Lamentarea Te Prostește! Află Cum Te Poți Proteja Eficient!

Nu-ți place când alții se plâng? De fapt chiar te deranjeză foarte tare treaba asta?
Cunoști oameni care doar asta fac? Se plâng și se lamentează cât e ziulica de mare de câte-n lună și în stele de-ți vine să-ți iei lumea-n cap? Ei bine, după cum ai să vezi, asta chiar este o reacție sănătoasă față de astfel de persoane. Lamentarea te prostește. O fi dur, o fi dureros, dar nu mai puțin real. Atât să îi asculți pe alții cât și să o faci chiar tu.
În acest articol ne vom focaliza pe plângerile altora și modul în care acest lucru te afectează pe tine și, de ce nu, inteligența ta.

Ascultând plângerile și lamentările altora te afectează în multiple feluri, ne spune Trevor Blake, un antreprenor de succes și autorul cărții „Trei Pași Simpli: Drumul Către Succes în Afaceri și în Viață.” În cartea sa, autorul ne spune cum neurologii au învățat să măsoare activitatea cerebrală atunci când se confruntă cu anumite stimuli, incluzând și cei mai puțin plăcuți, când te simți chiar împovărat sau asuprit.
„Creierul funcționează precum un mușchi într-o măsură mult mai mare decât am crezut noi de fapt,” spune Blake. „Adică dacă ești înghesuit într-un colț de un cineva care musai trebui să-și descarce desaga lacrimogenă încărcându-te de negativitatea lor, este foarte probabil că vi ajunge să te comporți mai negativ.”
Chiar mai mult decât atât, atunci când ești expus prea mult plângăcelii, acest lucru practic te prostește. Studiile arată că expunerea la negativitate timp de 30 de minute sau mai mult, incluzând televizorul, conduce la „jupuirea” neuronilor la nivel de hipocamp care reprezintă partea de creier necesară rezolvării problemelor. Practic îți transformă creierul în legumă.”

Dar dacă, conduci o companie, nu înseamnă trebuie să asculți toate plângerile și să știi de toate problemele cu care compania ta se confruntă? Blake ne spune că „există o mare diferență între a fii atent la ceva ce nu merge bine și a asculta lamentările cuiva.” De cele mai multe ori, cei care se plâng nu doresc o soluție ci mai degrabă să i te alături și să-i cânți în strună. Aproape că-ți poți auzi creierul scrâșnind când cinci-șase persoane spun ‘vai ce groaznic.’ Acest lucru îți va faulta creierul chiar dacă auzi asta trecător sau asculți pasiv. Și dacă încerci să îi ajuți, să-și schimbe starea, devii automat un nou motiv de plângere.”

Ce NU Funcționează

Există o multitudine de variante de a răspunde plângăcioșilor, iar cele mai multe nu dau nici un rezultat. Printre altele, poți…

1. Să-l înveselești – nu funcționează

Adică „Hai că nu e chiar așa de rău,” „Hai că trece,” sau „Timpul le vindecă pe toate.”
Aceste afirmații nu fac decât să demonstreze acestor persoane că de fapt nu le iei durerea în serios (ceea ce e foarte sănătos dealtfel). Când îi spui cuiva că „nu e chiar atât de rău” de cele mai multe ori nu va face decât să se plângă și mai tare, pentru a te convinge că, chiar Este foarte foarte foarte foarte foarte rău!

2. Să îi sugerezi soluții – nu funcționează

„De ce nu…” sau „ai încercat” sau, și mai rău, „ar fi trebuit să…”
Problema sa este foarte gravă și nu poate fii soluționată atât de ușor și de rapid pe cât îi spui tu, deșteptule! Dacă era așa de simplu, se mai plângea el/ea acum?
Este evident că este vorba despre o problemă, gravă, serioasă. Sau cel puțin asta cred cei care se plâng. Cu cât oferi mai multe soluții, cu atât mai tare se vor lupta să se și să te convingă că acele soluții nu au cum să dea rezultate în cazul lor.

3. Să îi spui să se adune – nu funcționează

„Nu te mai plânge și fă ceva” sau „Vrei problema sau vrei soluția?”
Dacă îi zici că problema sa este minoră și ar fi cazul să se adune și să o rezolve atunci ei se vor executa automat și vor face întocmai nu? 😉

4: Plângi de lamentarea sa – nu funcționează

„Costică ăla se plânge încontinuu nu-i așa?”
Dacă faci asta, ghici ce, tocmai ai devenit un plângăcios.

5. Îl/O ignori – nu funcționează

Asta îl face pe plângăcios să se plângă și mai abitir, cerând și mai multă atenție, ceea ce de obicei îi face pe cei din jurul său să ignore și mai mult. Cerc vicios = succes!

6. Să te plângi alături de el – nu funcționează

„Știi ce? Ai dreptate! Șeful chiar e un nenorocit! Și vremea e de tot rahatul! De fapt, TOTUL e nașpa!”
Acest lucru poate să aibă un posibil efect secundar pozitiv și anume acela de a crea o anumită conexiune cu acea persoană punând bazele unui nou grup bazat pe ideea de noi-împotriva-lumii dar care în ultimă instanță este o idee proastă pentru că, cu cât sunt mai mulți plângăcioși cu atât mai mici sunt șansele să se schimbe ceva. Reține, smiorcăiții nu fac nimic productiv și NU caută soluții. Ei vor doar să se descarce. Apropos de noi-împotriva-lumii, există un club al cărei galerie striga sus și tare „singuri împotriva tuturor.”

7. Îl confrunți – nu funcționează

Poți să folosești logica până nu mai poți și nu mai poate și să ajungă să își reprime lamentările dar acest lucru este poate chiar mai problematic decât dacă s-ar descărca în voie pentru că e ca și cum ar fierbe la foc mărunt până când ajunge să explodeze și atunci fac și mai urât.

Ce Poți Face

Și totuși, ce poți face, cum îți poți apăra creierul de toată această negativitate? Ai mai jos câteva idei foarte bune de a te proteja și a ieși din această dilemă în mod rapid, eficient și elegant.

1. Ia-ți puțină distanță
Lamentarea Prosteste - Indepartare

„Tata suda țigările,” spune Blake. „Am încercat să îi schimb acest obicei dar nu e deloc ușor.” Blake știa că fumatul pasiv îi va afecta sănătatea așa că „Singura [mea] soluție a fost să mă distanțez.”
„Ar trebui să privești lamentările cu aceeași atitudine,” spune Blake mai departe. „Atitudinea mea față de lamentări a fost să le compar cu fumatul pasiv.” Creierul tău îți va mulțumi când te îndepărtezi de plângăcioși.”

2. Rezolvă problema
Lamentarea Prosteste - Rezolva Problema

Uneori, nu poți să faci iei puțină distanță. În această situație, o a doua variantă este să îl rogi pe plângăcios să rezolve problema.
„Încearcă pe cât posibil să ajuți sau să faci persoana respectivă să iși asume responsabilitatea găsirii unei soluții.”
„De obicei, prima mea întrebare pentru cineva care cineva vine să se plângă este ‘Ce faci ca să rezolvi?'” Cei mai mulți dintre plângăcioși pleacă foarte ofticați pentru că nu le-am dat ce au dorit de la noi dar mai sunt totuși câte unii, mai rari, care chiar încearcă să rezolve problema.

CE FACI CA SĂ REZOLVI?

3. Ridică Scuturile
Lamentarea Prosteste - Scuturi

Când nu ai scăpare și trebuie să asculți pe cineva plângându-se, poți să te folosești de Puterea Minții și să creezi un scut în jurul tău salvându-ți neuronii. Blake preferă o tehnică folosită de golferul spaniol Seve Ballesteros când a concurat împotriva lui Jack Niklaus, un meci la care publicul ț și-a dorit ca Ballesteros să piardă. „Ostilitatea publicului îi crea dificultăți,” spune Blake, „așa că și-a imaginat borcan mare, nevăzut de nimeni, care a coborât din cer și l-a izolat și protejat de mulțime.”
Jucătorii din liga profesionistă de baseball pot fi uneori observați cum își vorbesc în bărbie spunându-și „Scuturile Ridicate!” când se îndreaptă spre poziția lor de pe teren. Blake adaugă că scutul său aduce mai degrabă cu mantia de invizibilitate a lui Harry Potter.

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Fiu Mai Deștept!” heading=”Îți Place Acest Articol? Abonează-te!”]

4. Locul Ideal
Lamentarea Prosteste - Loc Ideal

O strategie asemănătoare este să te retragi în locul tău favorit imaginar, un loc în care ai vrea să te teleportezi dacă ai putea. „Pentru mine, a fost o fășie de nisip alb ca zahărul pe o insulă în formă de U,” spune Blake. „Mă teleportam acolo, pe insula mea privată în timp ce oamenii se agitau și lamentau și smiorcăiau. Puteam să zâmbesc și să dau din cap la momentele potrivite și între timp să mă plimb pe insula mea minunată.”
Blake spune că a văzut poza acelei insule într-o revistă și că i-ar rămas întipărită în creier de-atunci. Mai târziu a avut chiar ocazia să o viziteze de-adevăratelea. „Am aflat că insula era de închiriat așa că am închiriat-o o săptămână și chiar m-am plimbat pe acea plajă.”

5. Mickey Mouse
Lamentarea Prosteste - Mickey Mouse

O alternativă la scutul protector este și aceea de a transforma vocea celui care se plânge, în vocea lui Mickey Mouse. Astfel, atunci când se plânge este ca și cum te-ai uita la desene animate iar acestea, cel puține „pe vremea mea” aveau darul de mă face să râd copios. Desigur, nu este obligatoriu să îi râzi în nas deși, de multe ori asta chiar poate fi o soluție viabilă!

 

Concluzie

Acest gen de oameni manifestă o durere profundă și în căutarea lor disperată după empatie și atenție sunt dispuși să facă orice, doar ca să primească atenția dorită. Au nevoie de empatie, de susținere, dar mai presus de orice, de iubire.

Însă nu toți oamenii care au o problemă se plâng. De cele mai multe ori, cei care se plâng nu au neapărat o problemă reală. Chiar mai mult de-atât, nu fac nimic pentru a o rezolva. Acest gen de persoane sunt numite de unii „sugativă” sau „vampiri energetici” dar cred că acest termen este un pic prea mult pentru ei pentru că ar necesita un act conștient din partea lor, iar aici chiar nu e cazul. Cei mai mulți dintre cei care se plâng și se lamentează nu vor de fapt să rezolve ceva ci este mai degrabă ca o descărcare emoțională, ca o vomă de care vor să se elibereze și nu au cui. Dacă te-au găsit pe tine… ei bine poți alege să rămâi curat și neatins sau să te umpli de mizeria lor. Nu o fac cu bună știință și cu atât mai puțin cu bună credință. Este o acțiune și o manifestare total irațională.
Acest gen de oameni trăiesc mereu sub semnul fatidicului, al pesimismului și impotenței de manifestare. Sunt genul de oameni care are spune „numai în România e așa”, și venerând orice nu este de origine locală.
Mai presus de toate, acest gen de oameni se iau prea tare în serios. Pe ei, pe ceilalți, pe viață. Iar apoi, când treaba e „serioasă” încep să se plângă.

Cunoști pe cineva care se potrivește acestui profil?

Sursa AICI și AICI

Ai ceva de adăugat la acest articol?
Minunat! Fă-o mai jos în chat-boxul de mai jos!

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

2015-12-13T11:48:29+02:00 13 decembrie 2015|

Lasa un comentariu

test