Iubirea, marea hipnoză! Omul îndrăgostit este ‘mesmerizat’ de fericita persoană care primește valurile sale de emoții. Dar ce nu știm prea bine sunt elementele care ne fac să ne îndrăgostim, să iubim și să fim într-o relație de iubire cu cineva.
Puterea nonconformistului, sincronizare neurală, trăsături de personalitate patologice şi multe altele… Toate acestea au un rol în alegerea partenerului precum și în continuitatea relației!
Am cules pentru voi câteva studii realizate pe această temă care sunt convins ca vă vor da o viziune nouă despre iubire, relații și viață.
Cele 8 studii despre Iubire
1. Atât bărbaţii şi femeile preferă nonconcoformiştii
Când vine vorba de întâlniri, ambele sexe preferă un partener non-conformist, au descoperit cercetările.
Cu toate că majoritatea oamenilor ştiu faptul că un bărbat rebel este sexy, rezultatele schimbă complet ipoteza comună conform căreia bărbaţii preferă femeile care se conformează regulilor.
Femeile participante la studiu au presupus că trăsătura de personalitate, cea de a se conforma, de a fi „obișnuită” ar trebui să fie atrăgătoare pentru bărbaţi, dar totuşi n-a fost aşa.
Autorii studiului spun:
“Femeile au spra-apreciat cât de atraşi sunt bărbaţii de femeile conformiste. Oamenii cred că bărbaţii preferă femeile conformiste, dar această impresie este în ne-concordanţă cu realitatea.”
2. Sincronizarea neurală
Oamenii cărora le este uşor să interpreteze emoţiile celorlalţi, se atrag unul pe celălalt în mod natural.
Citirea emoţiilor le dă oamenilor sentimentul de înţelegere şi conexiune, inteligența emoțională fiind iată, una dintre trăsăturile principale de care pot beneficia atât bărbații cât și femeile.
Radiografii la nivelul creierului au arătat că atracţia interpersonală este asociată cu un tip de sincron neuronal. Deci când este vorba de iubire, automat vorbim despre uniune și armonie.
Autorul studiului explică:
“Schimbări individuale în atracţia interpersonală au fost previzionate de activitatea din circuitul de recompensă al participantului, care la rândul lui a semnalizat cât era de potrivit ‘vocabularul neuronal’ al participantului pentru a decoda comportamentul celuilalt.”
3. Înălţime apropiată
Oamenii îşi aleg parteneri de aceeaşi înălţime pentru că asta se află în genele noastre. Acesta este rezultatul unui studiu recent publicat în Jurnal Biomed Central.
Se ştie de ani de zile că oamenii tind să-şi aleagă parteneri de aceeaşi înălţime.
Iar asta în ciuda bine-cunoscutelor preferinţe pe care le au femeile pentru bărbaţii înalţi.
Legătura cu înălţimea partenerului este în mod surprinzător foarte precisă, Dr Tenesa a spus:
“Folosind genele de înălţime ale unui partener, am estimat înălţimea partenerului ales cu o acurateţe de 13%”.
4. O putere patologică de atracţie
Oamenii cu trăsături de personalitate patologice -cum ar fi impulsivitatea sau nevroza- au mai mult noroc în dragoste. Chiar dacă acești oameni manifestă iubire într-o formă colerică se pare că, de cele mai multe ori, au relații mai vii.
Cei cu anumite trăsături întunecate tind să aibă mai mulţi parteneri şi mai mulţi copii.
Concluziile vin în urma unui studiu realizat cu aproximativ 1000 de bărbaţi heterosexuali şi femei cu o gamă variată de trăsături de personalitate.
Aflaţi mai multe din descrierea completă a studiului.
5. Nu mai zâmbiţi (băieţi)
Un alt studiu foarte recent a descoperit faptul că femeile găsesc bărbaţii cuceritori şi care stau pe gânduri mai atractivi decât pe cei fericiţi.
Se pare că mai puţin zâmbet îl face pe un bărbat să arate mai masculin.
Rezultatele au fost complet opuse pentru femei.
Prof. Jessics Tracy, primul autor al studiului, a spus:
“În timp ce afişarea unui chip fericit este considerată esenţială în interacţiunile sociale între prieteni, inclusiv cele care implică atracţie sexuală – câteva studii au examinat dacă zâmbetul este cu adevărat atractiv.
Studiul a descoperit că bărbaţii şi femeile au răspuns foarte diferit la manifestarea emoţiilor, inclusiv la zâmbete.”
Mare e grădina ta Doamne…
6. Descoperire şocantă: tineri şi slabi!
Femeile care sunt aproape sub greutatea normală sunt cele mai atractive din punctul de vedere al bărbaţilor, a descoperit un studiu recent.
Dr Lobke Vaanholt, unul din autorii studiului, a spus:
“Cu toate că nu multă lume va fi surprinsă de subţirimea extremă care a fost percepută ca fiind tipul de corp cel mai atractiv, din moment ce asta prevalează aşa de mult în media, cultură şi modă, avansul important este că acum avem o înţelegere evoluţionară de ce se întâmplă asta. Şi, simplul motiv pentru care bărbaţii văd un IMC scăzut ca fiind atractiv este pentru că semnalează tinereţea.”
7. Postură expansivă
Atât bărbaţii, cât şi femeile arată mai atractivi când adoptă o postură expansivă, a descoperit un studiu recent.
Postura expansivă include să ai mâinile mai mult în exterior decât împreunate, în general aplecându-te pe spate sau cu picioarele depărtate, mai degrabă decât cu ele încrucişate.
Gesturile expansive tind să semnifice deschidere şi dominare, de aceea sunt văzute ca fiind mai atractive.
Cercetătorii au înregistrat un eveniment de întâlniri rapide şi au folosit date din aplicaţia Tinder pentru a verifica această ipoteză.
În ambele cazuri oamenii care au adoptat posturi mai expansive au fost cei mai predispuşi la a fi aleşi.
8. Un pahar de vin
Unul sau două pahare de vin îl pot face pe cel care le bea să fie mai atrăgător pentru ceilalţti.
Cu toate acestea, trei sau patru pahare nu va face persoana mai atractivă decât ar fi fost trează.
Acesta este diferit de efectul de ochelari de bere, care este foarte cunoscut: că alcoolul îi face pe alţi oameni să arate mai atractivi.
Acesta este primul studiu care arată că funcţionează în ambele sensuri, după cum explică autorii:
“Prezentul studiu sugerează cum consumul de alcool creşte rata de atractivitate a consumatorului, după cum este văzut de către alte persoane.”
Așadar oameni buni, când vorbim despre iubire, putem cu mare încredere să rostim: „Necunoscute sunt căile Domnului”. De la băutură la înălțime, de la non-conformism la sincronizare neuronală și de ce nu, de la culoare șosetelor până la lungimea unghiilor, totul poate avea un impact asupra relațiilor interumane.
Mai știi și alte studii pe această temă?
Te rog să mi le trimiți pe email sau să le incluzi în comentarii, mai jos!
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] un cățel, un castel, vor fi mai fericiți. Foarte puțini sunt cei care caută să obțină fericirea prin resurse […]
[…] aici 5 idei, sugestii simple care te pornesc în călătoria ta minunată de a-ți crea fericirea acum și aici! Inspiră-te și pune-te pe […]
[…] toții căutăm fericirea. Unii chiar o găsesc, cei mai mulți nu dau de ea deloc în timp ce alții, cei mai puțini, și-o […]