Hipnoza de scenă este cu siguranță cea mai populară latură a hipnozei și cea care a dat naștere celor mai multe mituri din jurul hipnozei.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Așadar, după 6 ani în care am adus în exclusivitate în România tehnici alternative de terapie atât pentru dezvoltarea personală cât și cea profesională,în curând mai facem un pas mare și-l aducem pentru prima data în țară pe Richard Barker, hipnotistul de scenă numărul 1 în lume.
Richard se află de peste 20 de ani în topul celor mai căutați hipnotiști în industria hipnozei de spectacol, călătorind la nivel global pentru a susține spectacole și traininguri de hipnoză în cele mai mari săli de spectacol din lume, dar și pentru importante companii și organizații private din lume.
În perioada 8-10 martie Richard vine în București pentru a susține primul curs internațional de hipnoză de scenă din România. Așa cum te-am obișnuit deja, înainte de venirea unui invitat important te ajut să-l cunoști printr-un super interviu din care ai posibilitatea să descoperi când, de ce și cum a ajuns să atingă acest nivel de succes.
Începem cu prima parte a interviului în care Richard ne povestește surprinzătoarea sa poveste de viață. Cum a ajuns Richard din polițist un hipnotist? Urmărește video de mai jos sau citește integral textul.
Interviu Richard Barker
Eugen Popa: Bună ziua! Sunt Eugen Popa, Preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză şi am marea, marea bucurie să fiu aici împreună cu Richard Barker –Uimitorul Hipnotist, cel mai cunoscut şi cel mai renumit hipnotist de scenă la ora actuală, la nivel mondial.
Richard, îţi mulţumesc pentru timpul acordat acestui interviu, suntem încântați să povestim despre tine şi despre workshop.
Aşadar, permite-mi să te întreb, cum şi în ce fel te-ai apucat de hipnoză?
Richard Barker: Într-un fel destul de interesant. Nu m-am născut dorindu-mi să fiu hipnotist. De fapt, primii 17 ani pe piaţa muncii i-am petrecut lucrând pentru Guvernul Marii Britanii.
Eram în Armata Britanică de 7 ani când am devenit poliţist, încă 10 ani. În timp ce eram ofiţer de poliţie am purtat uniformă câţiva ani,apoi am devenit detectiv. Fiind într-o ramură de detectiv, trebuia anual să mergem la cursuri de auto-dezvoltare.
În mod normal, cursurile la care se mergea aveau ca subiect pregătirea în autoapărare sau prim ajutor, cum să salvezi vieţi şi lucruri de genul.
Apoi au fost capacităţile personale: pregătire în comunicare, cum să abordezi conflictul, lucruri de acest gen.
Într-o bună zi şeful meu mi-a spus, vorbim aici de mijlocul anilor 1990, a spus: „acesta este un curs nou, intitulat NLP„. Moment în care toţi ne-am aruncat câteva priviri întrebându-ne „Ce este asta?”
El a răspuns că „aparent poţi folosi limbajul pentru a determina oamenii să facă ceea ce vrei să facă. Şi ei nu ştiu că faci asta” – Ceva ce suna fascinant.
Ţine minte că participam la interogatorii cu suspecți care fie că au comis ilegalitatea, fie nu, tot nu vor să vorbească cu mine. O să fie cât mai tăcuţi. Treaba mea era să-i fac să participe la conversaţie.
Aşadar am urmat acest training, NLP, iar cel mai uimitor lucru la cursuri era faptul că Tony Robbins venea la acest curs, era unul din studenţi. Din câte probabil ştii,el este un mare speaker motivaţional.
A fost şi el în România la câteva workshop-uri uriaşe. Dar atunci, nimeni nu ştia cine este. Era doar Tony. Nu era faimos.
În fine, am mers la cursurile acestea NLP, Programare Neuro-Lingvistică, iar instructorul spunea asta este hipnoză, însă nu poţi spune că este hipnoză în profesia legală.
Efectiv aşa am învăţat hipnoza, pe când eram ofiţer în Poliţie. Apoi însă oamenii au început să se întrebe dacă nu pot face asta la petreceri, la nunţi, poţi face asta la petrecerea de la mulţi ani pe care o susţinem, poţi hipnotiza pe cineva să facă lucruri nebuneşti? Şi eu am fost ceva genul … presupun că da, nu ştiu.
Am fost pregătit mai mult pe partea criminalistică a lucrurilor. Am început să hipnotizez oamenii şi aşa am început să lucrez.Şi eram ceva de genul: „Asta-i minunat!”
Am remarcat că, cu cât aveam mai multe reprezentaţii, cu atât mai mult oamenii au devenit mai interesaţi de hipnoză, de ceea ce tocmai am făcut.
Într-atât încât am părăsit Marea Britanie, m-am mutat în SUA, am început să lucrez în New York, ajutând ofiţerii de poliţie să înveţe NLP. Apoi am sfârşit prin a părăsi Poliţia, devenind un hipnotist full-time.
Sună cam ireal, dar acesta a fost felul meu ciudat de a intra în industrie.
Eugen Popa: Foarte ciudat, într-adevăr. Cu cât timp în urmă ai început să susţii reprezentaţii? Includ aici şi anii când încă lucrai la Poliţie.
Richard Barker: Îmi place să … fac diferenţa între ce era profesionist şi ce nu. A fost o perioadă de timp în care sincer, nu ştiam ce făceam.
Uneori susţineam o reprezentaţie de hipnoză doar contra unui prânz. Doar să-mi procur de mâncare. Atunci nu-mi dădeam seama că poţi să faci o grămadă de bani cu asta. Chiar poţi să faci foarte mulţi bani. Pentru a-ţi răspunde la întrebare am aflat asta de fapt în 1996.22 de ani de înţelegere aprofundată a NLP-ului, a reprezentaţiilor de hipnoză. N-am făcut din asta o profesiedecât abia în 2003, dar până atunci deja aveam experienţa cu greşelile de pe parcurs.
Eugen Popa: Uimitor! Aşadar, la primele reprezentaţii te-ai gândit vreodată „Oh, dacă o să eşuez, dacă n-o să meargă, dacă o să mă fac de râs?” Ai avut vreodată aceste gânduri sau a fost ceva de genul „Nu mă interesează, vreau doar să mă distrez.”
Richard Barker: Este o întrebare interesantă pentru că având experienţa din forţele de Poliţie, cea din Armată, nu prea îşi are loc gândul „dacă eşuez?”. Nu se întâmplă niciodată.
Obişnuiam să avem o vorbă, în Armată, că cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla oricând este 1. nu-ţi încap bocancii iar 2. să nu-ţi primeşti corespondenţa.
Nu primeşti scrisorile.
Nu-ţi vin bocancii în picioare.
Dacă nu-ţi vin bocancii şi nu-ţi primeşti corespondenţa, atunci eşti foarte nefericit. Acestea erau cele două singurele griji pe care le-am avut vreodată.
Aşadar, când obişnuiam să dau aceste reprezentaţii, nu mi-a trecut niciodată prin cap „şi dacă eşuez, şi dacă asta nu funcţionează?”
Eugen Popa: Super! Cred că este o abilitate bonus pe care o poţi preda tuturor oamenilor care intră în contact cu tine, pentru că majoritatea oamenilor trăiesc cu frica a „dacă nu merge, dacă eşuez?”.
Richard Barker: Iar lucrul amuzant este că atunci când predau de multe ori oamenii îmi spun “Ne înveţi cum să câştigăm şi nu şi cum să greşim.” Aşa că, atunci când cineva din sală spune
„Ce fac dacă asta nu merge?” – mă întorc şi îi spun să iasă de la cursul meu. Aceasta nu este… nu este nici măcar o caracteristică … bineînţeles că o să funcţioneze. Aşadar nu este niciodată o problemă.
Predau cum să treci peste obstacole, peste greutăţi, peste frici, dar ştii ce? Dacă îţi setezi gândirea încă de la început, atunci nu vei avea aceste griji deloc.
Eugen Popa: Super! Aşadar,când ai început să predai?
Richard Barker: Primul program de training a avut loc am fost de fapt un speaker invitat pentru alţi speaker, 2005 – 2006.
Mergeam la programele lor de training pentru a preda o porţiune despre hipnoza de scenă. Academia de Hipnoză de Scenă (Hypnosis Stage Academy) a început de fapt în 2008
Eugen Popa: Ok, deci acum 10 ani.
Richard Barker: Asta a făcut ca sute de mii de oameni să urmeze programul, fiind unul de certificare. Am avut sute de studenţi care au finalizat cu succes.
Eugen Popa: Oamenii care vin la workshop-urile, la cursurile tale, trebuie să deţină informaţii sau experienţă anterioară cu hipnoză sau ceva de genul? Sau este deschis tuturor?
Oricine poate veni, de la orice nivel. Ceea ce am observat la susţinerea workshop-urilor este că am putea spune doar oamenii care au experienţă în hipnoză pot participa.
Ce am aflat este că oamenii vin cu niveluri diferite de cunoştinţe.
Şi este foarte dificil să încerci să predai celei mai slabe persoane sau persoanei cu cele mai puţine cunoştinţe sau experienţă.
Ce fac este să merg în sală şi, chiar dacă eşti hipnotist de 10 ani, pur şi simplu presupun că nu ştii ceea ce nu ştii.
Presupun că nu există cunoştinţe şi aşa aducem pe toată lumea din sală la un anumit nivel pentru ca ulterior să avansăm cu toţii. Oricine poate veni, nu contează care este nivelul asta pentru că cel mai probabil n-ai auzit ceea ce urmează să predau. Cel mai probabil n-ai auzit.
Eugen Popa: Sunt sigur în această privinţă! Sunt sigur că o să avem multe de povestit.
Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.
Acest curs este pentru tine dacă vrei să înveți secretele din spatele oricărui spectacol de succes.
Și dacă nu visezi la o carieră în lumea divertismentului, acest curs este și pentru tine. Toate persoanele de succes din întreaga lume au o prezență “de scenă” chiar și atunci când se află într-un grup restrâns, pentru că, efectiv, știu cum să capteze atenţia celorlalţi şi cum să îi integreze pe aceştia în povestea lor. Fie că ești speaker, manager, om de vânzări, terapeut, actor sau profesor, acest curs este pentru tine dacă îți dorești să înveți cum să transmiți încredere, putere, energie pozitivă și să-ți crești puterea de convingere.
Programul cursului îl găsești pe www.hipnoza.ro/spectacol