Jocurile de Noroc – Cum apare Dependența și cum Câștigi Lupta cu Ea

Aproape 100.000 de tineri români sunt dependenți de jocuri de noroc, arată un studiu efectuat la finalul anului 2016. Numărul lor, ca și cel al sălilor de joc crește exponențial în fiecare an. Jocurile de noroc sunt privite la început ca o formă de distracție, însă în multe cazuri joaca devine o adicție periculoasă.

Jocurile de noroc reprezinta unul dintre cele mai insidioase vicii umane deoarece prezintă iluzia unor bani simpli, care însă pot conduce rapid la ruina financiară. Șansele nu sunt niciodată în favoarea ta, fie că este vorba despre poker, blackjack sau orice altceva. Jocurile de noroc reprezintă o industrie de succes tocmai pentru că  “întotdeauna casa câștigă”.

În cazurile de dependență, jucătorul simte o nevoie incontrolabilă de a juca în ciuda unor consecințe personale extrem de serioase. Acest lucru ajunge să îi afecteze relațiile cu oamenii din jur, situația financiară și sănătatea fizică și psihică. În cazurile extreme, dacă această dependență nu este tratată, jucătorii ajung să piardă tot și singura soluție pe care o mai întrevăd este suicidul.

Jocurile de noroc reprezintă o activitate diversă, astfel încât există și diferite tipuri de dependență de jocuri de noroc. Nu este întotdeauna evident momentul când individul devine dependent. Contrar credinței populare, jocurile de noroc nu se limitează la mașinile de joc, cazinourile sau cărțile de joc. Achiziționarea de bilete la loterie, participarea la tombole sunt de asemenea forme de jocuri de noroc, chiar dacă prezintă mai puține riscuri de adicție.

Jocurile de noroc reprezintă un fenomen pe care îl întâlnim în diverse forme. Oamenii pariază pentru meciuri sportive, joacă în cazinouri, în online sau privat cu prietenii. Câștigul sau pierderea implica bani, posesiuni și chiar efecte non-fizice ca mândria, timpul sau favorurile.

Semnele adicției

 Definiția ‘’jocurilor de noroc”  ar putea să fie “asumarea riscului în speranța unui rezultat dorit”. Jocurile de noroc se bazează pe așteptări, pe speranță, pe dorință, dar mai presus de toate, se bazează pe mult noroc. Din păcate, șansele sunt mereu împotriva jucătorului, pentru fiecare victorie vor fi multe pierderi. Însă cei mai mulți jucători își amintesc doar victoriile, acel sentiment de euforie, și la fel ca un dependent de droguri, vor face orice pentru a obține iar și iar acel sentiment, cu orice preț. Cu cât vor pierde mai mult, cu atât își doresc să joace mai mult pentru a atinge iar starea euforică a câștigului. Și așa se instalează adicția.

Dr. Timothy Fong, profesor de psihiatrie la Universitatea din California, este co-director al unui program de studii specializat în studiul jocurilor de noroc. El descrie simptomele principale ale dependenței de jocuri de noroc prin:

-distorsiuni cognitive

-comportament impulsiv

-pierderea controlului și continuarea jocului în ciuda înregistrării unor pierderi foarte mari

Acest tip de comportament nu este normal și nu face parte din activitatea de tip recreațional.

Dependența de jocuri de noroc este deseori clasificată ca o “boală ascunsă”, deoarece nu există semne sau simptome fizice evidente, cum se întâmplă în cazul altor dependețe.

Este posibil să ai o problemă cu jocurile de noroc dacă

  • Simți nevoia să ascunzi pasiunea pentru jocurile de noroc. Joci în secret sau minți în legătură cu cât de mult pariezi, simțind că alții nu vor înțelege sau speri că îi vei surprinde la un moment dat cu o mare victorie
  • Ai o problemă de control. După ce începi să joci, mai poți pleca sau rămâi până îți termini toți banii?
  • Joci chiar și atunci când nu îți permiți financiar. Folosești banii pentru cheltuielile lunare, casnice, de hrană și confort pentru a continua jocul?
  • Familia și prietenii sunt îngrijorați și nu înțeleg pasiunea și controlul pe care tu îl afișezi. Negarea este un efect normal în cazul adicției de jocuri de noroc.

Dependența de jocuri de noroc a fost recunoscută ca o tulburare adictivă târziu, în cea de-a cincea ediția a DSM – Manual de diagnostic şi statistică a tulburărilor mentale – abia în 2013.Adicția de jocuri de noroc a fost considerată mult timp o tulburare de control a impulsului asemănătoare cleptomaniei sau piromaniei însă studiile din domeniu au descoperit că persoanele dependente de jocuri de noroc au mai multe caracteristici în comun cu dependenții de droguri și cu alcoolici, atât din punct de vedere al comportamentului lor cât și la nivelul structural al creierului. Mai multe despre dependența de alcool poți să citești AICI.

Aceste descoperiri au revoluționat profund modul în care este percepută această adicție conducând totodată și la dezvoltarea unor noi metode de tratament.

Principiul de funcționare al adicției

Așa cum explică un articol din publicația științifică Scientific American, Asociația Americană de Psihologie (APA) și-a bazat această decizie pe studiile din domeniul neuroștiinței care au urmărit schimbările ce au loc la nivelul creierului pe măsură ce dependența de jocuri de noroc se dezvoltă.

În mijlocul creierului nostru o serie de circuite cunoscute sub denumirea de “sistem de recompense” conectează diversele regiuni craniene cu rol în memorie, mișcare, plăcere și motivație. Atunci când desfășurăm anumite activități plăcute neuronii din sistemul de recompense secretă dopamină, lucru care ne crește satisfacția și ne încurajează să facem din acea activitate un obicei. Când droguri precum amfetamina sau cocaina stimulează sistemul de recompense, acesta secretă de 10 ori mai multă dopamină decât de obicei.

Odată cu trecerea timpului consumul regulat al acestor droguri nu mai induce același efect puternic de euforie. Creierul se adaptează și nu mai secretă dopamină, apare toleranța și este nevoie de doze din ce în ce mai mari pentru a putea ajunge iar la starea de fericire deplină.

În funcție de gradul de severitate al adicției poate apărea sevrajul și atunci căile neurale care conectează sistemul de recompense cu cortexul prefrontal se slăbesc și datorită faptului că impulsurile sunt controlate de cortexul prefrontal dependenților le este din ce în ce mai greu să se oprească.

Jucătorii de noroc patologici și dependenții de droguri împărtășesc multe din predispozițiile genetice pentru impulsivitate și recompensare. Exact cum dependenții de substanțe au nevoie de doze din ce în ce mai mari la fel și jucătorii de noroc compulsivi se angajează în acțiuni din ce în ce mai riscante. Ambele categorii ajung în sevraj atunci când nu mai primesc ceea ce își doresc.

jocurile de noroc si dependenta

De ce oamenii joacă deși continuă să piardă?

Ceea ce este încearcă mulți cercetătorii să înțeleagă este de fapt motivul pentru care oamenii continuă să joace deși știu că întotdeauna “casa câștigă”.

Natasha Schull, profesor asociat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a studiat viața jucătorilor de noroc din Las Vegas și a ajuns la niște concluzii neașteptate. Cercetarea ei s-a axat pe jucătorii compulsivi de slot ce joacă singuri la terminale electrice de tipul păcănelelor. Una din participantele la studiu a declarat:

Ceea ce nu înțeleg oamenii niciodată este că eu nu joc ca să câștig. Scopul ei este așa cum declară “să joc încontinuu, să stau în zona mașinii unde nimic altceva nu contează.“

O lucrare a Dr Luke Clarke de la Departamentul de Psihologie Experiențială a Universității Cambridge a descoperit că anumite leziuni craniene la nivelul cortexului insular, zona principală ce corespunde emoțiilor, afectează modul de raționament în cazul dependențiilor de jocuri de noroc, făcându-i mai predispuși erorilor de judecată.

Clarke a descoperit că persoanele dependente de jocuri de noroc au un cortex insular hiperactiv și că din această cauza ei percep fals șansele de câștig. Această percepție falsă se datorează unor erori de judecată denumite distorsiuni cognitive. De exemplu faptul că au pierdut la mustață îi încurajează să joace în continuare cu toate că de fapt în acest caz este vorba tot de o pierdere ca oricare alta.

Cum să lupți cu jocurile de noroc

Cel mai mare pas care conduce spre depășirea dependeței de jocuri de noroc este realizarea faptului că ai o problemă. Este nevoie de putere și curaj să accepți asta, mai ales după ce ai pierdut bani, relații, imagine de-a lungul drumului.

Invață să depășești momentele, sentimentele sau stările neplăcute în moduri mai sănătoase. Te joci atunci când ești singur sau plictisit? Pariezi după o zi stresantă la birou? Da, jocurile de noroc par a fi o modalitate de a calma emoțiile neplăcute. Există însă modalități mai eficiente și în același timp mai sănătoase pentru a gestiona proasta dispoziție, cum ar fi alergarea în aer liber, meditația, desenul sau masajul.

Consolidează-ți relațiile. Este greu să lupți singur cu o adicție, de orice fel ar fi. Dacă nu vrei/poți/simți că poți apela la un specialist, găsește modalități de a-ți ține familia și prietenii aproape.  Drumul renunțării e la fel de lung ca drumul adicției așa că ai nevoie de sprijin și îndrumare.

Internetul a făcut jocurile mult mai accesibile și devine astfel mai greu să renunți sau să eviți recidiva. Cazinourile online și casele de pariuri sunt deschise întotdeauna, în fiecare clipă pentru orice posesor de smartphone.  Așa că e timpul să îți petreci cât mai puțin timp “online” și să renunți la controlul financiar (pe perioada recuperării).

Caută ajutor pentru tulburările stării de spirit care apar în urma adicției. Depresia, stresul, abuzul de substanțe sau anxietatea sunt cele mai întâlnite efecte ale depedenței de jocuri de noroc. Chiar și atunci când jocurile de noroc ajung să nu mai facă parte din viața ta, aceste probleme vor rămâne și vor acționa în continuare împotriva ta, deci este important să le abordezi și să le rezolvi.

Să cauți un ajutor profesional nu este semn de slăbiciune. Terapia îți poate oferi instrumentele și suportul pentru a face față dependenței.

Nu există tratament medicamentos care să te ajute să depășești dependența de jocuri de noroc, poți găsi însă suportul necesar în terapie. Personal voi susține întotdeauna căutarea unui ajutor profesionist în situații de dependență.

Terapie pentru dependența de jocuri de noroc

Hipnoterapia este o metodă eficientă pentru tratarea adicției.

Hipnoza pentru dependența de jocuri de noroc se concentrează pe schimbarea comportamentelor și a gândurilor nesănătoase, dăunătoare, a raționalizărilor și credințelor false legate de activitate. Prin modificarea proceselor de gândire și canalizarea emoțiilor în moduri diferite, poți învăța cum să-ți depășești comportmentul nociv.

O altă terapie extrem de eficientă pentru cazurile de dependență este Terapia Subliminală. Mecanismul terapiei subliminale este recondiționarea, se lucrează cu clientul pentru a corecta convingerile subconștiente disfuncționale și pentru a rezolva astfel problema.

La un moment dat în viața ta ai învățat să mergi, să vorbești, ai deprins aptitudini complexe. De fiecare dată când ai învățat ceva nou, în mintea ta a avut loc o schimbare. Ceva a fost adăugat, care nu era acolo înainte, o „parte” nouă a minții tale s-a dezvoltat. Astfel de „părți” s-au format și continuă să existe în subconștientul tău, și este posibil să îți controleze comportamentul fără ca tu să fii măcar conștient de acest lucru.

Pe acestă terorie se bazează Terapia Subliminală, una dintre cele mai puternice și eficiente tehnici de lucru cu mintea, creată de Edwin K. Yager, Ph.D., profesor de psihiatrie practică la Facultatea de Medicină a Universității California din San Diego.

În momentul în care folosim terapia subliminală ne conectăm la partea centrală a ființei noastre – denumită generic Centrum – și cu ajutorul ei putem comunica cu acele elemente ale personalității și psihicului care au generat problema. Această comunicare se face la nivel subconștient, deci subliminal, de unde vine și denumirea tehnicii.

Dacă lucrezi în domeniul dezvoltării personale, dacă ești coach, terapeut sau lucrezi şi interacţionezi cu oamenii, atunci Terapia Subliminală este una dintre acele tehnici pe care Trebuie să le cunoşti şi stăpâneşti. De asemenea, această tehnică se foloseşte cu foarte mare succes în practica individuală, atunci când vrei să rezolvi un conflicti nterior sau,vrei să obţii succesul în viaţa ta. Pentru detalii și înscriere la singurul seminar de Terapie Subliminală din 2017 click AICI.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2017-07-13T14:51:37+02:00 13 iulie 2017|

Lasa un comentariu