Învață, Crește, Dăruiește cu Eugen Popa – Vindecarea Depresiei II

În emisiunea de marţi Învaţă, Creşte, Dăruieşte am continuat subiectul început săptămâna trecută: Vindecarea Depresiei.

Am vorbit în prima parte a emisiunii despre cele mai uşoare şi la îndemână metode prin care poţi combate şi trata depresia fără tratamente invazive, medicamentoase. Urmăreşte emisiunea AICI.

Continuăm aceste metode cu un exerciţiu pe care ţi-l propun: ia un creion şi pune-l între dinţi; strânge-l între dinţi până se creează un aspect de zâmbet fals în timp ce te gândeşti la problema care te afectează. Acest simplu gest, moment de concentrare, va declanşa o reacţie în lanţ în organism şi o să te ajute să îţi dai seama că problema nu este atât de gravă.

O altă metodă foarte simplă pe care o poţi încerca atât acasă cât şi pe stradă: pur şi simplu lasă capul uşor pe spate în timp ce te gândeşti la problema ta. Efectul este acelaşi ca şi în cazul primului exerciţiu, în momentul în care laşi capul pe spate se activează grandele suprarenale care declanşează un flux de energie şi adrenalină în organism, ceea ce te va conduce automat spre o stare de bine. De asemenea, când stai cu capul pe spate îţi îndrepţi automat şi spatele şi ai o poziţie de încredere în faţa situaţiei.

Dacă eşti pe stradă şi nu îţi este comod să laşi capul pe spate poţi să generezi aceleaşi reacţii doar uitându-te în sus. Menţine privirea sus, uită-te la copaci, la blocurile pe lângă care treci în timp ce te gândeşti la situaţiile care te deranjează.

Ce mai putem face pentru a trata orice problemă, supărare, durere pe care o avem este să ne folosim de puterea imaginaţiei. Imaginează-ţi acea senzaţie puternică de durere, supărare pe care o ai şi încearcă să o creezi în faţa ta cu cât mai multe detalii: culoare, textură, mărime. Iei apoi această stare şi materializează ceea ce simţi, fă-o să fie cât mai reală pentru tine.

După ce ai concretizat această stare vreau să iei obiectul creat din faţa ta şi să îl muţi la picioarele tale, să îl priveşti de sus. Coboară apoi la nivelul problemei şi vezi cum o priveşti de la nivelul ei. Repetă de 20-30 de ori mişcarea sus-jos, priveşte timp de o secundă problema din ambele perspective: de control (sus) de supunere (jos). Vei observa cum cu fiecare coborâre şi ridicare problema ta se micşorează, modifici cu ajutorul imaginaţiei intenstitatea cu care o simţeai inainte.

Vreau să încerci acum un alt exercițiu: gândeşte-te acum la cea mai mare problemă a ta, oricare ar fi ea. Când te gândeşti la ea o vezi foarte mare, îi vezi cu greu marginile. Acum ia această imagine uriaşă care te copleşeşte şi începe să o comprimi, să o faci tot mai mică, să aduci marginile ei cât mai aproape de tine. O poţi face cât de mică vrei tu, important este să o vezi cu ochii minţii mai mică decât tine. Cât de mare mai este acum problema ta?

O ultimă tehnică la fel de simplă şi eficientă este următoarea: ia o foaie de hârtie pe care o modelezi astfel încât să exprime exact ca starea pe care o ai acum. Cum te simţi tu la interior este materializat în această formă a hârtiei. Ia acum această hârtie şi gândeşte-te de câţi paşi ai nevoie pentru a o aduce la forma ei iniţială, fără să o desfaci. Ia acum hârtia şi fă primul pas pe care l-ai gândit şi fii atent la ce gânduri, idei, schimbări îţi vin. Trăieşte schimbările, transformările pentru fiecare pas pe care l-ai gândit si vezi cum te simţi la final.

Toate aceste exerciţii atât de simple te pot ajuta să îţi depăşeşti orice problemă, de orice natură, fie că este vorba de depresie sau alte dezechilibre din viaţa ta.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2016-10-06T09:37:59+02:00 6 octombrie 2016|
test