Ai realizat vreodată faptul că, pentru a înțelege ce îți povestește cineva, nu poți face acest lucru decât dacă te imaginezi pe tine acolo, decât dacă te transpui în poveste? Drept urmare acest proces devine unul personal deși noi nu realizăm aceasta.
Metaforele miscării sunt parte integrantă din limbajul de zi cu zi pe care cu toții îl folosim. Practic este imposibil să comunicăm fără să le folosim. Când mă folosesc de metafore reușesc să-i transmit persoanei cu care comunic cât mai clar ceea ce simt, ceea ce trăiesc, îmi exprim clar experiența.
In momentul în care eu vreau să transmit o informație și am metafore la îndemână, voi transmite mesajul meu coerent, corect și în același timp artistic.
Gândește-te că în momentul în care tu înțelegi cheile acestor metafore poți ajunge să înțelegi ceea ce îți transmite chiar mai bine decât el. Metaforele te ajută să pătrunzi în adâncul minții și să înțelegi în profunzime trăirile persoanei cu care comunici, poate chiar mai mult decât realizează ea.
Metaforele Mișcării, această minunată creație a lui Andy Austin este un mod fascinant de a lucra cu oamenii la un nivel fundamental inconștient, fără a cunoaște alt conținut în afara metaforei în sine.
Asociația Română de Hipnoză îl are invitat în România pe Andrew Austin în luna septembrie. Acesta va susține timp de 3 zile în perioada 07-09 septembrie un curs intensiv de Metaforele Mișcării.
Înainte de venirea sa în România, am realizat un interviu cu Andy Austin în care am vorbit pe larg despre începuturile și dezvoltarea acestei noi abordări terapeutice cât și despre ce urmează să înveți la cursul din luna septembrie.
Am ajuns la partea în care Andy ne explică de ce este atât de important să înțelegem puterea metaforelor și să intregraăm cunoașterea lor profundă.
Eugen Popa: Când oamenii folosesc metaforele atunci când comunică, tu asculţi cuvintele pe care aceştia le rostesc şi nu eşti atent doar la cuvinte, ci remarci şi ceea ce lipseşte de acolo. Pentru că spre exemplu, când spui „mă simt dezbinat” ne-am putea gândi la un castel care se dezmembrează, ca un turn ce se dezmembrează, dar acorzi atenţie şi forţei care ţine turnul legat astfel încât să nu se dezmembreze.
Este ca şi cum poţi privi din cel puţin două unghiuri diferite.
Andrew Austin: Corect. Există o structură logică în cazul metaforelor folosite de oameni. Putem obţine din ele foarte multă informaţie care să fie şi foarte precisă. Având la îndemână foarte puţine indicii.
Acest lucru chiar mi-a captat atenţia acum 10 ani. Cât de mult şi cât de precişi putem fi. Şi cât de multe informaţii conţine o frază atât de scurtă. „Mă simt blocat” aceasta ne oferă foarte multe.
„Mă prăbuşesc”, „Mă ţine ceva înapoi.”, „Sunt prizonier”. Cantitatea de informaţie pe care ne-o oferă este surprinzătoare.
Iar precizia, pe baza căreia putem crea diferenţa corectă este şi ea surprinzătoare.
Cu multe dintre acestea poţi începe să faci scamatorii pentru petreceri în care ai toate şansele să arăţi ca fiind un cititor de gânduri. De unde ştii aceste lucruri? Ei bine, pentru că ţi-au spus, însă ei nu ştiu asta.
Eugen Popa: Spre exemplu, de aceea făceam nişte video-uri pe subiectul discutat acum în care am spus că practic metaforele reprezintă limbajul subconştientului.
Este ca şi cum mintea noastră subconştientă vorbeşte prin intermediul metaforelor însă le percepem doar valoarea de suprafaţă, nu vedem de fapt conţinutul şi prin urmare nu le remarcăm, nu apucăm să ne dăm seama niciodată cu adevărat ce încearcă să spună mintea subconştientă.
Andrew Austin: Aşa este. Iată un lucru pe care de cele mai multe ori oamenii îl înţeleg greşit. Vom vedea că se aplică multor religii şi multor domenii de psihologie sau psihoterapie.
Oamenii nu reuşesc să diferenţieze între metafora unui om şi credinţa unui om. Astfel că, din păcate, în terapie multe din metaforele oamenilor sunt interpretate ca fiind dovezi ale credinţelor.
În special în lucruri de genul NLP-ului. Apoi devin dovezi ale credinţelor limitative. Prin urmare acum, scopul cercetării poate fi declarat nul de coach/terapeut care acum încearcă să elibereze omul de credinţele limitative.
Putem vedea acelaşi lucru şi în religie în poveştile pline de metafore, modalitate folosită în majoritatea religiilor. Dar tu nu crezi în asta, nu-i aşa? Nu prea contează ceea ce cred,ci ceea ce ştim despre poveste şi ce ne învaţă aceasta. Şi totuşi se reduce la un act de credinţă.
O problemă foarte des întâlnită. Văd deseori situaţii în care idealul religios este împărţit între idealul terapeutic, chiar dacă terapeuţii consideră că fac practică clinică, când de fapt fac acelaşi lucru.
Eugen Popa: Practic, lucrând cu această metodă, cu Metaforele Mişcării, reprezintă un instrument foarte puternic pentru descoperirea de sine.
Andrew Austin: Eu cred că este un fel de ceva religios-mistic-magic-cultural. Asta îţi va schimba viaţa, va schimba totul. Dacă aş fi fost un alt gen de persoană, probabil aş putea începe o religie de aici.
Eugen Popa: Chiar asta voiam să spun, că ai putea fi un lider de cult minunat.
Andrew Austin: Însă eu încerc să folosesc această metodă pentru a scoate oamenii din diferitele culte. Spre exemplu, foarte multe din disciplinele terapeutice care iau naştere, de cele mai multe ori fac asta ca şi contra-reacţie la gândirea predominant psihologică.
Eugen Popa: Deja existentă, da.
Andrew Austin: Aşadar avem psihanaliza, care reprezintă terapie lungă şi dureroasă. Apare în scenă NLP-ul care spune „Nu trebuie să faci asta, putem s-o facem aşa.” Ceea ce este fantastic, dar după o vreme, când deja există adepţii NLP-ului, au şi un guru, Mesia al lor. Iar apoi începe să sune ca o religie. Apoi apare un recul la asta şi ia naştere o nouă credinţă. Iar acest lucru se întâmplă la nesfârşit. Încerc să menţin această metodă ca modalitate ce pătrunde în toate aceste lucruri diferite. Fără să devină un cult în sine.
Cât de bine voi putea face asta nu ştiu încă. Cel mai probabil timpul ne va spune.Cu siguranţă vom vedea în timp.
De ce să participi la Metaforele Mișcării? (07-09 Septembrie 2018)
Dacă ești terapeut, psiholog, coach, trainer sau ești interesat de dezvoltarea ta personală și vrei să-I ajuți și inspiri pe cei din jurul tău…
• Înveți o tehnică terapeutică revoluționară
• Înveți o tehnică puternică de schimbare care funcționează cu adevărat pentru orice model comportamental și terapeutic
• Îți îmbunătățești abilitatea de a ajuta oamenii să genereze noi soluții la problemele lor
• Obții rezultate acolo unde alte metode de terapie au eșuat
Ce vei învăța în cele 3 zile de curs?
✅Prezentarea completă a procesului “Metafore Mișcării” și structura unei ședințe.
✅Argumentarea neurologică a proceselor.
✅Folosirea comunicării idiomatice cu scopul evitării proceselor conștiente.
✅Obstrucțiile: Reguli și valori externe
✅Containerele: Metaforele incorporatoare, statutul moștenit, famillile și problemele de lungă durată
✅Poverile: Vinovătiile și Responsabilitătile
✅Baloanele: Credințele și Valorile
✅Poziții Relaționale: Unde ne aflăm în relație cu ceilalți.
✅Împlinirile: schimburile și tranzacțiile emoționale
✅Durerile: Accidentările emoționale și sănătatea emoțională
✅Introducere în Metaforele Temporale
✅Introducere în Metaforele legate de Afaceri și Bani
?Practică
?Experiență Directă
?Cazuri Concrete
Cine este Andrew T. Austin?
Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial cu o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.
Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal și creatorul mai multor metode terapeutice, Metaforele Mișcării și IEMT fiind doar câteva dintre ele.
Andrew are un background in neurologie și neurochirurgie și a utilizat din plin aceste cunoștințe atunci când a creat tehnicile sale revoluționare.Metodele sale au fost incluse in Enciclopedia SAGE a Teoriilor în Consiliere și Psihoterapie.
Pentru detalii și înscriere: www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii