Iubirea – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa

Marțea aceasta am vorbit la Învaţă, Creşte, Dăruieşte cu Eugen Popa „Despre iubire”.

Ce este iubirea? Cum se manifestă ea?

Ar putea să fie cele mai grele întrebări, pentru că deşi cu toţii simţim sau ne folosim de acest concept probabil zilnic, puţini încercăm să găsim şi o înţelegere profundă a stărilor pe care le trăim.

Există mai multe forme de iubire: iubirea de cuplu, iubirea maternă, prietenia, ataşamentul faţă de un animal sau chiar de un lucru la care ţinem foarte mult. Sentimentul de iubire este unul singur, dar se manifestă diferit în funcţie de obiectul iubirii dar şi capacităţile noastre emoţionale şi mentale.

Subiectul „iubire” este unul foarte bogat și poate fi abordat din mai multe perspective.
Există explicaţii ştiinţifice despre cum se instalează dragostea în corpul nostru, psihologice despre cum se manifestă dar şi abordări spirituale, ceea ce am ales eu pentru emisiunea de marţi.

Unul dintre sistemele spirituale în care apare conceptul iubirii este regăsit în filozofia hindusă, unde întâlnim sistemul de chakre, de nivele de conştiinţă.

Vechile sripturi descriu corpul uman ca fiind format din mai multe corpuri sau învelișuri, legătura dintre ele fiind realizată prin intermediul celor 7 centrii energetici sau chakre. La fiecare dintre cele 7 nivele există manifestări ale fiinţei umane, pe care îl putem vedea ca un nivel al conştiinţei umane.

Primul nivel este Muladhara chakra sau chakra rădăcină, caracterizată de energia fizică. La acest nivel iubirea este una pur fizică, dominată de insticte primare. Prin iubire fizică nu ne gândim neapărat la pasiune sau la iubire carnală, ci mai degrabă la acel tip de iubire bazală, fără prea multe aspiraţii.

Iubirea

Un exemplu pentru acest nivel este ataşamentul animalului faţă de stăpânul său sau dragostea unui bebeluş faţă de mama sa, unde iubirea este necondiţionată, fiind lipsită însă de conştiinţă sau înţelegere profundă a sentimentului.

Svadhisthana sau chakra sacrală este cel de al doilea centru energetic, situat în zona organelor genitale. Tipul de energie care conduce această chakră este energia sexuală, erotică, fiind în legătură mai strânsă cu sexualitatea decât prima chakră. Este chakra care pare să guverneze cele mai multe relaţii în lumea de astăzi.
Gelozia puternică, posesivitatea dar şi schimbul des de parteneri, relaţiile multiple şi libertatea sexuală se manifestă la acest nivel.

Trecem la nivelul 3 unde lucrurile încep să se schimbe şi iubirea să evolueze.
Manipura sau plexul solar este o punte între energiile mai grosiere, fizice şi cele superioare, spirituale şi are ca element principal focul.

Deşi suntem obişnuiţi în iubire să asociem focul cu pasiunea senzuală, în acest caz trebuie să-l privim ca pe un foc interior, un control emoţional şi o iubire însoţită de conştiinţă.

Este chakra disciplinei, unde instictul se uneşte cu emoţia şi conferă un echilibru. Aici iubirea este una independentă, una în care individul se cunoaşte foarte bine şi are o încredere de sine crescută. Voinţa deţine un rol important la acest nivel pentru că aici iubeşti pentru că îţi doreşti, nu pentru ceea ce primeşti.

Anahata sau chakra inimii este nivelul la care iubirea începe să devină impersonală. Aici începe să se manifeste iubirea necondiţionată a vieţii, a universului, unde există un echilibru între planul material şi spiritual.

Compasiunea, iertarea, iubirea pentru tot ce te înconjoară sunt atribute importante la acest nivel. Un exemplu care ilustrează perfect energia şi activitatea iubirii la nivelul 4 este salutul hindus Namaste care se traduce astfel: „Spiritul meu salută spiritul tău”. Spiritul meu care este dincolo de formă, nume, sex salută spiritul tău. Semnul acestui salut este dat de cele două palme unite, prin care cele două spirite devin unul singur.

Următorul nivel este Vishuddha sau chakra gâtului. Acest nivel de conştiinţă este asociat cu puritatea, claritatea şi echilibrul. La nivelul 5 nu există timp şi spaţiu, iubirea este o stare continuă, permanentă, greu de descris în cuvinte. Tot la acest nivel apare şi o încredere foarte mare în intuiţie şi iubirea devine mult mai spirituală.

La nivelul 6 lucrurile se „complică” pentru că devine aproape imposibil de descris.
Ajna chakra, sau „al treilea ochi”, este a 6 a chakra pe care o găsim în centrul frunţii. Ajna conduce gândirea, vederea interioară, cunoaşterea spirituală şi de aici devine şi greu de înţeles cum se manifestă iubirea. Aici dispare conştiinţa de sine pe care o găsim la nivelele inferioare, dispare până şi conceptul de „Eu sunt”.

Şi ajungem la ultimul nivel energetic, Sahasrara, nivelul conştiinţei pure.
Este localizată în creştetul capului şi este responsabilă cu energia spirituală. Înţelepciunea, iluminarea, revelarea Sinelui sunt atributele principale care definesc energia eliberată de a 7 a chakră.
Aici are loc acea expansiune totală în care tu eşti întregul Univers, unde conştiinţa de sine devine conştiinţă universală. Dualitatea se opreşte la nivelul 6, la nivelul chakrei 7 conceptele „lumeşti” dispar complet.

Urmărește emisiunea și spune-mi părerea ta despre Iubirea Profundă

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-16T00:06:39+02:00 21 iulie 2016|

1 Comentariu

  1. […] partea a doua a emisiunii vorbesc despre relații și iubire ca răspuns la o întrebare primită de la Lăcrămioara B. care mi-a scris: Aș dori să știu mai […]

Lasa un comentariu

test