai mult. Știind acest lucru, putem să ne folosim chiar de procesul în sine întrerupându-l și astfel putem diminua sau chiar a eradica acea dorință care pare irezistibilă.

Ai mai jos două tehnici foarte simple și eficiente care ne ajută să nu mai dezvoltăm obsesii, în special unele aşa de mari cum s-au dezvoltat în cazul fenomenului “Pokémon Go!, sau să combatem și să eliminăm dependențele cu care ne confruntăm deja.”

Tehnici

1. Amână
Nenumărate studii arată că indiferent dacă dăm sau nu curs impulsului puternic de a ne juca (sau orice altă dependență), intensitatea dorinței scade radical până la dispariția completă uneori, după aproximativ 10-15 minute.
Practic, atunci când simți că „trebuie” să dai curs dependenței, fie că este vorba de fumat, alcool, dulciuri, sau să joci Pokemon, dacă în loc să dai curs impulsului, îți propui să mai aștepți 10-15 minute, foarte probabil că acea „dorință arzătoare” se va reduce sau va dispărea complet.

Pur și simplu când simţim că „trebuie” să deschidem jocul şi să bântuim brambura pe străzi pentru a prinde vreun Pokémon – trebuie să nu îi dăm curs ci să observăm doar şi apoi să ne concentrăm pe altceva, cam 10-15 minute. Vom vedea că acea dorinţă scade încetul cu încetul şi ne putem folosi timpul și energia mai cu… cap în loc de picioare.

2. Întârzie
O metodă la fel de eficientă este să încetinim cât mai mult întregul proces de realizare a acțiunii, fie că este vorba de Pokemon Go!, fumat, băut sau orice altceva.
Desigur, acest lucru se poate realiza doar atunci când suntem conștienți de noi și de acțiunile noastre. Așadar, primul „efort” va fi cel de auto-observare pentru a ne „prinde” când dăm curs impulsului de a pune în practică dependența.

Odată ce am realizat acest lucru, segmentăm restul procesului în cât mai mulți pași. În cazul jocului, asta ar arăta cam așa:
1) Observ că îmi vine să joc
2) Duc mâna la buzunar
3) Introduc mâna în buzunar
4) Prind telefonul
5) Încep să scot mâna din buzunar
6) Aduc telefonul în fața ochilor
7) Continui mai departe în același stil…

După fiecare pas, fă o pauză scurtă de aprox 15 secunde și observă-te, urmărește-te dar nu grăbi procesul. Îți dai astfel timp să conștientizezi ce faci și să ieși din cercul vicios preluând controlul asupra trupului și minții tale.

Chiar dacă pare un lucru banal, dar efectele sunt incredibile. Motivul este simplu: facem aproxim 80-90% din acțiuni pe pilot automat, fără să le conştientizăm. Aceste automatisme ne conduc viața, fie că ne place sau nu, fie că suntem de acord sau nu.
Cele 15 secunde de pauză ne oferă suficient timp să vizualizăm gestul nostru şi să-l calificăm ca fiind unul impulsiv sau unul natural ajutându-ne astfel în timp să eliminăm acea dorinţă puternică prin amânarea satisfacerii ei.
Cum spuneam tehnica aceasta poate fi folosită cu foarte mare succes la orice tip de adicţii, printre care fumatul, mâncatul compulsiv sau consumul de alcool.

Asculta mai jos intervenția pe care am avut-o azi dimineața la Radio France Internațional pe acest subiect

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2016-08-05T10:37:43+02:00 5 august 2016|

Lasa un comentariu

test