Metaforele Mișcării cu Andrew Austin – Diferența Între Metafore și Figuri de Stil

Metaforele Mișcării, această minunată creație a lui Andy Austin este un mod fascinant de a lucra cu oamenii la un nivel fundamental inconștient, fără a cunoaște alt conținut în afara metaforei în sine.

Asociația Română de Hipnoză îl are invitat în România pe Andrew Austin în luna septembrie. Acesta va susține timp de 3 zile în perioada 07-09 septembrie un curs intensiv de Metaforele Mișcării.

În cadrul cursului vei învăța nu numai cum să descoperi propriile metafore, ci și cum să le angrenezi la nivel fiziologic și neurologic – o abordare complet nouă pentru a depăși blocajele și credințele limitative și pentru a crea o mișcare eficientă spre obiectivele tale personale.

Înainte de venirea sa în România, am realizat un interviu cu Andy Austin în care am vorbit pe larg despre începuturile și dezvoltarea acestei noi abordări terapeutice cât și despre ce urmează să înveți la cursul din luna septembrie.

Dacă în prima parte a interviului Andy ne-a povestestit despre începuturile sale și cum a ajuns să creeze această minunată tehnică, în partea a doua a interviului aflăm chiar de la el cum este definite o metaforă de mișcare și prin ce se diferențiază de o figură de stil.

 Eugen Popa: Consideri că există mai multă valoare dacă doar asculţi cuvintele propriu-zise atunci când oamenii spun ceva, mai degrabă decât concluzia pe care o sugerăm expresivităţii lor.

Asta pentru că există idioame, există figuri de stil şi lucruri de genul. Aşadar, oamenii se uită la ele şi le percep după ceea ce par a fi.

Vrei să spui că de fapt există mai multă valoare în folosirea, spre exemplu, dacă cineva spune „plouă cu găleata”, corect? Şi astfel – tu ai prelua acel lucru, fără să deduci vreo semnificaţie, ci mai degrabă când spui asta, ei văd găleţile de apă cum curg.

Andrew Austin: Nu. Aici devine un pic delicat. Trebuie să diferenţiem între o figură de stil şi o metaforă a experienţei trăite de o persoană. Ce idiomuri sunt scoase la iveală de metafora propriu-zisă. Problema cel mai des întâlnită este că majoritatea oamenilor nu fac diferenţa între metafore, idiomuri şi o simplă figură de stil.

Aşadar, atunci când oamenii comunică metaforic, este foarte uşor să le respingă ca fiind o simplă figură de stil. Noi atunci oferim reinterpretări a celor spuse de respectiva persoană.

Să luăm un exemplu. Dacă o persoană îmi spune „Sunt în pragul disperării”. Eu o iau cuvânt cu cuvânt în sensul termenilor prin care-şi descrie experienţa. Nu consider că se află într-un prag. Dar din punct de vedere metaforic, felul cum îşi organizează experienţa, cu toate că se află pe prag.

Aşadar, pentru a oferi o abordare care nu foloseşte un mijloc de abordare, să te afli pe prag,cum este, spre exemplu, să-ţi atingi faţa. Sau să-ţi mişti ochii sau creezi un foşnet.

Nu reuşeşte să abordeze experienţa pe care o are persoana respectivă. Se află în prag, trebuie să conştientizez că se află într-un prag şi apoi să lucrez cu persoana respectivă conform acestei informaţii.

Eugen Popa: Spre exemplu, dacă cineva ar spune „Mă simt rupt în două”.

Andrew Austin: Oh da!

Eugen Popa: Auzi asta destul de des, nu?

Andrew Austin: Ca şi o grămadă de alte lucruri. Deoarece aceasta este o complet altă categorie de exprienţă în care te poţi afla, spre deosebire de pragul disperării, dar să te afli pe prag este mai degrabă o experienţă pasivă.

Te-ai blocat acolo. Însă atunci când eşti rupt în două, există un mecanism activ. O să ofer un mic indiciu aici: în general, când o persoană este ruptă-n două, este vorba de două mecanisme active care trag în direcţii opuse.

Astfel că ajungem într-o altă categorie, cu  alte dinamici din familia persoanei respective, viaţa lor, precum şi toate celelalte detalii relaţionale.

Eugen Popa: Iar la a te rupe în două nu există vreo forţă externă, ci este doar în interior se dezbină lucrurile?

Andrew Austin: Ei bine să te dezbini înseamnă că n-ai reuşit să te menţii unit. Şi foarte mulţi oameni trec prin viaţă încercând din greu să ţină lucrurile în frâu, pentru a-şi ţine viaţa în frâu. Iar mecanismul de a ţine totul unit nu mai poate rezista forţei care trage. Din nou, asta deschide un nou subiect de discuţie.

Cu siguranţă!

De ce să participi la Metaforele Mișcării? (07-09 Septembrie 2018)

Dacă ești terapeut, psiholog, coach, trainer sau ești interesat de dezvoltarea ta personală și vrei să-I ajuți și inspiri pe cei din jurul tău…

• Înveți o tehnică terapeutică revoluționară
• Înveți o tehnică puternică de schimbare care funcționează cu adevărat pentru orice model comportamental și terapeutic
• Îți îmbunătățești abilitatea de a ajuta oamenii să genereze noi soluții la problemele lor
• Obții rezultate acolo unde alte metode de terapie au eșuat

Ce vei învăța în cele 3 zile de curs?

✅Prezentarea completă a procesului “Metafore Mișcării” și structura unei ședințe.
✅Argumentarea neurologică a proceselor.
✅Folosirea comunicării idiomatice cu scopul evitării proceselor conștiente.
✅Obstrucțiile: Reguli și valori externe
✅Containerele: Metaforele incorporatoare, statutul moștenit, famillile și problemele de lungă durată
✅Poverile: Vinovătiile și Responsabilitătile
✅Baloanele: Credințele și Valorile
✅Poziții Relaționale: Unde ne aflăm în relație cu ceilalți.
✅Împlinirile: schimburile și tranzacțiile emoționale
✅Durerile: Accidentările emoționale și sănătatea emoțională
✅Introducere în Metaforele Temporale
✅Introducere în Metaforele legate de Afaceri și Bani

?Practică
?Experiență Directă
?Cazuri Concrete

Cine este Andrew T. Austin?

Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial cu o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.

Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal și creatorul mai multor metode terapeutice, Metaforele Mișcării și IEMT fiind doar câteva dintre ele.
Andrew are un background in neurologie și neurochirurgie și a utilizat din plin aceste cunoștințe atunci când a creat tehnicile sale revoluționare.

Metodele sale au fost incluse in Enciclopedia SAGE a Teoriilor în Consiliere și Psihoterapie.

Pentru detalii și înscriere: www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii

 

2018-12-17T17:57:40+02:00 31 iulie 2018|
test