Am mai scris despre fumat și într-un alt articol și descriam efectele nefaste pe care le are.
Fumatul este unul dintre cele mai nocive (dacă nu chiar cel mai nociv) dintre vicii. În fiecare minut mor 6 persoane din cauza fumatului iar 25% din fumatori mor dintr-o boală rezultată din consumul de tutun.
Există o mulțime de răspunsuri la întrebarea De Ce Fumezi? Unii spun „pentru că mă relaxează”, alții „pentru că așa m-am obișnuit” sau pentru că „îmi place” sau „fumez social”. Ai fii foarte surprins să afli că acestea sunt de fapt singurele răspunsuri la această întrebare. Crezi oare că este posibil ca 99% dintre cei care fumează (peste 1 miliard, adica 1.000.000.000 de oameni) să o facă din aceleași 4 motive?
Când vine vorba de lăsat de fumat, motivele enumerate mai sus rămân valabile dar, lor li se adaugă alte câteva cel puțin la fel de importante.
Un astfel de motiv este cel al temerii de îngrășare. „Nu mă las de fumat pentru că mi-e teamă că mă îngraș”. Această teamă este una reală și are considerente valide. Fumatul, băutul, rosul unghiilor, mâncatul excesiv, mestecatul gumei (excesiv) toate au ceva în comun, gura! Sigmund Freud a căutat să explice acest comportament prin ceea ce el a numit fixație orală, unul dintre pașii dezvoltării umane. Acesta este primul dintre pași și durează până aproximativ în jurul vârstei de 21 de luni.
În această perioadă de timp, zona cea mai sensibilă și mai perceptivă a copilului este gura și de aceea are tendința de a băga în gură orice poate. Având în vedere sensibilitate crescută, asta înseamnă că poate să cunoască obiectul sau obiectele la capacitate senzorială maximă. În această perioadă de timp, stimulul cu care intră în contact cel mai des este sânul mamei și astfel, asociază starea de bine, de protecție, hrană, siguranță, importanță cu momentul hrănirii, cu momentul în care are ceva în gură.
Freud teoretizează că dacă copilul nu este înțărcat la timp (fie prea devreme sau prea târziu) acesta poate dezvolta o fixație orală și anume nevoie de a rezolva un stres prin a avea sau a băga ceva în gură, prin a ține gura ocupată. Desigur, există și oponenți ai acestui concept, cum ar fi Jack Newman, un medic pediatru care a condus un studiu realizat pe un eșantion de 84 de persoane în care nu a găsit o corelație directă între perioada de alăptare și viciul fumatului.
Revenind la fumat, multă lume evită să renunțe la această dependență pentru că le este teamă că se vor îngrășa. Fumatul, ca orice altă dependență este răspunsul nostru inconștient la o tensiune, la un stres interior. Iar câtă vreme acea tensiune nu este rezolvată fixația orală rămâne în continuare activă și doar își va muta manifestarea de la fumat, către altceva, băut, mâncat, etc. Astfel, putem spune că această teamă este fondată, până la un anumit punct.
Într-un articol publicat recent de către Harvard Medical School se arată că unii oameni găsesc în fumat un aliat de încredere care îi ajută să rămână la greutatea pe care o au, în unele cazuri chiar câteva kilograme în minus față de greutatea naturală, sănătoasă. Dacă ar fi să renunțe la fumat, asta ar însemna kilograme în plus, haine mai largi, schimbatul garderobei și, de ce nu, probleme de sănătate datorate surplusului de greutate.
Luând în considerare multiplele studii care compară efectele fumatului cu cele ale creșterii în greutate, atunci verdictul este clar: este mult mai sănătos să te lași de fumat. Câteva kilograme în plus nu îți vor dăuna atât de mult pe cât o fac țigările. Spre exemplu, renunțarea la fumat, reduce riscul bolilor cardiovasculare în ciuda creșterii în greutate. Studiile arată că, în comparație cu fumătorii, cei care renunță la țigări și iau câteva kilograme în plus, au totuși cu 50% mai puține șanse să sufere de o boală de inimă.
Același procent este valabil și în cazul celor bolnavi de diabet, lucru care este cu atât mai suprinzător cu cât excesul de greutate poate agrava diabetul care, la rândul său, mărește riscul bolilor cardiovasculare.
De obicei, oameni iau aproximativ 2-4 Kg în plus, de-a lungul a 6 luni după ce au renunțat la fumat. Dar ce se întâmplă după 10 ani sau mai mulți? Pentru a răspunde la această întrebare, cei de la Colegiul de Medicină din cadrul Univesității din Pennysilvania, au folosit informații colectate într-un studiu de lungă durată, Sondaj de Examinare al Sănătății și Nutriției realizat în Statele Unite.
Aceștia au studiat nivelul de greutate acumulat de-a lungul a 10 ani în trei categorii: persoane care fumau „înrăit” și tocmai s-au lăsat, persoane care fumau moderat spre puțin, care tocmai au renunțat la țigări și persoane care continuă să fumeze. Au luat în considerare și dacă greutatea persoanei la momentul în care a renunțat la fumat are vreo legătură cu numărul de kilograme care s-au adăugat peste ani.
Toate persoanele care au renunțat la fumat au luat aproximativ 8-9 kg în plus de-a lungul a 10 ani. Cei care făceau parte din grupa a treia, a celor care au continuat să fumeze, au luat la rândul lor în greutate, în medie aprox 4 kg. Rezultă astfel că renunțatul la fumat poate genera în medie o creștere în greutate cu aproximativ 4-5 kg care nu este foarte diferit de creșterea inițială, după primele 6 luni de la renunțare.
Este foarte interesant de menționat că cei care fumau mediu (1-14 țigări/zi) au avut aceeași creștere pe termen lung precum cei care au continuat să fumeze. Fumătorii „înrăiți” (care fumau mai mult de 24 de țigări pe zi) au pus mai multe kilograme comparativ atât cu cei care fumau de ocazie sau cei care au continuat să fumeze. (O fi din cauza fixației orale? 😉 ).
Unul dintre aspectele importante care contribuie la aceste diferențe este și cel al greutății inițiale. Persoanele care sufereau de obezitate în momentul la care au renunțat la țigări, au fost cele care au pus cele mai multe kilograme în plus după ce s-au lăsat de fumat.
Există o mulțime de modalități de a te lăsa de fumat (sau orice alt viciu) într-un mod sănătos și armonios. De cele mai multe ori, acestea sunt focalizate pe acțiuni exterioare, modificarea mediului înconjurător, al cercului de prieteni, al obiceiurilor alimentare șamd. Toate acestea au un rol extrem de important însă, așa cum am mai spus-o, adevărata și singura transformare reală este de la interior la exterior.
Poți să obții această schimbare prin adoptarea unor noi comportamente și obiceiuri dar fără ca asta să reprezinte un efort. Acest lucru îl poți realiza prin Obiceiuri Minuscule, un program excelent pe care sunt foarte bucuros că l-am introdus în România alături de Angela Nuțu.
Cea mai simplă și eficientă modalitate de a renunța la fumat, băut, droguri, sau orice alte dependențe este și rămâne însă, lucrul cu mintea ta, cu Puterea Minții tale.
Găsește nevoia psihologică, emoțională și rezolv-o! Odată ce ai făcut acest lucru dispare și nevoia de a manifesta acel viciu.
Fumatul (sau orice altceva) este ca o piramidă cu vărful în jos. Vârful este nevoie emoțională în timp ce baza o reprezintă viciul.
Poți deasemenea să te gândești la fumat ca la un fruct într-un copac. Nu mai vrei fructul? Atunci smulge rădăcina, nu căuta să înlături fructele.
Acesta este motivul pentru care oamenilor le este frică să se lase de fumat. Pentru că, dacă doar înlătur sau înabuș fumatul (fructul), rădăcina rămâne activă în continuare și va găsi o altă modfalitate să se exprime. Cu alte cuvinte, va crea alt fruct.
Dintre toate practicile existente, cea mai eficientă și mai productivă, de departe, este hipnoza. Hipnoza este cheia care deschide larg poarta astfel încât tu poți accesa liber Puterea Minții și apoi utiliza așa cum dorești, găsind și eliberând cauza emoțională, psihologică.
Hipnoza poate fii învățată și practicată de oricine, indiferent de pregătirea academică sau profesională. Hipnoza nu necesită puteri paranormale și nici calități extra senzoriale ci doar o înțelegere a funcționării minții și a legilor mentale.
Vrei să afli mai multe despre hipnoză și cum o poți învăța și practica chiar tu? Click AICI și află detalii despre Trainingul Profesional de Hipnoză.
Surse: Organizația Mondială a Sănătații, Harvard Medical School
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
[…] Pofte – care pot fi puternice la început, dar de obicei durează doar câteva minute. Și în funcție de rezistența fiecăruia, acestea vor scădea în intensitate în timp. […]