Învață, Crește, Dăruiește – Ordinea Nașterii și Tipuri de Atașament

In această ediţie a emisiunii Învață, Creşte, Dăruieşte am abordat două subiecte foarte interesante. Primul subiect, Ordinea Nașterii, este despre cum ne influențează personalitatea locul pe care-l ocupăm în cadrul familiei, iar în a doua parte a emisiunii am vorbit despre Tipuri de Atașament. Așadar, să începem prin a vorbi despre naștere și ordinea acesteia, de altfel un subiect foarte provocator.

Cu privire la Ordinea Nașterii există foarte multe studii, între care cel al dr. Frank Salewey, care arată că ordinea în care ne naștem creează anumite tipuri de personalitate. Există 4 categorii de personalitate în funcție de: primul născut, al doilea născut, al treilea născut și singur la părinți. Ciclul de 1, 2, 3, se reia. Cu alte cuvinte, al 4-lea născut este din nou primul născut. Dacă distanța de timp între primul și al doilea este de 3 – 5 ani, atunci al doilea devine și el primul născut.

Ce putem, deci, înțelege, până acum, din cele menționate referitor la naștere?

Primul născut este în general un lider, un perfecționist, este cel care are grijă de ceilalți nou născuți. Dintre astronauții care au zburat în spațiu, 23 erau primi născuți. Există și extrema, tendinţa de a deveni despotici, dictatoriali. Cuvântul TREBUIE este motto-ul lor.

Cel de-al doilea copil este genul de om mai introvertit, mai sensibil, sociabil, mai relaxat și caută o modalitate de a se face cunoscut în în lume și altfel decât prin a fi lider.

Cel de-al treilea copil este rebelul, alintatul, neascultătorul și are tendința de a avea un număr mai mare de vicii, alcoolul fiind unul dintre cele mai mari.

Copilul singur la părinți se aseamănă foarte mult cu primul născut, este puternic, are calităţi de lider şi urmăreşte întotdeauna să atingă succesul. Este perfecționist, foarte responsabil, cu principii clare.

Trebuie reținut că aceste caracteristici pot fi îmbinate, combinate şi regăsite diferit în personalitatea fiecăruia dintre copii.

Ca o primă întrebare din cadrul acestei emisiuni te rog să te gândești la cât de mult te regăsești în descrierea acestor patru tipuri de personalitate? Gândește-te la o persoană în lumina noilor informații pe care le ai, ce poziție are în familie aceea persoană?

În a doua parte a emisiunii am vorbit despre tipuri de atașament, atât la copii cât şi la adulți. Sunt patru tipuri de atașament: securizat, nesecurizat anxios confuz şi ezitant anxios. Aceste tipuri de atașament se formează în copilărie în funcție de comportamentul părinților față de copii. Dr. Daniel Steegal consideră că ne dăm seama cine suntem în funcție de ceea ce vedem pe chipul părinților.

Tipul de copil securizat se regăsește în proporție de 65 % din populație. Asta înseamnă că părinții sunt aproape de copil, îl susțin, sunt prezenți în viața lui, îi oferă siguranţă şi încredere de sine.

Tipul de atașament anxios sau nesecurizat, cunoscut şi ca ambivalent, apare când comportamentul părinților este neclar, uneori fiind foarte apropiaţi, alteori fiind distanţi şi nepăsători. Acest copil va căuta atenția părinților în permanenţă, însă când o va găsi va continua să caute atenţie în altă parte şi va fi întotdeauna nemulțumit de afecţiunea primită.

Tipul anxios- ezitant este acel copil neimplicat afectiv, cu o relație nearmonioasă cu părinții care nu au reuşit să răspundă nevoilor lui în copilărie. Ei ajung să fie independenți prematur. Aceste persoane vor trata alte persoane adulte ca pe proprii părinți. Nu în ultimul rând, datorită faptului că nu au avut o figură maternă, ajung să caute atașamentul de altă persoană.

Tipul dezorganizat, nesigur, confuz apare atunci când părinţii sunt schimbători şi nu au o atitutide şi un discurs clar în faţa copilului. El preia acest mod de comunicare şi comportament în toate aspectele vieţii sale.

 

Am să te rog să te gândești la ce fel de tip de atașament ai avut în copilărie. Fii atent la ce tip de atașament are copilul tău și dacă nu este un atașament securizat înseamnă că e momentul să începi să lucrezi cu copilul tău în a dărui iubire necondiționată.

De asemenea, îți recomand să apelezi la tehnica Sleep Talk datorita cărei îți vei putea ajuta copilul să aibă o dezvoltare emoțională armonioasă, bazată pe iubire armonioasă. Pentru mai multe informații cu ceea ce presupune această tehnică, click AICI.

 

2019-02-12T15:12:30+02:00 16 septembrie 2014|
test